ÇEVRE - 29 Haziran 2021 Salı 15:35

Dönüşüm 30 Temmuz’da başlıyor

A
A
A
Dönüşüm 30 Temmuz’da başlıyor

Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Mersin kent merkezinde yer alan Barış ve Bahçe mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm projesi ihalesinin, TOKİ tarafından 30 Temmuz 2021 tarihinde yapılacağını belirtti.

Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Mersin kent merkezinde yer alan Barış ve Bahçe mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm projesi ihalesinin, TOKİ tarafından 30 Temmuz 2021 tarihinde yapılacağını belirtti.


Başkan Gültak, konu hakkında yaptığı yazılı açıklamada, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Çay Mahallesi’nde gerçekleşen 415 konutluk yerinde kentsel dönüşüm projesinin tamamlanmak üzere olduğunu, yakın süreçte mahalle sakinleri ile ikili görüşmelerin başlayacağını söyledi. Gültak, hak sahipleri ile yüzde 70-75’i aşan oranda anlaşma sağlanması halinde de dairelerin vatandaşlara teslim edileceğini ifade etti. “Akdeniz değişmez ve düzelmez ise Mersin de değişmez” sözünü yineleyen Gültak, "Çay Mahallesi’nin yanı sıra, TOKİ yetkilileri ile en üst düzeyde görüşmeler yaparak, Barış ve Bahçe mahallelerinde de kentsel dönüşüme ivme kazandırdık. Nitekim TOKİ tarafından, 415 konut, 50 dükkan, kültür merkezi, birer cami, kreş ve ticaret merkezi gibi sosyal-kültürel donatı alanlarıyla birlikte altyapı ve çevre düzenleme işini kapsayan kentsel dönüşüm projesi 1. etap ihalesi 30 Temmuz 2021’de yapılacak. Devamında da inşallah Turgut Reis’te 500 adet konut yükselecek. Akdeniz’de, göreve geldikten sonraki 4 yıllık süre içinde 2 bine yakın konut tamamlanmış olacak. Bu projeler devam edecek. Halkımızla birlikte Akdeniz ve Mersin’i değiştirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.



"Kent merkezinin çehresi değişecek"


Projenin hayata geçmesiyle birlikte yıllarca unutulan ve kaderine terk edilen merkez mahallelerinin çehresinin değişeceğini vurgulayan Gültak, "Buralarda her yönüyle modern ve güvenli yeni yaşam alanları yükselecek. Akdeniz Belediyesi olarak, kentimizin ve ilçemizin geleceği ve vizyonunu değiştiren hizmet, proje ve yatırımlara ağırlık verdik. Çay Mahallesi’nin ardından bu iki mahallemizde de kentsel dönüşüm projesinin başlayacak olması bizleri çok mutlu etti. Sağlam ve modern binalarda, temiz ve planlı olan, parkları, spor alanları olan bir kentte yaşamak tüm vatandaşlarımızın en doğal hakkıdır. Elbette buradaki insanlarımızı ikna ederek, onların da genel itibarıyla lehlerine dönecek halde kentsel dönüşümler yapmalıyız. Başta Mersin Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, ilçe belediyelerimiz de şehrimizi geleceğe hazırlayacak, vizyon ve misyonunu değiştirecek kentsel dönüşüm projelerine hız vermelidir" şeklinde konuştu.


