SAĞLIK - 05 Ağustos 2020 Çarşamba 15:20

Başkan Tarhan, maske dağıtıp vatandaşları uyardı

A
A
A
Başkan Tarhan, maske dağıtıp vatandaşları uyardı

MERSİN (İHA) – Mersin’in merkez ilçe Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, trafik ışıklarında, cadde ve sokaklarda vatandaşlara maske dağıttı.

MERSİN (İHA) – Mersin’in merkez ilçe Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, trafik ışıklarında, cadde ve sokaklarda vatandaşlara maske dağıttı. Maske takanlara teşekkür eden, takmayanları uyaran Başkan Tarhan, maskeyi kollarında ya da ceplerinde taşıyanlardan da artık bu alışkanlıktan vazgeçmelerini istedi.


Başkan Tarhan, vatandaşların yoğun olarak bulunduğu bölgelerde maske dağıttı. Dağıtımda ilginç diyaloglar da yaşandı. Maske takanlara teşekkür ederken takmayanları uyaran Başkan Tarhan’ı gören vatandaşlar, hızla maskelerini takmaya çalıştı.



“Kendi sağlığınızdan da toplumun sağlığından da sorumlusunuz”


Alışveriş yapan ya da banka önünde oluşan kuyrukta bekleyen vatandaşları uyaran Başkan Tarhan, “Şu an sadece kendi sağlığınızdan değil, tüm toplumun sağlığından sorumlusunuz. Alışverişlerde maske takmayan olursa uyarın, bankada sıra beklerken takmayan olursa sıraya almayın. Siz duyarlı olursanız toplumsal bilinç oluşur ve kendimizin, ailemizin ve toplumumuzun sağlığını koruyabiliriz” dedi.



“Maskelerimiz artık aksesuarımızın bir parçası”


Maske takmanın alışkanlık haline gelmesi gerektiğine vurgu yapan Tarhan, “Maalesef günümüz şartlarında maske takmak artık bir zorunluluk haline geldi. Artık aksesuarlarımızın bir parçası. Nasıl ki küpemizi, kolyemizi, saatimizi takmayı unutmuyorsak, maskemizi de unutmayacağız. Hiçbir şey sağlığımızdan önemli değil. Yapmamız gereken şeyler çok basit; maskemizi takıyoruz, sosyal mesafemizi koruyoruz ve sık sık ellerimizi yıkıyoruz” diye konuştu.



“Mezitli’ye yaz göçünün yoğunlaşması riski artırıyor”


Son dönemde yaşanan vaka sayısındaki artışa işaret eden Tarhan, “Maalesef son dönemde gerek ülkemizde gerekse diğer ülkelerde korona virüs salgınından artış olduğu bir gerçek. Son günlerde başta Güneydoğu illerimizden gelen vatandaşlar olmak üzere Mezitli gibi bazı kentlere göçün artmış olması, kentimizi de sıkıntıya sokmaktadır” ifadelerini kullandı.


Özellikle sahil kentlerinin ve yaylaların büyük tehlike altında olduğuna dikkat çeken Tarhan, “Mezitli gibi Mersin’in tek denize girilebilen yeri olan kumsalları ve yayla yerleşiminin yoğun olması riskimizi iki kat artırmakta. Mesela, Fındıkpınarı yaylamızda normal nüfus bin iken, yazın 35 bine çıkmakta. Kent merkezinin nüfusu da yaz aylarında yine aynı oranlarda artış göstermekte. Normal şartlarda da büyük sıkıntı oluşturan bu durum virüsle birlikte önemli bir kriz oluşturmakta” dedi.



