SAĞLIK - 18 Ağustos 2025 Pazartesi 09:19

Diyabetik ayak hastalarına yaz aylarında dikkat uyarısı

A
A
A
Diyabetik ayak hastalarına yaz aylarında dikkat uyarısı

Diyabet hastalarında sinir ve damar hasarları nedeniyle ortaya çıkan diyabetik ayak, yaz aylarında daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Memorial Bodrum Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Serkan Akçay, sıcak havanın, terlemenin ve yanlış ayakkabı kullanımının diyabetik ayak yaralarını artırabileceğini belirterek, alınması gereken önlemleri paylaştı


Yazın yara oluşumu kolaylaşıyor


Dr. Akçay, sıcak hava, terleme, uygunsuz ayakkabı seçimi ve çıplak ayakla dolaşmanın diyabetik ayak hastalarında yara oluşumunu kolaylaştırabileceğini söyledi. Ayrıca yazın artan mantar ve enfeksiyon riskinin bu dönemi diyabetik hastalar için daha hassas hale getirdiğini ifade etti.



Sıcak ve güneşten korunma uyarısı


Ayakların güneşten korunmasının önemine değinen Akçay, Yaz aylarında sık görülen güneş yanıkları yara oluşumuna neden olabilir. Nöropatisi olan hastalar kum, asfalt veya taş zeminlerde oluşabilecek yanıkları fark edemeyebilir. Ayrıca yeterli sıvı tüketimiyle cilt kuruluğu ve çatlakların önlenmesi gerekir dedi.



Ayak bakımı ve günlük kontrol


Hastaların her gün ayaklarını kontrol etmesi gerektiğini belirten Akçay, şu önerilerde bulundu. Ayakları yaralar, kızarıklık, su toplaması, çatlak veya renk değişikliği açısından inceleyin. Ayak altını görmek için ayna kullanın. Ilık suyla yıkayın, parmak aralarını dikkatlice kurulayın. Tırnak batması veya nasır varsa kendi başınıza müdahale etmeyin. Çıplak ayakla dolaşılmaması gerektiğini vurgulayan Akçay, Sahilde, havuz kenarında ya da bahçede diyabetik terlik veya ayakkabı kullanılmalı. Nefes alabilen, dikişsiz ve ortopedik ayakkabılar tercih edilmeli. Yeni ayakkabılar önce evde kısa süreli denenmeli. Pamuklu ve dikişsiz çoraplar giyilmeli, her gün değiştirilmelidir dedi. Yeni yara veya su toplaması, kızarıklık ve şişlik, ayakta sıcaklık artışı, iltihap ya da kötü koku gibi durumlarda vakit kaybedilmeden doktora başvurulması gerektiğini söyleyen Akçay, düzenli doktor kontrolünün ve kan şekeri takibinin de hayati önem taşıdığını vurguladı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Bayraktar’dan CHP Genel Başkanı Özel’e cevap Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in iddialarına cevap verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Özgür Özel’in bugün Grup Toplantıları esnasında bakanlığımızı ve madencilik sektörümüzü ilgilendiren konularla ilgili yaptığı talihsiz açıklamalarını gerçek dışı ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz. Gerçeklerden kopuk bu iddialarınızın hangisini düzeltelim. Zira her cümleniz ayrı bir çarpıtma, her iddianız ayrı bir istismar konusu. 2002 öncesi verilen maden ruhsatı sayısı iddia ettiğiniz gibi bin 186 değil, 52 bin 686’dır. Hükümetlerimiz dönemi ve önceki dönemlerde verilen ruhsatlardan şu an 13 bin 157’si yürürlüktedir. Üstelik fiilen madencilik faaliyetine konu alan, ülkemiz yüzölçümünün sadece yüzde 0,18’i düzeyindedir. İlgili Holding’in ise 12 arama, 184 işletme ruhsatı yürürlüktedir; ancak tüm izin süreçleri tamamlanmış ve fiilen üretim yapılabilen ruhsat sayısı 92’dir. Bu şirketle ilgili bakanlığımızın bugüne kadar uyguladığı yaptırımlar ve aldığı tedbirler de kamuoyunun malumudur" ifadelerine yer verdi. Bakan Bayraktar CHP’li belediyeler üzerinden Özel’i eleştirdiği paylaşımında, "Gerçekler bu kadar açıkken, kamuoyunu yanıltmaya yönelik bu çabaların tek bir izahı vardır: Siyasi manipülasyon. Çünkü sizler, kendi yönetiminizdeki CHP’li belediyelerde ortaya çıkan yolsuzluk iddialarına cevap veremezken; iftirayı, çarpıtmayı ve karalamayı siyaset zannediyorsunuz. Gabar’da petrol bulunmasını ‘hikaye’ diyerek küçümseyen, Karadeniz gazını ‘yok sayan’, Mavi Vatan vizyonuna ‘masal’ diyen, Akkuyu Nükleer Santrali’nin iptal edilmesini savunan bir anlayışın bugün bize ders vermeye kalkması ibretliktir. Türkiye’nin stratejik kazanımlarını itibarsızlaştırmaya çalışan bu yaklaşımın derdi ne emekçidir ne de ülke menfaati. Biz ise dün olduğu gibi bugün de işçimizin, emekçimizin hakkını korumaya, ülkemizin kaynaklarını milletimizin menfaatine kullanmaya ve gerçekleri her platformda ifade etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.