GENEL - 20 Eylül 2018 Perşembe 17:45

Milas’ta ’Yaşam için kısa bir mola’ uygulaması

A
A
A
Milas’ta ’Yaşam için kısa bir mola’ uygulaması

İçişleri Bakanlığı’nca başlatılan, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının azaltılması, hız ve emniyet kemerinin etkin bir şekilde kullanımının sağlanması amacıyla başlatılan ‘Yaşam İçin Kısa Bir Mola’ projesi kapsamında Muğla Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, Milas Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği ekipleri tarafından uygulama yapıldı.

İçişleri Bakanlığı’nca başlatılan, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının azaltılması, hız ve emniyet kemerinin etkin bir şekilde kullanımının sağlanması amacıyla başlatılan ‘Yaşam İçin Kısa Bir Mola’ projesi kapsamında Muğla Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, Milas Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği ekipleri tarafından uygulama yapıldı.


Milas-Bodrum karayolu üzerinde yeralan Milas Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği önünde gerçekleştirilen uygulamaya, Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas İlçe Emniyet Müdürü Turgay Ava, Muğla Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, Trafik Denetleme Şube Müdürü Raşit Tosun, Milas Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amiri İbrahim Yolcu da katıldı.


Trafik kazalarına neden olan kural ihlalleri konusunda araç sürücülerini uygulamalı olarak bilgilendirerek, davranış değişikliği sağlanması amacıyla yapılan uygulamada trafik ekiplerince, kural ihlali yaptığı tespit edilen araç sürücülerini aracıyla birlikte özel hazırlanmış, üstü ve çevresi kapalı ‘Yaşam Tüneli’ne alınarak, ses ve görüntü sistemleri vasıtasıyla kısa film gösterimi izlettirildi. Sürücülerin soruları, eğitici trafik personeli tarafından cevaplanıp, ihlal ettiği trafik kuralının sonuçları hakkında bilgilendirilirken, yaptığı davranışın yanlış olduğuna ikna olduktan sonra herhangi bir cezai işlem uygulanmadan yoluna devam etmesi sağlandı.


Projenin yerinde bir uygulama olduğunu ifade eden araç sürücüleri, “Bu uygulama, görsel ve işitsel araçlar kullanılarak, emniyet kemeri takmadığımızda başımıza gelecek olaylar hakkında bilgi sahibi olmamızı sağladı. Proje sayesinde trafikte daha dikkatli olacağız. Uygulamayı hayata geçiren yetkililere teşekkür ediyoruz” dediler.


Muğla’da ilk olarak Milas’ta yapılan uygulamayı yerinde inceleyen ve proje hakkında açıklamalarda bulunan Milas Kaymakamı Eren Arslan ise, “Amacımız vatandaşlarımızı cezai yaptırımlarla kurallara riayet ettirmekten ziyade onları kendileri için, yaşamlarının vazgeçilmez olduğunu göstermek adına birebir gerçek hayatta yaşanmış kazaları özel olarak hazırlanan yaşam tüneli olarak adlandırdığımız alanda hazırlanan kısa filmleri izlettiriyoruz. ‘Yaşam İçin Kısa Bir Mola’ sloganıyla durdurduğumuz vatandaşlarımızı bu alana alarak kurallara uymalarının ne kadar hayati önem olduğunu ve kurallara uymadıkları taktirde yaşamlarının büyük bir risk altında olduğunu onlara göstermek. Bilimsel araştırmalar şunu göstermiş ki bir insan okuduğu şeyin yüzde 10’unu, dinlediğinin yüzde 20’sini, ama hem okuyup, hem dinlediğinin görsel olarak aldığının yüzde 50’sini unutmuyor. Buradaki amaç da bu görsel hafızayı ve işitsel duyuları kullanarak insanlarda trafik kurallarına uymaları konusunda olumlu davranış değişikliğini sağlayabilmek. Bu projede emeği geçen tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Sürücülerimizden de trafik kurallarına tam riayet etmelerini ve kazasız, belasız seyahat etmelerini temenni ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Ölümle sonuçlanabilen kuduzla ilgili veterinerden aşı uyarısı HATAY (İHA) – Hatay’ın Defne ilçesinde görülen ve bölge halkında tedirginliğe neden olan kuduz hastalığının ölümcül ve tedavisinin olmadığını dile getiren veteriner Şerif Güneş, hastalığın direkt temas yoluyla bulaştığını söyledi. Defne’nin Meydancık Mahallesi’nde geçtiğimiz günlerde bir köpekte kuduz vakası tespit edilmişti. Kuduz vakasının görüldüğü Meydancık ve Güneysöğüt mahallelerinde hayvan giriş çıkışının yasaklanması bölge halkında tedirginliğe neden oldu. Defne Belediyesi ekipleri tarafından köpeklerin tedbir amaçlı toplanarak gözetim altına alması vatandaşları bir nebze de olsa rahatlattı. Defne Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Şerif Güneş, ‘kuduz hastalığı’ konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Kuduz hastalığının ölümcül ve tedavisinin olmadığını dile getiren veteriner Güneş, hastalığın direkt temasla bulaştığını belirterek, hastalıktan korunmanın en önemli yolunun panik olmadan aşı yaptırmak olduğunu belirtti. “Kuduz hastalığı, bulaştıktan itibaren en fazla 10-15 gün içerisinde ölüm gerçekleşiyor” Kuduz hastalığının ölümcül bir hastalık olduğunu ifade eden Güneş, hastalığın direkt temasla bulaştığını belirterek, “Kuduz hastalığı, hayvana veya insana bulaştıktan itibaren en fazla 10-15 gün içerisinde ölüm gerçekleşiyor. Tedavi şansı da çok düşük olan bir hastalıktır. İnsanlar ve hayvanlar için tek korunma yöntemi aşılamadır. Kuduz olan hayvan direkt temas etmezse hiçbir şekilde size bulaşma durumu kolay kolay görülmez. Onun için paniklemeye gerek yok” dedi. “Bu evrede hayvan gördüğü bütün çevredeki canlılara saldırganlık eğilimi gösterebilir” Kuduz hastalığının görüldüğü hayvanlarda aşırı saldırganlaşmanın görüldüğünü dile getiren veteriner Güneş, “Yarasa diğer hayvanlara bulaştırabiliyor. Mikrop, özellikle kuduz olan hayvanın tükürük bezlerinde yerleşiyor. Virüs şeklinde olan bir mikroptur. Bu mikrop hayvan kuduz hastalığına yakalandığı anda belli evreleri var. Bunun üç evre şeklinde görülüyor. Özellikle saldırganlık evresi var. Tam kuduz belirtilerinin görüldüğü bir evredir. Bu evrede hayvan gördüğü bütün çevredeki canlılara saldırganlık eğilimi gösterebilir. Bir sonraki evrede, özellikle hayvan hiç yapmadığı hareketleri yapabiliyor. Mesela sakin olan bir hayvan aniden saldırganlaşabiliyor. Üçüncü ve son evrede artık felç evresi, hayvan tamamen felçler geçirir ve hareketsiz kalır. Bu felç özellikle solunum felciyle sonuçlanıp ölüme sebep olabiliyor” ifadelerini kullandı.