GENEL - 27 Şubat 2021 Cumartesi 13:29

Marmarisliler otomobil alımlarında dikkatli davranıyor

A
A
A
Marmarisliler otomobil alımlarında dikkatli davranıyor

Korona virüs salgınından olumsuz yönde etkilenen ikinci el otomobil piyasası son haftalarda normale dönmeye başladı.

Korona virüs salgınından olumsuz yönde etkilenen ikinci el otomobil piyasası son haftalarda normale dönmeye başladı. Marmaris’te hareketlenmenin başladığı otomobil alım-satımlarında vatandaşlar herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamak için alacakları otomobilleri ekspertizlere kontrol ettirerek satın alıyorlar.



Tüm dünyayı etkisi altına alan Korona virüs pandemisi ile üretimde durma noktasına gelinmesi ve hem döviz hem vergilerin artması ile ikinci el araç fiyatları da oldukça yükseldi. Mart ayında aşamalı olarak normalleşme adımlarının atılacağının duyurulmasının ardından ikinci el otomobil piyasasından hareketlilik başladı. Muğla’nın Marmaris ilçesinde de artan ikinci el otomobil alım-satımları galericilerin yüzünü güldürdü. Otomobil almak isteyen vatandaşlar pazarlık öncesi otomobilleri kontrol ettirmek için ekspertiz merkezlerini tercih etmeye başladı. Daha önceleri ikinci el otomobil alacak olanlar araçları sanayiye tanıdık bir ustaya götürüp kontrol ettirirken, gelişen teknoloji bu alışkanlığı da değiştirdi. Artık dijital cihazlarla otomobillerin kontrollerini yapılarak otomobilin gözden kaçan en ufak kusuru dahi ortaya çıkartılıyor.


Otomobil alırken dikkatli davranan vatandaşlar da ileride herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına ekspertizlerin yolunu tutuyor. Ustalar tarafından da titizlikle incelenen otomobillere rapor oluşturuluyor. Oluşturulan rapora göre fiyat pazarlığı yapılıyor.



Ekspertiz işi yapan Uğur Özenç, "Vatandaşlar ikinci el araçlarını satarken ya da alacak olduğu zaman bize getiriyor. Burada tüm aksamlarını inceleyip detaylı bir rapor hazırlıyoruz. Böylelikle alıcı da satıcı da kuşkularından kurtulmuş oluyor" dedi.



Otomobillerin artık en ince ayrıntısına kadar incelenebildiğini ifade eden 20 yıllık kaporta ustası Dursun Kaplan, "Eskiden insanlar arabalarını sanayiye getirirdi. Ben 20 yıllık kaporta ustasıyım. Bakardık söylerdik, ama şimdi araçların beyinleri var, cihazlarımız var cihazlar sayesinde aracın vidasından boyasına kadar herşeyi bakabiliyoruz" diye konuştu.



Araç alım satımı için firmaya gelen vatandaşlar da, "Alacağımız arabanın da satacağımız arabanın da ne olduğunu bilmek istiyoruz. Detaylı rapor verdikleri için içimiz rahat oluyor. Otomobilden anlamayanlar için çok güzel bir uygulama" ifadelerini kullandılar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Ölümle sonuçlanabilen kuduzla ilgili veterinerden aşı uyarısı HATAY (İHA) – Hatay’ın Defne ilçesinde görülen ve bölge halkında tedirginliğe neden olan kuduz hastalığının ölümcül ve tedavisinin olmadığını dile getiren veteriner Şerif Güneş, hastalığın direkt temas yoluyla bulaştığını söyledi. Defne’nin Meydancık Mahallesi’nde geçtiğimiz günlerde bir köpekte kuduz vakası tespit edilmişti. Kuduz vakasının görüldüğü Meydancık ve Güneysöğüt mahallelerinde hayvan giriş çıkışının yasaklanması bölge halkında tedirginliğe neden oldu. Defne Belediyesi ekipleri tarafından köpeklerin tedbir amaçlı toplanarak gözetim altına alması vatandaşları bir nebze de olsa rahatlattı. Defne Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Şerif Güneş, ‘kuduz hastalığı’ konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Kuduz hastalığının ölümcül ve tedavisinin olmadığını dile getiren veteriner Güneş, hastalığın direkt temasla bulaştığını belirterek, hastalıktan korunmanın en önemli yolunun panik olmadan aşı yaptırmak olduğunu belirtti. “Kuduz hastalığı, bulaştıktan itibaren en fazla 10-15 gün içerisinde ölüm gerçekleşiyor” Kuduz hastalığının ölümcül bir hastalık olduğunu ifade eden Güneş, hastalığın direkt temasla bulaştığını belirterek, “Kuduz hastalığı, hayvana veya insana bulaştıktan itibaren en fazla 10-15 gün içerisinde ölüm gerçekleşiyor. Tedavi şansı da çok düşük olan bir hastalıktır. İnsanlar ve hayvanlar için tek korunma yöntemi aşılamadır. Kuduz olan hayvan direkt temas etmezse hiçbir şekilde size bulaşma durumu kolay kolay görülmez. Onun için paniklemeye gerek yok” dedi. “Bu evrede hayvan gördüğü bütün çevredeki canlılara saldırganlık eğilimi gösterebilir” Kuduz hastalığının görüldüğü hayvanlarda aşırı saldırganlaşmanın görüldüğünü dile getiren veteriner Güneş, “Yarasa diğer hayvanlara bulaştırabiliyor. Mikrop, özellikle kuduz olan hayvanın tükürük bezlerinde yerleşiyor. Virüs şeklinde olan bir mikroptur. Bu mikrop hayvan kuduz hastalığına yakalandığı anda belli evreleri var. Bunun üç evre şeklinde görülüyor. Özellikle saldırganlık evresi var. Tam kuduz belirtilerinin görüldüğü bir evredir. Bu evrede hayvan gördüğü bütün çevredeki canlılara saldırganlık eğilimi gösterebilir. Bir sonraki evrede, özellikle hayvan hiç yapmadığı hareketleri yapabiliyor. Mesela sakin olan bir hayvan aniden saldırganlaşabiliyor. Üçüncü ve son evrede artık felç evresi, hayvan tamamen felçler geçirir ve hareketsiz kalır. Bu felç özellikle solunum felciyle sonuçlanıp ölüme sebep olabiliyor” ifadelerini kullandı.