KÜLTÜR SANAT - 23 Mayıs 2022 Pazartesi 15:41

Mersin’de Türk Mutfağı Haftasının açılışı fındık lahmacunla yapıldı

A
A
A
Mersin’de Türk Mutfağı Haftasının açılışı fındık lahmacunla yapıldı

MERSİN (İHA) – Mersin’de Türk Mutfağı Haftasının açılışında katılımcılara, Tarsus’un ünlü fındık lahmacunu ile aşure dağıtıldı.

MERSİN (İHA) – Mersin’de Türk Mutfağı Haftasının açılışında katılımcılara, Tarsus’un ünlü fındık lahmacunu ile aşure dağıtıldı.


Cumhurbaşkanlığı himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Türkiye genelinde 21-27 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Türk Mutfağı Haftasının Mersin ayağının Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirildi. Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Akdeniz Belediyesi iş birliğinde düzenlenen etkinlikte, Cumhuriyet Meydanına kurulan masalarda fındık lahmacun ve aşurenin tanıtımı yapıldı.


Etkinliğe, Akdeniz Kaymakamı Muhittin Pamuk, Akdeniz Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Arslan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Ekici ile vatandaşlar katıldı.



“Mersin, tarih boyunca kendine özgü mutfağı ile mutfak kültürüne sahip bir ilimiz”


Etkinlikte konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Ekici, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde bu yıl tüm Türkiye ve yurt dışı temsilciliklerde 21-27 Mayıs tarihleri arasının Türk Mutfağı Haftası olarak kutlandığını söyledi. Bu kadim topraklarda zengin bir mutfak kültürün olduğunu belirten Ekici, “Mersin ilimiz de tarih boyunca kendine özgü mutfağı ile mutfak kültürüne sahip bir ilimizdir” dedi.


Hafta boyunca Mersin Valiliği öncülüğünde Akdeniz Belediyesi, Mersin Üniversitesi ve Toros Üniversitesi iş birliğinde bazı etkinlikler gerçekleştireceklerini ifade eden Ekici, Mersin Arkeoloji Müzesinde panel, Soli Pompeiopolis Antik Kentinde de yemek sunumu yapacaklarını kaydetti. Ekici, önümüzdeki yıl bu etkinlikleri daha da genişleteceklerini söyleyerek, emeği geçenlere teşekkür etti.



“Mersinimizin tanıtımına katkı sağlayacak”


Akdeniz Belediyesi Başkan Yardımcısı Arslan da mutfak kültürünün aynı zamanda bir medeniyetin devamı niteliğinde olan olgulardan biri olduğunu vurguladı. Köklü medeniyetlerin köklü mutfak kültürleri olduğunu belirten Arslan, “Bizim ‘anne eli değmiş gibi’ diye meşhur bir deyimimiz vardır. Dolayısıyla hanımefendilerin eliyle ağırlıklı olarak devam eden mutfak kültürümüz, günümüzde profesyonel aşçılıkla beraber tüm dünyaya uluslararası boyuta yayılıyor, yayılmaya devam edecektir. Tüm dünyadaki mutfak kültürünün içerisinde Türk mutfak kültürünün ayrı bir önemi vardır. Bu varlığı son dönemlerde daha da netleşmeye başlamıştır, çünkü Selçuklulardan, Osmanlılardan, cumhuriyet döneminden ve günümüz Türkiye’sinde harmanlanmış ve günümüze ulaşmış bu kültürle beraber ülkemizin tanıtımında çok büyük katkılar sağlayacaktır. Mersinimiz de gerçekten Türkiye’de ender bulunan mutfak kültürlerinden birçoğuna sahiptir. Bu tür programlar, Mersin’in tanıtımı açısından da son derece önemlidir” diye konuştu.