“kirlenmiş maskeler cepte geziyor”


Vatandaşların özellikle düğün ve taziye gibi törenlere dikkat etmesi gerektiğini belirten Tarhan, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Gerek düğünlerde gerek taziyelerde toplu halde bir arada bulunmanın son derece sakıncalı olduğu bir gerçek. Mezitli’nin, Mersin merkezinin denize girilen tek ilçe olma özelliği var. Yaklaşık 15 kilometre uzunluktaki sahili ile sadece Mezitlililerin değil, Mersin dışından veya diğer ilçelerden de denize girenler çok fazla. Maalesef sosyal mesafe kurallara da uymuyoruz. Hala tokalaşma, toplu şekilde yan yana duranlar var. Bunlar en önemli kurallar olmasına rağmen ihlal ediliyor. Hala kollarında maskelerin olduğunu ve diğer taraftan çoğunun cebinde olduğunu görüyoruz. Sıhhi olarak da kullanılmaya elverişli olmayan kirlenmiş maskeler cepte geziyor. Bunların hiçbir anlamı yok ki. Mezitli, diğer şehirlere göre oldukça eğitimli bölge. Çoğu takıyordu ve biz onlara teşekkür ettik. Sadece belediyenin mesaj çekmesi ile virüs mücadelesi yetmez. Topyekun bir mücadele gerekiyor. ‘Bana bir şey olmaz’ mantığından vazgeçmemiz gerekir. Ben Mezitli halkının bu uyarılarımızı dikkate alacağına ve artık maskelerini kollarına takmayacaklarına, ceplerine koymayacaklarına inanıyorum. Tüm vatandaşlarımıza sağlıklı günler diliyorum.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa İYİ Parti Mustafakemalpaşa İlçe Başkanı Tevfik Demir istifa etti İYİ Parti Mustafakemalpaşa İlçe Başkanlığı görevini yaklaşık 2 yıldır sürdüren Tevfik Demir, hem başkanlıktan hem de parti üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı. Partinin kuruluş hedefini ve heyecanını yitirdiğini belirten Demir, "31 Mart yerel seçimleri öncesinde gerek aday belirleme, gerekse meclis üyelerinin belirlenmesi sırasında ilçe başkanı ve yönetim kurulunun ‘yok hükmünde’ sayılması ise bizleri üzdü" dedi. Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı istifa açıklamasında Demir, şu cümlelere yer verdi; "Bugün itibari ile 25 Ekim 2017 yılından bu yana görev aldığım ve son 2 dönemdir seçilmiş İYİ Parti Mustafakemalpaşa İlçe Başkanlığı görevinden ve İyi Parti üyeliğinden istifa etmiş bulunmaktayım. İstifa etmeyi bir süredir düşünmekteydim. Ancak partinin zarar görmemesi adına seçim süreci ve genel kongre sürecinin tamamlamasını bekledim. 4,5 yıllık süreçte İyi Parti İlçe Başkanı olarak muhalefet görevini ekibimle beraber layığı ile yaptığıma inanıyorum. Ancak geldiğimiz noktada halkımızın gösterdiği yolda artık ‘kenara çekilme’ zamanın geldiğini gördüm. 31 Mart yerel seçimleri öncesinde yaşananlar bana bu kararı almam gerektiğini gösterdi. Bu partiye böylesine özverili bir şekilde hizmet etmemize rağmen, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde gerek aday belirleme, gerekse meclis üyelerinin belirlenmesi sırasında ilçe başkanı ve yönetim kurulunun ‘yok hükmünde’ sayılması bizleri son derece üzmüştür. O gün istifa etmem gerekirken, partinin seçim üstü zarar görmemesi adına bu kararımı seçim sonrasına erteledim. Seçim sonrası parti tarafından alınan karar ile gidilen genel kongre sürecinde ise bu kararımı bildirmenin etik