KÜLTÜR SANAT - 23 Şubat 2021 Salı 13:14

Katrancı için UNESCO’ya başvuru hazırlığı

A
A
A
Katrancı için UNESCO’ya başvuru hazırlığı

Yatağan ile Milas arasında geçimini çam fıstığı ile sağlayan kırsal Katrancı Mahallesi’nin 100-120 yıllık taş duvarlı, el işlemeli ahşap binalarının korunması için UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesine başvuru için proje hazırlanıyor.

Yatağan ile Milas arasında geçimini çam fıstığı ile sağlayan kırsal Katrancı Mahallesi’nin 100-120 yıllık taş duvarlı, el işlemeli ahşap binalarının korunması için UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesine başvuru için proje hazırlanıyor.



100 yıllık evlerde yaşam


Muğla’da Osmanlı döneminin son döneminde yapılan ve birçoğu hala ayakta olan damları toprak, taş duvarlı, kapı ve pencereleri ahşap üzerine el işçiliği ile değişik motiflerin yapıldığı evlerin birçoğunda hala yaşam devam ediyor. Atalardan kalma evlerde 80 yaşında oturan da var, 40 yaşında oturan aileler de var.



Kapı ve pencereler tek tek satıldı


Zamanla aşınan, ev sahiplerinin vefat etmesi nedeniyle boş kalan evlerin birçoğu yıkılma tehlikesi yaşarken, yıkılan evlerin kapı, pencere, elmalık, yüklük, evlerin ortasındaki ağaç direkler üzerlerindeki el işçiliği nedeniyle başta Bodrum olmak üzere turistik yerlerden gelen vatandaşlara satılmış. El işlemeli ahşaplar geçmişte tek tek satılırken, köylüler “Geç uyandık. Artık satmıyoruz” diyerek gelenleri geri çeviriyor.



UNESCO Dünya Kültür Mirası için proje hazırlanıyor


Son günlerde mahalleye başta Yatağan Kaymakamı olmak üzere Muğla Ticaret ve Sanayi Odası yetkililerinin sık sık gelip gitmesi üzerine köylüler kültür mirası bu evlerin restore edilmesi için umut ışığı doğduğunu söylüyor. Katrancı Mahallesi’nde bulunan yaklaşık 50 ata yadigarı taş evlerin gelecek kuşaklara aktarılmasını isteyen mahalle sakinleri, evlerin korunması için UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesi için hazırlanan projeye katkı vermeye hazır olduklarını açıkladılar.



“Bakanlıktan yardım bekliyoruz”


118 yıllık evde oturan Muhsin Karataş, “Bu ev kaynanama ait. Bu ev köyün en yaşlı evidir. 1903 yılında yapılmış. Bu ev yazın serin, kışın sıcak olur. Kış aylarında soba yakmasan bile yer ocağı ile rahatlıkla yaşar. Bu evlerde yaşayanlar astım-bronşit bulmaz. 1980’li yıllarda buraya Fransız bir mimar geldi. Bize, ‘Bu evleri kesinlikle yıkmayın. Bu evler nefes alan evler’ dedi. Artık günümüzde bu evlere bakmıyoruz, önem vermiyoruz. Aslında bu evler için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bizlere yardımcı olmasını bekliyoruz. Allah’ın izniyle ümidimiz var inşallah” dedi.



“Kapı ve pencereler süs eşyası olarak satıldı”


100 yıllık evlerin içindeki el işlemeli ahşap kapı ve pencerelerin geçmişte Bodrum, Marmaris gibi turistik ilçelerden gelenlere süs eşyası olarak satıldığını belirten Karataş, “Hepimiz verdik. Yani hata yaptım ben bile verdim. Kapılar işlemeli olduğu için çoğumuz verdik. Genellikle yıkılan evlerin kapı ve pencerelerinin yanında işlemeli direkleri dahi sattık. Buradan alanlar Bodrum’a götürdü, orada mükemmel evler yaptılar. Evlerin çatısını da bu çatılar gibi yaptılar ve içlerinde halen oturuyorlar” dedi.



