GENEL - 20 Mayıs 2019 Pazartesi 14:18

Üniversite mezunu Şebnem Şanlı, 20 yıldır okul servisi şoförlüğü yapıyor

A
A
A
Üniversite mezunu Şebnem Şanlı, 20 yıldır okul servisi şoförlüğü yapıyor

Marmaris’te yaşayan Hacettepe Üniversitesi Turizm Bölümü mezunu Şebnem Şanlı, 20 yıldır okul servisi şoförlüğü yapıyor.

Marmaris’te yaşayan Hacettepe Üniversitesi Turizm Bölümü mezunu Şebnem Şanlı, 20 yıldır okul servisi şoförlüğü yapıyor. Turizm sektöründe kendine iş bulamayınca şoför olmaya karar veren Şanlı, öğrencilerle yakından ilgileniyor. Velilerden tam not alan Şebnem Şanlı, “Bir üniversite mezunu olarak bu işi yapmaktan keyif duyuyorum. Kadınların her sektörde yer alabileceğini ispatlamış oluyoruz” dedi.


Muğla Marmaris’te yaşayan ve Hacettepe Üniversitesi Turizm Bölümü’nden yıllar önce mezun olup iş bulamayınca 20 yıl önce şoförlüğe başlayan Şebnem Şanlı, 20 yıldır direksiyon başında şanlı ve mutlu bir iş hayatı sürdüğünü belirtti. Taşıdığı öğrencileri sabah evden alıp okula götüren, akşamüzeri de öğrencileri okul çıkışı tek tek karşılayan Şebnem Şanlı, onların güvenli bir şekilde seyahat etmesi için elinden geleni yapıyor. İşini ve çocukları çok sevdiğini belirten Şebnem Şanlı, “Hacettepe Üniversitesi Turizm Bölümü mezunuyum. İlk geldiğimiz sene burada kalifiye eleman çalıştırma konusunda sıkıntılar vardı. İşletmeler kalifiye eleman çalıştırıp yüksek maliyetler ödemek istemiyorlardı. Özellikle anne olduktan sonra sektörde kendime yer bulamadım. 1999 yılından beri eşimle birlikte okul servisçiliği yapıyoruz. Turizm bölgesinde yaşadığımız için, eşim Eylül ve Ekim aylarında başka sektörde çalıştığı için direksiyona ben geçiyorum" dedi.



"Okul başlamadan arabam doluyor"


Turizmci olmasına rağmen bugün asıl mesleği haline gelen şoförlüğü Emine Abla diye tanıdığı hemcinsi bir şoför kadın sayesinde başladığını kaydeden Şebnem Şanlı, "Şimdi arabamın başındayım, arabamın şoförüyüm, öğrencilerimle diyaloğum iyi. Bu işi severek yapıyorum, çünkü çocukları çok seviyorum. Velilerimiz sağ olsunlar kendileri gibi görüyorlar beni. Aracımda sene başlamadan boş yer kalmıyor. Bir üniversite mezunu olarak bu işi yapmaktan keyif duyuyorum. Kadınların her sektörde yer alabileceğini ispatlamış oluyoruz” diyerek 20 yıl önce iş bulamadığı için başladığı bu işi bugün çok sevdiğini söyledi.



“Bize güven veriyor”


Çocuklarını aynı zamanda anne olan bir kadın şoföre emanet etmenin kendilerine güven verdiğini belirten öğrenci velilerinden Serpil Bayram, “Ben kadınların trafikte daha dikkatli olduğunu düşündüğüm için, bana daha güven verici geliyor. Bir kadın şoför olduğu zaman evinizin anahtarını veriyorsunuz, çocuklarımı alır mısınız diyorsunuz. Annelik duygusu ön plana çıktığı için çocuğumuz öyle sahipleniliyor ki herhangi bir şey olduğunda hemen iletişime geçiliyor.” dedi.