olmayacağını düşünerek bugüne ertelemiş oldum. Yerel seçim çalışmalarını tüm imkansızlıklara, maddi ve manevi hiçbir desteğin olmamasına rağmen, ben ve yönetim kurulum elimizden geleni, hatta daha fazlasını yaparak sürdürdük. Ancak son bir yılda gerek üst düzey, gerekse il ve ilçe bazlarında partinin kan kaybı herkesin malumudur. Bu da 31 Mart Yerel seçimlerine tüm Türkiye’de olduğu gibi Mustafakemalpaşa’da da sandığa yansıdı." Partinin kuruluş amacı ve heyecanını yitirdiğinin ortada olduğunu belirten Demir, "Buna rağmen ortada bir başarısızlıktan söz edilecekse biz bunu göğüslemeye hazırız. Bundan böyle ilçemiz için hangi platformda olursa olsun hizmet etmeye devam edeceğimden kimsenin şüphesi olmasın" dedi.
Samsun Hayvansal ürün ihracatından milyonlarca döviz Türkiye ekonomisine girdi SAMSUN (İHA) – Samsun’dan yapılan hayvansal ürün ihracatından 62 milyon dolar, 18 milyon euro ve 53 bin sterlinlik döviz, Türkiye ekonomisine kazandırıldı. Hayvansal ürün üretim ve ihracatında Türkiye’nin önde gelen illerinden olan Samsun’da ihracat kaleminin büyük bir kısmını bu alan oluşturuyor. 2023 yılında birçok ülkeye hayvansal ürün ve yan ürünü ihracatı yapılırken, bu ihracattan elde edilen döviz de milli ekonomiye kazandırıldı. 62 milyon dolar, 18 milyon euro ve 53 bin sterlin döviz milli ekonomiye kazandırıldı Tarım ve Orman Bakanlığı hayvansal ürün ihracatı verilere göre 2023 yılında Samsun’dan ihraç edilen balık, balık unu, balık yağı, tıbbi sülük, deniz salyangozu-eti, kapağı, bal, piliç eti-yumurtası, hayvansal yan ürünü ve sıvı gübre gibi 697 ihracattan toplam 62 milyon dolar,18 milyon euro, 53 bin sterlin, 6 milyon TL gelir elde edildi. En yüksek döviz geliri ise balık yağı (37 milyon dolar, 568 euro) ve balık (13 milyon dolar, 16 milyon euro, 6 milyon TL) ihracatından sağlandı. Samsun’dan yurt dışına 462 bin 516 ton gıda ve yem ürünü ihraç edildi Gıda ve yem maddeleri ihracatında ise 2023 yılında toplam bin 904 ihracatta 462 bin 516 ton ürün ihraç edildi. Yurt dışına en çok buğday unu (433 bin ton) ihraç edilirken, bunu mısır irmiği (12,9 bin ton), fındık ve fındık ürünler (5,6 bin ton), yaş meyve-sebze (4 bin ton), mısır unu (3,2 bin ton), şekerleme ürünleri (258 ton), kuruyemiş (137 ton) ve filtre kağıdı (213 ton) takip etti. İthal edilen gıda ve yem maddelerine bakıldığında ise 775 adet gıda maddesi ithalatından toplam 2,5 milyon ton ürün ithal edildi. En çok ithal edilen gıda maddeleri sırasıyla buğday (2,4 milyon ton), mısır (39 bin ton), yağlık ayçiçeği tohumu (14,2 bin ton), soya fasulyesi (13,8 bin ton), şeker pancarı melası (3,1 bin ton), karabuğday (526 ton), kakao kitlesi (399 ton), susam (278 ton) ve ceviz kaba unu (176 ton) oldu. Yine 2023 yılında 229 adet yem maddesi ithalatı gerçekleşti. Bu ithalatlarda toplam 807,1 bin ton yem maddesi ithal edildi. En çok ithal edilen yem maddeleri sırasıyla ayçiçeği tohumu küspesi (312,1 bin ton), arpa (149 bin ton), buğday kepeği (127,4 bin ton), ayçiçeği tohumu kabuğu (46 bin ton), mısır (37,1 bin ton), soya fasulyesi (34,2 bin ton), pirinç kepeği (19,7 bin ton), mısır kepeği (25,4 bin ton) ve DDGS (15 bin ton) olarak gerçekleşti.