EKONOMİ - 23 Ekim 2020 Cuma 10:35

Rosatom Tech, IAEA ile 3 programda işbirliği yapan ilk merkez oldu

A
A
A
Rosatom Tech, IAEA ile 3 programda işbirliği yapan ilk merkez oldu

Rosatom Teknik Akademi (RosatomTech), Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ile olan çalışmalarının alanını genişletti.

Rosatom Teknik Akademi (RosatomTech), Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ile olan çalışmalarının alanını genişletti. Nükleer bilimler ve uygulamalar, nükleer güvenlik ve nükleer enerji alanlarına yaydığı programlarıyla Rosatom Teknik Akademi, 3 farklı alanda çalışma yapan ilk IAEA İşbirliği Merkezi oldu


IAEA ile belirli teknik alanlarda çalışan ve hükümetlerin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için nükleer enerjinin barışçıl kullanımıyla ilgili bilgi ve kaynakları paylaşan işbirliği merkezlerinin sayısı 46’yı buluyor. Araştırma, geliştirme ve eğitim sunan bu işbirliği merkezlerinin çoğu, IAEA ile tek bir tematik alanda çalışırken, birkaçı iki çalışma alanında birden faaliyet gösteriyor.


Rosatom Tech Rektörü Yuri Seleznev, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “IAEA İşbirliği Merkezleri Programı, nükleer tekniklerin dünya çapında pratik uygulamalarını genişletmek için etkili bir araçtır. Rosatom Tech buna katkıda bulunmaya ve üye devletlere IAEA desteğini artırmaya hazırdır" dedi.


Rusya’da nükleer mühendislikte yetkinlik oluşturmak için bir ’Mükemmellik Merkezi’ görevini üstlenen Rosatom Tech, geçen yıl nükleer enerji ve nükleer güvenlik için bilgi yönetimi ile insan kaynakları geliştirme alanlarında bir IAEA İşbirliği Merkezi olarak belirlenmişti. Akademi, geçen ay yapılan 64’üncü IAEA Genel Konferansının oturum aralarında imzalanan bir anlaşma doğrultusunda, Rosatom-IAEA ortaklığındaki okullarda enerji dışı nükleer uygulamaları konusunda el kitapları, broşürler ve e-öğrenme materyalleri geliştirmeye odaklanacak.


IAEA Genel Müdür Yardımcısı ve Nükleer Bilimler ve Uygulamalar Bölümü Başkanı Najat Mokhtar konuya ilişkin, "Rosatom Tech bilgi yönetimi faaliyetlerini geliştirmek için iyi tanınan bir kurumdur. Rosatom Tech ekibinin geçen yıl Obninsk’te 5’inci Dünya Nükleer Üniversitesi Radyasyon Teknolojileri Okuluna ev sahipliği yapan mükemmel çalışmasından etkilendim ve onlarla çalışmayı dört gözle bekliyorum" görüşünü paylaştı.


Bu işbirliği merkezi anlaşması, IAEA’nın nükleer bilim ve teknoloji merkezleri kurmayı planlayan üye devletlere desteğini artırma, bu teknolojileri geliştirme ve uygulama yeteneklerini güçlendirme amacını taşıyor.


IAEA Genel Müdür Yardımcısı ve Nükleer Enerji Daire Başkanı Mikhail Chudakov ise konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:


"Enerji dışı nükleer ve radyasyon teknolojisi uygulamaları alanındaki araştırmalar için bugün anlaşmaya eklediğimiz faaliyetler, üye devletlerimizdeki bilimsel ve teknik yetenekleri artıracak."


