SAĞLIK - 24 Mart 2026 Salı 09:39

Op. Dr. Akyol: "Göz kapağı estetiği ile daha dinç ifade mümkün"

A
A
A
Op. Dr. Akyol: "Göz kapağı estetiği ile daha dinç ifade mümkün"

Memorial Bodrum Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Gözde Akyol, göz çevresinde zamanla oluşan sarkma, torbalanma ve kırışıklıkların kişiyi olduğundan daha yorgun ve yaşlı gösterebildiği belirtilirken; göz kapağı estetiği ile daha dinç ve canlı bir görünüm elde edilebildiği açıkladı.


Göz çevresinin yüz bölgesinde yaşlanmanın en hızlı fark edilen alanlarından biri olduğunu belirten Memorial Bodrum Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Gözde Akyol; ince deri yapısı, yer çekimi ve mimik hareketlerinin etkisiyle zamanla göz kapaklarında sarkma, torbalanma ve kırışıklıkların oluşabildiğini söyledi. Bu durumun kişiyi daha yorgun, uykusuz ve yaşlı gösterebildiğini ifade etti.


Estetik cerrahideki gelişmeler sayesinde bu görünümün düzeltilebildiğini aktaran Akyol, göz kapağı estetiği olarak bilinen "blefaroplasti" işleminin hem kadınlar hem de erkekler arasında giderek daha fazla tercih edildiğini kaydetti.


Blefaroplastinin, üst ve alt göz kapaklarında biriken fazla deri ve yağ dokusunun cerrahi olarak çıkarılması işlemi olduğunu belirten Akyol; bu operasyonla göz çevresinin daha gergin, canlı ve dinamik bir görünüme kavuştuğunu ifade etti. İşlemin, yüzün genel ifadesini değiştirmeden daha dinlenmiş bir bakış sağlamayı hedeflediğini dile getirdi.


Üst göz kapağındaki sarkmaların yalnızca estetik bir sorun olmadığını vurgulayan Akyol, bazı durumlarda görme alanını da daraltabildiğini belirtti. Bu tür ameliyatların sadece kozmetik değil, aynı zamanda fonksiyonel fayda da sağladığını ifade etti. Alt göz kapaklarında oluşan torbalanmaların ise yorgun bir ifade oluşturduğunu, cerrahi müdahale ile bu durumun giderilebildiğini söyledi.


Ameliyat öncesinde doğru planlamanın büyük önem taşıdığına dikkat çeken Akyol; detaylı muayene yapılması, kişinin beklentilerinin net olarak anlaşılması ve gerçekçi sonuçların değerlendirilmesi gerektiğini aktarırken, deneyimli bir plastik cerrah tarafından planlanan operasyonların genellikle lokal anestezi altında kısa sürede tamamlandığını, iyileşme sürecinin ise çoğu hastada birkaç hafta içinde belirgin şekilde ilerlediğini kaydetti.


