EĞİTİM - 12 Nisan 2021 Pazartesi 13:29

SPARK yetkilileri, MEÜ’deki yatırımları inceledi

A
A
A
SPARK yetkilileri, MEÜ’deki yatırımları inceledi

Türkiye’de yükseköğretimin gelişmesine katkılar sunan, Üniversiteler ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile imzaladığı protokoller çerçevesinde faaliyet gösteren SPARK yetkilileri, Mersin Üniversitesini (MEÜ) ziyaret ederek, gerçekleştirilen yatırımları yerinde inceledi.

Türkiye’de yükseköğretimin gelişmesine katkılar sunan, Üniversiteler ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile imzaladığı protokoller çerçevesinde faaliyet gösteren SPARK yetkilileri, Mersin Üniversitesini (MEÜ) ziyaret ederek, gerçekleştirilen yatırımları yerinde inceledi.


Mersin Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, 1994 yılından beri Doğu Avrupa, Afrika ve Orta Doğunun çatışma sonrası bölgelerinde 25 yıldan fazla bir süredir yükseköğretim ve girişimcilik alanında çalışmalarını sürdürmekte olan bir uluslararası sivil toplum kuruluşu olan SPARK, 2015 yılında Türkiye Temsilciliğini açtı. Aynı yıl Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı’nın destekleri ve imzası, Mersin Üniversitesi Genel Sekreteri İsa Değirmenci’nin de katkılarıyla Mersin Üniversitesi ile de iş birliği anlaşması imzalayan SPARK; Türkiye’de toplumsal uyuma katkı sağlamayı ve Türkiye’deki geçici koruma altındaki Suriyeli üniversite öğrencilerine destek olmayı amaçlıyor.


Covid-19 salgınının başlamasından itibaren Mersin Üniversitesinin salgının neden olduğu koşullarla mücadele etmesine katkıda bulunmak amacıyla sağlık ve bilişim ekipmanları gibi hayati önem taşıyan malzemelerin tedarikini sağlayan SPARK; Uzaktan Eğitimin sürdürülmesinde kilit rol oynayan bilgisayar ve sunucuların yanı sıra eldiven, maske gibi sağlık malzemelerini de MEÜ’ye bağışladı. Çalışmaları Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve 6 yıldan bu yana MEÜ’nün farklı bölümlerinde eğitim gören Türk ve Suriyeli 150’ye yakın öğrenciye burs ve harç desteği sağlayan SPARK, Mersin’deki Suriyeli gençlerin sosyal hayata uyumunu sağlayabilmek için de etkinlikler organize ediyor. Bu çerçevede, Suriyeli gençlerin savaş sonrası travmalarını yenmeleri ve toplumsal hayata entegre olmalarını sağlamak için psikososyal destek sunan SPARK, MEÜ öğretim elemanları ve idari personeline yönelik kapasite geliştirme eğitimleri de düzenlemeye devam ediyor.



Yatırımları incelediler


Bu kapsamda, Mersin Üniversitesince gerçekleştirilen yatırımları yerinde görmek ve ileriki süreçte de yürütülmesi planlanan diğer projeleri görüşmek üzere SPARK Ülke Müdürü Halil Can Emre, Kıdemli Proje Sorumlusu Şafak Ceren ve İletişim Uzmanı Emre Usta, üniversiteyi ziyaret etti. Gerçekleştirilen ziyarette, Mersin Üniversitesini Genel Sekreter Yardımcısı Gaye Tuğuz temsil etti.


Ziyarette öncelikle; SPARK’ın büro mobilyalarını ve bilgisayarlarını bağışladığı, üniversite öğrencileri için oluşturulan Okuma Salonu gezildi. Bilgisayar ve internete erişim imkanı olmayan öğrencilerin, bu imkanlardan faydalanmasının da sağlandığı Okuma Salonunda sessiz çalışma olanağı sağlanarak, öğrencilerin eğitimlerine katkı sunulmuş olunuyor. Ziyaret sırasında, Okuma Salonunda çalışmakta olan Suriyeli öğrenci Usame Mahli ise böyle bir imkan tanındığı için kendisini şanslı saydığını ve mutlu olduğunu belirtti.


Daha sonra Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığına geçen ekibe, Daire Başkanı Öğr. Gör. Kutluhan Kibrit, Sistem Odası hakkında bilgiler sundu. Kibrit, daha önce 60 terabayt olan ve aynı anda 3 bin öğrencinin kullanabildiği serverın, SPARK’ın kapasite yükseltme yoluyla yaptığı bağışla toplam 120 terabayt ve aynı anda 6 bin öğrencinin kullanabileceği seviyeye yükseldiğini belirtti. Kibrit, içinde yaşadığımız pandemi koşullarından dolayı uzaktan eğitimin aktif şekilde kullanılması nedeniyle 1 adet daha sunucu (server) ve üniversitenin tüm binalarının toplandığı fiber altyapısının birleştiği bir Ana Omurga Switch’in de SPARK yetkilileri tarafından Mersin Üniversitesine kazandırılacağını ifade etti.


