- 06 Temmuz 2022 Çarşamba 17:42

Bodrum Belediyesi Yerel Eşitlik Eylem Planı paylaşıldı

A
A
A
Bodrum Belediyesi Yerel Eşitlik Eylem Planı paylaşıldı

Bodrum Belediyesi’nin 2020 yılında imzaladığı Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı-CEMR çerçevesinde hazırlanması ve uygulanması gereken Bodrum Yerel Eşitlik Eylem Planı (YEEP) çalışmaları tamamlandı.

Bodrum Belediyesi’nin 2020 yılında imzaladığı Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı-CEMR çerçevesinde hazırlanması ve uygulanması gereken Bodrum Yerel Eşitlik Eylem Planı (YEEP) çalışmaları tamamlandı.



Herkes için temel bir hak olan eşitlik ilkesinin yaşamın her alanında etkili bir biçimde uygulanması, mevcut eşitsizliklerin giderilmesinde cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadınların ve ayrımcılığa uğrayan diğer grupların güçlendirilmesi, yerel yönetim hizmetlerinin herkes tarafından erişilebilir kılınması için stratejik bir çalışma olarak izlenmesi gereken yol haritası niteliği taşıyan Bodrum Belediyesi Yerel Eşitlik Eylem Planı, kamuoyu ile paylaşıldı.



2019’dan bu yana toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinde belediye içerisinde ve yönetimde kurumsallaşması için kadın örgütleri ile yapılan çalışmaların bir sonucu olarak hazırlanan Yerel Eşitlik Eylem Planı, Bodrum Belediyesi’nin eşitlikçi bir yerel yönetim anlayışını temel alarak 2 yıllık (2022-2024) hedeflerini ortaya koyuyor. Plan, katılımcı yöntem ile uygulanabilir olması amacıyla muhtarlarla resmi kurumlarla, siyasi parti kadın kolları ve Bodrum yerelinde 60’a yakın sivil toplum kuruluşu ile yapılan görüşmeler sonucu elde edilen talep ve çözüm önerileri dikkate alınarak oluşturuldu.



“Önceliğimiz, belediye hizmetlerini planın sunduğu perspektif ile sürdürmek”


Kadınlarla birlikte çalışmaya kararlı olduğunu söyleyen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum’da tüm eşitsizliklerin görüldüğü, farklı ihtiyaçların dikkate alındığı ve hiç kimsenin dışarıda bırakılmadığı bir yerel yönetişim anlayışında olduklarının altını çizerek, “Üst yönetimden birim personeline, tüm belediye kaynaklarını harekete geçirerek 8 Mart 2020 tarihinde, Yerel Eşitlik Eylem Planı hazırlıklarına başladık” dedi.



Bodrum Belediyesi olarak eşitlikçi ve adil bir yönetim anlayışıyla yaptıkları çalışmalardan söz eden Başkan Aras, şöyle devam etti:


“Her anlamda eşitlikçi adil ve hak temelli belediyecilik anlayışını hakim kılmaya çalıştığımız yönetimimizde ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Büromuzu’ ve Bodrum Belediye Meclisinde ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İhtisas Komisyonumuzu’ kurduk. ‘Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Sözleşmesi’ (CEMR) imzalayan 29. Belediye olduk. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ile ‘Acil Yardım Hattı Protokolü’nü imzaladık. Bodrum Kadın Dayanışma Derneği ile iş birliği içinde ‘Bodrum’dan Türkiye’ye; Kadınlar Eşitlikçi ve Şiddetsiz Kentini Yaratıyor Projemiz’ Türkiye genelinde bulunan 254 proje arasından seçilerek bir vakıftan hibe almaya hak kazanan 8 proje içerisine girmeyi başardı. ‘Kadın Danışma Merkezimizi’ açtık. Ve yine ‘Kadın Konuk Evimiz’ şubat ayı içerisinde faaliyete girdi.”



Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın oluşturulması çerçevesinde gezilen mahallelerde kadınlarla çeşitli toplantılar gerçekleştirildi. Toplantılarda seçilen kadın mahalle sözcüleri Hasbiye Dağ, Ferda Arslan, Nilüfer Şahin, Elif Aytaç ve Derya Agu bu süreçte mahallelerde gerçekleştirilen çalışmaları katılımcılarla paylaşarak heyecan ve mutluluklarını dile getirdiler.



Yerel Eşitlik Eylem Planı önceki gün Bodrum Belediyesi 2022 Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda oy birliği ile kabul edilmişti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak Cizre’de kamyonet otomobile arkadan çarptı: 2 yaralı Şırnak’ın Cizre ilçesinde kamyonetin otomobile arkadan çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Kaza, Cizre ilçesine bağlı Dirsekli Mahallesi eski Şırnak yolunda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, ilçe merkezinden Dirsekli Mahallesi istikametine seyir halinde olan ve sürücüsünün ismi henüz öğrenilemeyen 73 ABK 915 plakalı otomobile, aynı istikametten gelen ve sürücüsü belirlenemeyen 34 MPM 750 plakalı kamyonet arkadan çarptı. Çarpışmanın şiddetiyle her iki araçta da büyük çapta maddi hasar meydana gelirken, araçlar içerisinde bulunan 2 kişi yaralandı. Kazayı gören çevredeki vatandaşların durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirmesi üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine ulaşan jandarma ekipleri, yolda ikinci bir kazanın yaşanmaması için güvenlik önlemi alarak trafiği kontrollü bir şekilde tek şeritten sağladı. Yaralılar, sağlık ekiplerinin olay yerinde yaptığı ilk müdahalelerinin ardından ambulanslarla Cizre Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastanede tedavisi süren yaralıların hayati tehlikelerinin bulunmadığı öğrenildi. Kaza nedeniyle bir süre kontrollü olarak sağlanan trafik, kazaya karışan araçların çekici yardımıyla yoldan kaldırılmasının ardından normale döndü. Jandarma ekipleri, kazayla ilgili geniş çaplı inceleme başlattı.
Adana Arkadaşını keserle darbederek öldüren şüpheli tutuklandı Adana’nın Kozan ilçesinde arkadaşı tarafından keserle darbedilerek ağır yaralanan Muhammet Hasan Koca, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Kaçan şüpheli ise Antalya’nın Manavgat ilçesinde yakalanıp tutuklandı. Olay, 12 Mayıs’ta ilçeye bağlı Mahmutlu Mahallesi Özel Sokak’ta meydana geldi. İddiaya göre, iş yapmak için Konya’dan Adana’nın Kozan ilçesine geldiği öne sürülen Muhammet Hasan Koca ile M.A.G. arasında henüz bilinmeyen bir nedenle tartışma çıktı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine M.A.G., keserle Koca’yı darbederek ağır yaraladı.. Özel araçla Kozan Devlet Hastanesi’ne götürülen ve hayati tehlikesi bulunduğu belirlenen Koca, ilk müdahalenin ardından Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilerek yoğun bakım ünitesinde tedaviye alındı. Antalya’da yakalandı Araştırma başlatan polis, Muhammet Hasan Koca’nın, M.A.G. ile birlikte kaldığı eve operasyon düzenledi. M.A.G.’nin kaçtığını tespit eden polis, evde yaptığı incelemede olayda kullanıldığı değerlendirilen bir keser ele geçirdi. Olayın ardından kaçtığı belirlenen şüpheli M.A.G., Antalya’nın Manavgat ilçesinde yakalanarak gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Gök, 14 Mayıs’ta çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Muhammet Hasan Koca ise, 15 Mayıs’ta tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.