EKONOMİ - 07 Ekim 2019 Pazartesi 16:03

Milas Süt Birliği Başkanı Gezgin; “Çiğ süt referans fiyatı üreticimize nefes aldıracak”

A
A
A
Milas Süt Birliği Başkanı Gezgin; “Çiğ süt referans fiyatı üreticimize nefes aldıracak”

Türkiye Süt Üreticileri Merkezi Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, soğutulmuş çiğ süt fiyatlarının 15 Kasım’dan geçerli olmak üzere 2020’nin sonuna kadar yüzde 15 artışla 2.

Türkiye Süt Üreticileri Merkezi Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, soğutulmuş çiğ süt fiyatlarının 15 Kasım’dan geçerli olmak üzere 2020’nin sonuna kadar yüzde 15 artışla 2.30 TL olarak belirlenmesini, üretici açısından önemli bir fiyat revizesi olarak değerlendirdi.


Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, üreticinin desteklenmesi açısından süt fiyatlarının daha iyi noktalarda olması gerektiğini düşündüğünü belirtmişti. Bakan Pakdemirli’nin bu açıklamaları ve üretici birliklerinden gelen talebin ardından Ulusal Süt Konseyi toplanarak, soğutulmuş çiğ süt fiyatlarını yeniden belirledi.


Bakanlık, üretici ve sanayici temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen Ulusal Süt Konseyi toplantısında, üretici temsilcileri soğutulmuş çiğ süt fiyatlarının 50 kuruş artırılarak bunun 25 kuruşunun desteklerden 25 kuruşunun da fiyatlara yansıtılmasını istedi. Süt üreticilerinin yakından takip ettiği toplantıda, 15 Kasım’dan geçerli olmak üzere çiğ süt fiyatlarının yüzde 15 artırılarak 2.30 TL olmasına karar verildi.


Türkiye Süt Üreticileri Merkezi Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği yeni soğutulmuş çiğ süt fiyatını üreticileri memnun eden bir fiyat revizyonu olarak değerlendirdi.


Ulusal Süt Konseyi’nin tüm taraflarla birlikte Bakanlık himayelerinde, süt üreticilerini kaliteli ürün üretmeye teşvik edecek bir taslak üzerine çalışma yaptığını duyuran Başkan Gezgin, çiğ süte yeni fiyat belirleme sistemi getirecek olan tasarıyla ilgili şunları kaydetti; “Bu güne kadar 1 litre soğutulmuş çiğ süt fiyatı belirlenirken kaliteye bakılmazken, Bakanlığımız ile üretici örgütleri tarafından yeni dönemde kalite bazlı ödemeye geçilmesi için çalışma başlatıldı. Bu yeni tasarıda üretilen sütün protein ve yağ değerlerine bakılacak ve bu değerlere göre ödeme yapılacak.”


Kalite bazlı üretimi hedeflediklerini söyleyen Gezgin, Milas Süt Birliği üyesi üreticilerin kaliteli üretim yapabilmesi için birçok alanda destek sağladıklarını ve bu alanda altyapı ile yetişmiş insan gücüne yatırım yaptıklarını ifade etti.


Yeni dönemde soğutulmuş çiğ sütün bileşenlerine göre sınıflandırılarak fiyatlandırılacağını kaydeden Gezgin, “Bu sistem, kalite kriteriyle teşvik alacak olan üreticinin milli ekonomiye daha fazla katkı sunmasını sağlayacak. Milas Süt Birliği olarak savunduğumuz bu uygulama için iki yıl önce hazırlık yapmaya başlamıştık ve şuan hazırız. Bu anlamda, Selimiye’de Ege Bölgesi’nin sayılı tesisleri arasında gösterilen Çiğ Süt Yenileşim Merkezimizi kurduk. Selimiye ve Baharlı’daki iki tam teşekküllü laboratuvarımızda görev alan personelimiz, üretilen sütün bütün değerlerini ölçebiliyor. Milas Süt Birliği üyeleri, yatırımlarımız ve çalışmalarımız sayesinde kalite bazlı ödeme sistemine sorunsuz bir şekilde geçebilecek" dedi.


Üreticilerin sorunları ve talepleri doğrultusunda yetkili kurum ve kuruluşlarla, mercilere sürekli temas halinde olduklarını ifade eden Gezgin, “Çiğ süt referans fiyatı, 15 Kasım 2019 - 31 Aralık 2020 tarihlerinde geçerli olmak üzere, Ulusal Süt Konseyi tarafından revize edildi. Üreticimizin üretimini artırarak devam ettirebilmesi için süt fiyatlarının daha iyi noktalarda olmasını arzu eden Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’ ye, tüm çalışma ekibine üreticilerimiz adına teşekkür ediyorum. Yeni fiyat uygulamasının da hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.