Benzer şekilde, Avrupa Birliği fonları sayesinde SPARK’ın finansman desteğini sağladığı Mersin Üniversitesi Kütüphanesinin güvenlik, katalog ve yazılım altyapısının geliştirildiği sistemler yerinde incelendi. Kütüphane ve Dökümantasyon Dairesi Başkanı Adnan Şensoy, SPARK yetkililerine üniversitenin kütüphanesi hakkında bilgiler sundu.


SPARK’ın MEÜ Kütüphanesine bağışladığı 4 adet KİOSK katalog tarama cihazı, 2 adet ödünç iade istasyonu, 1 adet kapı güvenlik sistemi, 1 adet kütüphane tanıtım KİOSK’u sayesinde 90 bin kitap için RFID etiketi alındı. Bu sistem sayesinde hali hazırda 85 bine yakın kitap da RFID sistemine geçirildi. Bu bağışlanan sistemler ve cihazlar sayesinde kütüphanedeki kaynaklara ulaşım daha kolay bir hale geldi. Bu desteklerle kütüphane sistemi hızlandırılarak kısa sürede sayım ve yıl sonu raporları alınabilmesi de sağlandı.


Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mobilya Atölyesinde ise SPARK’ın üniversiteye bağışladığı PVC Kenar Bantlama Makinesinde incelemelerde bulunuldu. Bağışlanan makinelerle birlikte Mobilya Bölümü öğrencileri, teorik eğitim yanında pratik olarak da kendilerini geliştirme imkanı bulurken, bu sayede kalifiye bir şekilde mezun olup, okul sonrası iş hayatına daha kolay bir şekilde atılabilecekler.


