ÇEVRE - 16 Ocak 2018 Salı 11:56

Turizm cennetinde en güzel yasak

A
A
A
Turizm cennetinde en güzel yasak

Muğla’nın turistik ilçesi Marmaris’te, 1984 yılında Belediye Meclisi’nin aldığı ‘Kömür yasağı’ 24 yıldır uygulanıyor.

Muğla’nın turistik ilçesi Marmaris’te, 1984 yılında Belediye Meclisi’nin aldığı ‘Kömür yasağı’ 24 yıldır uygulanıyor. Belediye Başkanı Ali Acar yasağı değerlendirirken, "En güzel yasak" dedi.


Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden birisi olmasının yanında temiz havası ile de ünlü Muğla’nın Marmaris ilçesinde kış aylarında 24 yıldır devam eden kömür yasağı devam ediyor. 1984 yılında dönemin Belediye Meclisinde alınan ‘Kömür yasağı’ kararı, günümüze kadar görev yapan belediye başkanları tarafından devam ettirildi. Zaman zaman bireysel kaçak kömür yakma olaylarıyla karşılaşan Zabıta Müdürlüğü ekipleri, aldıkları ihbarlar ve gece denetimleri sayesinde bunların da engellendiğini ve ‘Sıfır kömür’ seviyesine gelindiğini belirtiyor.


Marmaris Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri ilçede gelen ihbarları değerlendirerek denetim yapıyor. Bu denetimleri zabıta bazen tebdili kıyafet yaparak gerçekleştiriyor. Zabıta ekipleri dün akşam gelen ihbar üzerine Armutalan Mahallesi’nde denetim yaptı. Denetime Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar da katıldı. 1984 yılında alınan karar ile kömür yakılmasının yasaklanması kararını görev süresince uyguladıklarını belirten Acar, ”İlçemizin geçmişine baktığımız zaman Marmaris ‘Cennet Marmaris’, ‘ Yeşil Marmaris’ olarak tanımlanırdı. Bu tanımlamayı hak eden bir özelliği de var. Marmaris, turizm öncesi dönemde süngercilik ve balıkçılığın dışında narenciye bahçeleri ile dolu olan bir ortama sahipti. Marmaris burcu burcu narenciye çiçekleri kokardı.1984 yılındaki idareciler ileriki büyümeyle ilgili endişeler taşıyan o dönemdeki Belediye Meclisi kömürün yasaklanması ile ilgili bir karar alıyor. Ben bu kararda katkısı olan herkesi saygıyla anmak istiyorum. Tabi devlette devamlılık esastır, Marmaris büyüdü, gelişti bir turizm kenti oldu. Mevcut büyümeyle birlikte gelen çevresel kirlilikler, yatırımcıların, halkın bilinçli ya da bilinçsizce çevreye verdiği zararlara da şahit oluyoruz. Kömür yasağı bizim aldığımız bir dizi yasaklardan sadece bir tanesi. Bu yasağa görev süremiz boyunca uygulamaya devam ediyoruz. Vatandaşlarımız zaman zaman hassasiyet gösterip kömür yanıyor kokusunu alıyoruz bize yansıttıkları bu şikayetler bizi çok mutlu ediyor ve zabıta ekiplerimiz gidip denetimlerini yapıyor” dedi.


Başkan Acar, zabıta ekiplerinin denetimleri sadece rutin olarak değil, tebdil-i kıyafet gibi farklı zamanlarda ve Marmaris’in tüm çevresinde bu denetimleri yaptıklarını belirtti. Marmaris halkına duyarlılığından dolayı teşekkür eden Acar, şöyle konuştu:


”Biz temiz kent Marmaris’imizi bu doğa harikası cennet Marmaris’imizin bu özelliğini yapılanmada ne kadar büyüme olursa olsun o geçmişteki tertemiz halini korumak için bu konuya özen gösteriyoruz ve tüm ekibimizle birlikte çalışıyoruz. Şu anda endişe edilecek bir durum yok ama ben bir kere daha bu vesileyle sevgili Marmarislilere bu konuda duyarlı davranmalarından dolayı tebrik ediyorum. Hep birlikte Marmaris’imizi koruyalım.”


Zabıta Müdürü Erkan Ünver ise yasakla ilgili şunları söyledi:


”Marmaris halkı bu konuda duyarlı. Ancak ilçemize yeni taşıyan vatandaşlarımız kömür yakmanın yasak olduğundan haberdar olmadıkları için, vatandaşları uyarıp haberdar ediyoruz. Bugünde gelen bir ihbar üzerine Armutalan Mahallesi’nde denetim yapıyoruz."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Öğrenciler sıfır atık için bir araya geldi Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri, “ENM306 Fabrika Yerleşim ve Tesis Planlama” dersinde, atıkların etkili bir şekilde yönetilmesi ve uygun altyapının oluşturulması amacıyla final projelerini geliştiriyor. Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İrem Düzdar tarafından verilen 3. sınıf “ENM306 Fabrika Yerleşim ve Tesis Planlama” dersinde, Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörlüğü tarafından talep edilen Mobil Atık Getirme Merkezi Yer Seçimi, Atık Toplama Rotasyonu ve Geçici Atık Depolama Merkezi Yerleşim Planlaması sorunlarına bilimsel çözüm geliştirmek üzere öğrenciler, Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörlüğü ile bir araya geldi. Mobil atık getirme merkezi yer seçiminde, kampüs içinde atıkların çevresel etki, erişilebilirlik, toplumun ihtiyaçları ve yasal düzenlemeler gibi faktörler gözüne alınarak belirli bölgelerde güvenli bir şekilde ayrıştırılarak toplanması hedefleniyor. Atık toplama rotasyonunda atık toplama araçları için yakıt, sorumlu personel içinse zaman ve efor tasarrufu sağlanması, öğrencilerin ulaşılması hedeflenen diğer proje konusu olarak yer alıyor. Geçici depolama alanlarının tasarımında, atıkların geçici olarak depolanacağı alanlar, depolama şartları ve diğer çevresel gerekliliklere uygun şekilde tasarlanacak olup, atıkların sınıflandırılması, etiketlenmesi ve düzenli olarak boşaltılması gibi faktörler göz önünde bulunduruluyor. Bu çalışmalar ile Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörlüğü ile Endüstri Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencileri akademik iş birliği halinde sıfır atık uygulamaları için çözüm önerileri geliştirecek ve Düzce Üniversitesi öğrencileri kampüste gerçekleştirilmekte olan sıfır atık uygulamalarında önemli bir yer edinecek.