GÜNDEM - 12 Aralık 2025 Cuma 13:11

Menteşe Belediyesi, ekolojik gerontoloji ve yaşlanma etkinliği düzenledi

A
A
A
Menteşe Belediyesi, ekolojik gerontoloji ve yaşlanma etkinliği düzenledi

Menteşe Belediyesi, "yaşlı dostu ve sürdürülebilir bir kent" oluşturma hedefi doğrultusunda önemli bir adım atarak Ekolojik Gerontoloji ve Yaşlanma Etkinliği’ne ev sahipliği yaptı. Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, yaşlanma süreci ve kent yaşamının bu sürece adaptasyonu çok boyutlu olarak ele alındı.



Çok sayıda uzmanın katılımıyla gerçekleşen etkinlik, yaşlılık ve kent yaşamı konularını farklı disiplinlerden ele aldı. Etkinlikte, Uygulamalı Gerontoloji Yaklaşımları Dr. Özlem Özgür, Esra Çiçek ve Murat Esentürk, Demans Hastalıkları ve Sağlıklı Beslenme Dr. Melih Vural, Yaşam Boyu Hukuk ve Yaşlı Hakları Av. Demir Durak, Gerontolojide Yerel Yönetimlerin Rolü Prof. Dr. İsmail Tufan ,Birlikte Filizleniyoruz Bitki Dikme Etkinliği Ziraat Yük. Mühendisi Necla Dal, Hareket ve Esneme Atölyesi: Ant. Melisa Yıldırım tarafından sunum gerçekleştirildi.



Etkinlikte söz alan Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal Aras, hayat döngüsünün kaçınılmaz bir parçası olan yaşlanma sürecine ve kent yönetimlerinin sorumluluklarına dikkat çekti.



Başkan Köksal Aras, sözlerine "Hepimiz birer bebek olarak dünyaya geliyoruz. Daha sonra yetişkin birer birey oluyoruz ve daha sonra yaşlanıyoruz. Bu hayat döngüsü hepimiz için geçerli" diyerek başladı.



Menteşe’nin daha yaşanabilir ve kapsayıcı bir kent olması için yaptıkları çalışmalara değinen Köksal Aras, kısa süre önce tamamlanan Yerleşilebilirlik Eylem Planı çalıştayı hakkında bilgi vererek, "Kent yöneticileri olarak bütün bu hayat döngülerindeki dönemlerimizi dikkate alıp buna göre programlarımızı, planlarımızı, projelerimizi, yol haritamızı belirlememiz gerekiyor. Kentteki bir engelli de, hamile kadın da, yaşlı birey de, çocuk da o kentin imkanlarından faydalanmalı ve bizim görevimiz bunların ulaşılabilirliğini arttırmak" dedi.



Çalıştayda her masada kadınlar, engelliler, kamu kurumu ve belediye temsilcileri ile kırsaldaki kadınlardan öğrencilere kadar her kesimden insanın bir araya geldiğini belirten Köksal Aras, çıkan raporun belediyenin yol haritasını oluşturduğunu söyledi.



Türkiye ve özellikle Muğla nüfusunun giderek yaşlandığı gerçeğine vurgu yapan Başkan Köksal Aras, özellikle pandemi döneminde Muğla’ya yerleşen büyükler sayesinde nüfusun ciddi anlamda yaşlandığını aktararak, "Nüfusumuz giderek yaşlanıyor. Muğla’nın nüfusu daha da fazla yaşlanıyor. Çok kısa bir süre içinde nüfusumuzun beşte biri yaşlı olacak. Bu bir gerçek olarak önümüzde duruyor" şeklinde konuştu.



Başkan Köksal Aras, belediye olarak gerçekleştirdikleri mekansal düzenlemelerin yalnızca belirli bir kesime değil, tüm topluma hizmet ettiğini belirtti. Engelli rampalarının hamile kadınlardan bebek arabası taşıyan ebeveynlere kadar herkesin hayatını kolaylaştırdığını ifade etti.



Yaşlılara yönelik tesislerdeki yaklaşım değişikliğini de duyuran Köksal Aras, "Artık biz, ’Bakım evi’ ve ’Huzurevi’ kavramını değiştirelim. Açılan tesislere ’Yaşam Evi’ diyelim dedik. Çok kısa bir zaman içinde Hasan Özcan Yaşam Evi’nin açılışını yaptık. Bu tesislerde sadece hayatın son zamanlarını öylesine geçirmek değil, verimli ve üretken bir biçimde geçirmek, sanat ve fikir üretmek hedefleniyor"



Köksal Aras, açılan ve temeli atılan Yaşam Evleri’nin sadece birer yatakhane ve yemekhane değil, kafeterya, toplantı salonu, resim atölyesi, kütüphane, teknoloji odası, kuaför, diyetisyen ve psikolog gibi birçok fonksiyona sahip olduğunu ekledi.



Konuşmasının sonunda doğayla etkileşime ve ekoloji konusuna da değinen Köksal Aras, bu tür etkinliklerin yaşlılıkla ilgili farkındalığı artırdığını belirterek katılımcılara ve emeği geçen herkese teşekkür etti.



Menteşe Belediyesi, ekolojik gerontoloji ve yaşlanma etkinliği düzenledi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van’da sokak köpeği dehşeti: 11 yaşındaki çocuk parçalamaktan son anda kurtuldu Van’ın Muradiye ilçesinde okul çıkışı 5 başıboş sokak köpeğinin saldırısına uğrayan 11 yaşındaki çocuk, çevredeki bir servis şoförünün müdahalesiyle ölümden döndü. Edinilen bilgiye göre olay, bugün saat 16.30 sıralarında Muradiye ilçesi Gönderme Mahallesi’nde meydana geldi. Okuldan çıktıktan sonra evine gitmek üzere yola koyulan 11 yaşındaki Y.A. isimli çocuğa bir anda çevresini saran 5 başıboş sokak köpeğinin saldırısına uğradı. Köpeklerin arasında kalarak dehşeti yaşayan küçük çocuk, vücudunun çeşitli yerlerinden aldığı ısırık darbeleriyle ağır yaralandı. Saldırı esnasında tesadüfen bölgeden geçmekte olan bir okul servisi şoförü, durumu fark ederek hemen müdahale etti. Şoförün çabalarıyla köpeklerin elinden kurtarılan çocuk olay yerine çağrılan sağlık ekiplerince yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Vücudunda derin yaralar ve diş izleri bulunan çocuğun sağlık durumunun takip edildiği öğrenildi. Hastanede çocuklarının iyileşmesini bekleyen aile ve yakınları ise bölgedeki başıboş köpek sorununa dikkat çekerek yetkililerden taleplerini dile getirdi. Daha önce benzer bir olayda hayatını kaybeden Hamza’yı hatırlatan aile fertleri, "Kendi çocuklarımızın da ölmesi mi gerekiyor? Bu soruna artık kalıcı bir çözüm bulunmalı" diyerek tepkilerini dile getirdi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.