GENEL - 06 Temmuz 2020 Pazartesi 12:18

Seçer: "Metro ihalesi için pandeminin etkilerinin geçmesini bekliyoruz"

A
A
A
Seçer: "Metro ihalesi için pandeminin etkilerinin geçmesini bekliyoruz"

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Toroslar ilçesine bağlı kırsal mahalleler olan Soğucak, Bekiralanı, Yeniköy ve Aladağ’ı ziyaret ederek, vatandaşlarla bir araya geldi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Toroslar ilçesine bağlı kırsal mahalleler olan Soğucak, Bekiralanı, Yeniköy ve Aladağ’ı ziyaret ederek, vatandaşlarla bir araya geldi. Sorunları yerinde görüp, yerinde dinleyen Seçer, belediyenin çalışmaları ve projeleri hakkında da vatandaşlara bilgi verip, sorularını yanıtladı.


Başkan Seçer, kırsal mahalle gezilerine, geçmişte belde belediyesi olan Soğucak’tan başladı. Soğucak Muhtarı Yaşar Demir ve mahalle sakinleri tarafından karşılanan Seçer, yaz aylarında nüfusu artan Soğucak gibi mahallelerin sorunlarını, taleplerini yerinde dinlemek için bu gezileri planladıklarını söyledi. Seçer, “Belediye başkanlığının dört duvar arasında yapılamayacağını biliyoruz. Yerelde sorunlara doğru zamanda, doğru bir şekilde, doğru bir yatırımla müdahale edebilmeniz için sorunları yerinde görmeniz lazım” dedi.


Pandemi sürecinde belediyenin birçok yatırım ve projesini durdurmak zorunda kaldıklarını, yeni normalleşme dönemiyle birlikte de yeni bir çalışma dönemi başlattıklarını ifade eden Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin altyapı, kanalizasyon, köprülü kavşak, köprü, yol, temiz içme suyu gibi yatırımlara yeni yeni başlayacağını kaydetti. Seçer, “Bizim idari ve mali açıdan kendimizi toparlamamız 1 yıl sürdü. Her belediye başkanının yönetim tarzı vardır. Kendine göre kadrolar kuracaktır. Devraldığı bir kasa vardır, borç yükü vardır, bunların tanzimini yapacaktır. Düzenleme yapacaktır. Özellikle büyük para gerektiren, yani hata kabul etmeyen projeleri tekrar gözden geçirecektir, devam eden projeleri kontrol edecektir. Bitmesi gerekenleri bitirecektir. Seçim öncesi seçmeninin karşısına geçip verdiği sözleri yerine getirme, hele hele büyük yatırımlarla ilgili, artık o ilk yıldan sonra başlar. Günü kurtarmak, insanları aldatmak gibi niyetimiz yok. Bizler deneyimli siyasetçileriz. Siyaset ciddi bir iş. Siyaset ciddi adam işi. Tüm samimiyetime inanın. Biz çok iyi işler yapmak istiyoruz. Kalıcı işler yapmak istiyoruz. Her kuruşun değerini bilerek yatırım yapmak istiyoruz" diye konuştu.



“Mersinliler’in üçte ikisi hizmetlerden memnun”


