EKONOMİ - 09 Şubat 2026 Pazartesi 17:21

MTSO Yeşil Ödülleri için başvurular başladı

A
A
A
MTSO Yeşil Ödülleri için başvurular başladı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), sürdürülebilir ekonomi, yeşil dönüşüm ve iklim değişikliğine uyum konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlediği ’I. Yeşil Ödülleri’ için başvuruları başlattı. Yarışmaya başvurular 15 Nisan 2026 tarihine kadar yapılabilecek.


MTSO tarafından düzenlenen ve çevresel sürdürülebilirliği iş dünyasının merkezine taşımayı hedefleyen I. Yeşil Ödülleri, Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ile Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut’un katıldığı lansman toplantısıyla basın mensuplarına tanıtıldı. Kaynak verimliliğini esas alan üretim ve hizmet modellerinin teşvik edilmesi, iyi uygulamaların görünür kılınması ve sürdürülebilir ekonomi anlayışının yaygınlaştırılmasını amaçlayan yarışma; Yeşil Lider, Yeşil Yapı, Yeşil Sanayi, Yeşil Lojistik ve Taşımacılık, Yeşil Turizm ile Yeşil Tarım olmak üzere 6 kategoride düzenlenecek.


Yeşil Lider kategorisine Türkiye genelinden bireysel başvurular alınırken, diğer kategorilere yalnızca Mersin’de faaliyet gösteren MTSO üyesi firmalar başvurabilecek. Bu kapsamıyla yarışma, Türkiye’de bu ölçekte ilk kez düzenlenen organizasyon olma özelliği taşıyor.


15 Nisan’a kadar yapılacak başvuruların değerlendirme süreci 15 Mayıs 2026’da tamamlanacak. Ödüller ise Haziran 2026’da düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak. Başvurular, ’www.mtsoyesildonusum.com’


adresi üzerinden gerçekleştirilebilecek.


Toplantıda konuşan MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin’in dış ticaret kenti olduğuna dikkat çekerek, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında firmaların karbon ayak izi ve karbon vergisine yönelik hazırlık yapmasının kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.


Türkiye ihracatında Mersin’in 7’nci sırada yer aldığını belirten Çakır, "Uluslararası pazarlara entegre bir kentiz. Bu gücümüzü koruyabilmemiz için firmalarımızın yeşil dönüşüme hızla uyum sağlaması gerekiyor. Geçen yıldan bu yana bu alanda yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Yeşil Ödülleri ile bu farkındalığı daha geniş bir alana yaymayı hedefliyoruz" dedi.


İklim değişikliği konusunda yıllar önce farkındalık çalışmaları başlattıklarını hatırlatan Çakır, artık önlem aşamasının geride kaldığını vurgulayarak, "Önlem alınsa bile durdurulamayan bir süreçle karşı karşıyayız. Artık dönüşüm sürecindeyiz. Asıl mesele, iklim değişikliğine nasıl uyum sağlayacağımızdır" ifadelerini kullandı.


Türkiye’nin ve özellikle Mersin’in içinde bulunduğu Akdeniz Havzasının, iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek bölgeler arasında yer aldığını belirten Çakır, tarım, turizm ve sanayinin bu süreçten doğrudan etkileneceğini kaydetti.


Küresel rekabete de değinen Çakır, Hindistan’ın önümüzdeki dönemde dünya ticaretinde önemli bir aktör olacağına işaret ederek, "İş gücü maliyetleri ve hammadde açısından rekabet etmemiz mümkün değil. Ancak Hindistan’ın en önemli açığı yeşil ve dijital dönüşümü tamamlayamamış olmasıdır. Biz bu dönüşümü ne kadar hızlı sağlarsak, rekabette o kadar öne çıkarız" diye konuştu.


Yeşil dönüşümün yalnızca çevresel değil, aynı zamanda ekonomik bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Çakır, "Bu dönüşümü sağlayamazsak Kapıkule’den tırlarımız geçemez, rekabetçi olamayız. Türkiye’nin kurtuluşu ihracattadır. İhracatı sürdürülebilir kılmanın yolu yeşil dönüşümden geçiyor" ifadelerini kullandı.



