EKONOMİ - 22 Mayıs 2025 Perşembe 15:45

Mersin’deki oda ve borsalar ayrı bir sanayi odası istemiyor

A
A
A
Mersin’deki oda ve borsalar ayrı bir sanayi odası istemiyor

Mersin’de bir araya gelen borsa ve oda temsilcileri, yeni bir sanayi odası kurulmasını istemediklerini ifade ettiler.


Mersin İli Oda ve Borsa Başkanları Müşterek Toplantısı, Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası adına Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır katıldı. Tüm ilçe oda ve borsalarının çalışmaları ve sorunlarının konuşulduğu toplantıda, Erdemli’nin yol bağlantı ihtiyaçlarından tahsisleri ve altyapısı tamamlanıp Çukurova Havalimanı’nın da açılmasıyla eksiği kalmayan Mersin- Tarsus Turizm Gelişme Bölgesinde yatırımların başlaması gerekliliğine kadar birçok konu ele alındı. Deniz kirliliğiyle mücadele, Mersin Ana Konteyner Limanı yatırımı gerekliliği, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak artan küresel ısınmanın olumsuz sonuçlarına karşı bölgede yeni ürün deseni çalışmalarına yönelik yürütülen faaliyetler değerlendirildi. Coğrafi işaretlerin az olduğu vurgulanıp ürünlerin korunup markalaştırılması gerekliliği dile getirildi.



"Birlikte önemli başarılara imza atıldı"


Toplantıda il ve ilçe oda ve borsalarının birlikte hareket etmesiyle elde edilen önemli başarılar da hatırlatıldı. Limon konusundaki ihracat yasağının iş dünyasının tek ses olmasıyla kısa sürede çözüldüğü dile getirilip, "Mersin iş dünyasının birlik ve beraberlikle tek hedefe yürümeye ihtiyacı var. Ayrışma istemiyoruz. Son zamanlarda gündeme gelen ayrı bir sanayi odası kurulması girişimlerini desteklemiyoruz. Bu bölünmenin kent sanayisine fayda sağlayacağına inanmıyoruz" denildi.


Birlikteliğin getirdiği lobi gücüyle Çukurova Havalimanı’nın hayata geçirildiği hatırlatılan toplantıda, bu havalimanının uçuş destinasyonlarının artırılması için de yine birlikte hareket edilmesinin önemi vurgulandı. Mersin’in içme suyu ve tarımsal sulaması için hayati önem taşıyan Pamukluk Barajı’nın ishale hattı ve arıtma tesisi çalışmalarına da oluşan lobi gücüyle el atıldığı hatırlatıldı. Lobiyle kazanılan bir diğer başarı olarak Çeşmeli Kızkalesi Otoyolunun gösterildiği toplantıda, Mersin iş dünyasının birlikteliğiyle otoyolun hızla ilerlediği belirtilip Kızkalesi - Taşucu etabının da plana eklenmesi için temasların devam ettiği ifade edildi.



Mersin Ekonomi Zirvesi 17 Haziran’da


Toplantıda söz alan MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin’in artan yatırım cazibesine dikkat çekerek, yer sorunu nedeniyle yatırımcıya yanıt vermekte zorlandıklarını söyledi. Çözüm için yerel yönetimlerle çalıştıklarını ama artık sorunun yerel yönetimleri de aştığını kaydeden Çakır, "Üretim Mersin’in değil, Türkiye’nin meselesi" ifadelerini kullandı. Küresel iklim krizi ve tarıma etkilerine de değinen Çakır, artık stratejik olarak çok su tüketen ve ısı farkı nedeniyle verimi düşen narenciyeye alternatif ürün desenlerinin çalışılması gerekliliğine işaret etti. Bu konuda odanın yürüttüğü çalışmaları aktarıp tüm bölgenin konuya yoğunlaşması gerektiğini söyledi.


Çakır sözlerini, bugüne kadar birçok sektörde yürütülen arama konferanslarının son adımı olan Mersin Ekonomi Zirvesinin tarihinin belli olduğunu ifade ederek tamamladı. 17 Haziran’da gerçekleşecek zirvenin de tüm ilçe oda ve borsa başkanlarının, STK’ların ortak başarısı olduğunu belirtti.



