YEREL HABERLER - 16 Mayıs 2017 Salı 15:41

Muş Ovası Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı

A
A
A
Muş Ovası Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı

MUŞ (İHA) – İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, "Tarımdaki en önemli eksiğimiz, teknoloji ve bilgiyi buluşturamıyoruz, tarımla sermayeyi buluşturamıyoruz” dedi.

MUŞ (İHA) – İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, "Tarımdaki en önemli eksiğimiz, teknoloji ve bilgiyi buluşturamıyoruz, tarımla sermayeyi buluşturamıyoruz” dedi.


Muş Valiliği, Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ), Gıda Tarım ve Hayvancılık Muş İl Müdürlüğü ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) işbirliği ile düzenlenen ’Muş Ovası Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı’, 8. Tarım ve İnsan konulu ulusal fotoğraf sergisi açılışı ile başladı. Muş Alparslan Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Muş İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, kentin tarım ve hayvancılık potansiyeli ile ilgili olarak detaylı bilgiler vererek, "Dünyanın en stratejik sektörlerinin başında tarım gelmektedir. Artan dünya nüfusuna paralel olarak tarımsal üretimin de artması gerekiyor. Son yıllarda ülkemizin artan tarımsal üretimi ile hem 80 milyon nüfusumuzu, hem 30 milyonun üzerinde turisti, hem de 16.3 milyar dolar ihracat ile dünyayı besliyoruz" dedi.


Çalıştaya katılan İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan ise, Muş ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bahçıvan, "Tarımdaki en önemli eksiğimiz, ne yazık ki tarımda iki tane temel konuyu buluşturamıyoruz. Tarımla teknoloji ve bilgiyi buluşturamıyoruz, tarımla sermayeyi buluşturamıyoruz. Tarımla teknoloji ve bilginin buluşması, işte bugün ki burada yapılan toplantı. Bilimi tarımın içerisine ne kadar sokarsak geleneksel ve yıllardan beri süregelen ezberlerden çağın vizyonu, bilgi ve birikimleri ile tarımı buluşturunca inanın buna sermayede katacak. Bugün dünyadaki gelişmiş toplumlara, gelişmiş ekonomilere baktığımız zaman bir tek konuda mutabıklar. O da üniversite ve sektör işbirliği. Bu çok önemli bir konu. Bizim yapmamız gereken önemli bir nokta var. İnanmak, ısrarcı olmak, takip etmek ve çalışıp başarmak" ifadelerini kullandı.


Tarım ve hayvancılığın tüm dünyanın yatırım yaptığı stratejik bir alan olduğunu kaydeden Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat ise, "Muş’un en temel geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık alanında yaşanan sorunlar ve bunların çözümü ile nitelikli insan gücünün temini için tarım ve hayvancılıkta bilimi öne alan çalışmalar yapılması şarttır" dedi.


Muş Ovası ile Berce Tarım arazilerine ait alanların atıl durumda kalmasının ziyadesi ile üzüntü verdiğini ifade eden Muş Belediye Başkanı Feyat Asya ise, "Muş dünkü Muş değildir. İnşallah yarınlarımızı geçmişimizin üzerine inşa edecek ve Sultan Alparslan’ın şanı ve şerefi ile kemale ermiş bu şehir, kendi medeniyetlerimiz üzerine, kendi geçmişi, ilmi, irfanı ile bütünleşen bu şehirde artık yokluğun, kıtlığın ve sefaletin değil, hayırda yarışacağımız hizmetler ile dışarıdaki hemşehrilerimizin katkıları, merkezi hükümetin destekleriyle geçmişimizi geleceğimizin üzerine inşa etmek üzere sefalet edebiyatı yapmadan taşıyacağız" şeklinde konuştu.