MTSO Yeşil Ödülleri için başvurular başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’da kadınlardan huzurevine ilmek ilmek sevgi Nilüfer Belediyesi’nin öncülüğünde düzenlenen "Kalpten İlmekler İyilik Sahnesinde" etkinliği, kadınların dayanışmasını ve iyiliği aynı sahnede buluşturdu. Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde gerçekleşen etkinlikte kadınlar, bir yandan şarkılar söyledi, bir yandan da huzurevi sakinleri için sevgiyle ilmek attı. Nilüfer Belediyesi, Elif Sanat Kültür ve Kadın Dayanışma Derneği ile Nilüfer Kadın Korosu iş birliğiyle hayata geçirilen etkinlikte örülen atkı, bere ve yastıklar, Nilüfer Belediyesi’ne bağlı huzurevleri ile Nilüfer Belediyesi Lions&Ercan Dikencik Alzheimer Hasta Konuk Evi sakinlerine ulaştırılacak. Etkinlikte konuşan Elif Sanat Kültür ve Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Elif Kamacı Efe, projenin üçüncüsünü gerçekleştirdiklerini belirterek, daha önce örülen örgülerin Harmancık’taki çocuklara ulaştırıldığını hatırlattı. Efe, "Şimdi ördüklerimizi Ramazan ayında huzurevlerindeki olgun gençlerimize armağan edeceğiz. İyilik paylaşmadır, dayanışmadır. İyilik zincirimize bir halka da siz eklediğiniz için teşekkür ediyorum" dedi. Etkinliğe katkı sunan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’in eşi Nuray Özdemir ise iyilik hareketinin bir eşya üretmenin çok ötesinde olduğunu vurgulayarak şu ifadelere yer verdi: "Biz bu işe bir iyilik hareketi olarak başladık. Önce sinemada örgü örerek yola çıktık. Ördüklerimizi Harmancık Belediyesi’ni ziyaret ederek çocuklara armağan ettik. Sonra ‘neden şarkılarla örmüyoruz’ diye düşündük. Bugün burada Nilüfer Kadın Koromuz ve Elif Sanat Atölyesi ile birlikte kadınlarımızla hem şarkılarımızı söylüyor hem de örgülerimizi örüyoruz. Burada ördüklerimizi huzurevlerimize ve Alzheimer merkezindeki yaşlılarımıza armağan edeceğiz. Sürpriz projelerimiz var; iyilik hareketine devam edeceğiz." Örgülerin sadece birer eşya olmadığını dile getiren Özdemir, "Kalpten İlmekler diye çıktığımız bu yolda aslında sevgiyi, umudu ve gönül bağlarını birbirine bağlıyoruz. Her ilmek ‘yalnız değilsin, unutulmadın’ mesajı taşıyor" diye konuştu. Nilüfer Kadın Korosu Şefi Aysel Gürel de projeye destek vermekten büyük mutluluk duyduklarını belirterek, bu tür çalışmaların yaygınlaşmasını temenni ettiklerini söyledi. Kadınların şarkılarla ve ilmeklerle büyüttüğü iyilik hareketi, etkinliğe katılanlara duygu dolu anlar yaşattı.
Kayseri Trendyol Süper Lig: Kayserispor: 1 - Kocaelispor: 2 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 21. haftasında Kayserispor evinde karşılaştığı Kocaelispor’a 2-1 mağlup oldu. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 65. dakikada Ahmet Oğuz’un pasında topla buluşan Agyei’nin ceza sahası sağ çaprazından yaptığı vuruşla meşin yuvarlağı filelerle buluşturdu. 0-1 73. dakikada sol kanattan Churlinov, ceza sahasına ortasında arka direkte Agyei, topu ağlara gönderdi. 0-2 81. dakikada sağ kanattan Mane’nin ceza sahasına ortasında topu kontrol eden Talha’nın şutunda meşin yuvarlak fileere gitti. 1-2 90+5. dakikada ceza sahası dışında topla buluşan Mendes’in şutunda meşin yuvarlak savunmadan sekerek kornere çıktı. 90+7. dakikada sağ kanattan Mane’nin pasında penaltı noktasına yakın bir yerden Semih’in gelişine vuruşunda kaleci Gökhan topu kornere çeldi. Hakemler: Kadir Sağlam, Yusuf Susuz, Mücahid Adem Çelebi Kayserispor: Deniz, Dorukhan (Brenet dk. 77), Semih, Denswil, Carole, Bennasser (Furkan dk. 55), Cardoso, Görkem (Mane dk. 55), Mendes, Benes (Talha dk. 77), Chalov (Tuci dk. 68) Yedekler: Onurcan, Katongo, Mather, Burak, Ramazan, Teknik Direktör: Radomir Djalovic Kocaelispor: Gökhan, Dijksteel, Balogh, Smolcic, Haidara (Ahmet Oğuz dk. 62), Keita Show, Tayfur (Churlinov dk. 72) Can Keleş (Sissoho dk. 45, Nonge dk. 81), Rivas (Agyei dk. 45), Petkovic Yedekler: Serhat, Muharrem, Ahmet, Furkan, Serdar Teknik Direktör: Selçuk İnan Goller: Talha (dk. 81) (Kayserispor), Agyei (dk. 65 ve 73) (Kocaelispor) Sarı kartlar: Bennasser, Cardoso, Semih, Denswil (Kayserispor), Haidara, Tayfur (Kocaelispor)