Mersin kent merkezinde yer alan Barış, Bahçe, Mahmudiye ve Turgut Reis gibi mahallelerin, 80-90 yıllık geçmişe sahip, kentin en eski yerleşim yerleri olduğuna da dikkat çeken Gültak, "Buralarda fiziki olarak ömrünü tamamlamış, ancak halen insanlarımız tarafından kullanılmak zorunda kalınan pek çok bina mevcut. Ömrünü tamamlamış yapılar, deprem açısından da çok ciddi riskler taşımakta. Dolayısıyla, bu kentsel yenileme, sadece bir revizyon değil, kent merkezinin yeniden doğuşu anlamını taşıyacak devrim niteliğinde bir dönüşümdür. Proje sayesinde vatandaşlarımızın huzur ve güven içinde yaşayabilecekleri yeni yaşam alanları yükselecek. Projelerin hayata geçmesinde kıymetli desteklerini esirgemeyen başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfi Elvan’a, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’a, Akdeniz ilçesi sakinleri adına çok teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Minibüs şoförleri özel servis kiralayan üniversite öğrencilerine kızdı, yol keserek darp etti Trabzon’un Sürmene ilçesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri tarafından kiralanan öğrenci servisine kızan minibüs şoförleri aracın önüne kesti. Servis sürücüsü ve öğrenciler, ilçe hat minibüsü şoförleri tarafından saldırıya uğrarken, öğrencilerin şikayeti üzerine yapılan çalışmada şüpheli 4 kişiden 2’si gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre ilçenin Çarşı Mahallesi’nde meydana gelen olayda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler ulaşım sorunları nedeniyle özel bir servis kiraladı. Üniversite öğrencilerinin servis kiralamasına kızan minibüs şoförleri tarafından araçların önleri kesilerek durduruldu. Okul çıkışında durdurulan servis sürücüleri, öğrenciler ve minibüs şoförleri arasında yaşanan tartışmanın arbedeye dönüşmesiyle bazı öğrencilerin ve servis sürücüsünün saldırıya uğradığı öne sürülürken, öğrencilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Darp raporu alan öğrenciler şikayetçi olurken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 2 kişi gözaltına alındı Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamada şikayet üzerine 4 kişi hakkında başlatılan tahkikat neticesinde 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, "İlimiz Sürmene ilçesindeki KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü öğrencilerinin dolmuşlarda yer bulamadıkları için servis kiraladıkları gerekçesiyle, kiraladıkları özel servisin önü dolmuş şoförleri tarafından kesilerek servis şoförü ve içindeki öğrencilere tehdit ve hakaret edilip darp edildikleri yönünde sosyal medyada yer alan haberlerle ilgili olarak; servis şoförü ve darp edilen öğrencilerin şikayetleri üzerine şüpheliler Ö.D., K.D., H.S., ve S.Y. hakkında cumhuriyet savcısının talimatıyla başlatılan tahkikat neticesinde şüpheliler Ö.D. ve K.D. gözaltına alınmıştır. Mezkur olayla ilgili valiliğimizce de çok yönlü inceleme başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.
Antalya Antalya’da Pakistanlı kadın kanlar içerisinde ölü bulundu, öğretmen oğlu gözaltına alındı Antalya’da 59 yaşındaki Pakistanlı asıllı kadın, yaşadığı evin mutfağında kanlar içerisinde ölü bulundu. Boynunda ve kol kısmında bıçak kesileri bulunan kadının birlikte yaşadığı İngilizce öğretmeni oğlu ise polis tarafından kelepçelenip gözaltına alındı. Olayla ilgili cinayet şüphesi araştırılmaya devam ediliyor. Olay, saat 23.00 sıralarında Kepez ilçesi Ahatlı Mahallesi 3188 Sokak üzerindeki 4 katlı apartmanın giriş katında meydana geldi. Alınan bilgiye göre, İngilizce öğretmenliği yaptığı öğrenilen Pakistan asıllı A. A. Q. (30), eve geldiğinde birlikte yaşadığı annesi Ashfaq Ahmad Qureshi’nin (59) mutfakta kanlar içerisinde olduğunu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbarın ardından olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Belirtilen adrese gelen sağlık ekipleri, Ashfaq Ahmad Qureshi’nin hayatını kaybettiğini belirledi. İngilizce öğretmeni oğlu gözaltına alındı Mutfakta kanlar içerisindeki cesedi inceleyen olay yeri inceleme ekipleri, Ashfaq Ahmad Qureshi’nin boynunda ve kol kısmında bıçak kesilerinin olduğunu tespit etti. Ekiplerin, evin mutfağında ve balkon kapısından parmak izleri örnekleri aldığı gözlendi. Olayla ilgili Cinayet Büro Amirliği’ne bağlı ekipler geniş çaplı araştırma başlatırken, sözlü ifadesini alınan kadının oğlu A. A. Q kelepçeleyerek gözaltına alınıp polis merkezine götürüldü. 8 Nisan’da yaşadıkları eve yeni taşındıkları öğrenilen kadının cenazesi savcı incelemesinin ardından otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumu Morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.