GÜNDEM - 15 Ekim 2025 Çarşamba 16:59

Gastro Muğla’da organik üretim ve eğitim için yeni adım

A
A
A
Gastro Muğla’da organik üretim ve eğitim için yeni adım

Menteşe’de faaliyet gösteren Gastro Muğla, coğrafi işaretli ürünlerle hazırlanan yemekleri, müze bölümü, organik ürün marketi ve eğitim programlarıyla dikkat çekiyor. Kurucusu Timur Kocabıçak, yeni organik üretim çiftliği ve butik otel projeleriyle gastronomi ve eğitimde öncü olmayı sürdürüyor.



Muğla’nın Menteşe ilçesinde kurulan Gastro Muğla, sadece yöresel yemekleriyle değil, eğitim ve organik üretim çalışmalarıyla da dikkat çekiyor. Kurucusu Timur Kocabıçak, Türkiye’nin ilk ve tek coğrafi işaretli restoranı olarak hizmet veren Gastro Muğla’yı hem mutfak sanatları derneğine bağlı bir iktisadi işletme hem de eğitim merkezi olarak tanımlıyor.



Kocabıçak, "Dünya Şefler Birliği yönetim kurulu üyesiyim, aynı zamanda Muğla Gastro Mutfak Sanatları Derneği başkanıyım. Gastro Muğla, mutfak sanatları derneğine bağlı iktisadi bir işletmedir. Kamu yararına çalışan bir yer. Burada 35 kişiyiz. 35 kişiye hem eğitimler veriliyor hem sertifikaları takdim ediliyor ve sektöre kazandırıyoruz. Sektörde çoğu iş başı yapıyor, bazı kursiyerlerimiz kendi dükkanlarını açıyorlar. Burası aynı zamanda bir okul. Türkiye’nin ilk ve tek coğrafi işaretli restoranı. Sadece coğrafi işaretli ürünler kullanarak ve organik tarlalardan ürün alarak yemeklerini yapan Türkiye’de tek yer. Bir domates için 80-90 km mesafe kat ediyoruz. Burası böyle bir restoran; burada her şey organik olmak zorunda. Burada hanımefendiler ve dezavantajlı çocuklarımız yemek yapmayı öğreniyorlar. Sürekli eğitimdeler. Türkiye’de en fazla proje üreten dernek konumundayız. Milli Eğitim ile koordineli çalışıyoruz. 30’ar kişilik gruplar halinde çocuklarımız öğretmenleriyle geliyorlar ve geleneksel Türk mutfağını öğreniyorlar" dedi.



Gelecek projelerinden de bahseden Kocabıçak, "Gastro Muğla’ya ait yakın zamanda kebap ve çorba dükkanımız faaliyete geçecek. Aynı zamanda bir butik otelimiz Menteşe’de hizmete açılacak. Yarın ya da yarından sonra keçilerimiz geliyor. 4 dönüm arazi üzerinde Gastro Muğla Organik Üretim Çiftliği’ni kuruyoruz. Domatesimizi, biberimizi, patlıcanımızı, her şeyi orada üreteceğiz. Çiftlikte eğitim de vereceğiz. Yakın zamanda diyabet hastaları için bir mutfak kuracağız" açıklamasında bulundu.



Gastro Muğla’da organik üretim ve eğitim için yeni adım

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TUSAŞ, Teknik Gezi XL’de 20 bin öğrenciyi ağırladı Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), 19 Mayıs etkinlikleri kapsamında düzenlediği "Teknik Gezi XL" programında Türkiye’nin dört bir yanından gelen yaklaşık 20 bin öğrenciye milli havacılık projelerini tanıttı. TUSAŞ, geleneksel hale getirdiği "Teknik Gezi XL" etkinliğini bu yıl da yoğun katılımla gerçekleştirdi. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında düzenlenen etkinlikte, ilkokuldan üniversite seviyesine kadar yaklaşık 20 bin öğrenci TUSAŞ tesislerinde ağırlandı. Etkinliğe 74 şehirdeki 177 üniversite, bin 26 lise, 718 ortaokul ve 867 ilkokuldan başvuru yapıldığı bildirildi. İki gün süren programda öğrenciler, Türkiye’nin milli imkanlarla geliştirilen hava platformlarını yakından inceleme fırsatı buldu. Katılımcılar üretim hatlarını gezerken, ayrıca uçuş gösterileri, deneyim alanları, kariyer oturumları ve interaktif atölyelere katıldı. Etkinliğin ilk gününde ilkokul ve ortaokul öğrencileri ağırlandı. HÜRJET ve KAAN temalı gösteriler yoğun ilgi görürken, GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri ile ANKA ve AKSUNGUR insansız hava araçlarının uçuş gösterileri gerçekleştirildi. Çocuklar ayrıca HÜRKUŞ deneyim alanında vakit geçirirken, KAAN’ı sanal gerçeklik teknolojisiyle deneyimledi ve HÜRJET 360 simülatöründe uçuş tecrübesi yaşadı. İkinci gün ise lise ve üniversite öğrencilerine yönelik etkinlikler düzenlendi. HÜRJET ve GÖKBEY’in gerçekleştirdiği uçuş gösterileri izleyicilerden ilgi gördü. TUSAŞ insan kaynakları ekipleri tarafından kariyer fırsatları ve staj programlarına ilişkin bilgilendirme de yapıldı. Test pilotlarıyla söyleşi ve imza etkinlikleri gerçekleştirildi. Öte yandan, TUSAŞ’ın uzun dönem yetenek programlarından biri olan "SKY Experience Programı" kapsamında mezuniyet töreni düzenlendi. Üniversite 3 ve 4. sınıf öğrencilerine yönelik yürütülen programda bu yıl 600 adaydan 293’ünün başarıyla mezun olduğu belirtildi.