GENEL - 04 Ekim 2018 Perşembe 13:19

Fiyat yükseltmediler, gramajı düşürdüler

A
A
A
Fiyat yükseltmediler, gramajı düşürdüler

Mersin’in merkez Akdeniz Belediyesi, son haftalarda özellikle marketlerde satılan gıda ürünlerinde görülen fiyat dalgalanmalarına karşın harekete geçti.

Mersin’in merkez Akdeniz Belediyesi, son haftalarda özellikle marketlerde satılan gıda ürünlerinde görülen fiyat dalgalanmalarına karşın harekete geçti. Marketlerin yanı sıra fırınları da denetleyen ekipler, 200 gram olması gereken ekmeklerin bazı yerlerde bu gramın altında olduğunu tespit etti. Bu tür iş yerlerine cezai işlem uygulayan ekipler, gramaj altındaki ekmeklere de el koyarak, huzur evine bağışladı.


Akdeniz Zabıta Müdürlüğü ekipleri ve Mersin Ticaret İl Müdürlüğü’nden gelen bir yetkili, Tüketici Haklarının Korunması ile ilgili 6502 sayılı kanun kapsamında yapılan denetimlerde ruhsat, etiket, son tüketim tarihi, genel temizlik, ambalaj ve gramaj kontrolleri, ürünlerin reyon fiyatı ile kasa fiyatının uyuşup uyuşmadığı gibi konularda kontroller yaptı. Zira reyon fiyatı ile kasa fiyatının farklı çıkması durumunda, ’Tüketici Kanunu’ gereği tespit tutanağı tutularak, söz konusu iş yeri sahiplerine cezai işlem uygulanması amacıyla Valiliğe gönderiliyor.



Fiyat artırmadılar, gramaj düşürdüler


Ekipler denetimlerde, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin kararıyla, 200 gram ekmeğin fiyatının 1 lira 25 kuruştan, 1 liraya düştüğünü de hatırlatarak, fırın işletmecilerine iş yerlerinin camlarına bu konuda yazı asmaları uyarısında da bulundu. Denetimlerde, 200 gramın altında çıkan ekmeklere el konulurken, bu ekmekler makbuz karşılığı huzurevine bağışlandı. Marketlere yönelik denetimlerde de Ticaret Bakanlığı tarafından 3 Ekim 2018 tarihi itibariyle zorunlu hale gelen “Yerli Üretim” logosunun yerli ürünlere eklenmesi konusunda da esnaflar uyarıldı.



"Vatandaşın cebine göz koyanlara karşı yasal işlem uygulanacak”


Zabıta ekiplerinin denetimleri hakkında konuşan Akdeniz Belediye Başkanı Muhittin Pamuk, “Ülkemiz ekonomisine zarar veren, vatandaşlarımızın cebine göz dikerek haksız kazanç elde etmek isteyenlere, halkın sağlığını hiçe sayıp hijyen koşullarına aykırı hareket eden iş yerlerine karşı ilgili mevzuatlar çerçevesinde gereken yasal yaptırımlar uygulanacaktır. Bu nedenle, gerek gıda fiyatlarına keyfi zam yapanlar, gerekse stok yapan kişilere karşı, Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerimiz tarafından başlatılan denetim ve kontroller aralıksız sürecektir. Ekiplerimiz, etiket, ambalaj ve gramaj kontrollerinin yanı sıra, satışa sunulan gıda ürünlerinin reyon etiket fiyatı ile kasa fiyatının uyuşup uyuşmadığını da kontrol etmektedir. Aksi bir durumda, tüketici hakları ve yasalar kapsamında iş yeri sahiplerine yönelik gerekli yaptırımlar uygulanacaktır” diye konuştu.


Pamuk, Akdeniz Zabıta ekiplerinin, fiyatlarda oynama yapan kişilere ve stokçulara fırsat vermemek, vatandaşların zarara uğramasını önlemek amacıyla ilçe sınırları içinde bulunan ve başta fırın, patiseri, market ve gıda ürünleri satan iş yerleri olmak üzere geniş kapsamlı denetimlerin aralıksız süreceğini de sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bakan Yerlikaya: “Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen ‘Mahzen-32’ operasyonlarında Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı suç örgütü çökertildi” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da “Mahzen-32” operasyonları düzenlendi. Düzenlenen operasyonlarda organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlarımızdan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları, Bursa’ya il dışından getirdikleri tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin işyerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri, Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin işyerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyonlarda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 24 şüpheli yakalandı. Operasyonlar sonucu, 15 adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda çek ve senet ile çok miktarda nakit paraya el konuldu. 10 ayda 454 organize suç örgütü çökertildi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, organize suç örgütlerine yönelik düzenlenen operasyonlar hakkında bilgi verdiği paylaşımında, “10 aylık süre içinde; 454 organize suç örgütünü çökerttik. Bu suç örgütlerini isim isim kamuoyu ile paylaştık. Organize suç örgütlerine yönelik toplam bin 201 operasyon düzenledik. 8 bin 260 şüpheli yakalandık. Bunlardan; 3 bin 58’i tutuklandı. Bin 740’ı hakkında adli kontrol kararı verildi" ifadelerine yer verdi.