ÇEVRE - 19 Ocak 2018 Cuma 15:53

Muğla’da ‘Mermer ve Çevre’ çalıştayı

A
A
A
Muğla’da ‘Mermer ve Çevre’ çalıştayı

10 bin kişinin istihdam edildiği Muğla mermer sektörünün artıklarının değerlendirilmesi için Muğla Valiliği, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ile Muğla mermerciler Derneği tarafından ‘Mermer ve Çevre’ çalıştayı düzenlendi.

10 bin kişinin istihdam edildiği Muğla mermer sektörünün artıklarının değerlendirilmesi için Muğla Valiliği, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ile Muğla mermerciler Derneği tarafından ‘Mermer ve Çevre’ çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya Vali Esengül Civelek, Muğla Büyükşehir Belediye başkanı Osman Gürün, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent karakuş, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlut Kaya, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, Muğla Mermerciler derneği Başkanı Mustafa Ercan ve mermer sektörü temsilcileri katıldı.


Muğla’dan 300 milyon dolarlık mermer ihracatı


Muğla’da 10 bin kişiyi istihdam ettiklerini belirten Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan, “10 bin kişi doğrudan bu sektörden ekmek yiyor ve 10 bin kişi istihdam ediyoruz. Türkiye’nin 2017 yılındaki doğal taş ihracatı 2,1 milyar seviyesinde gerçekleşti. Biz Muğla olarak da yaklaşık 300 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu da Türkiye genelindeki doğal taş ihracatının yüzde 15’ini bölgemizden sağlamış oluyoruz. Mermer ocağı açmak o kadar kolay bir iş değil. Türkiye Büyük millet Meclisi Araştırma Komisyonunun raporuna göre, bir kişinin madenci olabilmesi için 8 Bakanlıktan, 82 yasa, 87 yönetmelik, 16 uluslar arası sözleşme, 8 tüzük, 21 de değişik gruptan müracaat yapması ve izin alması lazım. Bu prosedürler de ortalama 1-2 yıl sürmektedir” derken, mermer artıkları ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bizim aslında atığımız yoktur. Atık bir işe yaramaz. Mermer artıklarımızı yavaş yavaş talsit üretime dönüştürmeye başladık ama artıklarımızın tonajı ve miktarı oldukça fazla. Bu tesislerimizin artması gerekiyor. Bunu öncelikle meslektaşlarımızın mermercilerin yapması gerekiyor” dedi.


“Biz artık stabilize yoldan otobana çıktık”


Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, “Biz 25 yıl önce sadece Türkiye’de 25-30 milyar doğaltaş olarak ihracat yapan sektörden 2,5 milyar dolara yol alan ciddi bir sektörüz. Ama çok da lobimiz yok. Biz artık otobana çıktık. Biz stabilize yoldan bu başarıları sağlayan bu sektör yüzde 25 bu yıl büyüdü. Eğer biz bu yüzde 25’lik bantta kalırsak 16 milyar 400 milyon doları bulacak ve en önemlisi de hiçbir ithal girdisi olmayan bir para” dedi.


‘Muğla Beyaz’ı için coğrafi işaret başvurusu yapıldı


Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, mermer sektörünün Muğla’nın yüzde 25’lik bir ihracatını yapar duruma geldiğini söyledi. Karakuş, Muğla Beyazı diye adlandırılan mermerin coğrafi işaret alması için başvurunun yapıldığını, bir yıl içinde patentinin alınması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Karakuş, Muğla Beyaz’ın sertlik ve dayanıklılığı ile önemli bir marka olduğunu belirtti.


“Amacımız sorunu tespit ve çözüm getirmek”


Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, mermer ile ilgili gelecekteki beklentilerinin pozitif yönde olduğunu söyledi. Başkan Gürün, “Burada toplanmamızın amacı mermer ve çevre ile ilgili tespit. Sorun ve çözüm. Burada önemli olan bu sorunlar var mı? Var. Bütün sektörler olarak elbirliği ile nasıl çözüme getirebiliriz. Biz atığı, artığa, artıktan da ek ekonomik değerler çıkarmaya ne yaparak varabiliriz? Muğla özelinde Termik Santrallerde çok rahatlıkla kullanılabilecek bir olayın kurumlar arası ve bakanlıklar arası işbirliğinin koordinasyonu tam olarak kuramaması nedeniyle bir türlü bir gereklilik ve mecburiyet haline sokulamadı” dedi.


“Yol haritası için buradayız”


Mermer ile ilgili siyah-beyaz uçların bulunduğunun altını çizen Başkan Gürün, bir kesimin mermercilere karşı sürekli gardını almış durumda olduğunu söyledi. Gürün, “Bundan kurtulmamız lazım. Mermer ve mermerin ülkeye ve Muğla’mıza kattığı ekonomik değer, kesinlikle yadsınacak bir olay değil. Biz bunu bu tür çalıştaylarla ve toplantılarla bir yol haritası çıkarak en aza indirmek zorundayız. Bu yol haritası için buradayız” dedi.