Göz kapağı estetiğinin daha parlak bir bakış, daha dinç bir ifade ve artan özgüven sağladığını belirten Akyol; her estetik girişimde olduğu gibi bilinçli karar verilmesi ve uzman görüşü alınmasının önemine işaret etti.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Güngören’de ‘Kentsel Dönüşememe’ isyanı Güngören Sanayi Mahallesi’nde kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binaların bulunduğu alanlar, adeta birer harabeye dönüştü. Aradan geçen yıllara rağmen bir türlü yapılamayan inşaatlar nedeniyle araziler moloz ve çöp yığınlarıyla doldu. Bölge madde bağımlıların meskeni haline gelirken, mahalle sakinleri duruma isyan etti. Moloz yığınları sağlığı tehdit ediyor Güngören Sanayi Mahallesi’nde kentsel dönüşüm vaadiyle yaklaşık 3 yıl önce yıkılan binaların yerini modern yapılar yerine çöp ve moloz dağları aldı. Belediye ekipleri tarafından temizlenmediği iddia edilen bu alanlar, hem çevre kirliliği hem de ciddi sağlık risklerini beraberinde getiriyor. Mahalle sakinleri, belediyeye defalarca başvurduklarını ancak alanın bakımsız bırakılması nedeniyle tepkilerinin her geçen gün arttığını dile getiriyor. Bölgedeki güvenlik sorununa dikkat çeken mahalle sakini Aydın Algün, durumun vahametini belirterek "Buraya akşam saat 10’dan sonra çıkamıyoruz, korkuyoruz; her türlü insan var. Kağıt toplayıcıları sürekli kamyonlarla geliyorlar, her sokaktalar. Tedirginlikten sokağa adım atamaz olduk. Ben çocuğumu bu bölgeden okula tek başına yollayamam, illa eşlik etmem gerekiyor. Burası tam 5 senedir kentsel dönüşüm adı altında bu şekilde terk edildi" şeklinde konuştu. Kentsel dönüşüm sürecinin yanlış yönetildiğini savunan bir diğer vatandaş Halis Karakulak ise plansız yıkımlara tepki gösterdi. Karakulak, "Kentsel dönüşüm yapıyorsan ada bazlı yapacaksın. Komple yıkıp tek seferde inşaata başlayacaksın ki hem devlet hem de vatandaş kurtulsun. Burada tek bir bina yıkılıyor, bir yıl sonra yanındaki yıkılıyor. Ortaya çıkan manzara berbat. Görüldüğü gibi çevre kirlilik içinde ve burada her türlü asayiş olayı yaşanabilir" dedi
Kayseri Talas’tan eğitime öncü katkı: Finansal okuryazarlıkta bir adım önde Millî Eğitim Bakanlığı tarafından bugün ülke genelinde okullarda uygulanacak finansal okuryazarlık dersleri öncesinde, Talas Belediyesinin geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği örnek proje yeniden gündeme geldi. Talas Belediyesi; çocukların küçük yaşta bilinçli bireyler olarak yetişmesine katkı sunmak amacıyla geçtiğimiz yıl temmuz ayında önemli bir çalışmaya imza atarak ’Elif ve Mehmet ile Finansal Okuryazarlık’ kitabını hazırlayıp öğrencilere ulaştırmıştı. Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın öncülüğünde iş insanı Emrah Kuş’un katkılarıyla basılan kitap, çocuklara para yönetimi, tasarruf bilinci, harcama alışkanlıkları ve bütçe planlaması gibi konuları eğlenceli bir anlatımla sunarak dikkat çekmişti. Çizgi karakterler eşliğinde kurgulanan içerikte, paranın tarihi yolculuğundan günümüz ekonomik sistemine kadar pek çok konu sade bir dille ele alınmıştı. Bugün Millî Eğitim Bakanlığı tarafından müfredata dahil edilerek okullarda ilk ders olarak işlenmeye başlanan finansal okuryazarlık dersleriyle birlikte, Talas Belediyesinin bu alandaki öncü adımı bir kez daha öne çıkmış oldu. Başkan Mustafa Yalçın, kitabın önsözünde yer alan mesajında finansal bilincin önemine dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi; "Sağlıklı kararlar verebilmek için parayı nasıl kazandığımızı, nasıl daha doğru şekilde harcayacağımızı, tasarruf etmeyi ve ihtiyaçlarımızı bilmemiz gerekir. Küçük yaşta edineceğiniz bu beceriler, sizi daha güçlü bir geleceğe taşıyacaktır."
