ÇEVRE - 14 Şubat 2026 Cumartesi 11:08

Muğla’da "zeytin kesim" tartışmasına, valilik soruşturma başlattı

A
A
A
Muğla’da "zeytin kesim" tartışmasına, valilik soruşturma başlattı

Muğla’nın Milas ilçesindeki bir arazide gerçekleştirilen zeytin ağacı kesimi, bölge siyasetinin gündemine oturdu. AK Parti Muğla İl Başkanı Cengizhan Güngör’ün ’çifte standart’ suçlamalarına, Cumhuriyet Halk Partisi kanadından ve Milas İlçe Başkanı Ahmet Kılbey’den yalanlama geldi. Muğla Valiliği ise olayla ilgili soruşturma başlattı.



Muğla Valiliği, Milas ilçesi Menteş Mahallesi’nde yer alan 109 ada 26 parseldeki arazide çok sayıda zeytin ağacının kesildiğinin tespit edilmesi üzerine harekete geçti. Valilikten yapılan açıklamada, söz konusu kesim işlemiyle ilgili idari ve hukuki sürecin ivedilikle başlatıldığı, soruşturmanın titizlikle sürdürüldüğü bildirildi.



AK Parti’den "Maskeli Siyaset" eleştirisi


AK Parti Muğla İl Başkanı Cengizhan Güngör, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Milas ziyareti öncesinde sert açıklamalarda bulundu. Kesimin yapıldığı arazinin CHP Milas İlçe Başkanı Ahmet Kılbey’e ait olduğunun basına yansıdığını belirten Güngör; "Akbelen’de enerji arz güvenliği için yürütülen taşıma ve dikim çalışmalarını ‘zeytin kıyımı’ yaygarasıyla durdurmaya çalışanlar, kendi rantları söz konusu olduğunda zeytin ağaçlarını gözlerini kırpmadan kurban edebilmektedir. CHP için zeytin, sadece siyasi rant devşirebildikleri sürece değerlidir" dedi.



Güngör, Özgür Özel’e seslenerek, "Bu çifte standardı Milas halkının gözünün içine bakarak nasıl izah edeceksiniz?" sorusunu yöneltti ve mevcut siyasi tutumu "maskeli siyaset" olarak nitelendirdi.



"Araziyle mülkiyet bağı kesildi"


İddiaların odağındaki isim olan CHP Milas İlçe Başkanı Ahmet Kılbey ise yazılı bir açıklama yaparak suçlamaları reddetti. İşlemin tamamen bir özel mülkiyet devri olduğunu savunan Kılbey, söz konusu araziyle hukuki bağının 29 Aralık 2025 tarihinde sona erdiğini, bu tarihten sonraki tasarruflardan sorumlu tutulamayacağını ifade etti. Kılbey, arazinin herhangi bir maden veya enerji şirketine satılmadığını, mülkiyet devrinin yasal çerçevede gerçekleştiğini ve kendisinin bu olayla ilişkilendirilmesinin hukuken mümkün olmadığını belirtti.