Mersin’deki oda ve borsalar ayrı bir sanayi odası istemiyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da Tekin Uğurel için "Saygı Gecesi" düzenlendi Kütahya Belediyesi tarafından, kentin kültürel ve sanatsal hayatına uzun yıllar katkı sunan yazar, bestekâr ve musikişinas Tekin Uğurel onuruna "Saygı Gecesi" düzenlendi. Yoğun katılımla gerçekleştirilen programda duygu dolu anlar yaşandı. Kütahya’nın kültürel hafızasında önemli bir yere sahip olan Tekin Uğurel için düzenlenen geceye şehir protokolü, akademisyenler, sanatçılar, yakın dostları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Salonu dolduran davetliler, usta sanatçının hayatı boyunca ortaya koyduğu eserleri ve kültürel katkılarını bir kez daha yakından hatırlama fırsatı buldu. Program kapsamında ilk olarak, Tekin Uğurel’in sanat ve edebiyat hayatını anlatan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Gösterimde sanatçının yıllar boyunca kaleme aldığı eserler, bestelediği çalışmalar ve katıldığı kültürel etkinliklerden kesitlere yer verildi. Gece boyunca söz alan dostları ve meslektaşları, Uğurel’in sanatçı kimliği, mütevazı kişiliği ve Kütahya kültürüne sunduğu katkılar hakkında konuşmalar yaptı. Programda seslendirilen eserler ve besteler ise davetlilerden büyük beğeni aldı. Etkinliğe katılarak konuşma yapan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, yaşayan değerlere sahip çıkılmasının önemli olduğunu belirterek, böyle anlamlı bir saygı gecesinin düzenlenmesinin takdire değer olduğunu ifade etti. Programın sonunda Belediye Başkan Vekili EjderhanGezer ile Belediye Başkan Yardımcısı Himmet Sarıyar tarafından, Tekin Uğurel’e hediye ve plaket takdim edildi. Duygusal anların yaşandığı gecede konuşan Tekin Uğurel ise kendisi adına böyle anlamlı bir organizasyon düzenleyen Kütahya Belediyesi yetkililerine ve geceye katılan herkese teşekkür etti.
Kütahya Tavşanlı MYO öğrencilerinden anlamlı etkinlik Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Tavşanlı Meslek Yüksekokulu (MYO) öğrencileri, sosyal sorumluluk projesi kapsamında Kuruçay İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine yönelik "Sevgi Köprüsü" etkinliği düzenledi. Üniversite öğrencileri, İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ve MYO yönetiminin destekleriyle gerçekleştirdikleri organizasyonda minik kardeşleriyle bir araya gelerek kültürel ve toplumsal değerleri paylaştı. Tavşanlı MYO Öğrenci Topluluğu Başkanı Ceren Demirayak’ın sunuculuğunu üstlendiği program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programın açılış konuşmasını üniversite öğrencileri adına yapan Dolunay Şahin, milli birlik, beraberlik ve dayanışma duygularını pekiştirmeyi amaçladıklarını belirterek, "Küçük kardeşlerimizin gözlerindeki ışıltı ve neşeyle güçlenecek olan birlik ruhu, geleceğe uzanan bir bağ oluşturacak" dedi. Kuruçay İlkokulu Müdürü Hasan Hüseyin Çevik ise üniversite öğrencilerini ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, bu tür etkinliklerin çocukların sosyal ve kültürel gelişimine büyük katkı sağladığını vurguladı. Tavşanlı MYO Müdürü Prof. Dr. İsmet Çelik, organizasyonun aziz milletimizin özünde yer alan yardımlaşma ve dayanışma kültürünün en güzel yansımalarından biri olduğunu dile getirdi. Çelik, desteklerinden dolayı Tavşanlı Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü’ne, Kuruçay Belediye Başkanı’na, okul yöneticilerine, muhtarlara ve emeği geçen tüm personele teşekkür etti. Kuruçay Belediye Başkanı Rengül Atıcı da üniversite gençliğinin toplumsal dayanışma bilinciyle hareket etmesinin son derece anlamlı olduğunu belirterek, MYO yönetimine ve öğrencilere teşekkürlerini iletti. Kuruçay İlkokulu bahçesinde düzenlenen etkinliğe Kuruçay Belediye Başkanı Rengül Atıcı, MYO Müdürü Prof. Dr. İsmet Çelik, okul müdürleri Ahmet Halid Güçlü ve Hasan Hüseyin Çevik’in yanı sıra MYO akademik ve idari personeli, muhtarlar, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Tavşanlı Gençlik Merkezi görevlilerinin de destek verdiği etkinlikte kurulan oyun alanlarında çocuklar gönüllerince eğlendi. Gün boyu süren programda sandalye kapmaca, donma oyunu, yüz boyama etkinlikleri, palyaço gösterileri gerçekleştirilirken, çocuklara pamuk şeker ikram edildi. Öğrenciler arasında sevgi ve paylaşım bağlarını güçlendiren etkinlik, günün anısına çekilen hatıra fotoğrafları ile sona erdi.