GENEL - 16 Ekim 2021 Cumartesi 15:03

Marmaris Yerel Medya Çalıştayı başladı

A
A
A
Marmaris Yerel Medya Çalıştayı başladı

Yerel basının sorunlarının ve çözüm yollarının konuşulduğu ‘Anadolu Buluşması-Marmaris Yerel Medya Çalıştayı’ başladı.

Yerel basının sorunlarının ve çözüm yollarının konuşulduğu ‘Anadolu Buluşması-Marmaris Yerel Medya Çalıştayı’ başladı. Çalıştayın sabah oturumunda açılış konuşmalarının ardından yerel medyanın sorunları ve çözüm önerileri yuvarlak masa toplantıları gerçekleştirildi.


Marmaris Belediyesi’nin basın meslek örgütlerinin katkılarıyla düzenlediği ‘Anadolu Buluşması - Marmaris Yerel Medya Çalıştayı bugün başladı. Türkiye’nin 60 şehrinden 300’e yakın gazeteciyi bir araya getiren çalıştayda basının yaşadığı sorunlar ve çözüm yolları konuşuluyor. Çalıştayın sabah oturumunda açılış konuşmalarının ardından yerel medyanın sorunları ve çözüm önerileri yuvarlak masa toplantıları gerçekleştirildi.


Çalıştayın açılış konuşmasını Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay yaptı. Marmaris’in iki senedir pandemi, bu yaz da yangınlar nedeniyle zor zamanlar geçirdiğini söyleyen Belediye Başkanı Oktay, “Ben bu süreçte Marmaris’te bulunan gazeteci arkadaşlarıma bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Marmarisimizin sesini duyurmak, yangının vahametini gözler önüne serebilmek için gece gündüz demeden bizlerle birlikte canla başla çalıştılar. Kendilerine teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.


Marmaris olarak hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmadıklarını ifade eden Oktay, yangının ardından maddi yaraların hızla sarıldığını, Marmaris’te yaşamın normale dönmesi için büyük gayret gösterdiklerini söyledi. Oktay, yanan ormanlık alanların tekrar eski haline gelmesi için zamana ihtiyaç olduğunu belirterek, buraların hiçbir şekilde turizm, maden veya farklı bir yapılaşmaya izin vermeyeceklerine de vurgu yaptı.


Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay’ın ardından CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan kürsüye geldi. Gazetecilerle buluşmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Özkan, “Sorunlarımızı, çözüm önerilerini ele alacağımız bu çalıştayda sizlerle birlikte bulunmaktan şeref duyuyoruz. Bu bir imecedir. Hep beraber gerçekleştirdiğimiz ve özgür günlerin yaratılmasına katkı sunmak amacıyla oluşturduğumuz çalıştayın hepimize hayırlı olmasını, sizlerin memleketine çözüm önerilerini de beraberinde götürmesini temenni ediyorum” diye konuştu.


Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş ise “Gazetecilik zor zamanlardan geçiyor sözünün gölgesinde bir aradayız. Toplantının adı yerel medya çalıştayı olsa da burada konuşulan her sorunun evrensel gazetecilik sorunları olduğunu biliyoruz” ifadesini kullandı. Türkiye’de gazeteciliğin en zor mesleklerden biri olduğunu söyleyen Güneş, “Gazeteciliğin işsizlik, basın iş yasası ile çalıştırılmamak, sendikasızlık, sansür ve otosansür, can güvenliği, iddianamesiz uzun tutukluluk sorunları, yayın yasakları, bizi basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün gerçekleşmediği ülkeler arasında önlere taşımaktadır. İçinde bulunduğumuz durum diğer ülkelerdeki gazeteciler tarafından maalesef kıskanılacak bir durum değildir” açıklamasını yaptı.


Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca ise Anadolu’daki gazetecilerin büyük sorunları olduğunu ifade ederek, medya kurumu sahibi veya çalışanlarının özellikle ekonomik olarak darboğazda olduğunu söyledi. İnternet sitelerinin haberciliği etkilediğini iddia eden Karaca, “300-500 liraya bir site açanlar siyasetçiyi, belediye başkanını tehdit ediyor. Bunun önüne geçilmesi için, yasasının çıkması için meclise müracaat ediyoruz. CHP milletvekilleri birçok kez önerge verdi ama bir türlü çıkarılmak istenmiyor” diye konuştu.