Mersinliler’in, Büyükşehir’in sosyal hizmetlerinden, eğitime desteklerinden memnun olduğunu savunan Seçer, “Memnun olmadıkları alanlar, taraflar var. Memnun oldukları alanlar var. Ama üst üste topladığınız zaman bizim vatandaşımızın üçte ikisinin, bize oy vermiş ya da vermemiş olsa da bir memnuniyetleri var. Vatandaşın memnuniyeti sosyal projelerimizden. Çok iyi uygulamalarımız var. Halk kart uygulaması önemlidir. Yoksula ulaşıyoruz. Eğitime verdiğimiz destek çok önemlidir, değerlidir. Üniversiteye giden her öğrencimize belediyenin eğitim yardımı yapması eğitime verdiğimiz önemin, bilime verdiğimiz öneminin bir göstergesidir. Biz hayatta en hakiki mürşit ilimdir diyoruz. Biz Mustafa Kemal’in yolunun doğru olduğunu söylüyoruz. Onun için çocuklarımızın eğitimine destek veriyoruz. Burada hassas bir çizgi var. Biz eğitimde fırsat eşitliği oluşturuyoruz. 4 bin 334 öğrenci belediyemizin etüt merkezlerinde sınava hazırlandı ve fire vermeden sınava girdi. Bu önemlidir. Demek ki yaptığımız hizmetlerden öğrencilerimiz memnun. Sosyal projelerimizi daha da genişletebiliriz. Vatandaş memnun. Fakir fukara memnun. Ama tok insanlar beğenmeyebiliyor. Tok açın halinden anlamıyor. Pandemi sürecinde yaptığımız bir koli gıda yardımını küçümseyenler var çünkü hiç ona ihtiyacı olmamış. İhtiyacı olanın hissiyatını, acısını bilemez o. Ama biz değerli görüyoruz. Önemli görüyoruz. Hiçbir siyasi ayrım yapmadan pandemi sürecinde bütün vatandaşlarımızın evine girdik. Ben vicdanen de, hukuken de bu konuda son derece rahatım" şeklinde konuştu.



"Forum katlı kavşağı inşaatına sonbaharda başlıyoruz"


Vatandaşlardan bazılarının da “gözle görülür bir şey yok. Belediye ne yaptı ki?” şeklinde bir bakış açısına sahip olduğunu ifade eden Seçer, sadece MESKİ’nin 13 projesinin devam ettiğini hatırlattı. Seçer, “Çok şey yaptık, yapıyoruz. Şu anda MESKİ’nin 13 noktada çalışması var. Şehrin merkezinde Akkent’te, Karacailyas’ta yağmursuyu hatları döşendi. Bunlar ciddi yatırımlar. Yalınayak deresinde aynı şekilde. On yılların sorunu Kuyuluk kanalizasyon sorunu şu anda çözülüyor. Çok kısa süre içinde Gözne’nin 93 milyon liralık arıtma ve kanalizasyon yatırımlarının sonbaharda temelini atacağız. Kızkalesi’nde, Silifke’de, Erdemli’de tüm Mersin’de MESKİ yatırımları, şu anda 13 noktada imalatları sürüyor. Mersin şehir içi trafiğini rahatlatacak Forum katlı kavşağı inşaatı başlayacak. Tahmininiz sonbaharda o inşaatı da başlatacağız” ifadelerini kullanacağız.



“Metro ihalesi için pandeminin etkisinin geçmesini bekliyoruz”


Mersin’e değer katacak büyük projeleri olduğunu, bunların başında da Mezitli-eski otogar arasında yapılacak 13,4 kilometrelik yeraltı raylı sistemin geldiğini vurgulayan Seçer, metro için yeniden ihaleye çıkmaya hazır olduklarını söyledi. Seçer, “Bu büyük proje için yurt dışından kredi bulma zorunluluğumuz var. Pandeminin ortaya çıkardığı olumsuz koşulların bitmesini bekliyoruz. Piyasaların düzeldiği, dünyada rahat seyahatin imkan bulduğu, rahat çalışma ortamlarının imkan bulduğu dönemi bekliyoruz ki en iyi koşullarda, en kaliteli, en ucuz şartlarda, işi en iyi yapabilecek firmalara bu işi vermek istiyoruz. Bir müddet daha bekleyip önümüzdeki günlerde uygun bir koşulda metro ihalesine, raylı sistem ihalesine çıkacağız. Mersin için son derece önemli bir proje. Mersin merkezde yaşayanların büyük kısmının yaşadığı trafik problemine çözüm bulacak, daha konforlu bir yolculuk sağlayacak bu projenin Mersin’e farklı bir anlam katacağını düşünüyoruz” dedi.


