EKONOMİ - 24 Nisan 2025 Perşembe 12:13

Coğrafi tescilli Silifke çileği Rusya, Ukrayna ve Katar’a ihraç ediliyor

A
A
A
Coğrafi tescilli Silifke çileği Rusya, Ukrayna ve Katar’a ihraç ediliyor

Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden Mersin’in Silifke ilçesinde açık alanda hasadına başlanan coğrafi tescil işaretli Silifke çileği yurt içinin yanı sıra Rusya, Ukrayna ve Katar’a da uçak kargoyla gönderilerek ihraç edildiği bildirildi. İhracat edilen çileğin kilogram fiyatının 90 TL olduğu, iç piyasada ise 75 liradan alıcı bulduğu ifade edildi.


Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde ilk sıralarda yer alan Mersin’de çeşit çeşit ürün hasat ediliyor. Baharla birlikte açık alanda erik, kayısı gibi meyvelerin yanı sıra Çilek’te hasat ediliyor. Özellikle Silifke ilçesinde üreticisinden işçisine kadar bir çok ailenin geçim kaynağı olan coğrafi tescilli Silifke çileğinin yoğun hasadı sürüyor. Hasat edilen ürünler, kentte açılan havalimanı sayesinde yurt içinin yanı sıra Rusya, Ukrayna ve Katar gibi ülkelere ihraç ediliyor.


Bu yıl Silifke genelinde toplam 7 bin dönüm alanda üretim yapıldığını ve 50 bin ton ürün beklediklerini belirten Atayurt Hal Dernek Başkanı İbrahim Kaynar, özellikle Arkum, Atakent ile Kurtuluş, Bahçeköy, Sökün, Çeltikçi mahallelerinde de çilek üretiminin yoğun olduğu söyledi.


Kaynar, "Silifke ovamızda tahmini 5 bin dönüm açıkta, 2 bin dönüm ise örtü altında üretim yapıyoruz. Tahmini 50 bin ton rekolte bekliyoruz. Ürünlerimiz çıktı. Bayram arasında biraz sıkıntı çektik. Şu anda fiyatlar iyi. Yurtdışı pazara Rusya, Ukrayna ve Katar’a uçak kargolarla gönderiyoruz"dedi.


İhracat edilen çileğin 90 TL’den gittiğini, iç piyasaya ise 75 liradan verdiklerini aktaran Kaynar, satışların bu şekilde devam etmesiyle çiftçinin yüzünün güleceğini kaydetti.


(HİV-

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Nevşehir ’Dur’ ihtarına uymadı, 122 bin lira ceza yedi Nevşehir’de polisin ’dur’ ihtarına uymayan 15 yaşındaki motosiklet sürücüsü, önce motosiklet ile daha sonra da yaya kaçmaya çalıştı. Yakalanan sürücüye 122 bin lira para cezası kesildi. Güzel Yurt Mahallesi 80. Yıl Bulvarı üzerinde uygulama yapan trafik polisi ekiplerinin ’dur’ ihtarına uymayan 15 yaşındaki plakasız motosiklet sürücüsü İbrahim P., kaçmaya başladı. Polis ekiplerinin ihbarı üzerine bölgeye polis ekipleri sevk edildi. Sevk edilen ekiplerin de ’dur’ ihtarına uymayan sürücü, mahalle aralarına girerek izini kaybettirmeye çalıştı. Polis ekiplerinin kendilerini takip ettiğini fark eden sürücü tekrar kaçmaya başladı. Ürgüp Caddesi üzerinde ters şeritten kaçan ve kavşaklara ters şeritten giren çocuk sürücü kırmızı ışıklarda da durmadı. Polis ekipleri motosikletin gidiş istikametinde gerekli tedbirleri alarak motosiklet sürücüsünü durdurmaya çalıştı. Yaklaşık 15 dakika kadar polis ekiplerinden kaçan sürücü Cevher Dudayev Mahallesi Aksaray Caddesi üzerinde yakalanacağını anlayınca motosikleti yol kenarına bırakarak, motosiklette yolcu olarak bulunan 15 yaşındaki arkadaşı ile birlikte kaçmaya devam etti. Ekiplerin kovalamacası sonrasında yakalanan sürücü ve motosiklette yolcu olarak bulunan arkadaşı ekipler tarafından gözaltına alınarak çocuk şube ekiplerine teslim edildi. Yapılan sorgulamada çocuk sürücünün ehliyetinin olmadığı ve bu nedenle kaçtığı belirlendi. 15 yaşındaki sürücüye çeşitli maddelerden 122 bin lira ceza yazıldı. Motosiklet trafikten men edildi.
Kütahya Kütahya’da şehir içi toplu taşıma ücretlerine zam Kütahya’da şehir içi toplu taşımada uygulanacak yeni bilet ücretleri, Belediye Meclisi’nde yapılan görüşmelerin ardından oy çokluğuyla kabul edilerek yürürlüğe girdi. Kütahya Belediye Meclisi’nin 3. Dönem 1. Olağan Toplantısı, Belediye Başkanı Eyüp Kahveci başkanlığında gerçekleştirildi. Yeni yılın ilk meclis toplantısında gündem maddeleri tek tek ele alınırken, şehir içi ulaşımı doğrudan ilgilendiren ücret tarifesi görüşmeleri öne çıktı. Toplantının üçüncü gündem maddesinde, Kütahya Minibüsçüler, Servis Araçları ve Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanlığı tarafından sunulan fiyat artışı talebi müzakere edildi. Söz konusu talep, Belediye Meclisi’nin 3 Aralık 2025 tarihli ve 354 sayılı kararıyla Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilmişti. Eşel Mobil Sistemi kapsamında değerlendirilen talep doğrultusunda hazırlanan komisyon raporu, meclis üyelerinin onayına sunuldu. Yapılan oylama sonucunda yeni tarife oy çokluğuyla kabul edildi. Kabul edilen düzenlemeye göre, şehir içi toplu ulaşımda tam biniş ücreti 30 lira olarak belirlendi. İlkokul ve lise öğrencileri için indirimli kart ücreti 17 liraya, üniversite öğrencileri için biniş ücreti 24 liraya yükseltildi. Üniversite öğrencilerine yönelik ikamet kartı ücreti 22 lira olarak güncellenirken, üniversite hattı olarak bilinen 16 numaralı hatta biniş bedeli 12 lira oldu. Basın kartı kullanan yolcular için ücret 20 lira olarak belirlenirken, kredi kartı ile yapılan binişlerde ücret 30 lira, banka komisyonu ise 6 lira olarak uygulanacak. NFC ve QR kod ile yapılan temassız ödemelerde biniş ücreti 38 lira olarak belirlendi. Aktarma ücretinde ise herhangi bir değişikliğe gidilmedi ve bu bedel 10 lira olarak korunmaya devam edecek. Yeni ücretlerin, belediye tarafından belirlenecek tarihten itibaren uygulanacağı bildirildi.