Daha sonra kürsüye gelen Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Can Güleryüzlü ise “Bazı konular vardır ki anlatılması hem kolay hem de zordur. Kolaydır; çünkü sorun açık, ortada ve kapsayıcıdır; dolayısıyla da herkes soruna ilişkin belli bir düzeyde bilgiye sahiptir. Zordur; çünkü yaşananların kapsayıcılığından kaynaklı kanıksanma tehlikesi, diğer bir ifadeyle sıradanlaşması söz konusudur. Halk adına kamu otoritelerini denetleme görevini üstlenen gazeteciliğin sorunları ve sorunlara çözüm geliştirme zorluğu ne yazık ki bu tehlikeyle karşı karşıyadır. Gazeteciliğe, gazetecilere yönelik bugün yaşanan sayısız baskı, aralarında da gazetecilerin de yer aldığı halkın çok geniş bir kesimi tarafından suskunlukla karşılanır hale gelmiştir” şeklinde konuştu.


“Biz yerel medyanın temsilcileri birçok konuyla boğuşuyoruz” diyen İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi de şunları söyledi; “Yerel basın zaten zor durumdayken iki ay önce tasarruf genelgesi yayınlandı. Araç, lojman savurganlığı ile gazete alınması aynı kefede sayıldı. Abone olmayacaksın, doğrudan çalışmalarını anlatmayan ilan vermeyeceksin dendi. Bugün Türkiye’nin yerel gazeteleri yaşam savaşı veriyor denilse yeridir. Herkes yerel gazeteler bitiyor mu diyor ya ben farklı düşünüyorum. Belki de yerel medya en güçlü olacağı zamanları yaşayacak. Evet yeter ki baskı değil, destek görelim.”


