ÇEVRE - 23 Ekim 2020 Cuma 14:49

Muğla Büyükşehir’e ‘Sağlıklı Çevre’ ödülü

A
A
A
Muğla Büyükşehir’e ‘Sağlıklı Çevre’ ödülü

Bu yıl 11’incisi düzenlenen, 2020 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışmasına 35 üye belediyeden 102 proje başvurdu.

Bu yıl 11’incisi düzenlenen, 2020 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışmasına 35 üye belediyeden 102 proje başvurdu. Başvurular Büyükşehir, il, ilçe belediyeleri olmak üzere sosyal sorumluluk, sağlıklı şehir planlaması, sağlıklı yaşam, sağlıklı çevre konularında 4 farklı kategoride yapıldı. Muğla Büyükşehir Belediyesi “Muğla’da İklim Değişiminin Azaltımı’ projesi ile Sağlıklı Çevre kategorisinde jüri özel ödülüne layık görüldü.


“Muğla’da İklim Değişiminin Azaltımı” Projesi


2015 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen “İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı Projesinin devamı olarak görülen “Muğla’da İklim Değişiminin Azaltımı Projesi” İzleme Merkezi, Proje İhtiyaç Analizi ve Hedef Analizi, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı sonuçları dikkate alınarak gerçekleştirildi.


Proje 15 Eylül 2017-14 Şubat 2019 tarihleri arasını kapsadı. Projenin amacı; sera gazı emisyonları ve iklim değişikliği ile ilgili olarak kamu ve sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerinin geliştirilmesi ve sera gazı salınımı ile iklim değişikliği konusunda halkının bilinçlendirilmesi olarak belirlendi. Projenin hedefi; İklim değişikliği konusunda kamuoyunun bilinçlendirilmesi ve küresel çabalara katkıda bulunmak için Muğla’daki paydaş kapasitesini geliştirilmesiydi.


Avrupa Birliği’nden hibe alan İklim Değişikliği Azaltımı Projesi ile Muğla Büyükşehir Belediyesi değerlendirmelerine esas alabileceği bir ölçüm cihazları altyapısına sahip oldu. Muğla Büyükşehir Belediyesi İlçelerinde İklim Değişikliğini Azaltmak için gelecekte atacağı adımları belirledi ve projeyle Konacık Hizmet Binası çatısına 50 kW kapasiteli Güneş PV elektrik üretim sistemi kurdu.


