GÜNDEM - 01 Kasım 2025 Cumartesi 10:44

Başkan Seçer: "Elektrikli otobüsler bizim vizyonumuza uygun"

A
A
A
Başkan Seçer: "Elektrikli otobüsler bizim vizyonumuza uygun"

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, 18 elektrikli otobüs ve 14 şarj ünitesini hizmete alarak kent ulaşımında çevreci ve modern bir dönemi başlattığı bildirilirken, Başkan Seçer 2029’a kadar 4 katlı kavşak ve 1 tüp geçit sözü verdi.


Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkan Vekili ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne Avrupa Birliği (AB) tarafından eş finanse edilen 17 adet ve farklı bir kaynaktan hibe olarak aldıkları 1 adet olmak üzere toplam 18 elektrikli otobüs ile 14 Adet 180 kWh kapasiteli şarj ünitesinin ‘Hizmete Alım Töreni’ne katıldı. Mersin’de yeni bir dönemi ve vizyonu başlatan Büyükşehir ile kent ulaşımında elektrikli otobüs dönemine adım atılmış oldu. Hizmete alınan 18 elektrikli otobüsün, Mersin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet vereceği kaydedildi.



"Mersin’de 5 yıl içerisinde bir devrim gerçekleştirdik"


Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer törende yaptığı konuşmasında, ulaşımda oluşturdukları vizyonu hatırlatarak, Mersinlilere çevre dostu toplu taşıma hizmeti sunmak adına göreve geldikleri ilk yıldan itibaren gayret içinde olduklarını söyledi. Mersin’de önceki yıllarda hizmet veren yaş ortalaması yüksek otobüs filosunun yenilendiğini ifade eden Seçer, "O dönemde CNG yakıtlı otobüsler Türkiye’de pek konuşulmazken herhangi bir kredi desteği olmadan, Mersinlilerin ismini ‘Limon’ olarak koyduğu ilk 87 otobüsü almıştık. Daha sonra Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) ‘Green City’ kapsamındaki programından yararlanarak 118 yeni otobüs aldık. 205 CNG yakıtlı toplu taşıma araçlarımız şu anda Mersin’de hemşerilerimize hizmet veriyor. Sokakları daha dar olan Tarsus’a daha ekonomik olması ve her sokağa girebilmesi için 67 adet Atak otobüsler aldık. Başta Tarsuslular olmak üzere kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlarımız şu anda bu otobüslerle seyahat ediyorlar" dedi.


Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 272 otobüs eklenen filosuyla büyük başarı ortaya koyduğuna değinen Seçer, "Mersin’de hem yeni nesil çevre dostu yakıt tüketen otobüsler hem de yeni modeller olmasıyla 5 yıl içerisinde bir devrim gerçekleştirdik. 2019’da göreve geldiğimizde sizleri taşıyan 285 aracın yaş ortalaması şartları değişti. Toplamda 285 adet olarak teslim aldığımız filomuz devreye alacağımız araçlarla beraber 456 araca çıkmış olacak. Mersinlilere hayırlı uğurlu olsun"diye konuştu.



"Elektrikli otobüsler bizim vizyonumuza uygun"


Başkan Seçer, "Elektrikli otobüsler bizim vizyonumuza uygun. Biz projeksiyon olarak bunun yanında yine EBRD’den sağladığımız kredi ile bugün toplamda 53 araç devreye girecekti. Projenin 15 milyon Euro‘su kredi, 7 milyon Euro’su da hibe olarak sağlanacaktı. Ancak, Cumhurbaşkanlığı tarafından yatırım programına alınmadı" dedi. Seçer, Cumhurbaşkanlığı 2025 yılı yatırım programında yalnızca Mersin Büyükşehir’in değil yurt dışı borçlanmalarına disiplin getirme adına hiçbir belediyenin programa alınmadığının tarafına iletildiğini aktararak, "Programa alınmamamızı anlayışla karşıladık. 6,5 yıldır Mersin’e hizmet ediyoruz, eleştirileri adab-ı muaşeret kuralları içerisinde yaptık ama teşekkür etmesini de biliriz. Aynı Cumhurbaşkanlığı 84 milyon Euro’luk Yeşilovacık’tan Yenice‘ye kadar olan kanalizasyon arıtma projelerimize katkı sunacak paranın yurtdışından borçlanmasına da izin verdi. Yetkililere buradan da teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.



