EKONOMİ - 12 Ocak 2019 Cumartesi 10:15

(Özel) Dondurucu soğukta 26 gündür Özbekistan’a geçmeyi bekliyorlar

A
A
A
(Özel) Dondurucu soğukta 26 gündür Özbekistan’a geçmeyi bekliyorlar

20 derecelerde seyrettiği Gürbulak’ta şoförlerin donma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Mersinli uluslararası nakliyeciler, araçlardaki ürünlerin bir bölümünün bozulduğunu, taahhütlerini yerine getiremedikleri için de müeyyide cezalarla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, soruna acilen çözüm istediler.

20 derecelerde seyrettiği Gürbulak’ta şoförlerin donma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Mersinli uluslararası nakliyeciler, araçlardaki ürünlerin bir bölümünün bozulduğunu, taahhütlerini yerine getiremedikleri için de müeyyide cezalarla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, soruna acilen çözüm istediler.


Türk nakliyecilerin Özbekistan’a girebilmeleri için bu ülke tarafından geçiş belgesi verilmesi gerekiyor. Son dönemde uluslararası taşımacılar, yetersiz ve geciken geçiş belgeleri nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Mersin’deki uluslararası nakliye şirketlerinin sahipleri, yaşadıkları sorunları İHA’ya anlatarak, yetkililere seslendiler.



“17 Aralık’tan bu yana bin araç sınır kapısında bekliyor”


Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Türk Cumhuriyetleri Çalışma Grubu Başkanı Yaşar Özkaya, 17 Aralık 2018’den bu yana 500 araç parkta, 500 araç da gümrük içinde olmak üzere bin aracın Gürbulak Sınır Kapısı’nda beklediğini söyledi. Özbekistan geçiş belgeleri olmadığı için bu ülkeye giremediklerini belirten Özkaya, “Bu ülke üzerinden transit geçiş yapacağımız Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan’a da gidemiyoruz. 2018 yılından 500 geçiş belgesi geldi ve 500 araç bu belgeleri aldı. Geriye kalan araçlar 26 gündür orada sahada hala Özbekistan’a geçmek için bekliyor” dedi.



“Şoförlerimizin suyu yok, yemek yok, bozulan mallarımız var”


Bu araçlardaki ürünlerin bozulma riskiyle karşı karşıya bulunduğuna ve şu anda sınır kapısındaki hava şartlarının çok ağır olduğuna dikkat çeken Özkaya, “Hava, eksi 15 derecenin de altında. Şoförlerimizin suyu yok, yemek yok, bozulan mallar var, termoking araçlar çalışıyor, malları zamanında yetiştiremediğimiz için müeyyide cezalarla karşı karşıya kalıyoruz. Şoförlerimiz araçlarının içinde yatıyorlar. Yarın öbür gün soğuk hava şartları nedeniyle şoförler araçların içinde öldü şeklinde haber alınca hiç kimse şaşırmasın. Bu tür risklerle karşı karşıyayız. Bu mallar gitmediği zaman tüccarlar bir daha Türkiye’den mal almıyorlar, ülkemizden vazgeçip Çin’den mal alıyorlar. Bekleyen araçların hepsi birer ekmek teknesi. Araçların hepsi borçlu, senetli. Gerçekten çok zor durumdayız. Acil çözüm istiyoruz. Yetkililerin bizimle ilgilenmelerini istiyoruz” diye konuştu.


Pazartesi günü bin belgenin Türk Büyükelçiliğine teslim edildiğini, ancak bugün hala bu belgelerin Gürbulak Sınır Kapısı’na teslim edilmediğini dile getiren Özkaya, “Yazık, günah değil mi? Bu ülkenin ekonomisine darbe vurulmuyor mu? Geçiş belgeleri olmadığı için 20-25 günden bu yana Türkiye Cumhuriyeti’nin ihracatı 4 ülkeyle kesilmiş durumda. Maalesef arayan, soran hiç kimse yok. İşimizi, aşımızı kaybediyoruz. Bu araçlar, insanlar orada günlerdir yatıyor. Her araç bir milli servettir. Projeli mallar var, taahhütte bulunduğumuz mallar var. Bunları zamanında yetiştiremediğimiz için müeyyide cezalarla karşı karşıya kalmış durumdayız. Bu sorunun bir an evvel giderilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.



