YEREL HABERLER - 17 Ağustos 2017 Perşembe 20:16

Milas’ta vatandaşlara güvenli yaşam eğitimleri verildi

A
A
A
Milas’ta vatandaşlara güvenli yaşam eğitimleri verildi

Milas Kaymakamlığı tarafından düzenlenen ‘Güvenli Yaşam Eğitimleri’ konulu etkinliğe konuşmacı olarak katılan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Temel Afet Bilinci Eğitmeni Turgay Güngör; “Sokağa çıkıp yardım eden yok mu diye bağırmak yerine önce siz kendinize yardım edin” dedi.

Milas Kaymakamlığı tarafından düzenlenen ‘Güvenli Yaşam Eğitimleri’ konulu etkinliğe konuşmacı olarak katılan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Temel Afet Bilinci Eğitmeni Turgay Güngör; “Sokağa çıkıp yardım eden yok mu diye bağırmak yerine önce siz kendinize yardım edin” dedi.


Milas’ta Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Belediye Başkan Yardımcısı Faik Karagöz ve Zeynep Mat, ilçedeki birçok resmi kuruluşların yöneticileri, siyasi parti temsilcileri yanı sıra çok sayıda vatandaş ve mahalle muhtarı katıldı.


Toplantının başlangıcında, ülkemizin değişik bölgelerinde meydana gelen depremlerin ardından yapılan kurtarma çalışmalarını anlatan bir video gösterimi sunuldu. Ardından söz alan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Temel Afet Bilinci Eğitmeni Turgay Güngör salondakileri, 18 yıl önce Gölcük’te meydana gelen depremde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşuna davet ederek, ‘ruhları şad olsun’ dedi. Güngör daha sonra afet öncesinde alınması gereken tedbirler, afet sırasında ve sonrasında yapılması gereken işlemleri yine slayt gösterisi eşliğinde anlattı.


Özellikle 1999 yılında meydana gelen deprem sonrasında ülkemizde yeni yasal düzenlemelerin hayata geçirildiğine dikkat çeken Güngör; “Başta deprem olmak üzere meydana gelecek herhangi bir doğal afette hangi kurum ve kuruluş ne yapacak, kimler afetzedelere hangi yardımları ulaştıracak, insanlar nerelerde toplanacak gibi konularda birçok resmi kurum ve kuruluşların yanı sıra AFAD-AKUT gibi gönüllü kuruluşlar, gereken görev ve sorumluluğu üstlenmiş durumdadırlar.


İllerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar ve belediyeler başta olmak üzere meydana gelebilecek bir doğal afet öncesinde kim ne yapacağını biliyor. Afet sırasında da neler yapmaları konusunda da gereken bilgi ve donanıma sahipler. Görev üstlenen bu kurum ve kuruluşlar, afet sonrasında hızlı bir şekilde afetzedelere ulaşıp; gıda-barınma-yiyecek-içecek ve sağlık hizmetleri sunma konusunda da hazırlıklıdırlar. Elbette kurum ve kuruluşların aldığı ya da alacağı tedbirler önemli fakat asıl önemli olan birey olarak insanların alacağı tedbirlerdir. Yani bir afet sonrası sokağa çıkıp ‘yardım eden yok mu’ diye bağırmak yerine, önce her insan kendine yardım etmelidir” diyerek evde-işyerinde alınması gereken tedbirleri anlattı.


Deprem çantasının önemi


Olası bir doğal afet sonrasındaki ilk 72 saatin çok önemli olduğuna vurgu yapan Güngör; “Örneğin bir deprem meydana geldi ve bulunduğunuz bina çöktü. Siz bir şekilde enkaz altında kalmadınız ancak bulunduğunuz yerden çıkamıyorsunuz. İşte böyle bir durum için mutlaka içerisinde sizi hayatta tutacak bazı malzemelerin bulunduğu bir deprem çantanızın hazır olması gerekir. Bu çanta genellikle bulunduğunuz binanın çıkış kapısının yanında bir yerde olmalıdır.


Özellikle yaşlı ve kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin sürekli kullandığı ilaç, konserve türü yiyecek, bir el feneri, bir düdük, bir miktar su ve mevsime göre birkaç kıyafet, kurtarma ekipleri size ulaşıncaya kadar hayatta kalmanızı sağlayacaktır” dedi.