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç ise, Türkiye’nin birçok tarımsal ürünün anavatanı olduğunu ifade ederek, binlerce yıldır tarımsal üretimin yapıldığı Anadolu coğrafyasının iklimi ile geniş bir çeşitliliğe ve potansiyele sahip olduğunu söyledi. Tarımsal yapıyı doğru bir şekilde kullanmak, yönetmek ve desteklemek, gıda güvenliğimizin güçlenmesi ve tarımsal ticaretimizin güçlenip gelişmesi açısından oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Tunç, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Tarımın iki temel alanı olan bitkisel ve hayvansal üretimde potansiyelimizi etkin kullanmak, planlı üretime geçmek ve tarımsal yeterliliğimizi en üst seviyeye çıkarmak için milli tarım projesi başlatılmıştır. Altyapısı, detaylı çalışmalarla hazırlanarak başta Bölgesel Ortak Akıl Toplantıları olmak üzere sektöre yönelik diğer toplantı ve değerlendirmeler neticesinde şekillenmiştir. Bu kapsamda; bitkisel ve hayvansal potansiyelimiz, mevcut üretim durumu ve dış ticaret boyutu öncelikli olarak ele alınmış ve atılacak adımlar somut olarak belirlenmiştir. Özellikle yapısal sorunların giderilmesi, planlı ve yeterli üretime geçiş yolları, üretim-fiyat aralığındaki dalgalanmaların en aza indirilmesi, üreticinin beklentilerinin karşılanması ve tarımsal ithalatın azaltılarak ihracatımızın artırılması, bu projenin temel hedeflerindendir."


Muş Valisi Seddar Yavuz ise, Muş’a herkesin vefa borcu bulunduğunu ifade ederek, şehrin önemli bir potansiyele sahip olduğunun altını çizdi. Vali Yavuz, "Muş’ta Alparslan-2 Barajı yapılıyor ve 78 bin hektar alan sulanacak. Bu kapsamda biz acaba bu ovada ne üretebiliriz, ne yetiştirmeliyiz, çiftçimizi nasıl eğitmeliyiz, ürün desenimiz ne olmalı? Bütün bu tartışmaları istedik ki böylesine seçkin bilim adamlarımızın bulunduğu bir ortamda tartışalım, onlar bizi aydınlatsın, yolumuzu çizsin, biz de o yoldan gidelim. İşte bu çalıştayın ana fikri ve temel felsefesi budur. Muş tipik bir Orta Anadolu şehridir diyebiliriz. Bu sebeple huzur kenti Muş ifadesini kullanıyoruz. Bu şehir o kadar kutsal bir şehirdir ki 1071’deki toplumsal sözleşme ile Anadolu’yu İslamlaştırdığı gibi Viyana kapılarına kadar İslam’ı götürmüştür. Buradan bir Anadolu Selçuklu, bir Osmanlı ve bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti çıkarmıştır. Dolayısı ile bu ülkede yaşayan herkesin Muş’a bir vefa borcu vardır. Sadece Muşluların değil. Biz olağanüstü dönemlerde müthiş organize olan, ancak olağan zamanlarda organizasyonu çok düşük bir toplumuz. Bu sebeple eğer siz toplumsal maliyetleri düşürmek istiyorsanız, olağan dönemlerdeki organizasyon kapasitenizi arttırmak durumundasınız. Daha çok çalışmanız gerekir, daha çok üretmeniz gerekir" şeklinde konuştu.