“Hedeflerimizi engelliyor"


Öznak Lojistik sahibi Hamza Demirci de günlerdir sınır kapısında yatan araçların hedeflerini de engellediğini söyledi. “Bizler, 2018’de 168 milyar dolar dış ticaretimiz oldu diye sevinen bireyleriz” diyen Demirci, geçiş belgeleri eksik geldiği için hedeflerine ulaşamadıklarını kaydetti. Türkiye’nin 2023, 2071 hedefleri olan bir ülke olduğunu vurgulayan Demirci, “Daha kurumsal, daha sistematik ilerlememiz için sınır kapılarındaki ülkelere geçiş belgeleri tükenmeden bir ay önceden elimizde olması gerekir. Geçen seneki 44 bin araç Özbekistan’a sevkiyatın altyapısı oluşturulup, mevcut evraklar bu sene yine en hızlı şekilde gümrük kapılarımıza gelmek zorunda. Bu gelmediği müddetçe hepimiz mağduriyet içerisinde beklemek zorundayız ve maliyetlerimiz gün geçtikçe artmakta. Devlet büyüklerimiz, odalarımız acilen bu duruma müdahale etmeli. İthal eden firmalar bizden belli bir süre içerisinde ürünlerinin gelmesini talep ediyorlar. Bu ürünlerin Özbekistan’a sevkiyatının 12-15 gün içerisinde gerçekleşmesi gerekli. Termoking araçlarımızda SMR sigortası yapıyoruz, ürün bozulduğu zaman sigorta firmaları karşılıyor. Geçiş belgesi gelmediğinden ve bu araçlar 25 gün orada kaldığı için SMR sigortasından muaf oluyor. Bazı ürünler eksi 5 derecede muhafaza edilmesi gereken ürünler. Biz bunları Doğu Beyazıt’ta eksi 24’te nasıl muhafaza edeceğiz? Devlet büyüklerimizden ricamız; bu konuyla ciddi anlamda ilgilenmeleri, bu evrak bitmeden bir hafta-10 gün önceden gerekli kapılara gönderilmeli” şeklinde konuştu.



“Çözüm bulunmasını istiyoruz”