Hiçbir parti ayrımı yapmadan, bütün ilçe belediyeleriyle işbirliği yaptıklarını, ilçe belediyelerine destek verdiklerini vurgulayan Seçer, “500’ün üzerindeki kırsal mahallelerde muhtarlarımızla ilişkilerimizi sıcak tutarak, bölgelerine ait sorunları bir masaya oturup beraber konuşarak çözme gayreti içindeyiz. Eğer bu bölgede sorun varsa muhtar benim daire başkanımdan iyi bilir. Biz muhtarlarla beraber yürüdüğümüz takdirde, uyumlu çalıştığımız taktirde, muhtar bize samimi olarak katkı vermek istediği takdirde çok daha etkin hizmetler yaparız, çok daha doğru hizmetler yaparız" diye konuştu.



"Geçen yıl yaklaşık 200 bin ton asfalt kullandık"


Soğucaklılar’ın sorularını da yanıtlayan Seçer, daha sonra Bekiralanı Mahallesi’nde vatandaşlarla bir araya geldi. Bekiralanı Muhtarı Mustafa Tunçer ve mahalle sakinleri tarafından alkışlarla, çiçeklerle karşılanan Seçer, Muhtar Tunçer’in dile getirdiği talepleri dinledikten sonra vatandaşlara seslendi. Mersin’in kırsal mahallelerinde yol ağını, yol kalitesini önemsediğini ifade eden Seçer, “Yol asfalt dairemizi tepeden tırnağa yeniden yapılandırıyoruz. İnsan kaynağını daha etkin, daha sahada çalışan bir hale getiriyoruz. Bu yol işi odadan oturulup yapılacak işler değil. Sahada mühendislerin, işi bilen adamların olması lazım. Bir de makine lazım. Şimdi yeni makine alımlarımız var. MESKİ için alımları gerçekleştirdik bitti. Sıra geldi Büyükşehir’in eksiklerine. Bizim çok sayıda iş makinasına ihtiyacımız var. İş makinanız olmazsa bu işi yapamazsınız. Biz geçen yıl yaklaşık 200 bin ton asfalt kullandık. Bu yıl daha iyi gidiyoruz. Bizim imalatlarımız şu anda daha kaliteli hale geldi. Yollar daha kaliteli yapılıyor. Geçen yıl biz yönetime geldiğimizde bu hazırlıklardan yoksunduk. Nisan ayı yol yapımının başladığı aydır. Hiçbir hazırlık yapılmamıştı. İnanın sudan çıkmış balık gibiydik. Malzemeniz yok, alet edevat yetersiz, büyük sıkıntılar yaşadık. Ona rağmen süratle toparlandık. Elimizdeki bütün imkanları kullandık ve 200 bin ton civarında asfalt çalışması yaptık. Bu yıl ve önümüzdeki yıl çok daha fazla olacak” şeklinde konuştu.


Bekiralanı sakinlerine belediyenin mali durumu hakkında bilgi veren Seçer, bir yıl içerisinde borç stokunu 800 milyon lira düzeyinde azalttıklarını söyledi. Aynı süreçte belediyenin Mersin tarihinde eşi görülmemiş boyutlarda sosyal hizmetler yaptığını vurgulayan Seçer, “Sosyal projelerimiz ilk günden büyük bir ivme kazandı. Fakirin, yaşlının, engellinin, kadının, çocuğun, öğrencinin, bütün dezavantajlı grupların yanındayız. Pandemi sürecinde 500 bin kişilik yoksul, yaşlı, kronik rahatsızlığı olan yurttaşlara yaptığımız, evlerine kadar götürdüğümüz yemekler, Halk Kart, öğrencilerimiz için açtığımız eğitim kursları önemlidir. Bu sosyal belediyeciliktir ve halkla iç içe olmaktır. Dağıttığımız 166 bin 250 koli gıda yardımı önemlidir ve Mersin tarihinde görmemiştir. Bu belediyemizin vatandaşına, ihtiyaç sahibine ne kadar önem verdiğinin göstergesidir. Bu yaptıklarımızı büyütmüyoruz, bu yaptıklarımı zaten olması gerekenler. Bunlar artarak devam edecek. Bugüne kadar eksik, yanlış, doğru yapılmış biz daha iyisini yapmaya, vatandaş memnuniyetini daha da arttırmaya çalışıyoruz. Ve biz bütün bunları sizlerin desteğinizle yaparız" dedi.