Muğla Valisi Esengül Civelek, ekonomik kalkınmanın temelini oluşturan öncü sektör madencilik sektöründe mermerciliğin Muğla’nın ekonomik yapısı içerisinde çok önemli bir yer teşkil ettiğini belirtti. Mermer üretim sonucundaki atıkların, artıkların miktarının artmasının sürdürülebilir doğa ve çevre koruma açısından endişe duyulduunu söyleyen Civelek, “Bugün çalıştayın amacı da bizi düşündüren bu noktalara çözüm önerileri geliştirebilmek” dedi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ticaret Bakanlığı: "İsrail ile ihracat ve ithalat tamamen durduruldu" Türkiye, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları ve insani yardımları engellemesi üzerine, İsrail’le tüm ihracat ve ithalat işlemlerini durdurma kararı aldı. Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, "Bilindiği gibi, İsrail’in Filistin’e yönelik uluslararası hukuk ve insan haklarına aykırı saldırıları neticesinde bugüne kadar 15 bini çocuk, 35 binden fazla Filistinli sivil hayatını kaybetmiş, yaklaşık 78 bin Filistin vatandaşı ise yaralanmıştır. Türkiye 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, kalıcı ateşkesin sağlanması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için en üst düzeyde girişimlerde bulunmuş, diplomasinin tüm araçlarını kullanmıştır. Ülkemiz ilk günden bu yana Gazze halkının yardımına koşmuş, başta gıda, sağlık ve tıbbi yardım malzemeleri olmak üzere gemiler ve uçaklarla on binlerce ton insani yardımı bölgeye ulaştırmış, binlerce hastayı tahliye ederek bu zor günlerinde Filistinli kardeşlerimizin yanında olmuştur. Bununla birlikte, İsrail’in sebep olduğu katliam, insani felaket ve fiziki yıkım devam etmiş, İsrail Hükümeti uluslararası ateşkes çabalarını karşılıksız bırakmış ve insani yardımları engellemiştir. Türkiye bunun üzerine 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 54 ürün grubunun İsrail’e ihracatını kısıtlamıştır. Alınan bu kararda, İsrail Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağı vurgulanmıştır. Buna rağmen, İsrail Hükümetinin saldırgan tutumunu sürdürdüğü, Filistin’deki insani trajedinin kötüleştiği müşahede edilmektedir” denildi. Açıklamada, “Bu itibarla, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur. İsrail Hükümeti Gazze’ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır. Öte yandan, işgal altında yaşamak zorunda kalan Filistinli kardeşlerimizin bu kısıtlamalardan etkilenmemesi için Ticaret Bakanlığımız ile Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı arasında gerekli çalışmalar koordine edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti devleti bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Filistinli kardeşlerimizin haklı davasını desteklemeye devam edecektir” ifadeleri yer aldı.
Malatya Milletvekili Ölmeztoprak’tan yeni sanayi sitesi açıklaması AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Altay Kışlası arazisi üzerine inşa edilmesi planlanan yeni sanayi projesinde çalışmaların sürdüğünü belirtti. AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Milletvekilleri Büelnt Tüfenkci, Abdurrahman Babacan, AK Parti Malatya İl Başkanı Namık Gören, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a gerçekleştirilen ziyarette Altay Kışlası arazisi üzerine inşa edilmesi planlanan yeni sanayi projesinin görüşüldüğünü belirterek, Küçük Sanayi Sitesi esnafının mağdur olmaması için tüm gayretin gösterildiği ifade etti. Milletvekili Ölmeztoprak ziyarete dair yaptığı açıklamada, “Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile, Malatya’mızın sanayi alanı ve faaliyetleri ile ilgili finansman programını detaylı ve öngörülebilir şekilde görüşülerek, şehrimizin sanayi ve endüstri alan konuları geniş bir biçimde ele alındı. Altay Kışlası’nın arazisi üzerindeki yeni sanayi alanı için çalışmalar ise hızla ilerliyor, küçük sanayi sitesi ile ilgili en ufak bir mağduriyet bırakmadan bu alanın çözümü inşallah sağlanacak. Organize Sanayi Bölgesi’nde kamulaştırma arıtma, elektrik alt yapı ve alan üzerinde özellikle çevre sağlığı açısından aciliyetinin üzerinde büyük ölçekte durduk. Esnafımız için faizsiz KOSGEB kredileriyle ilgili gelişmeleri de takip ediyoruz. Metropol ilçelerimiz Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerimizdeki mevcut ve planlanan sanayi alanları ile özel sektörlere yönelik yatırımcıyı teşvik edecek bölge ve maddeleri istişare edildi. Sayın Bakanımıza Malatya’mıza verecekleri desteklerden dolayı hemşehrilerimiz adına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Milletvekili Ölmeztoprak, heyetle birlikte Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ile Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş’ede ziyaretlerde bulunularak Malatya’nın temel ekonomik parametreleri ile istişarelerde bulunduklarını kaydetti.