Açılış konuşmalarının ardından iki gün sürecek olan çalıştaya konuşmacı olarak katılan akademisyen ve çalıştayayın düzenlenmesinde emeği olanlara plaketler takdim edildi. 16-17 Nisan tarihlerinde devam edecek olan çalıştayın bitiminden sonra sonuç bildirgesi yayınlanarak çalıştayın tamamlanacağı kaydedildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Sakaryaspor’da Coşkun Demirbakan dönemi Tuncay Şanlı ile yollarını ayıran Sakaryaspor, Kocaelispor ile oynanacak maç öncesi ilk antrenmana Teknik Direktör Coşkun Demirbakan ile çıktı. İdman öncesinde açıklamalarda bulunan Demirbakan, “İzlediğim maçlarda gördüm, bir düşüş var. Zaten düşüş olmasaydı ben burada olmazdım. Yönetim değiştirme gereği duymazdı. Bir çare olursam ne mutlu bana” dedi. Trendyol 1.Lig’de mücadele eden Sakaryaspor, evinde ağırladığı Tuzlaspor karşılaşmasından 2-0 mağlup ayrıldıktan sonra Tuncay Şanlı ile yollarını ayırıp Coşkun Demirbakan ile anlaşma sağlamıştı. Bu çerçevede play-off’u garantileyen yeşil-siyahlılar, ligin 34. haftasında karşılaşacağı Kocaelispor müsabakasının antrenmanlarına yeni Teknik Direktör Coşkun Demirbakan ve ekibiyle başladı. Rüstemler Tesisleri’nde düz koşu ile başlayan idman ısınma ve taktik çalışmalarla devam etti. İdman öncesinde konuşan Demirbakan, “Benim buraya 7. gelişim. Ömrümüz burada, Sakarya’da ve Sakaryaspor’da geçti. Finaller, şampiyonluklar gördük. İnşallah bir yeni şampiyonluk daha nasip olur. Ben inanıyorum, inanmasam burada olmam. Takıma, taraftara, yönetime ve basına güveniyorum. Zaten bu atmosferleri, bu ortamları yıllarca yaşamış; yönetim, taraftar ve basın var. En zor zamanların üstesinden gelmiş ve başarmış bir camia var. Futbolcuların biraz demoralize hali var, onları artık iyi motive edeceğiz. Psikolojik, mental olarak cumartesi gününe kadar bir şeyler yapacağız. Bunun yanında da antrenmanlara devam edeceğiz. Bu maçı da kazanacağız neden olmasın, kazanmak istiyoruz” dedi. “Tuncay, buraya kadar getirdi takımı teşekkür ederim” Takımın performansından söz eden Demirbakan, “Takımdaki eksiklikleri ben futbolculara göstereceğim. Tuncay Şanlı benim evladım gibi, yani onun eksikliklerini söylersem yanlış olur, onun artılarını söyleyeyim. Buraya kadar getirdi takımı teşekkür ederim. Şu andaki pozisyon bir başarıdır. Çıksak daha büyük bir başarı olurdu ama tabi bu da bir başarı. Eksiği de fazlası da vardı. Bazı maçlarda performansın üzerine de çıkıldı, bazılarında da performansın altında kaldılar. Ama sebeplerini bilemiyoruz, her maçın senaryosu ayrı. Onları bilmediğim için ben şu veya bu eksiktir diyemem” diye konuştu. “Düşüş olmasaydı ben burada olmazdım” İki haftayı değerlendiren Demirbakan, “Az bir süre kaldı önümüzde. 2 maç olarak kabul ediyorum ben. Kocaeli ve diğer finale çıkacak rakibimizi düşünüyorum. Bunu da atlatırız diyorum. İzlediğim maçlarda gördüm, bir düşüş var haftalarda. Zaten düşüş olmasaydı ben burada olmazdım. Değiştirme gereği duymazdı yönetim. Böyle bir şeye gerek duyulması, takımdaki düşüş. Bir çare olursam ne mutlu bana” şeklinde konuştu.