“Uyandık artık satmıyoruz”


100 yıllık evlerin el işlemeli ahşap kapı ve pencerelerini almak için gelenler bulunduğunu söyleyen Karataş, “Hala almak için geliyorlar. Ama vermiyoruz, uyandık artık. Vermeyeceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan tek isteğimiz, bu köyde 50-60 tane ev kaldı. Bu konuda Bakanlığımızdan, Muğla Valiliğimizden ve Yatağan Kaymakamlığımızdan bu binaların restore edilmesi için yardım istiyoruz” dedi.



Osmanlı’nın son dönemine ait kültür varlıkları


Katrancı evlerinin Osmanlı döneminin son kültürel varlıklarından birisi olduğunu belirten Tarcan Oğuz, “Katrancı yöremizin Osmanlı dönemine ait son kültür varlıklarından. Sert kayalar üzerine oturmuş, iki katlı toprak damlı, harçsız yapılan binalardır. Bacalar Milas bacasını andırır, bacalar 20 santim dışa dönük estetik bir görüntü vermekte. Ocak içi genişletilmiş durumdadır. Dış cephede ocak altları üçgen şekilde taşıyıcı bir özelliği vardır. Sıva Malakari sistemine göre yapılmıştır. Evlerin alt kısımları ahır ve samanlık olarak kullanılmaktadır. İç kısmında oyma işçilik var. Merdiven basamakları kenarları kireç badana, ayak basan yerleri sadedir. Taş basamaklardan ikinci kata çıkılır. İkinci kat bazen iki, bazen üç odalıdır. Odaya girdiğinizde kapı arkasında sulukluk, gusülhane dediğimiz banyo yapılan bir bölüm bulunmaktadır. Diğer bölümde elmalık denilen bölüm var. Ocak üstü tek sıralı, iki sıralı gitmektedir. Karşısında aynı zamanda yüklük olarak da kullanılan altı ambar şeklinde bölüm bulunur. Tavan ise ara bir kiriş ile tutulmaktadır. Katrancı’da bu şekilde 50’ye yakın ev bulunuyor. Bu evlerin korunması gerekiyor. Gelecek nesillere taşınarak kültür mirası olarak bırakılması gerekiyor. Bu konuda özel bir çalışma yapılıyor. Önümüzdeki günlerde Katrancı evlerinin korunması ile ilgili çalışma yapılarak turizme kazandırılacaktır. Kaymakamlık ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın bu konuda özel bir çalışması var. Bu çalışma UNESCO’ya sunulacak. SİT köy projemiz var. Bu köy ikinci bir Safranbolu olma iddiasında olan bir köyümüz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Battalgazi Belediyesi Mayıs Ayı Olağan toplantısını tamamladı Battalgazi Belediye Meclisi Mayıs ayı olağan toplantısı, Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın başkanlığında yapıldı. Battalgazi Belediye Meclisi, Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın başkanlığında Mayıs ayı olağan toplantısında bir araya geldi. Yoklama, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan toplantıda, ilk olarak Nisan ayı olağan toplantısının karar özeti oy birliğiyle kabul edildi. Battalgazi Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen Mayıs ayı olağan toplantısında ağırlıklı olarak imar konuları görüşülürken 2023 Mali Yılı Kesin Hesabı oy çokluğuyla kabul edildi. Ayrıca, “1. Kat Sathi Kaplama Yapım İşi”, “Agrega Üretimi İçin Muhtelif Malzeme Alım İşi”, “Bitüm ve Muhtelif Yol Yapım Malzemesi Alım İşi” ve “Yaya Kaldırımı, Kilit Taşı ve Taş Duvar Yapımı İşi” ve GES Projesi için İller Bankası A.Ş.’den kredi kullanılması ve kredi işlemleri için Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın’a yetki verilmesi kararlaştırıldı. Toplamda 21 gündem maddesi müzakere edilerek karara bağlandı. Toplantının Battalgazi’ye ve Malatya’ya hayır ve bereket getirmesini dileyen Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, “Belediyemize yararı olan her işte olacağız. Battalgazi’mizi Türkiye’nin markası haline getirecek; bu doğrultuda projelerimizi oluşturacağız. Çalışmalarımıza devam ederken ilçemizin her köşesinde ne ihtiyaç varsa