SAĞLIK - 14 Ağustos 2025 Perşembe 09:36

Yaz aylarında lenfödemden korunmak için 10 önemli öneri

A
A
A
Yaz aylarında lenfödemden korunmak için 10 önemli öneri

Halk arasında "fil hastalığı" olarak da bilinen lenfödem, özellikle kol ve bacaklarda şiddetli şişliklere yol açarak kişinin hareket kabiliyetini kısıtlıyor. Yaz sıcaklarında ise bu şikayetler artış gösteriyor. Memorial Bodrum Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. İbrahim Uyar, lenfödem hastalığı hakkında bilgi vererek yaz aylarında şikayetleri azaltmaya yönelik 10 önemli öneri paylaştı.


Lenfödem, lenfatik sistemin bozulmasıyla proteinden zengin sıvıların dokular arasında birikerek şişliğe neden olduğu kronik bir hastalık olarak tanımlanıyor. Doğuştan gelen yapısal bozukluklara bağlı olabileceği gibi sonradan gelişen sağlık sorunları nedeniyle de ortaya çıkabiliyor. En sık nedenleri arasında kalp hastalıkları, kalp yetmezliği, geçirilmiş enfeksiyonlar, kanser ameliyatları, radyoterapi, travmalar ve yaygın varisler bulunuyor.


Sıcak hava, kan damarlarının genişlemesine ve dokulara daha fazla sıvı sızmasına neden olarak lenfödem tablosunu ağırlaştırabiliyor. Yaz aylarında artan nem oranı ve terleme ile birlikte cilt sağlığı da önem kazanıyor. Özellikle küçük yaralanmalar veya mantar enfeksiyonları, lenf drenajını zorlaştırarak şikayetleri artırabiliyor. Aşırı kilo, uzun süre ayakta kalmak, uzun yolculuklar, dar kıyafetler, yüksek topuklu ayakkabılar ve yetersiz su tüketimi de risk faktörleri arasında yer alıyor.


Doç. Dr. Uyar, yaz aylarında lenfödemden korunmak için uzun süre ayakta kalmaktan kaçının, tuz tüketimini azaltın, günlük yeterli miktarda su için, sıcak ortamlardan uzak durun, dar kıyafetlerden kaçının, rahat ve destekleyici ayakkabılar tercih edin, hafif basınçlı varis çorabı kullanın, bacak kaslarını çalıştıracak hafif egzersizler yapın, dinlenirken bacaklarınızı yukarıda tutun, ileri vakalarda manuel masaj veya basınçlı lenfödem giysilerinden destek alın önerisinde bulundu.


Tatil döneminde uzun yolculuk yapacak hastalar için de tavsiyelerde bulunan Uyar, "Tuzlu yiyeceklerden kaçının, kafein ve alkol alımını sınırlayın, uçak yolculuklarında kompresyon giysisi kullanın, koridor koltuğu tercih edin, ağır yük taşımayın ve aktarmalarda hareket ederek lenf dolaşımını destekleyin" dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Bayraktar: "Özel; kusura bakmayın ama bu konuda bildiğiniz hiçbir şey yok" Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "‘Bildiğimiz bir şey var kardeşim’ diyorsunuz ya Özgür Özel; kusura bakmayın ama bu konuda bildiğiniz hiçbir şey yok. Çünkü bugün yine madencilik hukukunu, ruhsat süreçlerini, izin mekanizmalarını ve devletin denetim sorumluluğunu birbirine karıştırarak açık bir karalamaya imza attınız" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "‘Bildiğimiz bir şey var kardeşim’ diyorsunuz ya Özgür Özel; kusura bakmayın ama bu konuda bildiğiniz hiçbir şey yok. Çünkü bugün yine madencilik hukukunu, ruhsat süreçlerini, izin mekanizmalarını ve devletin denetim sorumluluğunu birbirine karıştırarak açık bir karalamaya imza attınız. Dün maden ruhsat sayılarını resmi kaynaklarla açıkça bildirmemize rağmen göz göre göre verileri çarpıtmaya devam ediyorsunuz. Bugün yürürlükte olan ruhsat sayılarını bile isteye abartarak ’kara düzen’ diye pazarlamaya çalıştığınız tablo, sizin uhdenizdeki belediyelerinizin aynadaki yansımasıdır. Asıl ‘kara düzen’ sizin yanınızda, yörenizde, etrafınızda şekillenmektedir. Berat Albayrak dönemi üzerinden kurmaya çalıştığınız ucuz siyasi kurgu ise ayrı bir hazımsızlığın ürünüdür" ifadelerini kullandı. "Türkiye’nin dışa bağımlılığı azaltma iradesinden rahatsızlık duyuyorsunuz" Türkiye’nin enerji ve madencilik alanında yerlileşme, kaynaklarını ekonomiye kazandırma ve dışa bağımlılığı azaltma iradesinden rahatsızlık duyulduğunu ifade eden Bayraktar, "Devletimizin yatırımcıya sağladığı imkanları suistimal eden, işçimizin emeğini ve hakkını hiçe sayan, madencilerimizi mağdur eden hiçbir anlayışa müsamaha göstermeyeceğimizi tekraren ifade ediyoruz. Ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak; madencilerimizin hakkını, alın terini ve çalışma güvenliğini korumak için bütün denetim ve yaptırım mekanizmalarını kararlılıkla işletmeye devam ediyoruz. Biz ülkemizin kaynaklarını da işçimizin hakkını da kimsenin hoyratlığına, ihmalkarlığına veya siyasi istismarına bugüne kadar bırakmadık, bundan sonra da bırakmayacağız" dedi.
Aydın Kuşadası MHP’de Taşdemir dönemi Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kuşadası İlçe Teşkilatı’nda beklenen atama gerçekleşti. Geçtiğimiz ay ilçe başkanlığı görevinden istifa eden Murat İnan’ın ardından, genel merkez tarafından yetki belgesi Burakhan Taşdemir’e tevdi edildi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Teşkilat İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı E. Semih Yalçın’ın imzasıyla yayınlanan yetki belgesinde, tüzüğün ilgili maddeleri uyarınca Kuşadası İlçe Kurucu Yönetim Kurulu’nun Burakhan Taşdemir başkanlığında oluşturulmasının uygun görüldüğü belirtildi. Yeni Yönetim kurulu belirlendi Burakhan Taşdemir başkanlığındaki yeni yönetim listesinde şu isimler yer alıyor: Erol Vatansever, Fatih Karakan, Mehmet Şenol, Hasan Kunduz, Göksel Mor, Selahattin Sarıdağ, Hidayet Yanar, Setenay Olcay Kara, Fahriye Acun Öğren, Lale Fakçı, Ebru Yılmaz, Tuğçe Karaman, Nurten Ölmez, Ali Özdemir, İsmet Mağden, Adem Apaydın, Rüştü Göktaş, Sinan Çelik, Ömer Saraç, Suat Saraç, Emre Mersin, Akın Akdaş, Kemal Demirkaya, Mesut Uluğ, Mustafa Güleşgenol, Ali Çakar, Hakan Yazıcı, Bayram Karadavut, İtris Onay, Ferudun Tiya, Murat Ertan, İsmet Turan, Murat Bayrak, Osman Kibaroğlu, Batuhan Akın, Coşkun Öndül, Alper İstanköylü, Gülseren Tokdemir, Mustafa Doğan, Sebahattin Akyüz, Arda Yalçın. Kuşadası siyasetinde hareketli bir dönemin kapılarını aralayan bu atama ile birlikte, yeni yönetimin önümüzdeki günlerde resmi görev dağılımını yaparak saha çalışmalarına başlaması bekleniyor