KÜLTÜR SANAT - 17 Ekim 2025 Cuma 17:54

Bodrum’un mavi belleği kitaplarla yaşatılıyor

A
A
A
Bodrum’un mavi belleği kitaplarla yaşatılıyor

Bodrum Deniz Müzesi Yayınları’nın sekizinci kitabı "Biz Süngerciler: Yaşadıklarımız, Hatıralarımız", süngerciliğin izinde bir bellek çalışması olarak okurlarıyla buluşturdu.



Bodrum Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Bodrum Deniz Müzesi’nin yürüttüğü sözlü tarih çalışmalarının çıktısı olan, iş insanı Mustafa Cem’in katkılarıyla hayata geçen ve Dr. Meltem Ulu tarafından kaleme alınan "Biz Süngerciler: Yaşadıklarımız, Hatıralarımız" kitabı, Bodrum Denizciler Derneği’nde gerçekleştirilen imza etkinliğiyle tanıtıldı.



Turizmin bugünkü kimliğinden çok önce, Bodrum’un ekonomik ve kültürel yaşamının merkezinde süngercilik yer alıyordu. "Biz Süngerciler: Yaşadıklarımız, Hatıralarımız" kitabı, o dönemin görünmeyen hikâyelerini, sünger avcılarının, tekne ustalarının, deniz feneri bekçilerinin ve onların ailelerinin anlatılarıyla bir araya getiriyor. Kitap, sadece bir mesleğin değil, Bodrum’un kimliğini şekillendiren insan emeğinin ve denizle kurulan bağın da kaydını tutuyor.



Tanıtım etkinliği, Bodrum Belediyesi Genel Koordinatörü - Meclis Üyesi Emel Çakaloğlu, iş insanı Mustafa Cem, yazar Dr. Meltem Ulu ve Müze Müdürü Selen Cambazoğlu’nun konuşmalarıyla başladı. Etkinliğe Bodrum’un süngercileri, denizcileri, arkeologları ve kent halkı yoğun ilgi gösterdi.



Numaralandırılmış 500 özel baskıyla ücretsiz olarak dağıtılan kitap, Bodrum’un unutulmaya yüz tutmuş dönemine ışık tutarken aynı zamanda yerel belleğin korunmasına yönelik önemli bir kültürel adım olarak değerlendirildi.


Bodrum Deniz Müzesi’nin yürüttüğü sözlü tarih çalışmalarının danışmanı ve kitabın yazarı Dr. Meltem Ulu, çalışma sürecini şöyle özetledi:


"Süngercilik, yalnızca bir geçim yolu değil, denizle kurulan derin bir dostluğun ifadesidir. Bu kitapla, o dönemi bizzat yaşamış insanların tanıklıklarını, Bodrum’un kültürel belleğine kazımayı amaçladık"



Sözlü tarih çalışmalarının ve kitabın destekçisi Mustafa Cem ve Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu, Bodrum’un denizle başlayan hikâyesinin gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine dikkat çekti.



Mustafa Cem, Bodrum’a olan bağlılığını şu sözlerle dile getirdi:


"İnsanın köklerini unutmadan ilerlemesi gerektiğine inanıyorum. Bu kitap, yalnızca bir dönemi değil, dayanışmanın ve emeğin sembolü olan süngercilerin ruhunu yaşatıyor"



Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu ise kitabın önemini şu cümlelerle vurgulayıp, "Bu çalışma, Bodrum’un yalnızca geçmişine değil, geleceğine de bir armağandır. Çünkü kentlerin belleği korunmadığında kimlikleri de kaybolur" dedi.



Deniz Müzesi başta olmak üzere etkinliğe katkısı olan herkese teşekkür eden Genel Koordinatör Emel Çakaloğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Bodrum’un değerlerinden biri olan süngerciliği, denize adanmış nice ömürleri anlatan bu kitap, bizleri hem geçmişe götürecek hem de bin bir emekle koruduğumuz değerlerimizi tekrar hatırlatacak"