“Çalışmayan personeli bana bildirin”


Personel konusunda da sorunlu olduklarını ve halen çözemediklerinin altını çizen Seçer, "Hala istediğimiz kalitede iş yaptırmakta zorlanıyoruz. Sizler de denetleyin. Buraya ilaçlamaya, temizliğe gelen personel işini yapmıyorsa lütfen plakasını alın bize gönderin. Benim telefonuma bizzat WhatsApp’ıma gönderin. Size hizmet etmek zorundalar. Bakın ben size hizmet etmek için kendimi paralıyorum. Onlar da bizden maaş alıyor ve çalışmak zorunda. Burası kimsenin babasının çiftliği değil” şeklinde konuştu.


Yeniköy’de yaptıkları ilaçlama ve yol çalışmaları hakkında bilgi veren Seçer, önümüzdeki günlerde araç ve ekipman parkı genişletildiğinde bu mahallelere daha etkili hizmet vereceklerini belirtti. Seçer, "Bir taraftan borçlanamıyorum Ankara’dan gelen paraya mahkumum, onunla idare etmek zorundayım. Borçlanma yetkisi istiyoruz sıkıntılar yaşıyoruz. Umut ediyorum aşarız. Aşamazsak da kimseye minnet edecek halimiz yok. Verirlerse orada yoksa mahkemeler de orada. Biz derdimizi anlatırız. Eğer mecliste Cumhur İttifakı ile beraber yürürsek sorunları çok daha rahat çözeriz. Biz de hizmet için çırpınıyoruz. Kimsenin gözünün önünde bir şeyler kaçırmıyoruz. Her şeyin de ayrıntılarıyla hesabını veriyoruz. Bizim borcumuz 800 milyon TL azalmış ve bu önemlidir. MESKİ ve Büyükşehir’in 3 milyar TL olan borç miktarı yaklaşık 2 milyar iki yüz milyona gerilemiş. Bu önemlidir demek ki artık bir mali disiplin var. Size bir örnek vereyim: bizim Büyükşehir’in bir yıl içerisinde kullandığı akaryakıt miktarı 120 milyon MESKİ’nin de 30 milyon civarı. Toplam 150 milyon lira. Biz yönetime geldiğimizde bu akaryakıt yüzde 1 kırımla alınıyordu. Rafineri çıkış fiyatından yüzde 1 tenzilât yapılıyordu. Biz şu anda yaptığımız ihalede yüzde 13.3 kırımlı alıyoruz. Sadece o bir kalemden bizim yıllık akaryakıt tüketimimizdeki yaptığımız tasarruf 17-18 milyon TL. Bunun değerini bilmek lazım. Biz parayı en akıllı şekilde harcamaya çalışıyoruz. Aldığımız mali hizmetleri en hesaplı, en makul ödeme planında, en kaliteli mal ve hizmeti almak için çaba gösteriyoruz. Bunun vebalinin çok büyük olduğunun farkındayız. Bu paralar sizlerin emaneti" ifadelerini kullandı.


