ÇEVRE - 12 Aralık 2025 Cuma 16:07

Akyaka Kadın Azmağında doğal dokuyu koruyan çalışma tamamlandı

A
A
A
Akyaka Kadın Azmağında doğal dokuyu koruyan çalışma tamamlandı

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Ula’nın Akyaka Mahallesinde yer alan doğal sit niteliğindeki Kadın Azmağı’nı korumak ve alandaki yoğun kullanımın ekosisteme zarar vermesini önlemek amacıyla kompozit korkuluk imalatını tamamladı.


Türkiye’nin ve dünyanın sayılı turizm destinasyonları arasında yer alan Akyaka’da, özellikle yaz aylarında milyonlarca ziyaretçinin ilgi gösterdiği azmak çevresinde koruma amaçlı yapılan düzenleme, Ula Belediyesi’nin talebi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün uygun görüşü doğrultusunda hayata geçirildi.


Büyükşehir Belediyesi, 1 milyon 739 bin TL yatırım ile 240 metre uzunluğunda, çevreyle uyumlu ve dayanıklı ahşap kompozit korkuluk imalatını gerçekleştirerek nehir kıyısında güvenli ve kontrollü bir kullanım alanı oluşturdu.


Muğla Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı Yapı ve Kontrol İşleri Şube Müdürlüğünde İnşaat Mühendisi olarak görev yapan Fahrettin Boyacı, Akyaka Kadın Azmağı çevresinde yürütülen koruma çalışmalar hakkında bilgi verdi.


Boyacı, projenin amacının doğal dengeyi korumak olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bölgenin doğal yapısını korumak için imalat sürecinde beton dökümü yapılmadığını, bunun yerine yüksek dayanımlı taban elemanlarının tercih edildiğini ifade eden Boyacı, ahşap kompozit malzemenin içerisine yerleştirilen kutu profil destekleri sayesinde yapının uzun ömürlü ve mukavemetli bir yapıya kavuşturulduğunu söyledi. Ayrıca kullanılan kendir halat detaylarının, çevreyle uyumlu ve estetik bir görünüm sağladığını açıkladı.


Başkan Aras: "Doğal güzelliklerimizi korumak en öncelikli görevimiz"


Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras doğal güzellikleri, tarihi dokusu ile Sakin Şehir Akyaka’nın Muğla’nın en kıymetli zenginliklerinden biri olduğunu söyledi ve bu güzellikleri proje ve yatırımları ile korumaya devam edeceklerini belirtti.


Başkan Aras; "Muğla’mızın güzelliklerinden sadece biri olan, doğal akvaryum görünümüyle özellikle yaz aylarında milyonlarca yerli ve yabancı misafirimizi ağırladığımız Akyaka Kadın Azmağı’nı koruyan bir projeyi kısa sürede tamamladık. Yerel yönetimler olarak bu değerlerimizi koruyan yatırımları hayata geçirirken aynı zamanda bu güzelliklerin geleceğe miras olduğunun bilinciyle hareket ediyoruz. Muğla’mız 13 ilçesindeki güzellikleri ile turizmde söz sahibi olmaya devam edecek" dedi.



