EĞİTİM - 27 Ekim 2025 Pazartesi 14:18

Muğla Büyükşehir Kent Diplomasisine yön veriyor

A
A
A
Muğla Büyükşehir Kent Diplomasisine yön veriyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Muğla Kent Diplomasisi ve Uluslararası Projeler Büyükşehir Belediyeleri Toplantısı" 25-26 Ekim 2025 tarihlerinde Akyaka’da gerçekleştirildi.


İki gün süren toplantıda, büyükşehir belediyelerinin uluslararası alandaki iş birlikleri, kent diplomasisinin yeni yönelimleri ve yerel yönetimlerin küresel fon kaynaklarına erişim stratejileri ele alındı.


Toplantıya Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Erzurum, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Malatya, Manisa, Mersin ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyelerinin ilgili daire başkanlıklarından temsilciler katıldı. Ayrıca Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı İzmir Temsilciliği, MUSKİ ve Bodrum, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris ve Menteşe belediyelerinin yetkilileri de toplantıda yer aldı.


Kent diplomasisinde yeni perspektifler münazara edildi


Toplantının ilk günü, ‘21. Yüzyılda Diplomasiyi Yeniden Tanımlamak: Kent Diplomasisi ve Önemi’, ‘Yerel Yönetimlerde Dış İlişkiler Birimlerinin Etkisi ve Uluslararası İş Birliği Stratejileri’ ve ‘Uluslararası İlişkilerde Yumuşak Güç Kavramı ve Kamu Diplomasisi’ başlıklı oturumlarla başladı.


İkinci gün ise, ‘Yerel Yönetimlerin Faydalanabileceği Fon İmkânları’ ve ‘Yerel Yönetimlerde Yerli ve Yabancı Finansmana Erişim’ temaları interaktif sunumlarla ele alındı.


Dengiz: "Her yaptığımız etkinlikte Muğla’yı temsil ediyoruz"


Muğla Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Celal Cem Dengiz, "Programdaki temel amacımız, Türkiye genelindeki dış ilişkiler dairelerinin bu zamana kadar ortaya koyduğu en başarılı örnekleri bir araya getirmek ve tecrübelerden faydalanmak. Her ne kadar biz yerel yönetimler olsak da yurt dışında yaptığımız etkinliklerde ülkemizi temsil ediyoruz. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımızın ‘Dünya Kenti Muğla’ vizyonunun iki başlığı var: İlki Muğla’yı dünyaya tanıtabilmek, ikincisi ise dünyanın en iyi örneklerini Muğla’ya getirebilmek" dedi.


Genel Sekreter Yılmaz: "Hedefimiz Muğla’yı küresele uzanan güçlü ortaklıklarla geleceğe taşımak"


Muğla Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tayfun Yılmaz, "Hedefimiz net: Muğla’nın doğasını, kültürünü ve insanını yerelden küresele uzanan güçlü ortaklıklarla geleceğe taşımak. Bu verimli buluşmaya katkı veren tüm paydaşlara teşekkür ederim. Çalışmalarımızı şeffaflık, liyakat ve kamusal fayda ilkeleriyle sürdüreceğiz" dedi.


Başkan Aras: "Muğla’dan Dünyaya uzanan bir diplomasi köprüsü kurmayı hedefliyoruz"


Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla Kent Diplomasisi ve Uluslararası Projeler Büyükşehir Belediyeleri Toplantısı hakkında görüşlerini belirterek şöyle konuştu: "Kent diplomasisi artık sadece şehirlerin dış ilişkilerini yürütmekle sınırlı değil; aynı zamanda kültürel, ekonomik, çevresel ve insani değerlerin dünyayla paylaşılmasını sağlayan yeni bir anlayışı temsil ediyor. Muğla olarak biz de bu vizyonla hareket ediyoruz. Kentimizin doğasını, tarihini, kültürünü ve insanını koruyarak dünya kentleriyle güçlü ortaklıklar kurmak istiyoruz. Muğla, sahip olduğu potansiyel ve evrensel değerlere olan bağlılığıyla yerelden küresele uzanan bir diplomasi dili geliştirebilecek güçte bir şehir. Bu tür organizasyonlar, yerel yönetimlerin küresel düzeyde daha etkin olmasına katkı sağlıyor. Bu anlayışla biz de Muğla’dan dünyaya uzanan bir diplomasi köprüsü kurmayı hedefliyoruz" dedi.



Muğla Büyükşehir Kent Diplomasisine yön veriyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da park halindeki araçlara çarpıp takla attı: Sürücü alkolmetreye üfleyemedi Bolu’da park halindeki iki araca çarptıktan sonra takla atan otomobilin sürücüsü, polis ekiplerinin dakikalar süren çabasına rağmen alkolmetreye üfleyemedi. Kazadan yara almadan kurtulan sürücü, kan testi yapılmak üzere hastaneye götürüldü. Olay, gece saatlerinde Bahçelievler Mahallesi Alemdar Sokak üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Konak Sokak’tan Alemdar Sokak istikametine dönüş yapmak isteyen F.D. idaresindeki 14 FB 828 plakalı otomobil, yol kenarında park halinde bulunan 14 ABL 306 plakalı otomobile çarptı. Çarpmanın şiddetiyle savrulan 14 ABL 306 plakalı araç da önünde park halindeki 14 AS 206 plakalı otomobile çarparak durabildi. Meydana gelen zincirleme kazada, 14 FB 828 plakalı otomobil çarpışmanın etkisiyle takla atarak ters döndü. Kazayı gören çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle ters dönen araçtan çıkarılan sürücü F.D., kontrol amacıyla sağlık ekiplerine teslim edildi. Kaza anı kamerada Kazayı şans eseri yara almadan atlatan sürücü F.D.’ye polis ekipleri tarafından alkol testi yapılmak istendi. Ancak sürücü, polis ekiplerinin dakikalar süren tüm yönlendirmelerine ve uğraşlarına rağmen alkolmetre cihazına üflemekte başarılı olamadı. O anlar ve polis ekiplerinin çabası saniye saniye kameralara yansıdı.Alkolmetre cihazına üfleyemeyen F.D., alkol oranının belirlenmesi amacıyla kan testi yapılmak üzere polis nezaretinde hastaneye götürüldü. Kazaya karışan araçların çekici yardımıyla yoldan kaldırılmasının ardından, olayla ilgili inceleme başlatıldı.