"Mersin gelişmişlikte 25. sıradan, 13. sıraya yükseldi"


Mersin Büyükşehir olarak ulaşımla ilgili ortaya koydukları vizyona değinerek konuşmasını sürdüren Seçer, "Mersin’in son 7-8 yıllık gelişme oranlarına bakın, gerçekten muhteşem yol alıyoruz. Bu hususta, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de ilçe belediyelerimizin de katkıları büyük. Asıl önemli olan ve bundan sonraki süreçte de Mersin’in daha hızlı bir şekilde kalkınmasına neden olacak olan merkezden buraya yapılacak yatırımlar" ifadelerine yer verdi.


Seçer, Çukurova Kalkınma Ajansı’nın toplantısında yapılan bir sunumda Mersin’in gelişmişlik oranlarına yer verildiğini belirterek, "2017-2025 yılları arasında Mersin gelişmişlikte 25. sıradan, 13. sıraya yükselmiş. Bu önemli bir gelişme ve burada herkesin emeği var. Herkese teşekkür ediyoruz. Biz ne kadar çok ulaşımı rahatlatırsak, kaliteli toplu taşıma araçlarını filomuza katar daha sağlıklı, modern, çağdaş ve çevre dostu araçlarla donatırsak; bizim en büyük arzumuz ve çabamız olan metroyu ve hafif raylı sistemi devreye alabilirsek, sokaklarımız temiz olursa, yollarımız tertemiz ve kaliteli olursa, yeşil alanımız ve parkımız çok olursa; istihdam alanı ulaştırabilirsek, eğitim seviyesini yükseltebilirsek, kültürde ve sanatta adımlar atabilirsek, bir bakacaksınız ki ilk 5’e girmişiz. Bunlar hayal değil, çalışıyoruz oluyor. Daha güzel şeyler olmaya devam edecek" sözlerini kullandı.


Seçer, her yatırımın bir Master Planı çerçevesi dâhilinde hayata geçtiğinin altını çizerek, "Yaptığımız yollar, açtığımız yeni caddeler, köprülü kavşaklar Bunların hepsi bir plan çerçevesinde oluyor. 5 yılda bir Ulaşım Master Planını yapıyoruz. Bu yıl, bir önceki Master Plan’dan farklı bir şey yaptık. Nüfusu 100 binin üzerinde olan Erdemli, Tarsus, Silifke gibi periferideki ilçelerde de Ulaşım Master Planı’nı yaptık" diye konuştu.



"2026 yılında metroyu zorlayacağız"


Metro Projesi’ni revize ettiklerini ve bakanlığın yurtdışı kredi kullanım izni şartlarını sağlamak adına maliyet azaltımına gittiklerini sözlerine ekleyen Seçer, "2026 yılında metroyu zorlayacağız. Metroda bir revizyon yaptık. Yeraltı metrosu ve 3 tramvay projemiz var. Tarsus tramvayı, üniversite fuar alanı tramvayı ve eski otogardan MEŞOT’a kadar gidecek olan tramvay. Toplamda 3 tramvay, 1 metro projesi belediyemiz tarafından tamamlandı. Sadece Tarsus Tramvayı, Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Genel Müdürlüğü’nde son aşamada" ifadelerini kullandı.



"Size, 2029’a kadar 4 katlı kavşak, 1 tüp geçit sözü veriyorum"


6 Şubat depremlerinin ardından Mersin nüfusunun doğal olarak da trafiğinin de arttığını ifade eden Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan kavşak projelerini anlattı. Hal Katlı Kavşağı, Kuyuluk Katlı Kavşağı, Saya Katlı Kavşağı, 2. Çevre Yolu ile Beşyol arasına yapılacak tüp geçitten, Mersinli Ahmet ile 2. Çevre Yolu’nun kesiştiği noktada da yapılacak katlı kavşaktan da bahseden Seçer, "Size, 2029’a kadar 4 katlı kavşak, 1 tüp geçit sözü veriyorum. 2027’de de Müftü Deresi Viyadüğü’nün temelini atacağız. 4. Çevre Yolu’nu da 25 metrelik bulvarla yeni yapılan Şehir Hastanesi’ne bağlayacağız. Viyadük de Mersin’de bir ilk. Bugüne kadar yapılmadı. Ulaştırma Bakanlığı bizi görmüyor. Onlar da yapabilir. Bütçemizi zorlayıp biz yapacağız ama bir bakarsınız Ulaştırma Bakanlığı ‘Bu viyadüğü biz yapalım’ der" ifadelerine yer verdi.