ZG Lojistik sahibi Zahit Gülsev ise sınır kapısındaki en önemli sorunun soğuk hava koşulları olduğuna işaret etti. Şoförlerin soğuk nedeniyle dolaplarını açıp yemek bile yiyemediklerini belirten Gülsev, şunları söyledi: “Yeterli sayıda lokanta, kalacak yer yok. Hiçbir şey yok. Eksi 14-15 derecede insanlar araçların, kabinlerin içinde yemek pişirmeye çalışıyorlar. Öte yandan, ülke ekonomisine zararı oluyor. Biz masraflarımızı azaltalım diye uğraşırken, bir aylık SMR sigortalarımız, şoförlerin sigortası, maaşları boşa gidiyor. Biz 12-13 gün taahhüt verdiğimiz ülkeye bir aydır kapıda bekliyoruz. İhracatçıların telefonlarına bakamıyoruz. Maliyetlerimizi düşürmeye çalışırken ikinci bir maliyet daha çıkıyor. Biz ne yapacağız, nasıl ayakta duracağız? Bir ayda seferi tamamlayacağımız yola biz daha bir aydır kapıda yatıyoruz. Bu giden araçlarımızın bir ay içinde tekrar Türkiye’ye gelip yüklemesi gerekirdi. Hem ülke ekonomisi hem şirket ekonomisi hem dünya ekonomisi etkileniyor bu durumdan. Ne yapalım, işten çıkarmalara mı gidelim? Biz bu şartlarda mücadele ediyoruz, yeter ki, bir insan ekmeğinden olmasın diye çabalarken, bir aydır araçlarımızın Özbekistan’a girmesi için uğraşıyoruz. Devlet büyüklerimizden isteğimiz, bunu yaşadık ama artık bundan sonrasına bir çözüm bulmaları.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Denizli’de ABİDE 2024 uygulaması 161 bin öğrenci ile başlayacak 3 Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Denizli’de ABİDE 2024 uygulaması 7 ilçede, 32 okulda ve 161 bin 429 öğrenci ile 29 Nisan 2024 ile 3 Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü yayınladığı açıklamada, “ABİDE izleme çalışması ilk olarak 2016 yılında 8. sınıf düzeyinde Türkçe, matematik, fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında yapılmıştır. 2018 yılında aynı alanlarda 4. ve 8. sınıflar düzeyinde yapılmıştır. Pandemi dolayısıyla 2020’de yapılması planlanan döngü 2022 yılına ertelenmiştir. ABİDE 2022 döngüsü, 4, 8 ve 10. sınıflar düzeyinde Türkçe, matematik ve fen bilimleri alanlarında yapılmıştır. ABİDE’de, çoktan seçmeli, çoklu seçim ve açık uçlu soru türleri kullanılmaktadır. ABİDE araştırmasına katılacak olan okul ve şubelerin seçim işlemi, Genel Müdürlüğümüz tarafından tabakalı seçkisiz (rastgele) örnekleme yöntemiyle yapılmaktadır. Başarı testleri, kâğıt-kalemle; anketler ise elektronik ortamda uygulanmaktadır. Öğrenci anketi uygulamaya katılan öğrencilere; öğretmen anketi uygulamaya katılan şubenin branş öğretmenlerine ve okul anketi uygulamaya katılan okulun yöneticilerine uygulanmaktadır. ABİDE araştırmasından elde edilen sonuçlar ulusal bir rapor halinde düzenlenmektedir. Bu sonuçlar, eğitim-öğretim programlarının geliştirilmesinde karşılaşılan eksiklerin giderilmesinde ve eğitim alanında yapılan araştırmalara kaynak olarak kullanılmaktadır” dedi.
Aksaray Aksaray’da emekliler ücretsiz tıraş ediliyor Aksaray’da belediye tarafından oluşturulan kuaför salonunda emekliler ücretsiz olarak tıraş ediliyor. Hizmetin çok verimli olduğunu belirten Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, “Sosyal belediyecilik modelini en başarılı uygulayan belediyeyiz” dedi. Aksaray Belediyesine ait kuaför salonu, emekli dinlenme evi bahçesinde hizmet vermeye başladı. Emeklilerin ücretsiz kuaför hizmetinden faydalanacağı berber salonunda hijyenik ortamda saç kesimi ve bakımı yapılıyor. Aksaray Belediyesi Berber Salonu, hafta içi her gün sabah saat 08.00’dan itibaren hizmet vermeye başlayacak. Talepler doğrultusunda kuaför salonu cumartesi günü de hizmet verebilecek. Belediye Başkanı Evren Dinçer, Aksaray Belediyesi olarak şehirde yaşayan 7’den 70’e herkese hizmet verdiklerini söyledi. Aksaray Belediyesi’nin daha öncesinde devam eden mobil kuaför hizmetinin yine devam edeceğini hatırlatan Başkan Dinçer, “Belediye olarak mobil kuaför hizmetimiz devam ediyor. Özellikle rahatsızlık nedeniyle evinden çıkamayan yaşlı, hasta, engelli bireylerimize evde kuaför hizmetimiz sürüyor” şeklinde konuştu. “Sosyal ihtiyaçların karşılanması noktasında bize talepte bulunan hemen hemen her ailemize ulaştık” diyen Başkan Dinçer, Aksaray Belediyesi’nin sosyal hizmetleri en etkin yürüten belediyeler arasında gösterildiğini, şehir