Kadın servis şoförü olduğunu duyunca şaşırdığını belirten velilerden Oya Işıksayar ise, “Gecikeceği zaman hemen haber veriyor, Elif geç kaldığında Elif nasıl diyor. Gerçekten çok ilgili, sağ olsun. Gurur duyuyoruz, görevini layıkıyla yapıyor” diye konuştu. Aslı Esmen isimli veli ise “Ben şoförün kadın olmasından çok memnunum, iletişim kurmak çok daha kolay oluyor. Çocuklarım da çok mutlu. Çocuklara daha anaç bir hisle yaklaşıyor çünkü kendisi de bir anne” ifadelerine yer verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Yörükler bu şenlikte buluşacak Aydın’ın Yenipazar ilçesinde Yörük Şenliği düzenlenecek. Karaçakal Yörükleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ertuğrul Ateş, 14. Karaçakal Yörük Şenliği için tüm hazırlıkların tamamlandığını ve tüm vatandaşları şenliğe davet ettiklerini belirtti. Aydın’ın Yenipazar ilçesine bağlı kırsal Karaçakal Mahallesi’nde 2006 yılından bu yana gerçekleştirilen Karaçakal Yörük Şenliği’nin 14.’sü önümüzdeki Pazar günü bir kez daha Yörükleri uluşmasına sahne olacak. Birbirinden renkli ve eğlenceli etkinliklerin yer salacağı şenlik için tüm hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Karaçakal Yörükleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ertuğrul Ateş, üst düzey protokolün de ilgi gösterdiği şenliğe tüm vatandaşları davet etti. Aydın’da açılan ilk Yörük Derneği ve yapılan ilk Yörük Şenliği” Karaçakal Yörükleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ertuğrul Ateş: “Derneğimiz ilk şenliğini 2006 yılında şehir dışında yaşayan akrabaların ve en genç neslin kendi kültürünü kendi alanında yaşaması için köyümüzün çadır hayatındaki yerleşkelerinden biri olan Toplak Tepesi’nde başlayan Yörük Şenliği’miz her yıl Mayıs ayının ilk pazarı olacak şekilde düzenli olarak yapılmaya başlandı. 2020-2023 yılları arasında pandemi ve deprem sebebi ile yapılamadı. Aydın’da ilk açılan Yörük Derneği ve ilk yapılan Yörük Şenliği’dir. Daha önceki yıllarda 2 kere Çevre Orman Bakanı Veysel Eroğlu şenliğimize katılmıştır. 2008 yılında etkinliğin yasal statüde olabilmesi için dernek kurarak kurumsal bir kimlik kazanmıştır” “Sonraki nesillere kalıcı hatıralar bırakmak” Derneklerinin asıl amacının sonraki nesillere kalıcı hatıralar bırakmak olduğunu ifade eden Başkan Ateş: “Bu amaçla okuma yazmayı kendi imkanları ile öğrenmiş Murat Ekiz amcamızın 2 şiir kitabının basılmasına öncülük etmiş, şu an yerel bir gazetede yazılar yazan dernek kurucularından ve köyümüzün okuyan neslinden Nevzat Arslan’ın köyün hatıralarından oluşan bir kitabının çıkarılmasına yardımcı olmuştur. Şu an 2. kitap baskı aşamasındadır.” Başkan Ateş, şenliğe herkesi davet etti. Tüm vatandaşları şenliğe davet eden Başkan Ateş: "Şenliğimiz 5 Mayıs Pazar günü sabah saatlerinde yemek ikramı ve mevlit programı ile başlayacak öğleyin resmi program ve kültürel etkinliklerle devam edip sanatçıların sahne performansları ile son bulacaktır. Şenliğimize katılan vatandaşlar akşam üzeri ormanlık alanda bahar pikniği yapmakta, güzel bir Pazar günü geçirmek istemektedirler. Bayram havasında geçeceğini düşündüğümüz 14. Karaçakal Yörük Şenliğimize tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz” dedi.
Mersin Üreme öncesi carettaların yuva yaptığı sahili öğrenciler temizledi Akdeniz’in simgesi caretta carettaların yumurtalarını bırakmak için kumsala çıkmaya başlayacak olması nedeniyle Mersin’in Erdemli ilçesinde öğrenciler, üreme alanlarını temizledi. Dünyada iribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ile yeşil deniz kaplumbağalarının (Chelonia mydas) en önemli üretim merkezleri arasında Mersin’de yer alıyor. Mayıs ayından itibaren Temmuz’a kadar anaç kaplumbağalar tarafından yumurtaların bırakılacak olması nedeniyle her yıl olduğu gibi bu sene de belirli aralıklarla sahillerde temizlik yapılıyor. Bu çerçevede Arpaçbahsiş Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi öğrencileri de her yıl yaklaşık 300 kaplumbağanın yumurta bıraktığı Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün 3 kilometrelik sahilinde temizlik çalışması gerçekleştirdi. Daha çok odun parçaları ve plastik atıklarla karşılaşan öğrenciler, tek tek onları topladı. Deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanında olduklarını belirten öğretmenlerden Serdar Kuş, "Türkiye’de bu yumurtlama alanlarının çok az sayıda olduğunu biliyoruz. Alata sahili de carettalar için geniş bir alan. Bizler de öğrencilerimizle beraber buraya gelerek temizlik yapmak istedik. Çünkü carettalar hassas hayvanlar, atıkların onlara engel olacağını düşündük" dedi. Temmuz ayından itibaren de yavruların yumurtadan çıkacağına dikkat çeken Kuş, alanın temiz kalmasının önemine değindi. Arkadaşlarıyla birlikte temizlik çalışmasına katılanlardan lise son sınıf öğrenicisi Ayşenur Başkurt ise deniz kaplumbağalarının bu bölgeye yumurtalarını bırakarak yeni bir neslin devamını sağladığını kaydetti. Öğrencilerden ise Melih Buğra Özçelik de, "Deniz kaplumbağaları için çok önemli bir yer alan Alata Sahili’ni temizliyoruz. Daha önce bu bölgeyi gezmiştik, bir katkımız olsun diye tekrar geldik. Dal parçaları, plastik atıklar o hayvanları çok zora sokuyor" diye konuştu.