YEREL HABERLER - 05 Ocak 2012 Perşembe 18:06

FETHİYELİ MUHTARLARA YEŞİL KART BİLGİLENDİRMESİ

A
A
A
FETHİYELİ MUHTARLARA YEŞİL KART BİLGİLENDİRMESİ

Fethiyeli köy ve mahalle muhtarları, yeni yıl itibarı ile yürürlüğe giren yeşil kartlardaki düzenleme ve Genel Sağlık Sigortası konusunda bilgilendirildi.
Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi Salonu’nda yapılan toplantıya Fethiye Kaymakamı Mehmet Ali Karatekeli ve SGK Fethiye Şube Müdürü Birsen Dursun, köy ve mahalle muhtarları katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Fethiye Kaymakamı Mehmet Ali Karatekeli, “Bilindiği gibi Fethiye’de 19 bine yakın yeşil kartlı vatandaşımız bulunmaktadır. Bunun dışında 13 bin 800 vatandaşımızın da herhangi bir sosyal güvencesi olmadığı tespit edilmiştir. 01Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı yasa gereği sosyal güvencesi olmayan 13 bin 800 vatandaşımızın mağdur olmaması ve genel sağlık sigortası kapsamından yararlanması için çalışmalar başlatıldı. Bu kapsamda muhtarlarımıza kendi bölgelerindeki bu tür vatandaşların bilgilendirilmesi ve yeni kanundan yararlanabilmeleri için bilgiler aktardık. Bu nedenle tespit edilen vatandaşlarımızın bir ay içinde Fethiye Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekmektedir. Vakıfta gelir tespiti yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’na bilgiler verilecek ve bu vatandaşlarımızın genel sağlık sigortasından yararlanmaları sağlanacak. Bu konuda muhtarlarımıza önemli işler düşmektedir. Fethiye’deki 13 bin 800 vatandaşımızın bu değişiklikten yararlanmaları ve mağdur olmamaları için çalışma başlatıldı” dedi.
Fethiye Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Birsen Dursun da, Fethiye genelinde toplam 13 bin 800 sosyal güvencesi bulunmayan vatandaş bulunduğunu ifade ederek, bir süre sonra gerçekleştirilecek tebligatların ardından gelir tespiti için söz konusu vatandaşların Fethiye Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğüne başvurması gerektiğini söyledi. Bunun yapılmaması durumunda hane başına ortalama aylık 200 TL gibi bir SGK’ya borçlanma oluşacağını ifade eden Dursun, muhtarlardan vatandaşların uyarılması konusunda destek isteyerek, “Yürürlüğe giren genel sağlık sigortası kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarında kendileri adına gelir tespiti yaptıracak. Bu tespit sonucunda aile bireyleri başına asgari ücretin üçte birinden az gelir tespit edilmesi durumunda öğrenciler, giderleri SGK tarafından karşılanmak üzere Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak. Tespit sonucunda asgari ücretin üçte birinden daha fazla gelir tespit edilmesi durumunda, öğrencilerin aylık ödeyecekleri tutarlar belirtilerek Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak. Başvurularını bir ay içinde yapmayanlar, en üst gelir grubu kapsamında değerlendirilecek ve yüksek prim oranları ödemek durumunda kalacak. Bir işte çalışarak gelir elde eden ve kendi adına sosyal güvencesi bulunan öğrenciler ile ailesinden sigortalı olan 25 yaşını geçmemiş öğrenciler için ekstra bir uygulama yok. Ancak bu öğrencilerin de aile fertleri içerisinden sosyal güvencesini sağlayacak olan üyesi adına Sosyal Güvenlik Kurumu sistemi içerisinde tanımlanmış olması gerekiyor. Bu işlemler eğitim öğretim dönemleri itibari ile temin edilecek Öğrenci Belgelerini Sosyal Güvenlik Merkezleri’ne teslim etmek suretiyle güncellenecek” diye konuştu.
VAKIF ÜYELERİ BELİRLENDİ
Toplantıda ayrıca Fethiye Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti’nde 2012 yılı içerisinde görev alacak 1 mahalle ve 1 de köy muhtarı seçimi yapıldı. Yapılan seçimde mahalle muhtarları arasında Akarca Mahalle Muhtarı Oktay Küçükbenli aday olurken, köy muhtarları arasında da Çukurincir Köyü Muhtarı Servet Yılmaz aday oldu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Mayıs ayında yağan dolu üreticiyi vurdu Denizli’nin Buldan ilçesinde etkili olan şiddetli dolu yağışı, üzüm ve zeytin başta olmak üzere ekili arazilere zarar verdi. Yaklaşık 5 santimetre biriken dolu, şehir stadını ve sokakları beyaz örtüyle kapladı. Son yılların en kurak kış mevsimi geçiren Denizli’de bugün aniden bastıran şiddetli dolu yağışı Bulda ilçesindeki tarım arazilerinde büyük zarar yol açtı. Meteorolojinin günler öncesinden uyardığı dolu yağışı, öğleden sonra etkili olmaya başladı. Buldan ilçesi ve çevresinde yaklaşık yarım saat devam eden dolu yağışı nedeniyle cadde, sokak ve arazilerde 5 santimetreyi bulan dolu birikintileri oluştu. Günlük yaşamı ve trafik akışını olumsuz yönde etkileyen şiddetli dolu yağışı, Buldan Şehir Stadını da bembeyaz bir örgütle kapladı. Buldan şehir merkezinin yanı sıra Doğanköy, Oğuz, Bölmekaya ve Yenicekent mahallelerinde daha fazla etkili olan dolu yağışı, başta meşhur Sultani üzüm bağları ve zeytinlikler olmak üzere meyve bahçeleri ve daha kısa bir süre önce dikilmiş olan sebze fidanlarına zarar verdi. Yeni oluşmaya başlayan meyveleri ve yaprakları döken dolu, sebze fidelerini de kırdı. Buldan Çiftçi Malları Koruma Derneği Başkanı Özkan Gümüş, yaptığı açıklamada öğleden sonra etkili olan şiddetli dolu yağışının başta zeytin olmak üzere kayısı, erik, badem, kiraz, vişne ağaçlarında, üzüm bağlarında ve sebze ekili arazilerde büyük zarara yol açtığını belirtti.