Bodrum’un mavi belleği kitaplarla yaşatılıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bingöl Bingöl’de gençlere ve ailelere yönelik farkındalık konferansları düzenlendi Bingöl’de 2025 Aile Yılı faaliyetleri kapsamında, gençlere ve ailelere yönelik farkındalık konferansları düzenlendi. 2025 Aile Yılı faaliyetleri kapsamında, Bingöl Valiliği himayelerinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde gençlere ve ailelere yönelik bir dizi farkındalık etkinlikleri gerçekleştirildi. Programların ilk ayağı, merkezde lise öğrencilerine yönelik olarak düzenlendi. ’Ben Gelmiyorum, Sen Getiriyorsun’ başlıklı konferansta Ahmet Sula, emniyet teşkilatındaki mesleki birikimini sanat, edebiyat ve insan psikolojisiyle harmanlayarak gençlerle paylaştı. Programda; içsel yolculuk, yaşam farkındalığı, değerler, öz saygı ve kişisel sorumluluk konuları ele alındı. Aynı başlıkla düzenlenen ikinci konferans ise farklı liselerden öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Programda gençlerin özgüven kazanmaları ve hayatlarına bilinçli şekilde yön vermeleri vurgulandı. Öğrencilere yönelik konferansların ardından ailelere özel olarak "İnSANA Yolculuk" başlıklı bir program düzenlendi. Programda aile içi iletişim, empati, kuşak farklılıkları, dijital çağın aile yapısına etkileri ve değer aktarımı konuları ele alındı. Konferans dizisinin son ayağı ise Genç ilçesinde gerçekleştirildi. "Ben Gelmiyorum, Sen Getiriyorsun" başlıklı konferansta Ahmet Sula, gençleri düşünmeye, sorgulamaya ve üretmeye teşvik etti.
Çanakkale Çanakkale’de 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan kaza genç çifti birbirinden ayırdı Çanakkale’de 5 kişinin hayatını kaybettiği ve 1 kişinin yaralandığı kaza, 5 ay önce evlenen Neslihan ve Mustafa Soysal çiftini birbirinden ayırdı. Kaza, gece saat 02.30 sıralarında Lapseki-Çanakkale kara yolunda meydana geldi. Sürücüsünün kimliği henüz belirlenemeyen 35 APD 325 plakalı otomobil, iddiaya göre polisin ’dur’ ihtarına uymayarak kaçmaya başladı. Polisle kovalamacaya giren otomobil Kangırlı sapağında ters yöne girip, o sırada Lapseki istikametinden gelen 17 LP 800 plakalı otomobile çarptı. Kazayı gören diğer sürücüler durumu 112 Acil sağlık ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi sevk edildi. Kaza sonucunda iki otomobildeki 5 kişi hayatını kaybederken, 1 kişi ise yaralandı. Kazada, 35 APD 325 araçta bulunan Nuray Tekin, Osman Göksu, Doğuran Samet Eğer hayatını kaybetti. Mustafa Soysal idaresindeki 17 LP 800 plakalı araçta bulunan Neslihan Soysal ve Hanife Soysal hayatını kaybederken sürücü yaralandı. Ambulansla hastaneye kaldırılan sürücü taburcu edildi. Genç kadın da hayatını annesi gibi trafik kazasında kaybetti Kazada hayatını kaybeden edebiyat öğretmeni Neslihan Soysal’ın annesi Feray Akın’ı 2017 yılında Muğla’da Anneler Günü gezisinde trafik kazasında, babasını ise 2020’de kaybettiği öğrenildi. Neslihan Soysal’ın 5 ay önce evlendiği eşi Mustafa Soysal ise kazadan yaralı olarak çıktı.
Tekirdağ Tekirdağ’da hamsi izdihamı: 3 ton hamsi dağıtıldı Tekirdağ’da düzenlenen "2. Hamsi ve Mıhlama Festivali"nde yaklaşık 3 ton hamsi ücretsiz dağıtılırken, alanda uzun kuyruklar oluştu. Karadeniz İlleri Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nce Karadeniz Mahallesi’nde gerçekleştirilen festival yoğun ilgi gördü. Festival alanına gelen vatandaşlar, Trabzon ekmeği, Akçaabat köftesi, Vakfıkebir tereyağı başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi’ne özgü ürünlerin yer aldığı stantları gezdi, kemençe eşliğinde horon oynadı. Hamsi için metrelerce kuyruk Festival kapsamında kurulan ızgaralarda pişirilen yaklaşık 3 ton hamsi vatandaşlara ücretsiz olarak ikram edildi. Hamsiden tatmak isteyenler uzun kuyruklar oluştururken, oluşan kalabalık dronla havadan görüntülendi. Dernek Başkanı Muharrem Akyüz, gazetecilere yaptığı açıklamada, 10 bin kişilik hamsinin festival alanında hazırlandığını söyledi. Akyüz, "Burada hamsi bir temsil. Önemli olan aynı çimende buluşmak. Karadeniz’in gücü, bizim kardeşliğimiz, hamsi ve mıhlamanın birleştiriciliği. Herkesi bekliyoruz" dedi. Etkinliğe İstanbul, Çanakkale, Edirne ve Kırklareli’nden de katılım olduğunu belirten Akyüz, festivalin kente ekonomik katkı sağladığını vurgulayarak, "Bütün oteller dolu. Akşam gezdim, dolaştım. Bu tip hareketin her yere katkısı var. Bunların artması lazım. Her şeyden önemlisi bütün Türkiye burada. Türkiye’nin renklilikleri ve farklılıkları burada herkes aynı horon halkasında buluşuyorlar. Kimse kimseyi ayırmaksızın aynı tencereden mıhlamayı ve aynı ızgarada pişen hamsiyi bölüşüyoruz. Bu çok güzel bir şey" ifadelerini kullandı. Hamsi ve Mıhlama Festivali, bu gece düzenlenecek Selçuk Balcı konseriyle sona erecek.