Yalova Yalova İl Özel İdaresi filosuna yeni araçlar Yalova İl Özel İdaresi tarafından düzenlenen Makine Parkı Araç Teslim Töreni’nde 4 araç Özel İdare, 1 araç ise İl Sağlık Müdürlüğü’ne teslim edildi. Araç teslim töreni Yalova’nın Çiftlikköy ilçesinde bağlı Taşköprü beldesinde bulunan ve önümüzdeki haftalarda resmi açılışı yapılacak İl Özel İdaresi Asfalt Plent Şantiyesi’nde gerçekleştirildi. Törende yeni 30 tonluk ekskavatör ile vidanjörün yanı sıra modernizasyon edilen mobil vinç ve arazöz İl Özel İdaresi araç filosuna katıldı. Modernize edilen 1 mobil komuta aracı ise İl Sağlık Müdürlüğü’ne verildi. Törende konuşan Vali Hülya Kaya, İl Özel İdaresi’nin bütçesi ve bütçe yönetimiyle diğer yerel yönetimlere örnek teşkil edebilecek bir noktada olduğunu ifade etti. İl Özel İdare’nin borcu olmadığına dikkati çeken Kaya, “Gördüğünüz gibi makine ekipmanımıza her geçen gün yeni araçlar ekliyoruz. Dolayısıyla diğer belediyelerimize de örnek teşkil edecek güzel yatırımlar yapıyoruz. Yolların yapılmasından tutun da köy konaklarının yapılması, kültürel değerlerimizin ortaya çıkarılması, yani yaptığımız her bir eser aslında geride iz bıraktığımız güzel işler olarak yer alıyor. Kamu kaynaklarının etkin kullanılması bu dar zamanda o kadar büyük önem arz ediyor ki, yaptığımız her harcamada, her adımda buna daha çok dikkat etmeliyiz. Bugün yapmış olduğumuz yatırımlar inşallah hizmet olarak geri dönecek. Bu makine ve ekipmanı da kullanabilecek, profesyonel, işinin ehli inşalarımızı da en kısa zamanda alımlarını da gerçekleştireceğiz. Sahada 7 gün 24 saat bu ekipmanları çalıştıracağız. Kesinlikle yatmak yok. Bütün yaz boyunca bunun takipçisi olacağız. Bunların her birisi sahada tek tek çalışacak” dedi. AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş ise ekipmanların modernizasyonunda desteğinden dolayı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na teşekkür etti. İçinde bulundukları tesisin önemine de değinen Büyükgümüş, “Burada hem asfalt noktasında hem de beton hususunda şehrimizde önemli bir hizmeti inşallah birkaç hafta içinde devreye almış olacağız” ifadesini kullandı. AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol ise Ankara ayağında büyüyen ve gelişen Yalova için çalışacaklarını belirtti. İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel ise İl Özel İdaresi’nin araç parkurunun modernizasyonu anlamında çok ciddi adımlar attıklarını söyledi. Yeni araçları İl Özel İdaresi hizmet gücüne güç katacağını belirten Soygüzel, “Bu güne kadar 2 noktada gerçekleştirebildiğimiz hizmetleri artık 3 noktada gerçekleştirebiliyor olacağız. Artık Yalova İl Özel İdaresi’nin ekiplerine daha fazla sahada görebileceğiz. 2024 yılını dolayısıyla yol yılı ilan ediyoruz.2024 yılında yaklaşık 55 kilometre sathi kaplama,12 kilometre sıcak asfalt, 250 kilometre de arazi yolu yapacak bu araçlar” diye konuştu. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz ise proje çerçevesinde geçtiğimiz yıl 2 kez düzenlenen anahtar teslim töreninde 11 aracı teslim aldıklarını anlattı. Yılmaz, bu zamana kadar gerçekleştirilen araç alımlarıyla beraber yaklaşık 63 milyon lira değerinde bir yatırımı hayata geçireceklerini belirterek, "Önümüzdeki haftalarda şuan tedarik sürecinde devam ettiğimiz 7 tane daha aracımız mevcut. Bugünkülerle beraber yaklaşık 23 milyon lira idaremiz bütçesinden, 9 milyon lirası da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mızdan hibe olmak üzere araçlarımızı kazandırdık” dedi. Yılmaz, 4,5 milyon lira da KDV muafiyetinden yararlandıklarını sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından araçların anahtarları teslim edildi. Törene Çiftlikköy Kaymakamı Ömer Bilgin, İl Sağlık Müdürü Osman Karakuş ve İl Genel Meclis üyeleri de katıldı. Anahtar teslimin ardından tesis gezildi.