Konuşmaların ardından Kaymakam Pamuk, Başkan Yardımcısı Arslan ve Müdürü Ekici tarafından etkinliğe katılanlara fındık lahmacun ve aşure dağıtıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ dolayısıyla etkinler düzenlendi Her yıl 26 Nisan’da kutlanan ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri’ günü dolayısıyla Bayburt’ta da çeşitli etkinlikler yapıldı, alanında uzman isimler ve öğrenciler Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’nü düzenledikleri programla kutladılar. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Eczane Hizmetleri öğrencileri tarafından ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ münasebetiyle panel, tiyatro, söyleşi ve stanttan oluşan etkinlikler organize edildi. Düzenlenen program, panelle başladı. ’Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp: Fitoterapi’ paneline konuşmacı olarak katılan Karadeniz Teknik Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Özgen ve Akademisyen/Yazar Doç. Dr. Kenan Taştan, bitkilerin tedavi süreçlerindeki temel ve yardımcı fonksiyonlarını anlatan çok yönlü sunumlarını katılımcılarla paylaştılar. Doç. Dr. Kenan Taştan konuşmasında Geleneksel tedavi yöntemlerinin önemine vurgu yaptı. Halk arasında çok fazla bilinen ve kullanılan hacamat yöntemine özellikle ayrı bir parantez açan Taştan, “Hacamat mutlaka işin uzamanı bir hekim tarafından ve gerekli tahliller yapıldıktan sonra uygulanmalıdır. Aksi halde özellikle kan hastalıkları olan bireylerde ya da enfeksiyondan kaynaklanan problemler ciddi rahatsızlıklara yol açması söz konusu olabilir” diyerek konuştu. Prof. Dr. Ufuk Özgen ise konuşmasında birçok ilacın hammaddesini oluşturan bitkilerin şifalı özelliklerine değindi. Ancak ilaçlarla birlikte kullanılan bitkisel çayların ya da bilinçsizce kullanılan bitkisel ürünlerin çok ciddi yan etkileri olabileceğine vurgu yaptı. Etkinliğin ikinci ayağında Eczane Hizmetleri öğrencileri Şehit Recep Eşiyok Ortaokulunda öğrencilerle bir araya geldiler. Öğrenci Ecem Şahin’in kaleme aldığı tiyatro oyunu ile ortaokul öğrencilerine akıllı ilaç kullanımının önemine ve gerekliliğine dikkat çektiler. Ardından Eczane Hizmetleri öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Ümit Karakaş, öğrencilere ilaçlar ve akılcı ilaç kullanımı konulu söyleşisini gerçekleştirdi. Etkinlik Bayburt şehir merkezinde Yakutiye Camisi önünde kurulan stant ile son buldu. Stantta ’Doğru İlaç Kullanımı’ konusunda vatandaşla buluşan gençler, konu ile ilgili el broşürü, ilaç zamanlama ve taşıma kutusu dağıttılar. Öğrenciler, vatandaşlara ilaç ile ilgili sorular sorarak, doğru ilaç kullanımına yönelik farkındalık kazandırmaya çalıştılar. Konu ile ilgili olarak düzenleme komitesi başkanı öğrenci Nazım Onur Bulut, akıllı ilaç kullanımı hakkında bilgiler vererek, "Akıllı ilaç kullanımı konusunda toplumun bilgilendirilmesi için oldukça önemli nedenler bulunmaktadır. Bu gerekçelerin ilki modern sağlık bakımındaki kimyasal ajanların önemli rolünün olmasıdır. İkincisi bireylerin sağlıkları ile ilgili sorumluluk alabilmelerini ve uygun tedavi edici stratejilerin belirlenmesini sağlamaktır. Üçüncüsü, bireylerin tedavi edici kararlarında rol almaları ve sonraki dozlar ve süreç ile ilgili bilgilendirilme haklarının olmasıdır. Dördüncüsü ise bireylerin akılcı ve güvenli ilaç teminini ve etik olmayan ticari tanıtımdan zarar görmemelerini sağlamaktır" dedi.