ÇEVRE - 04 Eylül 2019 Çarşamba 16:56

Büyükşehir’den Tıbbi-Aromatik bitki üreticilerine Distilasyon hizmeti

A
A
A
Büyükşehir’den Tıbbi-Aromatik bitki üreticilerine Distilasyon hizmeti

Muğla Büyükşehir Belediyesi 2018 yılında hizmete açtığı Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi bünyesinde kurduğu distilasyon tesisi ile hem üreticilerin ürettiği hem de doğadan toplanan lavanta, kekik, okaliptüs, nane, adaçayı başta olmak üzere 10 çeşit tıbbi-aromatik bitkiden toplamda 58,7 litre uçucu yağ elde etti.

Muğla Büyükşehir Belediyesi 2018 yılında hizmete açtığı Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi bünyesinde kurduğu distilasyon tesisi ile hem üreticilerin ürettiği hem de doğadan toplanan lavanta, kekik, okaliptüs, nane, adaçayı başta olmak üzere 10 çeşit tıbbi-aromatik bitkiden toplamda 58,7 litre uçucu yağ elde etti. Elde edilen uçucu yağın yanında kekik suyu, lavanta suyu gibi 4,5 ton bitki hidrosolü üretildi. Buhar distilasyonu-Clevenger yöntemi ile distilasyon işlemi yapılan tesiste bugüne kadar piyasa değeri yaklaşık 80 Bin TL olan uçucu yağ ve bitki hidrosolü üretilerek üreticilere ek gelir sağlandı.


Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Yerkesik-Yeniköy Mahallesi’nde kurduğu Koku Vadisi projesi kapsamında üretilen bitkilerden uçucu yağ çıkarılması amacıyla kurduğu distilasyon tesisi, eskiden kendi imkanları ile tıbbi aromatik bitkileri doğadan toplayan ya da üreten vatandaşlarında katma değeri yüksek ürünler elde etmesini ve gelirlerinin artmasını sağlıyor.


Muğla Büyükşehir Belediyesi ayrıca Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Tıbbi-Aromatik Bitkiler AR-GE Laboratuvarında da bölgede doğal olarak yetişen ya da kültürü yapılan tıbbi-aromatik bitkilerin dönemsel ve yöresel olarak uçucu yağ miktar analizlerini yapıyor ve Muğla’nın hangi bölgesinde hangi bitkinin daha verimli olduğunu tespit ediyor. Laboratuvarda bu zamana kadar 32 tür tıbbi-aromatik bitkinin distilasyonu yapıldı.


Başkan Gürün; “Hizmet ve projelerimizle üreticilerimizin yanında olmaya, üreten köylümüzü tekrar milletin efendisi yapmaya kararlıyız”


Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün tarım kenti olan Muğla’da üreticilerin toprağında kalması, üretmesi ve katma değeri yüksek ürün elde etmesi için var güçleriyle çalıştıklarını, ülkemizin kalkınması, tekrar üreten bir ülke olabilmemizin tarıma verilecek önemle olacağını söyledi.


Başkan Gürün; “Verimli topraklarımız, başat ürünlerimiz ile Muğlamız önemli bir tarım kenti. Nüfusunun yüzde 60’ının kırsalda yaşadığı Muğlamızda tarıma, üreticimize ayrı bir önem veriyor, üreticilerimizin toprağını satmamasını, toprağında üretmesini ve ürettiği ürününde hakkını almasını istiyoruz. Türkiye’nin en kapsamlı yerel tohum merkezini kurduğumuz Muğlamızda distilasyon tesisimiz ile vatandaşlarımızın doğadan topladığı ya da ürettiği tıbbi aromatik bitkilerin yağını çıkarıyoruz. Vatandaşlarımız eskiden kurutarak ekonomik gelir sağladığı bitkileri tesisimize getirerek yağlarını, sularını çıkarıyor, katma değeri yüksek ürün elde ediyorlar.


