GÜNDEM - 07 Kasım 2025 Cuma 14:37

Marmaris Orhaniye Mahallesi’nde kanserle mücadele eden çift yıkım kararıyla sarsıldı

A
A
A
Marmaris Orhaniye Mahallesi’nde kanserle mücadele eden çift yıkım kararıyla sarsıldı

Muğla’nın gözde turistik ilçelerinden Marmaris’te imara aykırı yapılarla ilgili yıkım kararları uygulanmaya devam ederken Orhaniye Mahallesi’nde kanserle mücadele eden bir çiftin yaşadığı dram dikkat çekti. Sekiz yıl önce satın aldıkları arsaya ikinci el prefabrik parçalarla ev yapan Fikriye-Sedat Özkan, şimdi yıkım kararıyla karşı karşıya olduklarını belirttiler.


Dört yıldır amansız hastalık ile mücadele eden her gün onlarca ilaç içip, kanser tedavisi sürecinin bulunduğu ortamla yakından ilgili olduğunu söyleyen 65 yaşındaki Fikriye Özkan, "İstanbul’daki doktorumuz ‘Nerede yaşıyorsanız o şekilde devam edin, sağlığınıza iyi geliyor’ dedi. Sekiz aydır buradayız, oturduğumuz prefabrik ev yıkılır ve buradan gidersek yaşayamayız" ifadelerini kullandı.


65 yaşındaki Fikriye Özkan, yıkım kararını aldıktan sonra Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü ile görüştüğünü belirterek, "Kanun neyi gerektiriyorsa onu yapmak zorundayım, senin evinle ilgili işlem yapmazsam benim hakkımda soruşturma açılır" yanıtını aldığını söyledi.



"Bizim gidecek hiçbir yerimiz yok"


Gözyaşları içinde yaşadıklarını anlatan Fikriye Özkan, "Devletimize sığındık, kaymakamımıza gittik. Kaymakamımız valimizle görüşmüş ama yapılacak bir şey olmadığını söylemişler. Bizim gidecek hiçbir yerimiz yok" diyerek yetkililerden yardım istedi.



"Elektrik bağlandı, su bağlandı, vergi ödüyoruz ama kaçak deniliyor"


Bir yandan yakalandığı cilt kanseri ve beynindeki ödemle mücadele edip diğer yandan kanser hastası eşinin tedavisi ile ilgilendiğini kaydeden 67 yaşındaki Sedat Özkan ise "2018’de burayı su basman seviyesinde yaptırdık, sonra ikinci el prefabrik parçalarla evi tamamladık. Belediye bize adres kayıt belgesi verdi, elektrik bağlandı, su bağlandı. Emlak vergisi ve çöp vergisi ödüyoruz. Ama şimdi ’kaçak’ denilerek yıkımla karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.



"2018’den sonra yapıldığı için belgelerimiz iptal edildi"


Marmaris Orhaniye köyüne tatil için değil tedavileri gereği geldiklerini belirten Özkan Çifti, "Bu mahallede on evden sekizi kaçak. Biz 2018’de yapı kayıt için başvurduk. Eşim beyin kanaması geçirdiği için komşularımız başvurdu. Ama yapı 2018’den sonra yapıldığı için belgelerimiz iptal edildi ve yıkım kararı çıktı. Şimdi çaresiz bir şekilde bekliyoruz" şeklinde anlattı.


Mahalle sakinlerinden ve Özkan çiftinin komşularından olan Serdar Coşkun, 2017’de prefabrik ev için anlaştığı firma tarafından dolandırıldığını belirterek, "Dolandırılmasaydım 2017’de evimi yapacak ve yapı kayıt belgesini alacaktım. Param gidince ancak 2018’de yaptırabildim. Hem dolandırıldım hem de yıkımla karşı karşıyayım. Bunun suçlusu ben miyim hem param gitti hem de emeklerimle yaptığım iki göz prefabrik evim gidecek ‘ dedi. 65 yaşındaki emekli Serdar Coşkun devlet yetkililerinden destek beklediklerini ifade etti.


Orhaniye mahallesinde yaşayan Aysun Atıcı ise belediyeye çağrıda bulunarak, "Belediye başkanına sesleniyoruz, lütfen fakirlerin, garibanların evleri yıkılmasın" ifadelerini kullandı.