Açılışın son konuşmasını ise CHP İzmir Milletvekili Atila Serter yaptı. Sertel, “Sizlerle bir arada olmanın mutluluğu içindeyiz. Çalıştayın önümüzdeki dönemde yapacağımız çalışmalara ışık tutacak” dedi. Açılış konuşmalarının ardından yerel medyanın sorunları ve çözüm önerileri yuvarlak masa toplantıları gerçekleştirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Uşak Uşak halkı akıllı durakla tanışacak Uşak Belediyesi vatandaşın konforunu artırmak için kentin çeşitli noktalarına yerleştirmek üzere akıllı durak imalatına başladı. Özellikle büyükşehirlerde sıklıkla görülen ve otobüs bekleyen vatandaşların konforu için büyük önem taşıyan akıllı duraklar, Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım’ın talimatıyla bundan böyle Uşak halkına hizmet vermeye hazırlanıyor. Geçtiğimiz günlerde Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından belediye atölyesinde hazırlanan ilk akıllı durağı yerinde inceleyen ve aynı zamanda tanıtımını yapan Başkan Yalım; kentin çeşitli noktalarına bu duraklardan yerleştireceklerini söyledi. Akıllı durak üretimini artıracaklarını ve seri şekilde kente yayacaklarını ifade eden Başkan Yalım; “Özellikle öğrencilerimizin ve işçilerimizin yoğun olarak beklediği ve ulaşımın hareketli olduğu noktalara yerleştireceğiz. Bu duraklar sayesinde; otobüslere, okul servislerine ve işçi servislerine binmek için bekleyen vatandaşlarımız hava şartlarından etkilenmeden vakit geçirebilecek. Aynı zamanda özellikle kadınlarımız ve öğrenci kardeşlerimiz güvenli bir ortamda hiç korkmadan otobüslerini bekleyebilecek” dedi. Tam donanımlı ve güvenli bir sistem İçerisinde bulunan klima sayesinde vatandaşları yaz aylarında sıcaktan kış aylarında ise soğuktan koruyacak olan akıllı duraklar, ferah oturum alanı ve güvenli yapısı ile dikkat çekiyor. Akıllı duraklar sadece konfor anlamında değil güvenlik noktasında da üst düzey bir performans sunuyor. Tavanda yer alan güvelik kameraları ile emniyet güçleri tarafından 7/24 izlenen akıllı durak kabinleri; muhtemel bir sorun halinde direkt olarak polisin müdahalesine imkan sağlıyor. Aynı zamanda Uşak Belediyesi ekipleri tarafından da sürekli takip edilecek olan akıllı duraklar; sağlam yapısı sayesinde halkın yağmur, kar, güneş ve rüzgâr gibi etkenlerden etkilenmesini önlüyor.
Antalya Muratpaşa’da web yazılımı eğitimlerine başvurular başladı Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezi’nde (ASSİM), 18 yaş ve üzeri için web yazılım eğitimi başvuruları başladı. Teknoloji alanında yeni iş fikirleri ve yeni girişimlerin gelişerek ekonomik faydaya, dönüşmesi süreçlerinde fiziksel ortam, makine ve ekipman desteği sağlayan ASSİM Teknoloji Merkezi yeni açılan eğitim alanlarıyla teknoloji meraklılarını ağırlamaya devam ediyor. Web tasarımı, oyun yazılımı, üç boyutlu modelleme alanlarında eğitim veren merkez 80 öğrencisiyle robotik kodlama eğitimlerine de devam ediyor. Verilen eğitimde robotik kodlama için genel bir temel oluşturmak ve yetenekli öğrencilerden özel bir grup oluşturarak bu öğrencilerin üreteceği özel projelerle yarışmalara katılmak hedefleniyor. Eğitimi tamamlayan öğrencilere ise mayıs ayı sonunda sertifika verilmesi planlanıyor. Bunun yanı sıra inovasyon merkezlerinde genç girişimcilere ofis imkanı tanınmasının ardından kendini eğitimler doğrultusunda ilerletmeyi başaranlar hazırladıkları çeşitli yazılımları yurt dışına ihraç ederek ekonomilerine katkıda bulunuyor. ASSİM Teknoloji Merkezi, açacağı web yazılımı eğitimiyle de Antalya’da yazılımcı ekosistemine istihdam oluşturmak üzerine köprü görevi görmeyi ve insanlara yeni iş imkanları oluşturmayı hedefliyor. Eğitime katılmak isteyen yazılım alanına ilgi duyan 18 yaş ve üzeri gençlerin 20 Mayıs tarihine kadar Turunç Masa üzerinden başvurularını tamamlaması gerekiyor.
Muğla Yabancı Diller Yüksekokulları yöneticileri MSKÜ’de buluşacak Her yıl düzenlenen Yabancı Diller Yüksekokulları Yöneticileri toplantısı, bu yıl Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Yabancı Diler Yüksekokulu ev sahipliğinde yapılacak. 16-18 Mayıs 2024 tarihlerinde yapılacak toplantıya Türkiye’nin 206 devlet-vakıf üniversitesinden müdür, müdür yardımcısı, bölüm başkanı, program koordinatörü ve yüksekokul sekreterleri katılacak. Düzenlenen bu toplantıda yabancı dil eğitimindeki sorunlar ve çözümler ele alınacak. Bu yıl daha çok yapay zekânın dil öğretiminde kullanımı ve sorunları üzerinde durulacak. Toplantının son gününde yapılan tartışmalardan elde edilen sonuçlar, rapor haline getirilerek ilgili kurumlara sunulacak. Ayrıca Türkiye’de dil öğretimi konusunda faaliyet gösteren bütün yayınevleri de bu toplantıya, son eğitim-öğretim materyallerini tanıtmak ve bilgi vermek amacıyla katılım sağlayacak. “Hem üniversitemizin hem de kentimizin tanıtımına katkı sağlayacak” Yaklaşık bir yıldır yoğun bir şekilde bu toplantıya hazırlandıklarını söyleyen MSKÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Murat Keçiş, "Geçen yıl Bartın Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen bu önemli toplantıda, bu yıl XVI. Yabancı Diller Yüksekokulları Yöneticileri Platformu Toplantısı için Üniversitemizde düzenlenmek üzere aday olunmuş ve yapılan seçimde bu yılki toplantının, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde düzenlenmesine karar verilmişti. Yaklaşık bir yıldır yoğun bir şekilde bu toplantının hazırlıklarını sürdürmekteyiz. Toplantının en önemli amacı, dil öğretiminin daha modern usullerle nasıl yapılması gerektiği noktasında gelişmeleri takip edebilmektir. Ayrıca Yabancı Diller Yüksekokullarının bazı yapısal sorunlarına çözümler bulmaya çalışmaktayız. Bu çerçevede bu yıl daha çok yapay zekâ uygulamalarına önem vererek teknoloji ile dil eğitimini tartışmaya açtık. Yine İngilizce dışında diğer dillerin eğitimi ve bu alanlarda karşılaşılan sorunları biraz daha ön plana çıkartmak istedik. Bu kadar geniş katılımlı bir toplantının Üniversitemizde düzenlenecek olması hem Üniversitemizin hem de kentimizin tanıtımına ciddi katkı sağlayacaktır. Toplantımızın son günü olan 18 Mayıs’ta bütün katılımcılarla Kaunos Antik Kentine kültür gezisini de koyarak Muğla’mızın güzelliklerinden birini göstermek istedik” diye konuştu.