Üreticilerin, çiğ süt desteklemeleri ve yem fiyatları konusunda endişeleri olduğunu belirten Gezgin, “Üreticilerimiz süte her zam geldiğinde yem fiyatlarına da zam yapıldığına dikkat çekerek, Bakanlığımızın bu konuda gerekli çalışmaları yapmasını ve önlem almasını istiyor. Üreticilerimizin, yeni süt fiyatının 2020’nin sonuna kadar devam edeceği zaman diliminde, maliyetlerin de yerinde kalıp kalmayacağı konusunda kaygıları bulunuyor. Sektörü ayakta tutan devlet destekleri ve teşviklerin pozitif yönde devam etmesini, yeni soğutulmuş çiğ süt fiyatının ilerleyen dönemde maliyet artışına göre yeniden değerlendirmesini üreticilerimiz adına talep ediyoruz. Bu taleplerin gerçekleştirilmesiyle, sektördeki istikrarın sağlanarak üretim ve kalitenin artacağına inanıyoruz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Yabancı uyruklu kadın insan ticaretinden tutuklandı Samsun’da polis ekipleri tarafından yabancı uyruklu kadınları zorla çalıştırıp fuhşa sürükleyenlere yönelik yapılan operasyonda Kırgız uyruklu kadın ile birlikte 3 kişi yakalandı. Adliyeye sevk edilen yabancı uyruklu kadın tutuklanırken, 2 şahıs serbest bırakıldı. Edinilen bilgiye göre, Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, alınan istihbari bilgiler doğrultusunda yaptıkları çalışma sonucu Kırgız uyruklu M.A. adlı kadının, Özbekistan ve Azerbaycan’dan yasal yollardan kadın getirdiği, Türkiye’de kalış süresi dolan kadınları hasta bakıcılık işinde çalıştırdığı, bu kadınlardan komisyon adı altında para aldığı ve yine söz konusu kadınlara fuhuş yaptırdığını tespit etti. Göçmen polisi, H.G. adlı şahsın M.A. adlı kadının getirdiği kadınlara fuhuş yaptırdığını ve E.Y. adlı şahsın da M.A. ile birlikte kadınları zorla çalıştırdığını ortaya çıkardı. Polis yaptığı operasyon sonucu Kırgız uyruklu M.A. ile Türk vatandaşı E.Y. ve H.G.’yi yakalayarak gözaltına aldı. Polisin operasyonunda 6 kadın kurtarıldı. Kurtarılan 6 mağdur kadının da sınır dışı edilmesi için çalışma başlatıldı. Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünde sorguları tamamlanan M.A. adlı kadın ile E.Y. ve H.G. bugün Samsun Adliyesine sevk edildi. E.Y. ve H.G. savcıya ifade verdikten sonra serbest bırakılırken, nöbetçi mahkemeye ifade veren M.A. adlı kadın mahkemece "insan ticareti" suçundan tutuklanarak Samsun T Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.
Ankara Savunma Sanayii Başkanı Görgün: “Simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı” Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "Son yıllarda simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı. Askeri simülatör ve eğitim sistemleri, pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir" dedi. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, SİMSOFT ANKARA HAB’da SİMMER adında simülasyon merkezini açtı. Türkiye’nin uzay ve havacılık sanayiine kaldıraç olacak yerli ve yabancı firmaların ve yan sanayi firmalarının bölgeye çekilmesi doğrultusunda kurulan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin (HAB) birinci etabı için çalışmalar 2017 yılının son çeyreği ile başladığını belirtti. Test merkezinin küçük ve orta ölçekli işletmelerin sektöre daha çok dahil edilebilmesi amacıyla kurulduğunu belirten Görgün, "Birinci etabımızda fiili üretime geçen firma sayısı 43 olup, firmalarımız toplam 253 bin metrekare kapalı alanda üretim faaliyetlerini yürütmektedir. Buna ilaveten inşaat faaliyeti aktif olarak devam eden 74 firmamız bulunmaktadır. Yine bugün itibari ile 2 bin 200 kişiye istihdam sağlanmakta olan OSB’mizde inşaatı devam eden sanayicilerimizin de faaliyete geçmesi ile birlikte istihdam sayısının 7 bin 500 olacağını öngörmekteyiz. OSB’mizin her iki etabının da faaliyete geçmesi ile birlikte bölgemiz toplam alanı 700 hektar seviyelerine ulaşacak. Yapılacak toplam yatırım tutarı 3 milyar dolar olacak ve bölgede 20 bin kişiye istihdam sağlanacaktır" diye konuştu. Askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörleri üretilecek Son yıllarda simülasyon teknolojilerinin dünyada artan bir önem kazandığının altını çizen Görgün, simülasyon teknolojilerinin NATO bünyesinde de kritik teknoloji olarak kabul edildiğini dile getirerek, "Askeri simülatör ve eğitim sistemleri pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir. Başkanlığımız tarafından Simsoft firmamıza sağlanan kredi desteği ile bugün açılışını gerçekleştireceğimiz ’SİMMER- Yeni Nesil Simülatör Üretim, Eğitim ve Test Merkezi’nde hava, kara ve deniz platformlarına yönelik askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörlerinin üretimi, donanım entegrasyonu, araştırma ve test faaliyetleri yapılacaktır. Kurulan üretim hattı üzerinde, büyüklüklerine ve tiplerine bağlı olarak 10 adet simülatörün üretimi ve entegrasyonu eş zamanlı olarak yapılabilecektir. Simülatör sistemlerinde yer alan farklı kapasitelerde ve farklı serbestlik derecelerine sahip hareket sistemlerinin tasarım, üretim, entegrasyon ve test işlemleri gerçekleştirilebilecek, özgün yazılım çözümlerinin yanında, donanım ve elektromekanik sistemlerin geliştirilmesi ve üretimi de yapılacaktır" ifadelerini kullandı.