GENEL - 25 Mart 2020 Çarşamba 14:48

Yeşilboğaz, Kübra Aşkın davasının karar duruşmasına katıldı

A
A
A
Yeşilboğaz, Kübra Aşkın davasının karar duruşmasına katıldı

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, boşandığı eski kocası tarafından öldürülen öğretmen Kübra Aşkın’ın katil zanlısına müebbet hapis cezası verildiğini hatırlatarak, "Bu ceza Kübra Öğretmeni hiçbir şekilde geri getirmeyecek.

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, boşandığı eski kocası tarafından öldürülen öğretmen Kübra Aşkın’ın katil zanlısına müebbet hapis cezası verildiğini hatırlatarak, "Bu ceza Kübra Öğretmeni hiçbir şekilde geri getirmeyecek. Ancak yaşamı kutsayacak söylemler geliştirebiliriz” dedi.


Mersin’de boşandığı eski kocası tarafından 14 Şubat 2019 tarihinde silahla vurularak öldürülen öğretmen Kübra Aşkın’ın (37) katil zanlısı Davut D.’nin yargılandığı davanın karar duruşması, Mersin 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada katil zanlısı Davut D. kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı.


"Yaşamı kutsayacak söylemler geliştirmeliyiz"


Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezinin de başından takip ettiği Kübra Aşkın davasının karar duruşmasına, Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, mağdurun avukatı Sevim Küçük, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatları katıldı. Kararı değerlendiren Yeşilboğaz, "Mersin Adliyesi’nde sessiz sedasız bir dava görüldü. Görülen dava, kadın cinayetlerinden biri olan ve kadına şiddetin sembollerinden olan Kübra Öğretmenin eski eşi tarafından katledildiği davanın duruşması idi. Kübra Öğretmeni katleden eski eş müebbet hapis cezası aldı. Ancak bu ceza, Kübra Öğretmeni hiçbir şekilde geri getirmeyecek. Kübra öğretmenin ailesine söz verdiğimiz gibi davasını takip ettik ve dava sonuçlandı. Dünyanın ve ülkemizin içinde yaşadığı şu zorlu süreçte, umarım artık toplumsal birlikteliğe ve dayanışmaya gerçekten önem verir ve bir arada yaşama formülünü geliştirebiliriz. Yaşamı kutsayacak söylemler geliştirebiliriz. Kadına ve çocuğa şiddet bu dönemde umarım sona erer” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Elazığ’da Yenidoğan Canlandırma Programı uygulama eğitimi düzenlendi Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından doğumda gelişebilecek yenidoğan mortalitesini ve asfiksinin yol açacağı sekelleri en aza indirebilme konusunda önemli bir yer tutan Yenidoğan Canlandırma Programı (Neonatal Resusitasyon Programı) uygulama eğitimi düzenlendi. 7-9 Mayıs 2024 tarihleri arasında olmak üzere üç gün sürecek olan uygulayıcı eğitimine İl Sağlık Müdürlüğü hizmet başkanları, idareciler, Elazığ Fırat Üniversitesinden akademisyenler, hastane başhekimleri, Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen yetkili eğitimciler ile Elazığ genelindeki sağlık kurumlarından toplam 48 kursiyer sağlık çalışanı katıldı. Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen eğitimin açılış konuşmasını yapan ve eğitim konusu hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Emrah Gecekuşu, "Yeni bir yaşamın başlangıcı olan doğum her ne kadar doğal bir olay olsa da bazen dışarıdan müdahale ve destek gereksinimi gösterebilmektedir. Bilindiği üzere doğumda karşılaşılan en büyük zorluklardan birisi su içinde yaşayan bebeğin hava solumaya başlaması için gerçekleşen geçiş sürecidir. Bebeklerin çoğunluğu bu geçiş sürecini sorunsuz atlatırken bir kısmı yardıma gereksinim duyabilmektedir. İşte bu noktada sağlık çalışanlarımızın atacağı hayati adımlar büyük önem taşımaktadır. Doğumun ardından soluk almakta güçlük çeken bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları bebeğin bundan sonraki yaşamının niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur" dedi. Dünyada her yıl ölen 4 milyon bebekten 3 milyon bebeğin doğumun ilk haftasında kaybedildiğini belirten Dr. Gecekuşu, "Bu ölümlerin yaklaşık yüzde 23’ünü ise asfiksi oluşturmaktadır. Asfiksiden kaynaklı ölümlerin önemi, bu ölümlerin önlenebilir olmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle asfiksiye bağlı ölümlerin ve sekellerin önlenmesi amacıyla 1998 yılından bu yana Yenidoğan Canlandırma/Neonatal Resüsitasyon Programı yürütülmektedir. Program kapsamında ülke çapında doğum salonunda çalışan ve yenidoğana yönelik girişimde bulunan tüm sağlık çalışanlarının standart bir canlandırma uygulayabilmesi için Yenidoğan Canlandırma Uygulayıcı Eğitimleri gerçekleştirilmektedir. İlimizde de yenidoğana dokunan tüm sağlık personeline bu eğitimleri vermeyi hedefliyoruz. Üç gün sürecek olan sertifikalı eğitim programımızın tüm katılımcılara faydalı olmasını dilerken, sonuçlarının ilimiz ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Katılımlarınız için teşekkür ediyorum. Tekrar hoş geldiniz" diye konuştu.