Akyaka Kadın Azmağında doğal dokuyu koruyan çalışma tamamlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Sinop’ta bilim ve sanat şöleni Sinop’ta bu yıl ilki gerçekleştirilen "Uluslararası Sinop Üniversitesi Öğrenci Sempozyumu (ISUSS 2025)" kapsamında çeşitli workshop atölyeleri düzenlendi. 11-13 Aralık 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilen sempozyumun ikinci gününde, öğrencilerin farklı alanlarda becerilerini geliştirmelerine yönelik kapsamlı bir program sunuldu. Öğrenci Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirilen workshop etkinliklerinde; Siber Farkındalık Atölyesi, Eğlenceli Bilim Atölyesi, Gastronomi Atölyesi, Sağlık Bilimleri Atölyesi, Aktif Yaşam Atölyesi (Sağlık, Egzersiz ve İyi Oluş), Lösev’de Farkındalık Atölyesi, Matematiği Dokunarak Keşfet Atölyesi, Yaban Hayatı Atölyesi, Yapay Zeka ile Karakter Oluşturma ve Hareketlendirme Atölyesi ile Suya Düşen Sanat - Ebru Atölyesi yer aldı. Sempozyum kapsamında düzenlenen atölyelerin, öğrencilerin akademik, bilimsel ve sanatsal gelişimlerine katkı sunduğu belirtilirken, etkinliklerin yoğun ilgi gördüğü ifade edildi. Rektör Prof. Dr. Şakir Taşdemir, atölye çalışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada sempozyumun öğrencilere yeni deneyimler kazandırdığını belirterek, "Çalışmaları değerlendirirken sempozyumun öğrencilere erken yaşta bilimsel deneyim kazandırdığını vurgulayarak, kısa açıklamasında "Bu yıl ilk kez düzenlediğimiz öğrenci sempozyumu, gençlerin projelerini sunmaları ve akademik hayata hazırlanması açısından önemli bir fırsat sunuyor. Farklı seviyelerden öğrenciler bir araya gelerek üretimlerini paylaşma ve yeni işbirlikleri geliştirme imkânı buluyor" dedi.
Zonguldak İki kardeş ve babaannelerini öldüren sanık "Kasap mıyım cani miyim durduk yere yapayım, savunmak içindi" Zonguldak’ta aralarında husumet bulunan akrabaları iki kardeş ve babaannelerini bıçakla ölümüne sebep olan sanık hakim karşısına çıktı. Çıkan kavgada kendisine saldırdıklarını öne süren sanık Erdeniz K., "Beni yere yatırıp boğmaya çalışıp saldırdılar, nefessiz kaldım ölüyordum. Kurtulmak için bıçakladım ama kasap mıyım cani miyim durduk yere yapayım, savunmak içindi" diyerek kendini savundu. İddialara göre merkeze bağlı Köroğlu köyünde ikamet eden sanık Erdeniz K.’nın kardeşi E.K., köy kahvesinde çıkan bir tartışma sonrası darp edildi. Bunun üzerine iki taraf arasında husumet meydana geldi. Geçen 21 Temmuz günü Halil Can Köroğlu (24), kardeşi Emirkan (18) bir yakınlarının düğününe katıldıktan sonra eve dönüş yolunda E.K.’nin ağabeyi Erdeniz K. ile karşılaştı. Ambulansı beklemeden hastaneye yetiştirmeye çalıştılar Çıkan tartışmada Erdeniz K. iki kardeşi ve babaanneleri Nazmiye Köroğlu’nu (75) bıçakla yaraladı. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. İlk müdahaleleri yapılan babaanne ve iki torunu, kaldırıldıkları hastanelerde kurtarılamayarak hayatlarını kaybetti. Yakalanan zanlı Erdeniz K. ise tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ağırlaştırılmış müebbet talebiyle hakim karşısına çıktı 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasında kasten öldürmeden ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan sanık Erdeniz K. hakim karşısına çıktı. Adliye binasının içinde ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, her iki tarafın yakınları kalabalık oluşturdu. Kendisini "Kasap mıyım, cani miyim?" diye savundu Sanık Erdeniz K., kendisine yönelik ağır küfürler duyduğunu, saldırıya uğrayarak boğazının sıkıldığını bu sebeple kendisini savunduğunu öne sürdü. Maktuller Halil Can ve kardeşi Emirkan’ın kendisine saldırdığını savunan Erdeniz K., "Bıçakladığımı inkar etmiyorum. Ancak görüntülerde gözüktüğü üzere beni yere yatırıp boğmaya çalışıp saldırdılar, nefessiz kaldım ölüyordum. Kurtulmak için bıçakladım ama kasap mıyım cani miyim durduk yere yapayım, savunmak içindi" ifadelerine yer verdi. Duruşmada 12 tanık dinlenirken, görgü tanıklarından L.K., "Erdeniz evine girmeye çalışırken Halilcan boğazına yapıştı. Yere düşürüp duvara sıkıştırdı. ‘Halilcan yapma adam ölecek’ diyerek çekmeye çalıştım. Halilcan bir hamleyle oradan kalkıp üstüne bakıp ‘ben bıçaklandım’ deyip yere düştü. Ben kanı görünce feryat ettim" diye konuştu. Tanık ifadelerinin ardından söz alan Halil Can ve Emirkan’ın annesi Fatma Köroğlu ise "Erdeniz, kendini kurtarmak istese koluna bacağına vurur, kalbinden bıçaklamış yavrumu. Bizim kimseyle husumetimiz olmadı" dedi. Mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.