Başkan Seçer: "Elektrikli otobüsler bizim vizyonumuza uygun"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik AK Partili belediye başkanları ilçelerin talepleri bakanlıklara taşıdı Bilecik’te görev yapan AK Partili belediye başkanları ve parti yönetimi, ilçelerin ihtiyaçlarını ve projelerini Ankara’da ilgili bakanlıklara iletmek amacıyla kapsamlı bir ziyaret programı gerçekleştirdi. AK Parti Bilecik İl Başkanı Serkan Yıldırım ile birlikte Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin ve Dodurga Belediye Başkanı Selim Tuna Ankara’da bir dizi önemli görüşmede bulundu. Heyet ziyaretleri kapsamında Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak ve Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider ile bir araya geldi. Gerçekleşen görüşmelerde Bilecik genelinde ve ilçelerde yürütülen çalışmalar, devam eden projeler ve ihtiyaç duyulan yatırımlar detaylı şekilde ele alındı. Özellikle tarım alanındaki projeler, çiftçilerin desteklenmesi, kırsal kalkınma çalışmaları ve üretimin artırılmasına yönelik konuların görüşüldüğü toplantıda, ilçelerde sağlık alanında yapılabilecek yatırımlar ve hizmetlerin geliştirilmesine yönelik talepler de gündeme getirildi. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak ile yapılan görüşmede ise ilçelerde gençlere yönelik spor tesisleri, gençlik merkezleri ve sportif altyapının güçlendirilmesine yönelik projeler ele alındı. Heyet, gençlerin sporla daha fazla buluşması ve ilçelerde spor yatırımlarının artırılması konusunda taleplerini Bakan Bak’a iletti. Heyet ayrıca AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir’i de ziyaret ederek ilçelerde yürütülen çalışmalar ve planlanan projeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Bilecik Bilecik’te 200 sporcunun katıldığı Korfbol Grup Müsabakaları tamamlandı Bilecik’te yaklaşık 200 sporcunun katıldığı Okul Spor Faaliyetleri Korfbol Gençler ve Yıldızlar grup müsabakaları tamamlandı. Bilecik İstasyon Spor Salonu’nda düzenlenen Okul Spor Faaliyetleri Korfbol Gençler ve Yıldızlar (Kız-Erkek) Grup Müsabakaları, 7 ilden 12 okul takımının katılımıyla gerçekleştirildi. Yaklaşık 200 sporcunun mücadele ettiği organizasyonda takımlar Türkiye Şampiyonası’na katılabilmek için kıyasıya mücadele etti. Müsabakalar sonunda gençler kategorisinde İstanbul Hayrullah Kefeoğlu Anadolu Lisesi ile Eskişehir Özel Yeniyol Anadolu Lisesi, yıldızlar kategorisinde ise Eskişehir Özel Yeniyol Ortaokulu ile İstanbul İstek Özel Uluğbey Ortaokulu başarılı olarak Antalya’da düzenlenecek Türkiye Şampiyonası’na katılmaya hak kazandı. Organizasyonda sporcuların sergilediği performans izleyicilerden büyük beğeni toplarken, müsabakalar fair-play ruhu içerisinde tamamlandı. Bilecik Gençlik ve Spor İl Müdürü Ramazan Demir, organizasyonun başarıyla tamamlandığını belirterek, "İlimizde düzenlenen bu önemli organizasyonda farklı illerden gelen sporcularımızın centilmence mücadele etmesi bizleri memnun etti. Sporcularımızın elde ettiği başarıların artarak devam etmesini temenni ediyor, Türkiye Şampiyonası’na katılmaya hak kazanan tüm takımlarımıza başarılar diliyorum" dedi.