Aramak yerine mesaj atın


Meydana gelen bir doğal afet sonrasında genellikle insanların hemen telefona sarıldığını ve yakınlarına ulaşmaya çalıştığını söyleyen Güngör; “Herkes böyle davranınca iletişim hatları kilitleniyor. Bu kez isteseniz de kimseye ulaşamıyorsunuz. Oysa bunun yerine mesaj attığınızda iletişimi daha kolay ve kısa zamanda sağlayacaksınız. Olası bir doğal afet sırasında eğer enkaz altında kaldıysanız ve hayatta iseniz, yanınızda da telefon varsa hemen 112’yi arayın. Bulunduğunuz yeri doğru bir şekilde aktarın. Evinizin hangi bölümünde iseniz orayı mutlaka belirtin. Mutfakta mı, banyoda mı, yatak odasında mı, bunu mutlaka iletin. Böylece yardım ekiplerinin size ulaşması daha kısa sürede olacaktır” dedi.


Eğitimin son bölümünde ise bir yangın olması halinde neler yapılması gerektiği uygulamalı bir biçimde aktarıldı ve salondakilerin eğitmene sordukları soru-cevap bölümü yer aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Türk Telekom Ventures’ın yatırım yaptığı girişimlerin portföy değeri 190 milyon dolar Girişimlere verdiği desteği bir üst seviyeye taşıyarak 2018 yılında Girişim Sermayesi Şirketi Türk Telekom Ventures’ı kuran Türk Telekom’un, bugüne kadar yatırım yaptığı girişimlerin değeri 190 milyon doları buldu. Türk Telekom, yarının teknolojilerini üreten ve ihraç eden Türkiye vizyonuna katkı sunmak adına 2013 yılından bu yana girişimcilere büyük destek sağlıyor. Kurumsal girişim hızlandırma programı PİLOT ile teknoloji birikimini aktararak yenilikçi fikirlerin büyümesine rehberlik eden Türk Telekom, nakit desteği ve sayısız fırsat sunarak girişimleri destekliyor. Yapılan açıklamaya göre, PİLOT ile bugüne kadar 111 girişime 32 milyon TL nakit desteği sunan Türk Telekom, bu girişimlerin dünyaya açılarak 35 milyon doları aşan yatırım almasını sağladı. Ekonominin kaldıracı haline gelen girişimcilik ekosistemine verdiği desteği 2018 yılında Türk Telekom Ventures’ı kurarak bir üst seviyeye taşıyan Türk Telekom, yenilikçi fikirlerin yarına taşınmasında lokomotif görevi üstleniyor. 2018’den bu yana yatırım yaptığı 21 girişimin toplam portföy değeri 190 milyon dolara ulaşan Türk Telekom Ventures, ABD Silikon Vadisi’nde yer alan ofisiyle yerli girişimlerin dünyaya açılmasına olanak sunuyor. Girişimleri her konuda destekleyerek uçuşa geçiren Türk Telekom PİLOT, girişimcilerin Stanford Üniversitesi’nde özel tasarlanan bir programda eğitim almasını sağladı. “Türk Telekom Ventures ile teknoloji ihraç eden Türkiye vizyonuna katkı sunuyoruz” Türk Telekom Ventures Genel Müdürü Muhammed Özhan, “Girişimcilik, kurum kültürümüzün en önemli değerlerinin başında geliyor. Türkiye’nin iletişim tarihinde kilometre taşlarını döşemiş bir şirket olarak ekonomik ve teknolojik ilerlemenin anahtarının girişimcilik olduğunu biliyor ve bu bilinçle hareket ediyoruz. Türkiye’nin ilk kurumsal girişim hızlandırma programı PİLOT ile 2013’ten bu yana 111 girişime 32 milyon TL’lik nakit desteğinin yanı sıra şirketin paha biçilemez teknoloji birikiminin aktarımını sağladık. Girişimcilik ekosistemine biotech alanından eğitime, yapay zekâdan görüntü işleme ve büyük veri çözümlerine kadar pek çok alanda destek veriyoruz. Türk Telekom Ventures ile 2018’den bu yana geleceği şekillendirecek teknolojiler alanında yenilikçi fikir sunan girişimlere yatırım yapıyoruz. Şirket ile bugüne kadar yatırım yaptığımız girişimlerin portföy değeri 190 milyon dolara ulaştı. Ülkemizin teknoloji üreten ve ihraç eden ülke olma vizyonuna, yerli girişimlerimizi dünyaya açılmasında köprü rolü üstlenerek öncülük ediyoruz. Yerli ekosistemi destekleyerek yenilikçi fikirleri yarınlara taşımaya kararlıyız” diye konuştu.