Seçer’in Toroslar ilçesindeki son durağı Aladağ Mahallesi oldu. Muhtar Ahmet Ertunç ile mahalle sakinlerinin yol, su ve kanalizasyon konularındaki sorularını yanıtlayan Seçer, sudaki kayıp kaçak oranına dikkat çekti. Kayıp kaçak oranının yüzde 50’inin üzerinde olduğunu ifade eden Seçer, “Bu iki nedenden kaynaklanıyor. Biri vatandaşın yasadışı su kullanması yani diğer bir adıyla çalması, diğeri de bizim şebekelerin sağlıksız olmasından kaynaklanıyor. Su boşa akıyor gidiyor. Bizim görevimiz sağlıksız şebekeleri yenilemek. Vatandaşımın görevi çalınan bu suyumuzun çalınmamasını sağlamak, bize yardımcı olmak. Bunu başardığımız takdirde kaçak oranımızı düşürdüğümüz takdirde sizin faturalarınız da düşer. Bu konuda vatandaşlarımızın katkılarını, yardımlarını istiyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara ’Narkoçelik-14’ operasyonlarında 322 kilogram uyuşturucu madde ve 135 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildi 42 ilde düzenlenen ’Narkoçelik-14’ operasyonları sonucunda 322 kilogram uyuşturucu madde ve 135 bin adet uyuşturucu hap ele geçirilirken 321 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 42 ilde ’Narkoçelik-14’ operasyonları düzenlendiğini açıkladı. Bakan Yerlikaya, gerçekleştirilen operasyonlar sonucunda 322 kilogram uyuşturucu madde ve 135 bin adet uyuşturucu hap ele geçirilirken 321 zehir taciri ve sokak satıcısının yakalandığını bildirdi. Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: "Aziz Milletimizin bilmesini isterim ki; halkımızı zehirleyen uyuşturucu tacirleriyle ve organize suç örgütleriyle mücadelemiz milletimizin destek ve dualarıyla kararlılıkla devam edecek. Her an enselerindeyiz, bizden kaçamayacaklar. 10 aylık süre içinde uyuşturucu madde imalatçılarına, bunların satışını yapanlar ile sokak satıcılarına yönelik toplam 39 bin 661 operasyon düzenlendik. Operasyonlarda 121 ton uyuşturucu madde, 42 milyon adet uyuşturucu hap ve 157 milyon kök kenevir ele geçirildi. 310 bin 639 şüpheli yakalandı. (Uyuşturucu madde satan ve kullanan şüpheliler toplamı) Bunlardan; 28 bin 44’ü tutuklandı. 12 bin 554‘i hakkında adli kontrol kararı verildi." Bakan Yerlikaya, Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde İl Emniyet Müdürlüklerince; 682 ekip, 2 bin 46 personel, 3 helikopter unsuru ve 44 narkotik dedektör köpeğinin operasyonlara katıldığını kaydetti. İstanbul, Konya, Şanlıurfa, Manisa, Samsun, Elazığ, Gaziantep, Sakarya, Denizli, Adana, Osmaniye, Sivas, Ankara, Van, Bitlis, Erzurum, İzmir, Mersin, Bingöl, Kırklareli, Tekirdağ, Kahramanmaraş, Isparta, Malatya, Çorum, Diyarbakır, Balıkesir, Adıyaman, Kırşehir, Ordu, Antalya, Aydın, Muş, Trabzon, Muğla, Kırıkkale, Kütahya, Kayseri, Bursa, Afyonkarahisar, Iğdır ve Kocaeli olmak üzere 42 ilde ’Narkoçelik-14’ operasyonları düzenlendiği bilgisini veren Bakan Yerlikaya, bazı illerede ele geçirilen uyuşturucu miktarları, yakalanan zehir tacirleri ve sokak satıcılarını şu şekilde paylaştı: "İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan operasyonda; 76 kilogram metamfetamin, 26 kilogram esrar, 4,6 kilogram kimyasal madde ve 92 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildi. 72 sokak satıcısı yakalandı. Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan operasyonda;62 kilogram skunk ele geçirildi. 25,5 kilogram bonzai, 18 litre aseton, muhtelif miktarda toz esrar ve metafetamin ele geçirildi. 2 zehir taciri yakalandı. Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan operasyonda; 110 kilogram skunk ele geçirildi. 2 zehir taciri yakalandı. Samsun İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan operasyonda; 27 bin 412 adet uyuşturucu hap ele geçirildi. 2 zehir taciri yakalandı. Adana İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan operasyonda; 15 bin 802 adet uyuşturucu hap ele geçirildi. 3 zehir taciri yakalandı."