Doğası, tarihi güzellikleri ile tabiat ananın en cömert davrandığı şehirlerden biri olan Muğla’da yaşamaktan ve bu şehre hizmet etmekten gurur duyduklarını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün çevre için yapılan bir hizmetin ödüllendirilmesinin de ayrı bir gurur kaynağı olduğunu belirtti. Başkan Gürün; “13 bin 247 kilometrekare yüzölçümü, 1479 km kıyı uzunluğu ile dantela gibi kıyılar, yüzde 68 orman varlığı ile yeşilin her tonu, Karia’dan Likya’ya birçok medeniyete ev sahipliği yapmış eşsiz bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu tabiat güzelliğine ve kültürel zenginliğe sahip çıkmak, geleceğe koruyarak aktarmak için elimizden gelen gayreti gösteriyor, projeler üretiyoruz. Bu hizmetlerimizden biri olan İklim Değişikliği azaltım projemiz Sağlıklı Çevre kategorisinde ödül alarak bizleri mutlu etti. Çok değerli belediyelerimizin farklı projeler ile yarıştığı 2020 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması’na katılan tüm belediyelerimizi ve jüri üyelerini emekleri için kutluyor, Büyükşehir ailemize bu ödülü kazandıran ekibe de ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Büyükşehir kırsaldaki çınarların yanında Muğla Büyükşehir Belediyesi ‘Kırsaldaki Çınarlar’ projesi ile kırsalda yaşamını sürdüren, özellikle kendi ev ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan yaşlı vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için evlerine giderek hizmet veriyor. Ekipler, proje kapsamında vatandaşların temizlik, tamirat, soba kurulumu ve daha birçok konuda yanlarında oluyor. Hizmet kapsamında bugüne kadar 761 aileye 12 bin 728 kez hizmet verilerek vatandaşlara önemli bir destek sağlandı. Nurten Kaleli; “Büyükşehir ekipleri ailemizin birer ferdi oldular” Menteşe İlçesi Ortaköy Mahallesi’nde eşi ve oğluyla oturan Nurten Kaleli, Kırsaldaki Çınarlar hizmeti ile Büyükşehir ekiplerinin belli dönemlerde kendilerini ziyaret ettiğini söyledi ve gelen ekiplerin ailelerinin birer ferdi olduğunu belirtti. Nurten Kaleli; “80 yaşındayım, eşim ve oğlumla yaşıyorum. Eşim felç geçirdi. Benim de gücüm kalmadı. Ev temizliğinden diğer işlere Büyükşehir ekipleri hep yanımda oluyor. Siliyorlar, süpürüyorlar, camları temizliyorlar. Onlar geliyoruz dediğinde ben çayı koyuyorum, çaylarını içip işlerine öyle başlamalarını istiyorum. Çünkü onlar da bizim ailemizin bir ferdi oldular” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi Kırsaldaki Çınarlar ekibinden Deniz Çağlar vatandaşların evlerine giderek tadilat, temizlik ve isteklerine göre birçok hizmeti verdiklerini söyledi. Deniz Çağlar; “Kendine bakamayan, yaşlı vatandaşlarımıza Kırsaldaki Çınarlar projemizle hizmet veriyoruz. Evlerinde temizlik, tadilat, odun kırma neye ihtiyacı varsa karşılıyoruz. Nurten teyzemize de aylık periyotlara göre uğruyor, ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu hizmetimizle onların yanında oluyor, dualarını da alıyoruz.” Kırsaldaki Çınarlar ekibinin diğer üyesi Gülden Madran da genel temizlik, dolap, kapı, cam temizliği, süpürge gibi hizmetlerle vatandaşlara hizmet verdiklerini ve kendilerini gittikleri evin bir ferdi gibi hissettiklerini belirtti.
Aydın Nazilli’de öğrenciler projelerini görücüye çıkardı Nazilli Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan Bilim Fuarı törenle açıldı. Öğrenciler, hazırladıkları projelerini heyecanla protokol üyelerine anlattı. Aydın’ın Nazilli ilçesinde bulunan Atatürk Anadolu Lisesi’nde Bilim Fuarı’nın açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Kaymakam Sedat Sırrı Arısoy, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Şimşek, şube müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Fuarda öğrenciler, hazırladıkları bilimsel çalışmaları davetlilere detaylarıyla anlattı. 17 projenin yer aldığı fuarda 13 tasarım, 4 inceleme, 1 de araştırma projesi yer aldı. Öğrencilerin yaptığı birbirinden farklı çalışmalar, protokol üyelerinden tam not aldı. Fuarın tek araştırma projesi olan “Bukalemun Saha Çalışması” projesi dikkat çekti. Bukalemunların tanıtımını ve ekosisteme olan katkılarının öne çıkarıldığı çalışmada öğrenciler, köylerdeki vatandaşlara bukalemunlar hakkında bilgi verdi ve bu hayvanın ne kadar tanındığına dair araştırma yaptı. Alper Barlık danışmanlığında projeyi hazırlayan öğrenciler İlknur Atik ve Bahriye Çiftçi, bukalemunların öldürülmemesi gerektiğini ifade ederek, “Bu projeyi hazırlamaktaki amacımız bukalemunların tanıtımlarını sağlamak ve bitki zararlıları ile mücadelesinde etkisini göstermek. Kıyı bölgelerinde daha çok varlık gösteriyor. Hassas bir hayvan oldukları için en ufak bir etkileşimde ölebiliyorlar. Bu yüzden insanlarımızı bilinçlendirmek amacıyla bu projeyi hazırladık. Soylarını devam ettirmek istiyoruz. İnsanlar bukalemunları yakalayıp öldürüyor, bazıları ilaç yapıyor. Tıpta böyle bir şeyin karşılığı yok ama halk arasında böyle bir inanış var. Arslanlı Mahallesini pilot bölge olarak seçtik. Mahalle sakinlerine bukalemunları tanıttık. Orada 100 kişi ile röportaj yaptık, 78 kişi bukalemunları tanımadığını söyledi. Kalanı ise tanıyıp öldürdüklerini söyledi. Biz de yararlarını anlattık” ifadelerini kullandı.