"Önümüz kış, yaşlısı var hastası var yıkım ertelensin"


Mahalle sakini Ali Fuat Ersoy da kış şartlarına dikkat çekerek, "Çocukları okula gidenler var, evinde yaşlı ve hastası olanlar var. İnsaniyet namına bu yıkımların ertelenmesini istiyoruz" dedi.


Ayrıca Orhaniye mahallesinde yaşayan bazı mahalle sakinleri köyde çok sayıda bungalov ve villa olmasına rağmen bu konutlara bir şey yapılmadığını sadece dar gelirli vatandaşların evlerin yıkılacağını ileri sürdüler.



Marmaris Orhaniye Mahallesi’nde kanserle mücadele eden çift yıkım kararıyla sarsıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Demans hastalarına sanatla farkındalık çağrısı Manisa’da sahnelenen "Demans Pratiği" adlı tiyatro oyunu, demans hastalarına bakım veren bireylerin yaşadığı zorlukları gözler önüne sererken, izleyicilerden yoğun ilgi gördü. Sanat aracılığıyla toplumsal bilinç oluşturmayı amaçlayan etkinlikte duygu dolu anlar yaşandı. Yunusemre Belediyesi ile Manisa Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde sahnelenen "Demans Pratiği - Navigate Projesi" adlı tiyatro oyunu, vatandaşlarla buluştu. Demans hastalarına bakım veren bireylerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmeyi amaçlayan etkinlik, Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Uğur Mumcu Sahnesi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Manisa Büyükşehir Belediyesi, Yunusemre Belediyesi, Türkiye Alzheimer Derneği Manisa Şubesi ve Manisa Tabip Odası’nın ortaklaşa düzenlediği etkinlik, "Bakımverenler için tiyatro oyunu ile eğitim" sloganıyla sahnelendi. Oyunun yönetmenliğini Doç. Dr. Armağan Uysal üstlenirken, oyuncu kadrosunda Armağan Uysal, Güzin Sönmez ve Fatma Kılıçsoy yer aldı. Tiyatro oyunu, bakım veren bireylerin günlük yaşamda karşılaştığı fiziksel ve duygusal zorlukları sanatın diliyle izleyiciye aktarırken, demans hastalarının yaşadığı sosyal süreçlere de dikkat çekti. İzleyicilerin büyük ilgi gösterdiği oyunda zaman zaman duygu dolu anlar yaşandı. Etkinliğe Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Mesut Doğan, Ferdi Zeyrek Vakfı Başkanı Nurcan Zeyrek, Türkiye Alzheimer Derneği Manisa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hatice Mavioğlu, Manisa Büyükşehir Belediyesi Koordinatörü Derya Hüner, şube müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Sosyal sorumluluk projelerine önem veren Manisa Büyükşehir Belediyesi ile Yunusemre Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği program, katılımcılar tarafından takdirle karşılandı.
Kars Kars’ta Sazangiller avcılığına 3 aylık yasak Kars İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması amacıyla sazangiller avcılığına yönelik yasak döneminin başladığını duyurdu. Yapılan açıklamada, 15 Mayıs 2026 ile 15 Ağustos 2026 tarihleri arasında il genelindeki tüm iç sularda sazangillerin avlanmasının yasak olduğu bildirildi. 11 Ağustos 2024 tarih ve 32629 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "6/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ" ile "6/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ" hükümleri doğrultusunda uygulanacak yasak kapsamında; sazangillerin avlanması, satışı, nakli ve imalatta kullanılması da yasak kapsamına alındı. Yetkililer, üreme döneminde balık popülasyonunun korunmasının doğal yaşamın devamlılığı açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, vatandaşların kurallara hassasiyetle uyması gerektiğini vurguladı. Açıklamada ayrıca, yasağa aykırı hareket eden kişiler hakkında 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında yasal işlem uygulanacağı belirtildi. Denetimlerin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından aralıksız sürdürüleceği ifade edildi. Kars’taki göl, gölet, baraj ve akarsularda uygulanacak yasakla birlikte, su ürünleri kaynaklarının gelecek nesillere aktarılması ve ekolojik dengenin korunmasının hedeflendiği kaydedildi.