Kocaeli Benzin yüklü tanker kaza yaptı: Patlama riskine karşı D-130 Karayolu trafiğe kapatıldı, evler tahliye edildi Kocaeli’nin Gölcük ilçesi D-130 Karayolu’nda seyir halinde olan benzin yüklü tanker, önce üst geçit köprüsüne ardından ise 3 araca çarptı. Tankerin çekici kısmı koparken benzin ise yola saçıldı. Patlama riskine karşı yolun iki şeridi de trafiğe kapatılırken, çevredeki evlerde tahliye edildi. Edinilen bilgiye göre, Gölcük ilçesi D-130 Karayolu Yalova istikametine seyir halinde olan benzin yüklü tanker sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi neticesinde araç, refüjdeki demir korkuluklara çarparak karşı şeride geçti. 150 metre boyunca duramayan tanker üstgeçit köprüsünün ayağına, ardından park halindeki iki kamyonete çarptı. Daha sonra karşı şeritten gelen hafif ticari araca çarpan tankerin çekici kısmı koptu. Kopan çekici, D130 Karayolu’ndan karşı sokağa uçtu. Kazada tanker sürücüsü hafif şekilde yaralanırken benzin ise yola saçıldı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralı hastaneye kaldırırken, polis ekipleri ise patlama riskine karşı D130 Karayolu’nun Yalova ve İzmit istikametini trafiğe kapattı. Ayrıca çevrede bulunan binalardaki vatandaşlar da tahliye edildi. Şehir merkezinden trafik akışı sağlanıyor. Ayrıca itfaiye ve polis ekipleri vatandaşları bölgeden uzaklaştırmaya devam ediyor. İtfaiye ekipleri, patlama riskine karşı bölgeyi köpüklüyor. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" Patlama riskine karşı evden çıkarılan Aysel Sütlüce, “Polisler anons etti ve korkarak hemen dışarı çıktık. Kaza yapan tanker araçları ezmiş. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" dedi. Ömer Çengel ise "Tanker 3 aracı çarpmış. Tankerden devamlı benzin akıyor. Polisler evi boşalttı. Şu an dışarıda bekliyoruz" diye konuştu.
Ankara Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de Çalışmak için bulundukları ilden başka illere giden mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalar ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanan ’Mevsimlik Tarım İşçileri ile İlgili 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ ile mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler getirildi. Genelge kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve aileleri için geçici yerleşim alanları oluşturulacak ve bu alanlarda eğitim, sağlık, ulaşım ve sosyal hizmetler sunulacak. Genelgeye göre, valilikler tarafından mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde iklim şartlarına uygun, emniyetli ve estetik prefabrik yapılar kullanılarak geçici yerleşim alanları kurulacak. Bu alanlar sel, su baskını gibi doğal afetlere karşı güvenli lokasyonlarda planlanacak ve yerleşim yerlerine elektrik, su ve kanalizasyon hizmetleri sağlanacak. Valiliklerce hazırlanan eylem planlarında belirlenen alanlara ilişkin tahsis veya protokol belgesi Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi’ne (e-METİP) aktarılacak. Sağlık hizmetleri Genelgede sağlık hizmetleri kapsamında, il sağlık müdürlükleri tarafından mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine yönelik aşılama, kronik hastalık taramaları ve mobil sağlık ekipleri ile sağlık hizmetleri sunulacak. İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda personelinin istihdamının sağlacağı belirtilen genelgede, ”İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda sağlık personelinin istihdamı sağlanacak ve hizmet ihtiyacına göre personelin çalışma saatleri düzenlenecektir. Çalışan sağlığının korunması ve geliştirilmesi kapsamında il sağlık müdürlüklerince gerekli bilgilendirme faaliyetleri yapılacaktır” ifadelerine yer verildi. Eğitim hizmetleri Genelgeye göre çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. İl milli Eğitim Müdürlüklerince; geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan merkezin, öncelikle çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılmasının sağlanacağına dikkati çekilen genelgede şu ifadelere yer verildi: "Çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. Mevsimlik tarım işçilerinin zorunlu eğitim çağındaki çocuklarının eğitimlerini devam ettirmek üzere konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönerge/genelge hükümleri uygulanacaktır. Bu hususta şartlı nakit transferi gibi özendirici tedbirler etkin şekilde uygulanacak, çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla temin edilecektir. İl milli eğitim müdürlüklerince; mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının daimi ikametgahlarındaki okullarına