YEREL HABERLER - 29 Şubat 2012 Çarşamba 15:36

FETHİYE’DE KUDUZ KARANTİNASI

A
A
A
FETHİYE’DE KUDUZ KARANTİNASI

Fethiye’ye bağlı Ören köyünde tilki, keçi ve köpek boğuşması sırasında yaralanan keçinin kuduza yakalanması sonucu köy karantinaya alındı. Köyde bulunan bin 150 küçük ve büyükbaş hayvanın yanı sıra 20 kişide hastaneye müracaat ederek aşı yaptırdı.
Edinilen bilgilere göre; Fethiye’ye bağlı Ören köyünde ikamet eden 64 yaşındaki Nadi Cerit’e ait keçi yaklaşık bir ay önce bir tilkinin saldırısına uğradı. Cerit’in köpeğinin keçiyi kurtarmak için tilkiyle boğuşması sonucu yaralı hayvan ölümden son anda kurtuldu.
Yaşanan olayın ardından 1 hafta sonra rahatsızlanan ve aynı zamanda gebe olan keçi
veteriner hekime gösterildi. Veteriner hekimin keçinin kuduz olabileceğini belirtmesi üzerine durum Fethiye Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne bildirdi. Köye gelen uzman ekip tarafından kesilen keçinin başı incelenmek üzere İzmir Bornova Araştırma Enstitüsü’ne gönderildi.
Her ihtimale karşı gerekli önlemler alınarak gömülen keçiden alınan örneklerin pozitif çıkması üzerine Ören köyü kuduz karantinasına alındı. Keçinin sahibi Nadi Cerit’in yanı sıra çevredeki küçük ve büyükbaş hayvan sahipleri ile bazı çobanlardan oluşan yaklaşık 20 kişiye tedbir amacıyla Fethiye Devlet Hastanesi’nde kuduz aşısı yaptırıldı.
Küçükbaş ve büyükbaş hayvan giriş çıkışının 6 ay süreyle yasaklandığı köyün girişine Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekipleri tarafından “Bu Köyde Kuduz Hastalığı Vardır” yazılı tabela asıldı. Köydeki 750 küçükbaş ve 400 büyükbaş hayvanın aşılanmasına başlandı. Ören köyünde başlayan kuduz karantinasıyla ilgili olarak Köy Muhtarlığı yapılan anonslarla vatandaşları bilgilendirdi.
Ören köyünde ortaya çıkan kuduz vakasıyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Fethiye İlçe Müdürü Fırat Erkal, “Ören köyünde bir keçide kuduz olduğu raporu pozitif çıktı. Bölgedeki tüm küçük ve büyükbaş hayvanlar aşılanmaya başlandı. Başta hayvan sahipleri olmak üzere çevredeki vatandaşlar da Devlet Hastanesinde aşılandı. Fethiye Toplum Sağlığı Merkezi ekipleri de çalışma yapıyor. Köy 6 ay boyunca karantinaya alındı. 750 küçükbaş ve 400 büyükbaş hayvan ekiplerimiz tarafından aşılanıyor” dedi.
Ören Köyü Muhtarı Mehmet Çakıcı da, “Ören köyümüzde Nadir Cerit’e ait keçi, Tülki ve köpek boğuşması sırasında tilki keçiyi ısırmış. Keçinin kafası İzmir Bornova Araştırma Enstitüsüne gönderilmiş ve keçide kuduz çıkınca köyümüz karantina kapsamına alındı. 20-25 kişi Hastanede aşılandı. Köyümüze hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı” diye konuştu.
Kuduz vakası tespit edilen keçinin sahibi Nadi Cerit ile Fethiye Devlet Hastanesi’nde tedbir amaçlı kuduz aşısı vurulan İbrahim Esen ve Arife Cerit isimli vatandaşlar ise, yaklaşık bir ay önce keçi, tilki ve köpeğin boğuşmasının ardından keçide değişme meydana geldiğini belirtiler. Fethiye Devlet Hastanesi’nde tedbir amacıyla aşı olduklarını ve köyde karantina çalışması başlatıldığını ifade eden köylüler, bu güne kadar ilk kez böyle bir olayla karşılaştıklarını söylediler.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur İlk kez düzenlenen üniversitelerarası itfaiye oyunlarını Ardahan ekibi kazandı Türkiye’de ilk kez düzenlenen ve 17 üniversite öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen "Üniversitelerarası İtfaiye Oyunları"nı salise farkıyla Ardahan’dan gelen “EKİP75” kazandı. 2022 yılında Burdur İtfaiyesi tarafından yalnızca Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sivil Savunma ve İtfaiyecilik, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü öğrencileri arasında gerçekleştirilen Afet ve İtfaiye Oyunları yarışması bu sene ulusal düzeye taşındı. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Spor Toto Stadyumu’nda gerçekleştirilen oyunlarda farklı illerden gelen 17 üniversite ekibi yarıştı Üniversitelerin Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik gibi bölümlerinde okuyan öğrenciler, oluşturulan zorlu parkurda ekip çalışması ile çevikliklerini ortaya koyarak birincilik için yarıştı. 9 farklı bölümden oluşan parkur denge tahtası üzerinden yürüme, merdiven ile lastiklerden geçme, traktör lastiği kaldırma ve sürükleme, engellerin üzerinden atlama, boru içerisinde sürünme ve sedye çekme, ayaklarına bağlı tahta ile yürüme ve yangın söndürme gibi zorlu etaplardan oluştu. Ön eleme oyunları dün gerçekleştirilen İtfaiye Oyunları’nın bugün final etapları gerçekleştirildi. Finalde 01.27 saniyede parkuru tamamlayan Ardahan Üniversitesi takımı “Ekip75” birinci olurken MAKÜ Acil Yardım ve Afet Yönetimi takımı ikinci Burdur Altınyayla Meslek Yüksekokulu takımı ise üçüncü oldu. Finallerde dereceye giren ilk 5 takıma MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar ve Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz başta olmak üzere üniversite akademisyenleri ve belediye başkan yardımcıları tarafından madalya ve başarı belgesi verilirken ödül kazanan öğrenciler büyük sevinç yaşadı. Üniversitelerarası İtfaiye Oyunları’nın tamamlanmasının ardından konuşan Burdur İtfaiye Müdürü Mehmet Ali Ballak, "İlkini 2022 yılında yaptığımız Üniversitelerarası İtfaiye Oyunları yarışmasının bu yıl ikincisini düzenledik. İlk yarışmayı bölgesel olarak düzenlemiştik, bu yıl ulusala taşıdık. Yarışmaya 17 üniversite takımı katıldı. Toplam 186 sporcu yarıştı. Bugün final etabını gerçekleştirdik. Ardahan’dan gelen Ardahan Üniversitesi Nihat Delibalta Göle Meslek Yüksekokulu öğrencilerimiz birinci oldu. MAKÜ Acil Yardım ve Afet Yönetimi takımı ikinci Burdur Altınyayla Meslek Yüksekokulu takımı ise üçüncü oldu. Burada birinci, ikinci, üçüncü önemli değil, katılan herkes gönlümüzün birincisi. Çünkü 4 yıl boyunca, 2 yıl boyunca üniversitelerde aldıkları eğitimleri keyifli ve eğlenceli bir parkurda icra etme fırsatı buldular. Hem bölümlerinin ismini duyurdular hem de kendilerini ispatladılar. Çünkü bu bölüm afetlerle, yangınlarla yaşamayı öğrenecek bir bölümdü. Ben bütün takımları kutluyorum. Kendilerine meslek hayatlarında başarılar diliyorum" dedi.