YEREL HABERLER - 29 Ocak 2012 Pazar 12:12

DOMATESİN KASASI 40 KURUŞA DÜŞTÜ

A
A
A
DOMATESİN KASASI 40 KURUŞA DÜŞTÜ

Büyükşehirlerde halk kötü hava şartları, kar ve yağmur nedeniyle pazarlara fazla çıkıp alışveriş edemeyince turfanda sebze ambarı olan Fethiye’de üreticinin elindeki domates tüccar tarafından alınmayınca üretici kasası 40 kuruştan salça fabrikasına satmak zorunda kalıyor.
Fethiye ve çevresindeki domates üreticileri yaklaşık 1 ay önce 2 TL’den sattıkları domatesi Rusya ve Avrupa ülkelerindeki kötü hava şartları yüzünden tırlarla bu ülkelere ulaştırmakta zorlanmaları, büyük şehirlerdeki vatandaşların kar ve olumsuz hava şartları yüzünden fazla alışveriş yapmamaları nedeniyle domates adeta dalında kaldı. Domatesin fiyatı arz talep yüzünden bir anda düştü. Vatandaşlar ihracata yönelik domatesi 70 – 80 kuruşa toptan güçlükle satarken iç piyasaya satılan domatesin kilosu 40 kuruşa kadar düştü. Fethiye ve çevresindeki soğuk hava şartları yüzünden bu kış mevsiminde geçtiğimiz yıllara oranla ürünlerini dondan daha fazla korumaya çalışan üreticiler dalında kalan domatesin derelere dökülmemesi için salça fabrikasına göndermeye başladı. Hemen her yıl yaz sezonunda salça fabrikaları Fethiye’den alım yaparken bu yıl kış mevsiminde de alıma başladı. Kasası 40 kuruştan salçaya dökülen domates için üreticiler adeta şok yaşıyor.
Yıllardır domates üreticiliği yapan Mehmet Güner Kıvrak bu yıl domatesin fiyatının birden düştüğünü bir ay önce 2 TL ye satılan domatesin 40 – 50 kuruşa gerilediğini gübre naylon ve ilaç ile odun fiyatını bile bu para ile karşılayamayacaklarını fiyatın en az 1 TL olması gerektiğini söylerken Ramazan Çelik ise kötü hava şartları biz domates üreticilerini etkiledi. 30 – 40 kuruşa domates satıyoruz. Oysa bizim bu sattığımız domates büyük şehirlerde en az 2 TL ye satılıyor. İlk kez kış mevsiminde salça için domates alımı yapılıyor. 10 yıl önce yine aynı durumu yaşamıştık dedi. Salça Fabrikası için kasası 40 kuruştan domates teslim eden Hasan Adıgüzel ile Hasan Ali Dereboğaz ise şok yaşadıklarını belirtip gece gündüz üzerine titreyip yetiştirdiğimiz ürünü yok pahasına salça fabrikasına satıyoruz. Kasası 40 kuruştan domates teslim ediyoruz. Gerçekten çok üzgünüz. Üreticiler olarak borçlarımızı ödeyemeyeceğiz” diye konuştular.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Rektör Sözbir “Bilim olmadan teknoloji olmaz” Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen programın konuğu Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir oldu. Programa; Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlhan Genç ve Prof. Dr. Ali Öztürk, Genel Sekreter Nihat Yıldız ile Daire Başkanları ve öğrenciler katıldı. Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Senem Çolak Yazıcı’nın sorularını yanıtlayan Nedim Sözbir; eğitim, çalışma, kariyer hayatı ile Düzce Üniversitesi’nin gelecekteki planları ve hedefleri konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu. Uydu alanında aldığı eğitimlerden ve tecrübelerinden söz eden Sözbir, TÜRKSAT 6A uydusunun çalışma ekibinde yer aldığını belirterek bu uydunun özellikleri hakkında bilgiler paylaştı. Bilimi toprağa, ağacı teknolojiye, sanayiyi de meyveye benzeten Prof. Dr. Nedim Sözbir, bilim olmadan teknolojinin de olmayacağını vurguladı. Zekanın başarıda yüzde 1 etkisi olduğunu dile getiren Sözbir, çalışmanın önemi üzerinde durdu. Düzce Üniversitesi’nin proje sayılarını artırarak sıralamalarda daha üst sıraları hedeflediğini ifade eden Nedim Sözbir, öğrencilerin topluluklarda görev almasını ve ortak ders çalışmalarını tavsiye ederek eğitim ve kariyer alanında yol gösterici açıklamalarda bulundu. Program soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.