İstanbul Burak Kızılhan: “Fenerbahçe derbide galip gelip hedefleri yolunda derbi yaşatsın" Fenerbahçe Kulübü Genel Sekreteri Burak Kızılhan, Yüksek Divan Kurulu Toplantısı’nda, bugün oynanacak Beşiktaş maçıyla ilgili, "Bu akşam hakem müdahalesi olmadan adaletsiz kararlar yaşanmadan bir derbi mücadelesi izleyelim. Fenerbahçe galip gelip hedefleri yolunda derbi yaşatsın inşallah" dedi. Fenerbahçe Seçimli Yüksek Divan Kurulu Toplantısı, Fenerbahçe Spor Kulübü Faruk Ilgaz Tesisleri’nde yapılıyor. Toplantıda konuşma yapan Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Çağlan Kızılhan, faaliyet raporunu okudu. Olimpiyat kotası alan sporcuları açıklayan Kızılhan, sporcuları tebrik ederken, branşlarda alınan başarılar ve şampiyonlukları katılımcılara aktardı. Kızılhan, "Bu şampiyonluklar sadece sonuçlarıyla değil, yıllardır süre gelen spor kulübü kimliğimizi de en güçlü şekilde yansıtıyor. Fenerbahçe’miz ’Dünyanın en büyük spor kulübü’ tanımının her bir kelimesinin altını rekorlar ve şampiyonluklarla tamamlıyor. Bu kimliği güçlü kılan sizlerin desteği ve ilgisi, camiamızın sahiplenmesi ve bir o kadar da büyük bir mali gücü taşıdığımız bu süreçte yanımızda olan sponsorluklarımızın desteğidir" diye konuştu. Yüksek Divan Kurulu Başkanı Uğur Dündar’a teşekkür eden Kızılhan, bugün oynanacak Beşiktaş maçıyla ilgili de futbol takımına başarılar dileyerek şunları söyledi: "Uğur beye ve ekibinde görev yapan arkadaşlarımıza gösterdikleri özverili hizmetler için ayrıca teşekkür ediyoruz. Gelecekte de bu büyük camia için hep bir arada olmayı diliyorum. Bu akşam hakem müdahalesi olmadan adaletsiz kararlar yaşanmadan bir derbi mücadelesi izleyelim. Fenerbahçe galip gelip hedefleri yolunda derbi yaşatsın inşallah. Futbolda yaşanan her şeye rağmen Fenerbahçe’miz zirve yarışını sürdürürken, spor kulübü kimliği ile de bizleri gururlandırmaya, Türk bayrağını dalgalandırmaya devam ediyor."
Kayseri Melikgazi’de yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor Melikgazi Belediyesi ilçeye konforlu ve güvenli yollar sağlamak amacıyla Danişmentgazi Mahallesi ile Becen Mahallesi’ni birbirine bağlayan Şehit Osman Yılmaz Caddesi’nde yol genişletme ve yenileme çalışmalarına başladı. Vatandaşların daha güvenli, daha konforlu yollarda seyahat etmelerini sağlamak için yoğun çalışma içerisinde olduklarını belirten Başkan Palancıoğlu, “ İlçemizde ulaşımın kolaylaşması, konforlu ve güvenli hale gelmesini sağlayacak çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Melikgazi’mizin birçok mahallesinde ihtiyaç doğrultusunda yol yapım, yenileme ve genişletme çalışmaları yapıyoruz. Vatandaşlarımızın güvenliği ve ulaşımda konfor sağlamak için mesai arkadaşlarımız büyük bir gayretle çalışıyor” dedi. “Nüfus artışıyla birlikte yeni yollara duyulan ihtiyaç arttı” Değişen ve gelişen Melikgazi’mizde alt yapı ve üst yapı sorunlarını çözmek için hızlı bir şekilde aksiyon aldıklarını belirten Başkan Palancıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Yeni yerleşim yerlerine, nüfusun yoğunlaştığı bölgelere alternatif çözümler üretiyoruz. Becen Mahallemizde özellikle depremden sonra vatandaşlarımızın müstakil evlere yönelmesi ile birlikte nüfus artışı gerçekleşti. Nüfusa bağlı olarak araç sayısının artmasıyla birlikte yeni yol ihtiyacı oluştu. Melikgazi Belediyesi olarak Danişmentgazi Mahallesi ile Becen Mahallesi’ni birbirine bağlayan Şehit Osman Yılmaz Caddesi’nde uzunluğu 1 kilometreden, genişliği ise 15 metreden oluşan yol genişletme ve yenileme çalışmasını başlattık. İnşallah ekiplerimiz kısa sürede çalışmayı tamamlayacaklar ve yeni yolumuzu hizmete açacağız. Ulaşım alt yapısını daha güçlü hale getirdiğimiz ilçemizde, vatandaşlarımızın yüzünü güldürecek nitelikli ve kapsamlı çalışmalarımız devam edecek. Yol yenileme ve genişletme çalışmamız hemşehrilerimize hayırlı, uğurlu olsun.”