GÜNDEM - 26 Nisan 2025 Cumartesi 12:16

Mersin itfaiyesinin kahraman patileri Ares ve Rex’ten önemli başarı

A
A
A
Mersin itfaiyesinin kahraman patileri Ares ve Rex’ten önemli başarı

Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’na bağlı Köpekli Arama Kurtarma Birimi’nin gözbebeği Ares ve gönüllü itfaiyecilik köpeği Rex, uluslararası sınavda önemli bir başarıya imza attı. Enkaz bölümünde arama yapan Ares en yüksek puanı alarak grup birinciliği elde ederken, Rex ise itaat bölümünde şampiyon oldu.


Mersin itfaiyesinin kahraman patileri Ares ve Rex, AKUT’un ev sahipliğinde İstanbul İtfaiyesi’nde düzenlenen Uluslararası Arama Kurtarma Köpekleri Organizasyonu (International Search and Rescue Dog Organisation-IRO) sınavında üstün performans sergileyerek yarışmayı grup birinciliğiyle tamamladı. 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremde arama kurtarma çalışmalarına katılarak pek çok canın hayata tutunmasına vesile olan 8 yaşındaki Belçika Malinois cinsi Ares, eğitmeni Mustafa Kemal Büyükoğlu ile sınavın enkaz bölümünde 18 köpek arasında zirveye yerleşti. Mersin İtfaiyesi’ne bir başarı da gönüllü itfaiyeci Rasim Tekin’in eğittiği 4 yaşındaki Border Collie cinsi Rex’ten geldi. Rex, aynı sınavda gösterdiği yüksek itaat becerisiyle jürinin dikkatini çekerek itaat kategorisinde birinci oldu.



"Köpeklerimiz, 4 ay içerisinde 2 sınavdan başarıyla geçti"


İtfaiye Dairesi Başkanlığı Afet Arama Kurtarma Şube Müdürlüğü’ne bağlı Köpekli Arama Kurtarma Amiri Ali Aydilek, elde ettikleri başarıdan dolayı Arama Kurtarma Köpek Eğitmeni Mustafa Kemal Büyükoğlu’nu, itfaiye gönüllüsü Rasim Tekin’i ve arama kurtarma köpekleri Ares ile Rex’i tebrik etti. Sınav hakkında bilgi veren Aydilek, "Bu sınav AKUT tarafından organize edilen ve uluslararası arama kurtarma köpeklerinin katıldığı bir organizasyon. Uluslararası Arama Kurtarma Köpekleri Sınavı’nda Ares, genel olarak bütün köpekler içerisinde birinci oldu. Aynı zamanda itfaiye gönüllümüz Rasim Tekin’in köpeği Rex de bu organizasyonda eğitim bölümünün birincisi olarak sınavı tamamladı" dedi.


Arama kurtarma köpeklerinin yaklaşık 4 ay içerisinde 2 sınavdan başarıyla geçtiğini ifade eden Aydilek, "İlk sınav Marmaris’te yapıldı. Ares ve Rex, ocak ayında gerçekleştirilen Doğa Arama Sınavında üstün başarı göstererek Mersin’imize döndü. Köpeklerimiz, İstanbul’da bu ay gerçekleştirilen enkaz sınavında da başarı gösterdiler. Belediyemize, itfaiyemize güzel bir başarı daha kazandırdılar" diye konuştu.



"Birçok itfaiye ekibi bizimle çalışmak istiyor"


Mersin Mars K9 Köpek Okulu’nun sahibi ve Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi gönüllüsü Rasim Tekin, Ares ve Rex’in başarı elde ettiği sınavla ilgili bilgi verdi. Yaklaşık 4 aylık bir çalışma sonrası 2 başarı elde ettiklerini belirten Tekin, yarışmaya birçok kurum ve dernekten 41 arama kurtarma köpeğinin katıldığını söyledi. Tekin, "Çok güzel ekip çalışması içerisinde bulunduk. Dünya standartlarında çalıştık. Bizi en mutlu eden şey, şu anda birçok itfaiye ekibi bizimle çalışmak, bizimle birlikte projelerde bulunmak ve ders almak istiyor" dedi.


Ares ve Rex’in yurtdışında gerçekleşen sınavlara da katılacağını vurgulayan Tekin, Eylül ayında AFAD’ın sınavına da katılacaklarını kaydetti. Ares ve Rex’in başarısının önemine değinen Tekin, "Bu köpekler enkaz arama köpekleri. Yaptığımız iş gerçekten ciddi bir iş. Amacımız, bir felaket anında en hızlı şekilde müdahale ederek pozitif sonuçlar elde etmek" şeklinde konuştu.



Mersin itfaiyesinin kahraman patileri Ares ve Rex’ten önemli başarı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da gece yarısı korku dolu anlar: Kırsal mahallede iki ev alevlere teslim oldu Samsun’un Vezirköprü ilçesine bağlı Kızılkese Mahallesi’nde gece saatlerinde çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek iki ahşap evi küle çevirdi. Yangın, mahalle sakinlerinin ve itfaiye ekiplerinin yoğun çabasıyla çevredeki evlere sıçramadan kontrol altına alındı. Vezirköprü’ye yaklaşık 59 kilometre uzaklıktaki Kızılkese Mahallesi’nde, henüz belirlenemeyen nedenle bir evde yangın çıktı. Gece geç saatlerde başlayan yangın, hızla büyüyerek çevresinde bulunan ve kullanılmayan başka bir eve sıçradı. Ahşap evleri saran yangında alevler göğe yükseldi, geceyi aydınlattı. Alevleri fark eden vatandaşlar, tankerlerle yangına müdahale ederek büyümesini önlemeye çalıştı. Yangın vanası yardımıyla yapılan ilk müdahale sayesinde alevlerin diğer evlere yayılması engellendi. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Samsun Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek söndürme ve soğutma çalışması gerçekleştirdi. Ekiplerin yoğun çalışması sonucu yangın saat 03.00 sıralarında kontrol altına alındı. Kızılkese Mahallesi Muhtarı Ramazan Karataş, yangının İsmail Ay’a ait evde başladığını, oturulmayan ve Ahmet Öztürk’e ait olan eve sıçradığını belirtti. Karataş, vatandaşların tankerlerle müdahalesinin ardından itfaiye ekiplerinin olay yerine gelerek yangını tamamen söndürdüğünü ve çevredeki evlerin zarar görmesinin önüne geçildiğini ifade etti. Yangın sonucu iki ahşap ev tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.