döndüklerinde öğrenme kayıplarına yönelik telafi/yetiştirme eğitimleri yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçileri, daimi ikamet ettikleri illere geri döndüklerinde çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri, halk eğitimi merkezleri ve mesleki eğitim merkezlerince; işçiler arasında yaygın eğitim ihtiyacı olanlar tespit edilerek eğitim ihtiyaçları karşılanacak, yetişkinlere okuma-yazma ve/veya meslek edindirme kursları, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile sosyal-kültürel faaliyetler düzenlenecektir. Özel eğitim ihtiyacı bulunan çocuklar rehberlik araştırma merkezi müdürlükleri tarafından eğitim imkanlarından faydalandırılacaktır. Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitime erişimlerinin sağlanması amacıyla il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde kurulan ekiplerin görevleri süresince ulaşım ihtiyaçlarının giderilmesi için gerekli tedbirler Valiliklerce alınacaktır." Genelgeye göre, İçişleri Bakanlığı, mevsimlik tarım işçilerinin güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için gerekli trafik denetimlerini artıracak ve gece saatlerinde yolculuk yapmamaları sağlanacak. Geçici yerleşim alanlarının korunması ve asayişin sağlanması için kolluk kuvvetleri tarafından düzenli devriyeler yapılacak. Sosyal hizmetler Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerince sosyal hizmetler kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin bilgilendirilmesi sağlanacağı kaydedilen genelgede kadın, çocuk, engelli ve yaşlıların sunulan hizmetlerden yararlanacağı vurgulandı. Okul çağına gelmemiş çocuklar için ise aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından geçici yerleşim alanlarında eğitim ve bakım hizmetleri için personel görevlendirilebilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan gezici kütüphane, gezici müze ve benzeri hizmetlerin geçici yerleşim alanlarında faaliyet göstermesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütüleceği aktarılan genelgede şunlar yer aldı: "Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarına yönelik sosyal ve sportif faaliyetler yürütülecektir. İl Müftülüklerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tüm tedbirler alınacak; çocuk işçiliğinin önlenmesine ve çocukların zorunlu eğitime devam etmelerinin sağlanmasına ilişkin olarak ailelerin bilgilendirilmesine yönelik çalışmalara destek verilecektir." Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi (e-METİP) Mevsimlik tarım işçisi olarak daimi ikametgahı dışında bir başka ilde çalışmak amacıyla geçici olarak yer değiştirenlerin ve ailelerinin kimlik bildirimleri, bu kişilerin yaşadıkları geçici yerleşim alanlarındaki kolluk kuvvetlerince alınacağı vurgulanan genelge şu şekilde devam etti: "Bu bildirimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile elektronik ortamda paylaşılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için teknik altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına e-METİP’e kayıtlı olan mevsimlik tarım işçilerinin ve aile bireylerinin kimlik numaralarını bildirecektir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmakta olan Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nde yer alan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına ilişkin kayıtlar e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kimlik numaraları her sağlık hizmeti sunumunda alınarak, sunulan hizmetlere ilişkin bilgiler kişisel verileri içermeyecek şekilde e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerekli gördüğü takdirde e-METİP’in etkinliğinin artırılması amacıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarından protokole gerek duymadan kişisel verileri içermeyecek şekilde veri talebinde bulunabilecektir. Tarım alanlarının geniş bölgelere yayılması nedeniyle mevsimlik tarım işçilerinin kayıt altına alınması sürecinde kolluk kuvvetlerine kolaylık sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, muhtarlar ile ziraat odaları birlikleri ve mevsimlik tarım işçisi çalıştıran tarla veya bahçe sahipleri/işleticileri ve işverenler tespit ettikleri/çalıştırdıkları mevsimlik tarım işçilerini kolluk kuvvetlerine bildirecektir.