ÇEVRE - 10 Mayıs 2022 Salı 10:50

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, biyolojik mücadelede hedeflerini aştı

A
A
A
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, biyolojik mücadelede hedeflerini aştı

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, ormanlarında zarar veren çamkese böceği ile başlattığımız biyolojik mücadelede hedeflerini aştı.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, ormanlarında zarar veren çamkese böceği ile başlattığımız biyolojik mücadelede hedeflerini aştı. Şu ana kadar kendi bünyesinde ürettiği 13 bin 500 çamkese böceği yırtıcısı calosoma sycophanta erginini 540 hektarlık alana salan Bölge Müdürlüğü, yıl boyunca bin hektarlık alana aynı yırtıcıyı bırakacak.


Mersin Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, ormanlara zarar veren çamkese böceği ile başlatılan biyolojik mücadele çalışmaları devam ediyor. Mücadelede, özellikle çevre dostu, çevreye zarar vermeyen, ekolojik dengeyi bozmayan biyolojik mücadeleyi tercih eden müdürlük, 2011 yılından bu yana kimyasal mücadele yapmıyor.


Mersin Orman Bölge Müdürü Kenan Akduman, çamkese böceğini yok eden calosoma sycophanta yırtıcısının üretiminin yapıldığı laboratuvarda incelemelerde bulundu. Akduman’a, Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Veysel Önen, Mersin Orman İşletme Müdürü Adnan Zorlukan Aber, Emtomolog Mehmet Kaplan, müdürler, şefler ve teknik elemanlar da eşlik etti.


Akduman, incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, “Zararlı bir böcek olan çamkese böcekleri çam ağaçlarının ibrelerini yiyerek zarar vermekte, artım kayıplarına neden olmaktadır; ancak hiçbir zaman kurutmamaktadır. Bu çerçevede, araziden toplanan yaklaşık bin 800 adet çamkese böceği yırtıcısı calosoma sycophanta ergini, Davultepe üretim laboratuvarına getirilerek şubat ayı sonu itibariyle üretime başlamıştır. Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürlüğümüzün kontrolünde Mersin Orman İşletme Müdürlüğü Davultepe İşletme Şefliğince 25 bin adet olarak planlanan calosoma ergin larvalarının, çamkese böceği zararı görülen bölgemizin ormanlık alanlarına salımı nisan ayı itibariyle başlanmıştır. Yine bu yıl 9 orman işletme müdürlüğümüzün görev alanında bulunan ormanlarda zarar yapan çamkese böceğine karşı salım yapılmasına başlanmıştır. Bugüne kadar 540 hektarlık alana 13 bin 500 böcek, sene boyunca da bin hektarlık alana salınacak. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri MHP’li Özdemir: “Biz vatan sevmenin de hizmetin de ustası, sizse Türkiye hasımlarının yoldaşısınız” Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, tekrar edilecek olan Pınarbaşı seçimleri ile ilgili yaptığı açıklamada, ”Biz vatan sevmenin de, hizmetin de ustası, sizse Türkiye hasımlarının yoldaşısınız” dedi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Özdemir, sosyal medya hesabından tekrar edilecek olan Pınarbaşı seçimleri ile ilgili açıklama yaptı. Özdemir açıklamasında, “Keşke Pınarbaşı’nda hemşehrilerimizin oyları çalınmasaydı da seçimler yenilenmeseydi. Ne var ki MHP olarak hemşehrilerimizin verdiği kararın arkasında durup, hakkın yerini bulması için yaptığımız hukuk mücadelesinde başarılı olmamız belli ki birilerinin zoruna gitmiş. Ve şimdi kutuplaşma siyaseti diyorlar. PKK, DHKP-C, FETÖ gibi tüm Türkiye hasımlarıyla kol kola giren sizsiniz. Sizin bunca ihanet içeren eylemleriniz ve Türkiye hasımlarıyla kol kola giren davranışlarınız karşısında elbet ki bizler vatanı, bayrağı, ezanı ve milletimizin birlik ve beraberliğini sonuna kadar savunacağız. Mesele hizmete gelince Pınarbaşı’na barajlar yapan biziz, doğalgazı getiren biziz, gençlerimize çağın şartlarına uygun spor imkanları sunan biziz, altyapı imkanlarını ileri seviyeye ulaştıran biziz, çiftçimizi her türlü olanaklarla destekleyerek yalnız bırakmayan biziz. Biz vatan sevmenin de, hizmetin de ustasıyız. Sizse Türkiye hasımlarının yoldaşı. Aramızdaki fark bu kadar açık ve net. Hazımzsızlığınızın temel sebebi de bu. Pınarbaşılı hemşehrilerimiz sizi de, bizi de çok iyi tanıyor. Merak etmeyin az kaldı, 2 Haziran’da boyunuzun ölçüsünü Pınarbaşılı hemşehrilerimizden alacaksınız” dedi.