KÜLTÜR SANAT - 04 Şubat 2026 Çarşamba 09:43

140 eserin yarıştığı Mersin Roman Ödülü sonuçlandı

A
A
A
140 eserin yarıştığı Mersin Roman Ödülü sonuçlandı

Mersin Büyükşehir Belediyesinin, Mersin’e Değer Katanlar (MEDEKA) Edebiyat Kurulu öncülüğünde bu yıl 5’incisini düzenlediği Mersin Roman Ödülü, rekor katılımla gerçekleştirildi. 140 eserin başvurduğu yarışmada, Aydoğan Coşkun ‘Halep Yolu’ adlı romanıyla ödüle layık görüldü.


Kültür ve sanatta yaptığı öncülükler ile adından sık sık söz ettiren Mersin Büyükşehir Belediyesi, MEDEKA Kurulu Edebiyat Kurulu öncülüğünde gerçekleştirilen ‘Mersin Roman Ödülü’nün bu yıl 5.’sini düzenledi. Rekor bir katılımın gerçekleştiği yarışmanın ön seçici kurulunda Ali F. Bilir, Sadık Arslan ve Orhan Özdemir yer aldı. Seçici kurulda ise Barış İnce, Jale Sancak, Turan Ali Çağlar, Öner Yağcı ve Hidayet Karakuş yer aldı.



140 eserle rekor başvuru


Yazarları edebiyat alanında nitelikli üretime teşvik etmek, yeni yazarları desteklemek ve kentin kültürel birikime kalıcı katkı sunmak amacıyla 2021 yılında başlatılan ’Mersin Roman Ödülleri’ne bu yıl 140 eser başvurdu. Rekor sayıda gelen başvurular MEDEKA Edebiyat Kurulu öncülüğünde değerlendirildi. Eser sahiplerinin kimlik bilgilerine erişilmeksizin yalnızca edebi nitelik esas alınarak yapılan değerlendirmeler sonucunda ‘Halep Yolu’ adlı romanı ile Aydoğan Coşkun ödülün bu yıl ki sahibi sahibi oldu.



"Mersin Büyükşehir bu yarışmalara memnuniyetle devam edecek"


MEDEKA’nın, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer öncülüğünde kurulduğunu belirterek, kurul hakkında bilgi veren Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kent Katılımı ve Sivil Toplum İle İlişkiler Şube Müdürü Başar Akça, roman alanında nitelikli eserleri edebiyat dünyasına tanıtmak amacıyla bu yarışmayı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Mersin Büyükşehir Belediyesi düzenlediği bu yarışmalarla hem genç sanatçıları teşvik etmek hem de Mersin’in kültür ve sanatla olan bağını ulusal ve uluslararası anlamda tanınırlığını artırmak amacıyla memnuniyetle ve kararlılıkla sürdürmeye devam edecek" dedi.


Yarışmaya 140 eserin geldiğini ve bu kadar başvurunun Türkiye’de rekor olduğunu söyleyen Akça, ödül töreninin ise 7 Şubat 2026 Cumartesi günü saat 14.00’da Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre Ve Sergi Sarayında yapılacağını duyurdu.



"Etkili, duygulu, barışçıl bir çalışma yapan yazar Aydoğan Coşkun’u kutluyorum"


Büyükşehir Belediyesinin böyle bir yarışmaya öncülük etmesinin çok önemli olduğuna dikkat çeken MEDEKA Edebiyat Kurulu üyesi yazar Turan Ali Çağlar, "Türkiye’de roman ödülü veren başka büyükşehir belediyesi yok. Ben de Mersin Roman Ödülü yarışması seçici kurul üyesiyim ve birinciyi duyurma onurunu yaşıyorum. Bir edebiyatçı olarak çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.


Roman dalında 140 başvurunun gelmesinin çok iddialı olduğunu söyleyen Çağlar, "Bu kadar başvuru bizi çok mutlu kıldı, jürilerimizi çok iyi çalıştırdık. Vakit yetmez diye itiraz ettiler, haklı olarak. Bir ay onlar için uzattık. Seçici kurulun kararıyla ‘Halep Yolu’ adlı eser birinci seçilmiştir. Yazar, eserde ’1. Paylaşım Savaşı’nın acımasızlığını anlatmış. Hem Ermenilerin hem Türklerin yollarda perişan olmaları, ölümlerle göçü sürdürmeleri iç acısı veriyor okuyucuya. Dili çok temiz ve anlatımı rahat, nesnel bir bakışı var yazarın. Etkili, duygulu, barışçıl bir çalışma. Yazar Aydoğan Coşkun’u kutluyorum, romanının bol okurla tanışmasını diliyorum" diyerek, başvuru yapan her yazarı da ayrı ayrı tebrik etti.



140 eserin yarıştığı Mersin Roman Ödülü sonuçlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Başkan Sadıkoğlu, Malatya için pozitif ayrımcılık talep etti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve tüm imalat sanayi işletmelerine açık olan 100 milyar TL büyüklüğündeki finansman paketine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, finansmana erişimin zorlaştığı bir dönemde açıklanan kredi paketin kritik bir destek olduğunu vurgulayarak deprem yaşamış ve toparlanma sürecinde olan iller için pozitif ayrımcılık talep etti. Büyük depremler yaşamış ve ayağa kalkma mücadelesi veren Malatya’nın finans desteğine ihtiyacı olduğunu her daim dile getiren Başkan Sadıkoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve tüm imalat sanayi işletmelerine açık olan 100 milyar TL büyüklüğündeki finansman paketinin önemli bir can suyu olacağını işaret etti. "Nefes alanı oluşturacak" 6 ay anapara ödemesiz ve 36 aya kadar vadeli, piyasa şartlarının altında sunulacak kredi paketinden deprem illeri için pozitif ayrımcılık beklediklerini belirten Başkan Sadıkoğlu, "Bu destek, üretimin sürdürülebilirliği, ticaretimizin ve ihracatımızın devamı, istihdamın korunması ve sanayi işletmelerimizin rekabet gücü açısından önemli bir adım olmuştur. 6 ay anapara ödemesiz ve 36 aya kadar vadeli, piyasa şartlarının altında sunulacak bu kredi imkânı, finansmana erişimin zorlaştığı bir dönemde depremzede firmalarımız ciddi bir nefes alanı oluşturacaktır. Paketin istihdam yoğunluğu esas alınarak işletme başına 50 milyon liraya kadar kredi imkânı sunması ve istihdamını koruyan KOBİ’lerimize KOSGEB aracılığıyla 10 puan indirim imkânı sağlaması, paketin üretim ile birlikte istihdamı da önceleyen yaklaşımının bir göstergesidir. Bu önemli destek için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyor, deprem yaşamış ve toparlanma sürecinde olan illerimiz için özel bir yaklaşım talep ettiğimizi de belirtmek istiyorum. Ayrıca talebimizi de resmi yazıyla Cumhurbaşkanlığına ilettik" diye konuştu.