Muğla’da "zeytin kesim" tartışmasına, valilik soruşturma başlattı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden Pütürge’ye 37 milyon TL’lik yatırım Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, 2025 yılı yatırım programı kapsamında Pütürge ilçesinde yürüttüğü altyapı çalışmalarını başarıyla tamamladı. İlçe genelinde 54 mahallede gerçekleştirilen çalışmalarla yaklaşık 37,2 milyon TL tutarında altyapı yatırımı hayata geçirilerek, Pütürge altyapısı önemli ölçüde güçlendirildi. MASKİ Genel Müdürlüğü tarafında icra edilen 2025 yılı yatırım programı ile Pütürge’ye 16.6 kilometre yeni içme suyu hattı ve 680 metre kanalizasyon hattı çalışması tamamlandı. 4 adet yeni içme suyu deposu ve 3 adet de sondaj çalışması gerçekleştirildi. Ayrıca çalışmalar kapsamsında 27 içme suyu deposunda bakım, onarım ve 64 depoda temizlik çalışmaları yapıldı. 16 farklı su kaynağında iyileştirmenin de gerçekleştirildiği çalışmalarda 750 metre yağmur suyu hattı standartlara uygun olarak tamamlanarak vatandaşların hizmetine sunuldu. "Yatırım programımız 37 milyon lira ile tamamlandı" Pütürge ilçesinde gerçekleştirilen çalışmaların son derece önemli olduğunu belirten Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük, yapılan yatırım ve hizmetlerden dolayı Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’e teşekkür etti. Başkan Sülük, "2025 yılı için MASKİ Genel Müdürümüzle yaptığımız toplantıda 25 milyonluk bir yatırım konusunda görüşmüştük. Pütürge’ye 37 milyon yatırım yapıldı. Yarımın yükselme sebebi su kesintileri, değişen şebeke ve ekstra acil durumlardan kaynaklandı" diyerek başta Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er olmak üzere emeği geçen MASKİ Genel Müdürlüğüne teşekkür etti. "Yatırımın üstünden bir yatırım daha gerçekleştirdik" Pütürge ilçesinde yapılacak olan 25 milyon değerindeki yatırımının yaşanılan ekstra durumlardan kaynaklı olarak 37 milyon olarak tamamlandığını belirten MASKİ Genel Müdürü Sinan Çeçen, "Başkanımızın da söylediği gibi biz Pütürge anlamında bir önceki toplantımızda aldığımız notlar üzerine 25 milyonluk yatırım planı yapmıştık. Dönem içinde ülke genelinde yaşanan kuraklıktan dolayı Malatya da maalesef etkilendi. Bu nedenle bazı önceliklerimiz değiştiği ve planlarımız arasında olmayan ilave ek işler yaptık. Dolayısıyla yatırım programımızın üstünden bir yatırım daha gerçekleştirmiş olduk. Biz Pütürge ilçemizde 2025 yılı yatırım programının büyük kısmını yılın son çeyreğinde gerçekleştirdik" diye konuştu.
Kayseri Talas’ta Ramazan sahnesi dolu dolu Talas Belediyesinin Ramazan ayına özel kültür etkinlikleri hafta sonunda sanat dolu iki özel programla devam etti. Cumartesi akşamı kum sanatı ve şiir konseriyle görsel bir şölen yaşanırken, pazar günü ise tasavvuf musikisinin güçlü sesi Necip Karakaya ile Talas Belediyesi personelinden oluşan Grup Şantiye sahne aldı. Cumartesi akşamı sanatçı Tarkan Köylü, kum sanatı gösterisi ve şiir konseriyle izleyicilere hem görsel hem de duygusal bir deneyim yaşattı. Ramazan’ın manevi iklimine uygun temalarla hazırlanan gösteri, salonda büyük beğeni topladı. Program sonunda duygularını paylaşan Köylü, Talaslıların enerjisine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: "Güzeli övmeye ne hacet derler ya Güzel zaten ortada. Talas halkının enerjisiyle beraber bugün Ramazan’ın ayrı bir görselliğiyle çok güzel bir program yaptık. Şiir konserimiz oldu, kum sanatı gösterimiz oldu. Mustafa Başkanımıza çok teşekkür ediyorum." Gönül pınarları coştu Pazar akşamı ise sahne bu kez ilahilerin sevilen ismi Necip Karakaya ile Talas Belediyesi personelinden oluşan Grup Şantiye’ye aitti. Salonu dolduran vatandaşlar, seslendirilen eserlerle manevi bir yolculuğa çıktı. Konser sonunda konuşan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, "Necip Hocam hem hemşehrimiz hem de dostumuz. Bizi hiçbir zaman kırmıyor. Bize böylesine feyizli bir akşam yaşattığı için özellikle çok teşekkür ediyorum. Dün de kendisinden çok istifade ettik. Türkiye’ye mal olmuş bir güzel gönül. Bizim personelimiz, değerli kardeşlerim de kendisine eşlik etti. Gönül pınarlarımızı bir kez daha coşturdunuz. Allah sizden razı olsun" ifadelerini kullandı. Çiçekle teşekkür Konuşmanın ardından Başkan Mustafa Yalçın, Necip Karakaya’ya ve Grup Şantiye adına solist Semih Tercan’a çiçek takdim etti. Talas’ta Ramazan etkinlikleri; sanatın, müziğin ve maneviyatın iç içe geçtiği programlarla ilçe sakinlerini bir araya getirmeye devam ediyor. Ramazan, Talas’ta sadece bir ay değil; gönülleri buluşturan bir iklim olarak yaşanıyor.