Bartın BARÜ’nün sürdürülebilir enerji alanına yönelik projesine TÜBİTAK’tan destek Bartın Üniversitesi’nin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle çevre dostu hibrit nanomalzemeler üretilerek sürdürülebilir enerji alanına katkı sunulacak. Bartın Üniversitesi (BARÜ) yenilikçi ve sürdürülebilir bilimsel çalışmalarına devam ediyor. Bu doğrultuda son olarak BARÜ’de doktora sonrası araştırmacı olarak görev alan Dr. Zeynep Eda Özan’ın TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında hazırladığı proje desteklenmeye değer bulundu. "PVDF Bazlı Hibrit CNC-CNF Kompozitlerde Piezoelektrik Performansın Tam Faktöriyel Tasarım ile Optimizasyonu" başlıklı projeyle sürdürülebilir enerji kaynakları alanında yenilikçi çalışmalar yapılacak. Proje kapsamında, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürebilen piezoelektrik polimer PVDF ile selüloz nanokristaller (CNC) ve nanolifler (CNF) bir araya getirilerek hibrit bir kompozit yapı geliştirilecek. Bu yapı sayesinde hem çevre dostu hem de yüksek performanslı sensör teknolojileri için yeni nesil malzemeler üretilebilecek. Akıllı malzemeler ve ileri kompozit sistemler gibi farklı alanlara da katkı sağlayacak projede, Bartın Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Deniz Aydemir ile Prof. Dr. Rıfat Kurt, Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinden Doç. Dr. İsmail Borazan araştırmacı olarak yer alacak. BARÜ’nün sürdürülebilir ve çevre dostu teknolojilere katkı sunacak projeler ürettiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Ahmet Akkaya, TÜBİTAK desteği almaya hak kazanan çalışmasından dolayı Dr. Zeynep Eda Özan ve proje ekibini tebrik ederek başarılarının devamını diledi.
İstanbul ING Türkiye, kampüs buluşmasında üniversitelilerle bir araya geldi ING Türkiye, farklı üniversitelerden gelen 100’ün üzerinde öğrenciyi Genel Müdürlük binasında düzenlediği kampüs buluşmasında ağırladı. Gün boyu süren programda öğrenciler kariyer yolculuklarına dair merak ettikleri konuları konuşma, iş hayatına ilişkin deneyimleri dinleme ve yetkinliklerine yönelik fikir alışverişinde bulunma fırsatı buldu. ING Türkiye, farklı üniversitelerden gelen 100’ün üzerinde öğrenciyi Genel Müdürlük binasında düzenlediği kampüs buluşmasında ağırladı. Öğrenciler etkinlik boyunca kariyer yolculuklarına dair merak ettikleri konuları konuşma, iş hayatına ilişkin deneyimleri dinleme ve yetkinliklerine yönelik fikir alışverişinde bulunma fırsatı buldu. Ayrıca bankanın kurum kültürü, çalışma ortamı ve geleceğe yönelik yetenek yaklaşımını daha yakından tanıma şansı yakaladı. Etkinlikte bankanın kültürü, öğrenme ve gelişim odaklı çalışan deneyimi ile genç yeteneklere sunulan kariyer olanakları aktarıldı. Bankanın sürdürülebilirlik yaklaşımı ile müşteri deneyimi odağı gerçek iş örnekleri üzerinden paylaşılırken öğrenciler de fikirlerini aktardı. Gençlerin kariyerlerine güçlü bir başlangıç yapmalarını destekleyen banka, ayrıca Uluslararası Yetenek Programı (ITP) ile genç yeteneklere global ölçekte gelişim ve uluslararası bir kariyer yolculuğu fırsatı sunuyor. Genç yetenekler, Uluslararası Yetenek Programı’na Youthall üzerinden 13 Nisan’a kadar başvuru yapabiliyor. Etkinlikle ilgili değerlendirmede bulunan ING Türkiye İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Hale Ökmen Ataklı şunları söyledi: "Gençlerle bir araya gelmek, onların merak ettikleri konuları dinlemek ve kariyer yolculuklarına dair deneyimlerimizi paylaşmak bizim için çok değerli. ING’de öğrenmeye ve keşfetmeye açık bir çalışma ortamı sunmaya önem veriyoruz. Esnek ve kapsayıcı çalışma kültürümüzle farklı bakış açılarını destekleyen bir yapı oluştururken gençlerin potansiyellerini ortaya koyabilecekleri bir ortam sunmayı hedefliyoruz. Uluslararası Yetenek Programımız (ITP) başta olmak üzere sunduğumuz programlarla gençlerin kariyerlerine güçlü bir başlangıç yapmalarını destekliyoruz. Bu tür buluşmaların gençlerle karşılıklı öğrenme ve deneyim paylaşımı açısından değerli olduğuna inanıyoruz."