ona göre hareket ediyoruz. Yapılacak çalışmalar belediyenin öncülüğünde gelişiyor. Karşılaşacağınız her yerde kapıları biz açıyoruz, doğal gazı önce biz verdiğimiz, yüklendiğimiz yükümlülük ve taahhütle getiriyoruz. Vatandaşımızın memnuniyeti bizim en büyük önceliğimiz. İnşallah Battalgazi’mizin yararına olacak her şeyin peşinde olacağız; çözüm üreteceğiz, hizmet üreteceğiz” diye konuştu. Toplantı sonrasında gündem dışı konularla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Taşkın, Battalgazi Belediyesi’nin borcunun 1 Nisan itibarıyla 120 Milyon 53 Bin TL olduğunu ifade etti. Battalgazi Belediye Meclisi, Haziran ayı olağan toplantısını 5 Haziran Çarşamba günü saat 14.30’da gerçekleştirecek.
Malatya Yeşilyurt Belediye Meclisi Mayıs ayı toplantısını yaptı Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit Başkanlığında toplanarak Mayıs Ayı Toplantısını gerçekleştiren Yeşilyurt Belediye Meclisi, yerinde dönüşüm için yapılacak başvurularda uyulması gereken kuralları belirleyerek karara bağladı. Yeşilyurt Belediyesi Yeni Hizmet Binası Meclis Salonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan toplantıda, açılış ve yoklamanın ardından ilk olarak 08 Nisan 2024 Tarihli Meclis Toplantısının karar özeti oy birliğiyle kabul edildi. Ağırlıkla imar maddelerinin görüşülüp karara bağlandığı toplantıda, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ‘asrın felaketi’ büyük depremlerin ardından hem yaraların sarılması hem de yerinde dönüşüm süreçlerinin desteklenmesi amacıyla ‘7452 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’ kapsamında ‘Yerleşme ve Yapılaşmaya’ ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yerinde dönüşüm için yapılan başvurularda; uyulması gereken kurallara dair İmar Komisyonu tarafından hazırlanan rapor görüşülüp onaylandı. Toplantıda ayrıca İmar Komisyonu tarafından hazırlanan; Yeşilyurt İlçe sınırlarındaki Cemal Gürsel Mahallesi 7. etap 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planına plan notu eklenmesi talebi, Aşağıbağlar Mahallesi 8. etap 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planına plan notu eklenmesi talebi, Tecde ve Çilesiz Mahallesi 9. etap 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planına Plan notu eklenmesi talebi, Bostanbaşı Mahallesi 13. etap 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planına Plan notu eklenmesi talebi, Bostanbaşı Mahallesi 14. etap 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planına Plan notu eklenmesi talebi ile Mollakasım Mahallesinde ki plansız alanlarda imar planı talebine yönelik raporlar onaylanırken, Cevatpaşa-Karakavak Mahallelerini kapsayan alanda yapılan ve askıda olan 23. etap 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planına yapılan itirazlar ise reddedildi. Belediyeye ait iki alan Malatya İl Sağlık Müdürlüğü’ne bedelsiz tahsis edildi Yeşilyurt Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2023 Yılı Mali Yıl Kesin Hesap Tasdiki ise yapılan görüşmelerin ardından onaylanırken, tapuda Yeşilyurt İlçe sınırlarında yer alan Hacı Abdi Mahallesi ile Yeşiltepe Seyran Mahallesinde bulunan park alanına ‘Aile Sağlık Merkezleri’ yapılması için ilgili park alanlarının 10 yıl süreyle Malatya İl Sağlık Müdürlüğüne bedelsiz tahsis edilmesine dair hazırlanan gündem maddesi ise kabul edildi. Toplantıda ayrıca 10 madde İmar Komisyonuna havale edilirken, altı madde ise bir sonraki toplantıda görüşülmek üzere ertelendi. Yoğun bir gündemle Mayıs Ayı Toplantısını tamamlayan Yeşilyurt Belediye Meclisi, 05 Haziran 2024 Çarşamba günü saat 14:00’de toplanarak Haziran Ayı Toplantısını gerçekleştirecek.