genelinde yardıma ihtiyaç duyan her ailenin yanında yer aldıklarını söyledi. Aksaray Belediyesi olarak örnek teşkil eden yeni bir projeyi daha başlattıklarını dile getiren Başkan Dinçer, “Emeklilerimizin ve yaşlı büyüklerimizin kişisel ihtiyaçlarını karşılamak için böyle bir hizmeti başlattık. Belediyemize ait Berber Salonumuz, Emekliler Dinlenme Evi bahçesinde hijyenik ve steril bir ortamda hizmet vermeye başladı. Emeklilerimiz ücretsiz bir şekilde berber hizmeti alabilecekler. Büyüklerimizin hayır duasını almanın en büyük kazanç olduğunu biliyoruz. Bu yüzden toplumumuzda herkesin, bize ihtiyaç duyduğu her an yanlarında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Bursa Tarımsal üretimin gücü Bursa Ticaret Borsası ile ortaya çıkıyor Bursa Ticaret Borsası’nın, 2024 yılının ilk çeyreğinde tescil işlem hacminin yüzde 63 artışla 9 milyar 834 milyon lira olduğunu açıklayan Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, “100 yıldır olduğu gibi gelecekte de aynı kararlılık ve heyecanla çalışarak hem bölge ekonomisine hem de ülke ticaretine katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi. Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, 2024 yılının ilk çeyrek tescil işlem hacmi rakamlarını değerlendirdi.2023 yılını 32 milyar lira gibi yüksek bir tescil işlem hacmiyle kapattıklarını dile getiren Başkan Matlı, 2024 yılının ilk çeyreğinde de aynı başarıyı sürdürdüklerini söyledi. Ocak-Mart dönemini kapsayan yılın ilk çeyreğinde tescil işlem hacmini bir önceki yıla göre yüzde 63 oranında arttırarak, 6 milyar 40 milyon liradan 9 milyar 834 milyon liraya yükselttiklerini dile getiren Başkan Özer Matlı, aynı dönemde Borsa kotasyonuna tabi ürünler arasında en çok işlem gören 5 ürünün sırasıyla 3 milyar 689 milyon lira ile zeytin, 1 milyar 77 milyon lira ile yaş sebze-meyve, 1 milyar 39 milyon lira ile et, 745 milyon lira ile canlı hayvan ve 674 milyon lira ile mısır olduğunu açıkladı. Bursa TB, TÜRİB ELÜS’te büyümeye devam ediyor Bursa TB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, yetkili acentesi ve A Grubu büyük hissedarları arasında yer aldıkları Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) Elektronik Ürün Senetleri (ELÜS) Piyasası’ndaki tescil işlem hacmi rakamlarını da açıkladı. TÜRİB ELÜS Piyasası’nda 2024 yılının ilk 3 ayında Bursa TB acente kaydında, alım-satım olmak üzere 29 milyon 515 bin kilogram ürünün el değiştirdiğini kaydeden Başkan Özer Matlı, “Ülkemizin dört bir yanındaki alıcı ve satıcıları tek bir merkezi platformda toplayan TÜRİB ELÜS Piyasası’nda Borsamız, 2023 yılının aynı dönemine göre işlem hacmini yüzde 49 artışla 196 milyon 385 bin liraya yükseltirken, en çok işlem gerçekleştirilen ürünler ise mısır, buğday ve arpa olmuştur” diye konuştu. Yenilik ve yatırım odaklı başarı Tescil işlem hacmi rakamlarının, Bursa’nın tarımsal üretim ve ticaret potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunu ortaya koyduğunu dile getiren Başkan Özer Matlı, “2024 yılının ilk çeyreğinde elde ettiğimiz başarılı sonuçlar, Bursa Ticaret Borsası’nın güçlü ve istikrarlı büyüme trendini sürdürdüğünü gösterirken; TÜRİB ELÜS Piyasası’ndaki performansımızın da ilk günden bu yana artan bir ivme ile devam etmesi oldukça memnuniyet verici. Bu başarıların arkasında kuşkusuz, Bursa TB olarak sürekli olarak yeniliklere ve yatırımlara odaklanmamızın yanı sıra, tüm paydaşlarımızın katkısı büyük. 100 yıldır olduğu gibi gelecekte de aynı kararlılık ve heyecanlaçalışarak hem bölge ekonomisine hem de ülke ticaretine katkı sağlamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Bursa Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi Nilüfer’de 39. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi, Nilüfer Belediyesi katkılarıyla Konak Kültürevi’nde seyirciye sunuldu. 64 ülkeden sanatçının çalışmaları arasından seçilen eserler, 8 Mayıs’a kadar Nilüfer’de Bursalılarla buluşacak. 39. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi Bursa’da da sanatseverlerle buluştu. Bugüne kadar dünyanın dört bir yanından 9 bini aşkın sanatçının eserlerinin yer aldığı yarışmada, bu yıl ödül alan ve sergilenmeye değer görülen eserler, Nilüfer Belediyesi’nin katkılarıyla Konak Kültürevi’nde seyirciye sunuldu. Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen, otoritelerce “Dünyanın bir numaralı karikatür yarışması” olarak nitelendirilen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması, farklı düşünce ve inançları karikatüre döken sanatçıları bir araya getirdi. Bu yıl 64 ülkeden, 570 karikatüristin toplam bin 365 eserle katıldığı yarışmada ilk üç ödülün sahibi olan Polonya’dan sanatçı Pawel Kuczynski, Kolombiya’dan Elena Ospina, Türkiye’den sanatçı Halit Kurtulmuş Aytoslu olurken, ‘Güçlü Kızlar Güçlü Yarınlar Özel Ödülü’nün sahibi Oğuzhan Çiftçi’ye değer görüldü. Yarışmada başarı ödüllerinin sahipleri ise Çin Halk Cumhuriyeti’nden Xiaoqiang Hou, Polonya’dan Zygmunt Zaradkiewicz ve Türkiye’den Muhammet Şengöz’ün eserleri oldu. Dereceye giren ve sergilenmeye değer görülen eserler, 25 Nisan - 8 Mayıs tarihleri arasında Konak Kültürevi’nde sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.
Kastamonu Matematik öğretmeni adaylarının, dijital içerik tasarlama becerileri geliştirilecek Kastamonu Üniversitesinde eğitim gören matematik öğretmeni adayları, dijital içerik tasarlama becerileri hayata geçirilen proje ile geliştirilecek. Ulusal ve ulusalararası başarılarına bir yenisini daha ekleyen Kastamonu Üniversitesi, matematik öğretiminde yeni yöntemler hakkında yapacağı proje ile adını bir kez daha duyurdu. Türkiye Cumhuriyetinin tarihi, kültürel, siyasal, toplumsal ve ekonomik dinamiklerini anlamayı ve gelecek vizyonuna yeni perspektifler sunmayı amaçlayan araştırma projelerini desteklemek üzere Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından yürütülen 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı çerçevesinde açılan “Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı”na sunulan projeler arasından Dr. Öğretim Üyesi Fadime Ulusoy’un yürütücü olduğu “Matematik Öğretmeni Adaylarının Video Temelli Mesleki Gelişim Ortamında Dijital İçerik Tasarlama ve Uygulama Becerilerinin Geliştirilmesi” başlıklı proje, kabul edilerek, 2 yıl süreyle 751 bin TL destek almaya hak kazandı. Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğretim Üyesi Fadime Ulusoy’un yürütücü olduğu projede Trakya Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Dilek Girit Yıldız araştırmacı olarak yer alacak. Ayrıca Kastamonu Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Ana Bilim Dalından birer yüksek lisans öğrencisi projede kursiyer olarak görev alacak. Desteklenen proje çerçevesinde, matematik öğretmeni adaylarının video temelli mesleki gelişim ortamında dijital içerikleri tasarlama ve uygulama becerilerinin geliştirilmesini amaçlanıyor. Proje ile öğretmen adaylarının dinamik geometri yazılımı içerikli etkinliklerin niteliğini sağlamada teknolojik, matematiksel ve pedagojik bileşenleri bütüncül şekilde düşünmeyi öğrenmesi bekleniyor. Ayrıca projede izlenecek üç aşamalı yöntemsel yaklaşımın tüm disiplinlerdeki öğretmen eğitimcilerine öğretmenlik uygulaması dersi tasarımları için ilham vermesi amaçlanıyor. Çalışmada fark etme ve etkinlik kalitesi ile ilgili iki teori arasında kurulan teori ağı alan yazına önemli ve yenilikçi kuramsal katkılar sunması hedefleniyor. Proje çerçevesinde, öğretmen adaylarının tasarlayacağı dijital etkinlikler ve bunların öğretim videoları bir web sitesinde sunulması ile hazırlanan içeriklerin teknoloji ve öğretmen eğitimi ile ilgilenen tüm araştırmacılara araştırma yapma ve proje tasarlama imkanı sunacak. Ayrıca proje çerçevesinde dijital etkinlikler temel alınarak etkileşimli bir bilimsel kitap hazırlanarak eğitimcilere, kitap yazarlarına ve program geliştiricilerine nitelikli dijital etkinlik tasarlama ve uygulama süreçlerinde yol göstermesi hedefleniyor. Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, eğitim yöntemleri alanında dijital araçların kullanımı ile çağı yakalayan ve eğitim kalitesini arttırmaya yönelik hazırlanan bu projeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, çalışmada yer alan akademisyenleri ve öğrencileri tebrik etti. Destekleri için Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerine şükranlarını sunan Rektör Topal, proje çalışmalarında kurumlarını teşvik eden yaklaşımlarından dolayı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a da teşekkür etti.