Büyükşehir olarak tarımsal hizmetlerimizin hepsi birbirini tamamlayan ve üreticilerimize destek olan hizmetler. Yerel Tohum Merkezi, Koku Vadisi projesi, distilasyon tesisi, tarım laboratuvarı, meyve sebze kurutma tesisi, sakız ağacı, trüf mantarı projesi ve daha birçok yenilikçi hizmetimizle üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz ve üreten köylümüzü tekrar milletin efendisi yapacağız” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Elazığ’da Yenidoğan Canlandırma Programı uygulama eğitimi düzenlendi Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından doğumda gelişebilecek yenidoğan mortalitesini ve asfiksinin yol açacağı sekelleri en aza indirebilme konusunda önemli bir yer tutan Yenidoğan Canlandırma Programı (Neonatal Resusitasyon Programı) uygulama eğitimi düzenlendi. 7-9 Mayıs 2024 tarihleri arasında olmak üzere üç gün sürecek olan uygulayıcı eğitimine İl Sağlık Müdürlüğü hizmet başkanları, idareciler, Elazığ Fırat Üniversitesinden akademisyenler, hastane başhekimleri, Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen yetkili eğitimciler ile Elazığ genelindeki sağlık kurumlarından toplam 48 kursiyer sağlık çalışanı katıldı. Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen eğitimin açılış konuşmasını yapan ve eğitim konusu hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Emrah Gecekuşu, "Yeni bir yaşamın başlangıcı olan doğum her ne kadar doğal bir olay olsa da bazen dışarıdan müdahale ve destek gereksinimi gösterebilmektedir. Bilindiği üzere doğumda karşılaşılan en büyük zorluklardan birisi su içinde yaşayan bebeğin hava solumaya başlaması için gerçekleşen geçiş sürecidir. Bebeklerin çoğunluğu bu geçiş sürecini sorunsuz atlatırken bir kısmı yardıma gereksinim duyabilmektedir. İşte bu noktada sağlık çalışanlarımızın atacağı hayati adımlar büyük önem taşımaktadır. Doğumun ardından soluk almakta güçlük çeken bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları bebeğin bundan sonraki yaşamının niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur" dedi. Dünyada her yıl ölen 4 milyon bebekten 3 milyon bebeğin doğumun ilk haftasında kaybedildiğini belirten Dr. Gecekuşu, "Bu ölümlerin yaklaşık yüzde 23’ünü ise asfiksi oluşturmaktadır. Asfiksiden kaynaklı ölümlerin önemi, bu ölümlerin önlenebilir olmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle asfiksiye bağlı ölümlerin ve sekellerin önlenmesi amacıyla 1998 yılından bu yana Yenidoğan Canlandırma/Neonatal Resüsitasyon Programı yürütülmektedir. Program kapsamında ülke çapında doğum salonunda çalışan ve yenidoğana yönelik girişimde bulunan tüm sağlık çalışanlarının standart bir canlandırma uygulayabilmesi için Yenidoğan Canlandırma Uygulayıcı Eğitimleri gerçekleştirilmektedir. İlimizde de yenidoğana dokunan tüm sağlık personeline bu eğitimleri vermeyi hedefliyoruz. Üç gün sürecek olan sertifikalı eğitim programımızın tüm katılımcılara faydalı olmasını dilerken, sonuçlarının ilimiz ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Katılımlarınız için teşekkür ediyorum. Tekrar hoş geldiniz" diye konuştu.
Manisa Emniyet ve jandarmadan okullarda trafik eğitimi Trafik Haftası etkinlikleri kapsamında Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde Manisa İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri ve jandarma trafik ekipleri merkez ve köylerdeki okullarda öğrencileri bilgilendirdi. Trafik Haftası Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde çeşitli etkinlikler ve bilgilendirme toplantılarıyla devam ediyor. Simülatörle emniyet kemerinin önemi anlatıldı Trafik Haftası etkinlikleri kapsamında Manisa İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Sarıgöl Hayriye Ertürk Anadolu Lisesi’nde simülatör gösterisi yaparak öğrencilere emniyet kemeri takmanın önemi uygulamalı olarak anlatıldı. Sarıgöl Hayriye Ertürk Anadolu Lisesi okul bahçesinde kurulan simülatör önce görevli trafik ekiplerince öğrencilere emniyet kemeri takmanın önemi anlatıldı sonrada öğrencilerin bindiği araçta uygulamalı olarak anlatıldı. Jandarma trafik ekipleri okullarda Trafik Haftası etkinlikleri kapsamında Sarıgöl İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı trafik ekipleri de köy okullarında trafiğin önemi hakkında öğrencilere bilgi vermeye devam ediyor. İlçeye bağlı Bağlıca Mahallesi Halil Duran İlköğretim Okulunda öğrencilerle bir araya gelen jandarma trafik ekipleri öğrencilere trafik kuralları hakkında önemli bilgiler verdi. Sarıgöl Bağlıca Halil Duran İlköğretim Okulu Müdürü Ahmet Balamutcu, "Trafik Haftası nedeniyle İlçe Jandarma Komutanlığı trafik ekipleri okulumuzu ziyaret ederek öğrencilerimize trafik konulu bilgiler verdi. Oldukça yararlı oldu. Jandarma Trafik ekiplerine teşekkür ederim." dedi.