IAEA Genel Müdür Yardımcısı ve Nükleer Güvenlik ve Güvenlik Dairesi Başkanı Juan Carlos Lentijo da yaptığı açıklamada, "Bu imza töreni, IAEA ve Rosatom Tech Akademi arasındaki nükleer güvenlik alanındaki yakın işbirliğinin bir başka önemli tanınırlığını işaret ediyor. İşbirliği, IAEA nükleer güvenlik eğitim materyallerinin geliştirilmesi ve Rusçaya çevrilmesinin yanı sıra, IAEA nükleer güvenlik eğitim kurslarına, atölye çalışmalarına ve seminerlerine ev sahipliği yapmak da dahil olmak üzere çeşitli faaliyetlerle sonuçlandı" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir MÜSİAD İzmir’den kan bağışı kampanyası Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesinin gençlik kurulu, kan stoklarında yaşanan azalma nedeniyle "Sen Kan Ver, Kızılay Can Versin" sloganı ile kan bağış kampanyası düzenledi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesinin gençlik kurulu, Kızılay’ın kan stoklarında son günlerde yaşanan azalma üzerine bağış programı düzenledi. Türk Kızılay’ı Ege Bölgesi Kan Merkezinde düzenlenen kampanyaya; Türk Kızılay’ı Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Dr. Barış Dolaş, MÜSİAD İzmir Başkanı Gökhan Temur, Gençlik Kurulu Başkanı Alper Atlı, MÜSİAD ve Genç MÜSİAD üyeleri katıldı. “Bütün vatandaşlarımızı kan bağışlamaya davet ediyorum” Kan bağış kampanyasında konuşan MÜSİAD İzmir Başkanı Gökhan Temur, “MÜSİAD olarak her zaman devletimizin ve milletimizin yanında olmaya çalıştık. Her konuda çalışmaya devem ediyoruz ve edeceğiz. Bugün üyelerimizle kan bağışında bulunarak gönüllere can ve nefes oluyoruz. Kan, hayati bir maddedir. Hiç beklemediğimiz bir anda kana ihtiyaç duyabiliriz. Çünkü kan acil değil sürekli bir ihtiyaçtır. Bu doğrultuda bizler de sivil toplum kuruluşu olmanın verdiği sorumluluktan hareketle üyelerimizin ve üye firma çalışanlarımızın katılımlarıyla Türk Kızılay’ı işbirliğinde kan bağışı kampanyası gerçekleştiriyoruz. Yaz aylarına girmemiz nedeni ile kan bağışının düşük olduğu bir döneme giriyoruz. Buradan bütün vatandaşlarımızı kan bağışlamaya davet ediyorum” ifadelerine yer verdi. Türk Kızılay’ı Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Dr. Barış Dolaş da kan bağışının önemine dikkat çekerek, yeterince kan bağışı alamadıkları zaman hastanedeki ihtiyaç sahiplerinde de ciddi bir mağduriyetin ortaya çıktığını vurguladı.
Elazığ Türkiye’nin en büyüğü: Üretilen çantalar 26 ülkeye ihraç ediliyor Elazığ’daki Organize Sanayi Bölgesi’nde 12 bin metrekare alan üzerine kurulan dünyanın 3’üncü, Türkiye’nin ise en büyük çanta fabrikası, ürettiği çantaları 26 ülkeye ihraç ederek, 700 kişiye istihdam sağlıyor. Elazığlı iş adamı Gürkan Talo, Organize Sanayi Bölgesi’nin 6’ncı bölge teşviklerinden yararlanmasının ardından İstanbul’da bulunan iş yerini Elazığ’a taşıyarak, 12 bin metrekare alan üzerine dünyanın 3’üncü, Türkiye’nin ise en büyük çanta fabrikasını kurdu. Burada üretilen ürünler diğer illere gönderilirken, 26 ülkeye de ihraç edilmeye başlandı. 700 vatandaşa ekmek kapısı olan Türkiye’nin en büyük çanta fabrikasında üretilen ürünler, başta Almanya, Fransa ve Belçika’ya ihraç edilerek Elazığ ekonomisine ciddi bir katkı sağlıyor. Talo Çanta Fabrikası sahibi Gürkan Talo, bundan sonraki hedeflerinin dünyada birinci sıraya yükselmek olduğunu ifade etti. Çanta fabrikasının Organize Sanayi Bölgesi’nde 12 bin metrekare kapalı alanda kurulu olduğunu belirten Talo, ’’Yaklaşık 700 personel ile Elazığ’dan yaklaşık 26 ülkeye çanta ihracatı yapan bir fabrikayız. Kapasite olarak Türkiye’de birinci, dünyada ise 3’üncü sıradayız. Bir rakibimiz Çin’de, bir diğeri ise Pakistan’da var. Onların dışında dünyada kapasite olarak 3’üncü sırada biz varız. 700 çalışanımızdan 650’si kadın istihdamından oluşmaktadır. Kadınlara istihdamda öncelikli olarak yer vermemizin nedeni ise kadınların iş gücüne olan katkılarında inanılmaz bir bereket gördük. Bundan dolayı da çalışanlarımızın çoğunluğunu kadın tercih ettik. Bu fabrikada kedi çantasından kadın kol çantasına, seyahat çantasından elbise çantasına, kısaca çantayla ilgili bütün ürünlerin üretimini gerçekleştiriyoruz. Elazığ’da üretmiş olduğumuz çantalarımızı dünyanın üç kıtasına yollamanın gururunu yaşıyoruz. Bütün lojistik merkezlere Elazığ müthiş derecede yakın konumda. Elazığ’a yatırım yapmamızın en büyük nedenlerinden bir tanesi de 6’ıncı bölge teşviklerinden yararlanmasıdır. 6’ncı bölge teşviklerinden faydalandığımız için imalatımızı İstanbul’dan Elazığ’a taşıdık. Bundan dolayı da çok memnunuz. Bundan sonraki hedeflerimiz, nasip olursa dünyada birinci olmayı planlıyoruz. Şu anda ilk üç firma arasındaki üretimlerde çok büyük farklılıklar yok, ulaşılabilir bir fark var. Nasip olursa bu gururu Elazığ’a kavuşturacağız” dedi.