GENEL - 14 Aralık 2019 Cumartesi 23:14

Mersin Büyükşehir Meclisi toplantısında prezervatif tartışması

A
A
A
Mersin Büyükşehir Meclisi toplantısında prezervatif tartışması

MERSİN (İHA) – Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde belediyenin kampüste stant açarak prezervatif dağıtması tartışma konusu oldu.

MERSİN (İHA) – Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde belediyenin kampüste stant açarak prezervatif dağıtması tartışma konusu oldu.


Mersin Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı ve Mersin Üniversitesi ile birlikte Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezlerine yönelik düzenlediği çalıştay kapsamında, kampüste stant açarak prezervatif dağıttı. Üniversitede prezervatif dağıtılması, Mersin Büyükşehir Belediyesinin aralık ayı toplantısında gündeme taşındı. AK Partili Meclis Üyesi Mehmet Emin Kurt, gezici sağlık taramasına ilişkin yapılan tartışmalar sırasında söz alarak, Büyükşehir Belediyesinin prezervatif dağıtmasına tepki gösterdi. Kurt, “Bizim anlaşamadığımız nokta sağlığa bakış açımız. Sağlık Daire Başkanlığımız gitti Mersin Üniversitesinin içinde prezervatif dağıttı. Bu, bizim toplumumuzun örf ve adetlerine uygun mudur?” dedi.



“Sağlık Bakanlığı ile birlikte yürütülmüş bir proje”


Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise, “Sağlık Bakanlığına soracaksın onu, bana değil. Sağlık Bakanlığı ile birlikte yürütülmüş bir proje. Sağlık Bakanlığı ile ilgili varsa sorunun, ona sor. Beraber yürütmüşüz” ifadelerini kullandı.


Konunun çok speküle edildiğini, çok polemik nedeni olduğunu ve gereğinden farklı amaçlara yöneldiğini belirten Seçer, Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Hülya Atila’dan konuya ilişkin açıklama yapmasını istedi.



“Sağlık Bakanlığı bizimle protokol imzaladı. Materyaller bize hibe olarak geldi”


Sağlık Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokolü meclis üyelerine okuyan Dr. Atila, 23 Mart 2018 tarihinde Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ile Mersin Büyükşehir Belediyesi arasında HIV/AIDS alanında işbirliği protokol imzalandığını söyledi. Atila, “Tüm dünyada HIV azalıyor ama maalesef Türkiye’nin de aralarında bulunduğu üç ülkede bu konuda artış var. Mersin ise Türkiye genelinde ikinci en büyük artış gösteren iller arasında yer alıyor. Mersin Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı bizimle işbirliği yaptı. Mersin Üniversitesi, Birleşmiş Milletler ve özellikle de Sağlık Bakanlığı bizimle protokol yaptı. Burada kullanılan tüm materyaller, Mersin Büyükşehir Belediyesinin dışında bize hibe olarak geldi” diye konuştu.