SPARK yetkilileri MEÜ Kariyer Merkezinde de inceleme yaptı. SPARK’ın bağışladığı tüm büro mobilyaları, bilgisayarları ve projeksiyon makinesi yerinde incelenerek, Kariyer Merkezi Müdürü Prof. Dr. İlhan Ege’den merkezin olanakları ve gerçekleştirdiği projeler ile ilgili bilgiler alındı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beylikdüzü E-5 yan yoldaki feci kazada faciadan dönüldü: Taksi refüje savruldu, diğeri simit tezgahına çarpmadan durabildi Beylikdüzü’nde E-5 yan yol Avcılar istikametinde bekleyen ticari taksi, arkadan başka bir aracın çarpması sonucu refüje savruldu. Kazaya karışan araçlardan biri üst geçidin altındaki simit tezgahına çarpmaya ramak kala durabildi. Kazada 2 kişi hafif yaralandı. Yaralılar sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı. Olay, sabah saat 06.30 sıralarında Beylikdüzü Yakuplu Mahallesi Haramidere mevkii E-5 yan yol Avcılar istikametinde meydana geldi. İddiaya göre, yol kenarında bekleyen Fatih S. kontrolündeki 34 TKH 23 plakalı ticari taksiye, Sezer G. kontrolündeki 34 RB 6959 plakalı araç arkadan çarptı. Ticari taksi çarpmanın etkisiyle savrularak yolun karşısındaki refüje çıktı. Sezer G. kontrolündeki otomobil yan yol üzerindeki üst geçidin altında bulunan simit tezgahına çarpmaya ramak kala durabildi. Yaşanan kazada her iki sürücüde hafif yaralandı. İhbar üzerine kaza yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralanan sürücüler sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı. Kaza nedeniyle Beylikdüzü E-5 yan yol üzerinde yoğun trafik oluştu. Polisin kontrolüyle trafik akışı sağlanırken kazaya karışan araçlar çekici ile kaldırıldı. Yaşanan kazaya şahit olan bölgedeki esnaflardan biri olayla ilgili olarak, “ Burada devamlı kaza oluyor. Bir değil iki değil. Yol kaygan zemin kaygan. Artı olarak durağın girişine bakın hiçbir önlem yok. Burası yokuş aşağı, araçlar kayıyor. Haberlere bakarsanız birçok kaza yaşandı burada ama Allah’tan kimseye bir şey olmadı. Aniden bir gürültü oldu. Arkama bile bakmadan kaçtım. Taksi duruyordu burada. Arkadan çarptılar” dedi
Mersin Mersin’de açık alanda kayısı hasadı başladı Mersin’in Mut ilçesinde sofralık kayısı hasadı başlarken, bu yıl 150 bin ton kayısı rekoltesi ve 80 bin ton ihracat bekleniyor. Türkiye’de sofralık kayısı üretiminin yüzde 90 ile 95’inin üretildiği, coğrafi işaretli sofralık Mut kayısısının açık alanda hasadı başladı. Mikro klima özelliğine sahip, dünya üzerinde tartışılmaz rengiyle, kokusuyla, görüntüsüyle rakip tanımayan Mut sofralık turfanda kayısısı Rusya, Orta Doğu, Hindistan ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. 712 bin dekar tarım arazisi olan Mut ilçesinde, 77 bin 800 dekar alanda üretim yapılan kayısıda bu yıl rekoltenin 150 bin ton ve ihracatın ise 80 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Kilosu 80 ile 120 liradan alıcı bulan kayısının fiyatlarından memnun olan üreticiler, eriğin altın yılını yaşadığını, kayısıdan da umutlu olduklarını söylediler. Kayısı hasadı dolaysıyla İlçe Kaymakamı İhsan Ayrancı, beraberinde Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Toptancı Hali Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Zeki Cüce ile birlikte hasat toplanan kayısı bahçelerini yerinde inceledi. Kaymakam Ayrancı, işçilerle birlikte kayısı topladı, kayısı toplamın zevkli olduğunu söyledi. Ayrancı, Mut’ta bu hafta itibarıyla kayısı hasadının başladığı bilgisini vererek, "Biz de bugün hasat yapan emekçi kardeşlerimizle, arazi sahiplerimizle beraber bahçeleri geziyoruz. Kayısı, ilçemizde gerçekten çok stratejik bir ürün. İlçemizdeki çiftçilerimizin elde ettiği tarımsal gelirde de önemli bir paya sahip. 150 bin ton civarında bir rekolte beklentimiz var bu sene. İnşallah bereketli bir sezon olur. Çiftçimizin iyi gelir ettiği bir sezon olur. Ben bütün ilçemize, bütün çiftçilerimize hayırlı bereketli bir hasat dönemi diliyorum" dedi. Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ise, "Mut ilçemizde 77 bin 800 dekar alanda kayısı üretimi yapmaktayız. Ürettiğimiz kayısıların hemen hemen yüzde 90-95’i sofralıktır. Türkiye’de Mut tekdir. İlçemizin bulunduğu coğrafi konumundan dolayı erkenci kayısı, Mut’ta başlamaktadır. Mut ilçemizde kayısı nisan sonu başlar haziran sonu sona erer" diye konuştu. Kayısı hasadına başlayan üreticilerden Selami Bulut, yaklaşık 10 yıldır kayısı üreticiliği yaptığını dile getirerek, "Ortalama 250 dönüm kayısı bahçem var. Tabi farklı çeşitlerimiz var. Erkenci kayısılarımız matador, kolarodo, medisin. Şu an itibarıyla 80 ile 120 lira arasında gitmekte. Tabi bu da bizim için mutluluk verici. İnşallah bu şekilde devam eder. Bütün çiftçilerimize bereketli hasatlar diliyorum. 300 tonun üzerinde bu bahçede meyvemiz oluyor. Tabi giderek de üretimimiz artıyor" ifadelerini kullandı.
Amasya Amasya’nın tescilli tatlısı ‘unutma beni’ Amasya’nın coğrafi işaretle tescil edilen lezzetlerinden ‘unutma beni tatlısı’ meslek lisesi öğrencisi kızların elinde yeniden hayat buldu. Yapımında kullanılan malzemelerin çok ekonomik olduğu bu tatlı, damaklarda unutulmayacak izler bırakıyor. Coğrafi işaretle tescillendi Amasya Valiliği ve Ziyaret Belediyesi’nin girişimiyle coğrafi işaret alan ‘unutma beni tatlısı’ İlduş Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki öğretmen ile öğrencilerin elinde yeniden şekillendi. Tatlının yapımın köy ekmeği, üzüm pekmezi ve ceviz kullanıldığını belirten Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Bilsen Bodur, “Tatlımızın tadı çok güzel. Yiyen kişi tadını bir daha tadını unutmuyor” dedi. Tatlıyı çocukluk döneminde annesinin de yaptığını hatırlatan Bodur, “Köylerde yapılıyordu. Şehir merkezlerinde çok yapılmıyordu. Şimdi biz bu tatlımızı öğrencilerimize de öğreterek sofraları tatlandırmasını sağlayacağız” diye konuştu. “Ekonomik, besleyici ve kültürel değeri olan bir tatlı” Tescilli tatlı türüyle yarışmalara da katılmaya başladıklarına değinen İlduş Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Zübeyde Komaç da “Gayet ekonomik, besleyici ve kültürel değeri olan bir tatlıyı yapıp sunmak bizim için gurur verici oldu” şeklinde konuştu. Öğrencilerden Seda Koçak ise “Unutma beni tatlısını unutturmayacağız. Bu lezzeti herkese tattıracağız” ifadelerini kullandı.