Atila, 9-10 Aralık’ta Birleşmiş Milletler yetkilileri, Mersin Üniversitesi ve çeşitli belediyelerden gelen temsilcilerle birlikte HIV Test ve Gönüllü Danışmanlık ile ilgili bir çalıştay yapıldığını, bu çalıştayda yerel yönetimlerden özellikle destek beklendiğinin ifade edildiğini söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Üniversiteli gençler fotoğrafçılık kursuyla Muş’u keşfediyor Muş’taki üniversitede eğitim gören öğrenciler, katıldıkları fotoğrafçılık kursunda teorik bilgilerini kentin tarihi ve doğal alanlarında uygulamalı eğitimlerle pekiştiriyor. Muş Halk Eğitim Merkezi ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı Genç Ofis iş birliğinde açılan fotoğrafçılık kursu, üniversite öğrencilerinden ilgi görüyor. Sınıf ortamında temel fotoğrafçılık eğitimi alan öğrenciler, hafta sonları düzenlenen uygulamalı gezilerle öğrendiklerini sahada deneyimleme fırsatı buluyor. Farklı illerden Muş’a üniversite eğitimi için gelen öğrenciler, kurs kapsamında düzenlenen etkinliklerle yaşadıkları şehri daha yakından tanıyor. Belirlenen rotalarda gerçekleştirilen gezilerde öğrenciler, doğal ve tarihi alanlarda fotoğraf çekimleri yaparak pratik kazanıyor. Kurs kapsamında son olarak Köşk Şelalesi ve tarihi Murat Köprüsü ziyaret edildi. Öğrenciler bu alanlarda hem doğa ve manzara fotoğrafçılığı üzerine çalışmalar yaptı hem de kadraj, ışık ve kompozisyon tekniklerini uygulamalı olarak geliştirdi. Düzenlenen eğitim ve gezilerle öğrenciler, bir yandan fotoğrafçılık alanında kendilerini geliştirirken diğer yandan Muş’un turizm potansiyelini ve kültürel zenginliklerini keşfetme imkanını bulduğunu söyleyen Kurs Eğitmeni Fotoğraf Sanatçısı Kenan Demir, "Halk Eğitim Merkezi ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı Genç Ofis bünyesinde açtığımız temel fotoğrafçılık eğitimi kursunda, sınıflarda verdiğimiz teorik bilgileri pratiğe dökmek adına ilimizin tarihi, doğal güzellikleri ve yaşamını konu alan bölgelere geliyoruz. Bu vesileyle hem ilimizi tanıtmış oluyoruz hem de öğrencilerin teorik olarak gördükleri eğitimi sahada pratik uygulamalarla pekiştiriyoruz" dedi. Kursa katılan öğrencilerden Elif Yiğit ise "Okulumuzda açılan fotoğrafçılık kursuna kayıt oldum. Hafta içi teorik eğitim alıyoruz. Muş’un farklı noktalarına geziler düzenleyerek doğada uygulamalı çekimler yapıyoruz. Şu anda şelaleye geldik, burada birçok fotoğraf çektik. Hem geziyoruz hem de öğrendiklerimizi sahada uygulama fırsatı buluyoruz" ifadelerini kullandı.
Mersin Mersin’de Bahar Spor Şenliğine yoğun ilgi Mersin Büyükşehir Belediyesinin sahilde düzenlediği ‘Bahar Spor Şenliği’, pilatesten pickleballa uzanan etkinliklerle her yaştan vatandaşı sporla buluşturdu. Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Mersin Sports Event Spor Kulübü iş birliğinde düzenlenen ‘Bahar Spor Şenliği’, 7’den 77’ye her yaştan vatandaşı sporla buluşturdu. Kültür Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Gençlik ve Spor Hizmetleri Şube Müdürlüğünün katkılarıyla düzenlenen etkinlikte, pilates, çim tenisi, pickleball ve retro basketbol gibi birçok spor dalı gün boyu vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Panayır Cafe yanında sahilde düzenlenen etkinlik, akşam saatlerine kadar devam etti. "7’den 77’ye tüm vatandaşlarımız katılabilir" Kültür Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesinde bulunan Spor Gençlik ve Spor Hizmetleri Şube Müdürlüğünde Spor Organizasyonları Koordinatörü Kubilay Yorulmaz, havaların ısınmasıyla birlikte açık hava spor etkinliklerine başladıklarını belirterek, Mersin’in spor kenti kimliğini güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi. Gün boyunca birçok farklı spor etkinliğinin gerçekleştirildiğini ifade eden Yorulmaz, "Spor kenti Mersin’imizde havanın da ısınmasıyla beraber açık hava spor etkinliklerimize başlamış olduk. Güzel bir bahar havasında güne mat pilatesiyle başladık. Gün boyunca da Büyük Cenga, Shoot 90, retro basketbol, pickleball ve çim tenisi gibi branşlarda etkinliklerimiz oldu" dedi. Sağlıklı yaşamın bir parçası olan sporu yaygınlaştırmayı hedeflediklerini vurgulayan Yorulmaz, "Tüm vatandaşlarımızın düzenli bir şekilde spor yapmasını sağlamak ve bu konuda teşvik etmek en önemli amacımız" ifadelerini kullandı. "Kadınların ve çocukların spora katılımı önceliğimiz" Mersin Sports Event Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi ve pilates-yoga eğitmeni Gözde Sancar ise etkinliğin özellikle kadınların ve çocukların spora katılımını artırmak amacıyla düzenlendiğini belirtti. Pilatesin omurga sağlığı açısından önemli bir egzersiz sistemi olduğunu vurgulayan Sancar, "Kulübümüzün yarısını biz kadınlar oluşturuyoruz. Kadınların ve çocukların spora katılımı, hayatta kendi güçlerini fark etmeleri en büyük önceliğimiz. Bugün burada o gücü birlikte hissetmek için vardık. Pilates aslında bir omurga sağlığı egzersiz sistemi. Daha sağlam ve güçlü bir omurga için her yaş grubuna hitap eden bir egzersiz sistemi" diye konuştu.
İzmir Göztepe, 4 büyüklerden sonra en başarılı iç saha takımı Göztepe; Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor’un ardından ligin en başarılı iç saha takımı konumunda bulunuyor. Trendyol Süper Lig ekiplerinden Göztepe, bu sezon iç sahada sergilediği performansla dikkatleri çekmeye devam ediyor. Sarı-kırmızılılar şu ana kadar 16 maça çıkarken; 7 galibiyet, 7 beraberlik ve 2 mağlubiyet aldı. İzmir ekibi, toplayabileceği 48 puanın 28’ini hanesine yazdırmayı başardı. Böylece Göztepe; Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor’un ardından ligin en başarılı iç saha takımı konumunda bulunuyor. Göztepe, sezonun son iç saha maçında Gaziantep FK’yi mağlup ederek taraftarı önündeki başarılı performansını galibiyetle tamamlamayı hedefliyor. Sadece Galatasaray ve Beşiktaş’a kaybedildi Bu sezon taraftarı önünde etkili bir performans ortaya koyan Göztepe, sadece 2 kez mağlubiyet yaşadı. Gürsel Aksel Stadyumu’nda Beşiktaş, Başakşehir, Gençlerbirliği, Samsunspor, Çaykur Rizespor, Karagümrük ve Antalyaspor’u mağlup eden İzmir ekibi; Konyaspor, Fenerbahçe, Kocaelispor, Kayserispor, Eyüpspor, Alanyaspor ve Kasımpaşa ile ise berabere kaldı. Sarı-kırmızılılar iç sahada bu sezon yalnızca lider Galatasaray ve ikincilik mücadelesi veren Trabzonspor’a mağlup oldu. Evinde 22 gol attı, 13 gol yedi Gürsel Aksel Stadyumu’nda oynan maçlarda zaman zaman taraftarına bol gollü maçlar izleten Göztepe, evinde oynadığı 16 maçta 22 kez rakip fileleri havalandırmayı başardı. İzmir ekibi, bu süreçte rakiplerinin attığı 13 gole ise engel olamadı. Stanimir Stoilov’un öğrencileri, iç sahadaki 9 maçta ise kalesini gole kapatarak önemli bir başarıya imza attı.