GENEL - 23 Temmuz 2018 Pazartesi 12:46

ORDİKAD’ın projesinin ilk ayağı Muş’ta start aldı

A
A
A
ORDİKAD’ın projesinin ilk ayağı Muş’ta start aldı

Bursa Kadın Dernekleri Federasyonuna (BURKAFED) bağlı Ortak Dilimizi Kullanan İpekyolu Kadınları Dayanışma ve Kültür Derneğinin (ORDİKAD) organize ettiği “Tarihi İpekyolu Kadınları Bursa, Muş, Van Kültür Buluşması” projesinin ilk startı Muş’ta verildi.

Bursa Kadın Dernekleri Federasyonuna (BURKAFED) bağlı Ortak Dilimizi Kullanan İpekyolu Kadınları Dayanışma ve Kültür Derneğinin (ORDİKAD) organize ettiği “Tarihi İpekyolu Kadınları Bursa, Muş, Van Kültür Buluşması” projesinin ilk startı Muş’ta verildi.


Ortak Dilimizi Kullanan İpekyolu Kadınları Kültür ve Dayanışma Derneği (ORDİKAD) tarafından Muş Valiliği Aile Destek ve Eğitimi Merkezi’nde “Tarihi İpekyolu Kadınları Bursa-Muş-Van Kültür Buluşması” projesi programı kapsamında, 20-23 Temmuz tarihlerinde Muşlu kadınlara el sanatı dallarında eğitimler verildi. 20 Temmuz’da başlayan ve 23 Temmuz sonrasında Van ilinde 26 Temmuz’a kadar sürdürülecek olan projenin ilk ayağı ise, Muş’ta başladı. ORDİKAD eğitim uzmanları tarafından verilen ücretsiz eğitimler sonrasında eğitime katılan kadın kursiyerlere sertifikaları, düzenlenen törenle takdim edildi.


ADEM’de düzenlenen sertifika ve sergi programına; Muş Vali Yardımcısı Alper Çifçi, ORDİKAD Başkanı Dilek Durak, dernek üyeleri ve kurslara katılan kadın kursiyerler katıldı. Düzenlenen programın açılış konuşmasını yaparak, projenin amacına değinen BURKAFED ve ORDİKAD Başkanı Dilek Durak, Muş Valiliğinin önerisi üzerine ‘Tarihi İpekyolu Kadınları Bursa-Muş-Van Kültür Buluşması’nı üstlendiklerini söyledi. Durak, “Biz bir gönül yolcuğuna çıktık. Bursa’dan kalktık, İpekyolu ülkelerinden Anadolu’ya giriş kapısı olan Muş ve Van illerimize bir gönül dostluğu kurmak adına, bir yolculuğa çıktık. Bu yolculukta bizleri destekleyen, yanımızda olanlar sayesinde bizler güçlendik. Sonuçta çok güzel eserler ortaya çıktı. Bu konuda hocalarımıza binlerce teşekkür ediyorum. Cumartesi-pazar sabahtan akşama kadar, Bulanık ilçemiz ve Muş ilimizin genel merkezinde yapmış olduğumuz bu çalışmalarda evlerini, çocuklarını ve eşlerini bırakarak, bu kursta çalışmalar yaparak kültürü, sanatı, bayanların zarafetinin eliyle birleştirdiği ve bunu her şekilde istihdam, evdeki psikolojik ya da güzel ilişkilerle ilgili diyalogları kurmayla ilgili bir çalışmaya adım atmış olmanızdan dolayı, bütün kursiyer arkadaşlarımızı canı gönülden tebrik ediyorum” dedi.


Muş Vali Yardımcısı Alper Çifçi ise, “Kültürler arasında kalıcı bir bağ oluşturmak ve kadınlarımızın kendilerini daha iyi anlatabilmesi için düzenlenen bu tür organizasyonlarda emeği geçen Bursa Kadın Dernekleri Federasyonu üyelerini ayrı ayrı tebrik ediyorum. Emeklerinizden dolayı hepinize ayrıca teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


Yapılan konuşmalar sonrasında kadın kursiyerlere sertifikalarının takdim edilmesi ve ardından toplu hatıra fotoğrafının çekinilmesiyle program sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Kemik erimesi, çocuklukta ortaya çıkıyor Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeynep Cantürk, Türkiye’de 50 yaş üzerindeki her 4 kişiden birinde görülen kemik erimesinin, çocuklukta ortaya çıktığını ve önlenebileceğini ifade etti. Prof. Dr. Cantürk, “Günümüzde artık kemik erimesinin çocuklukta ortaya çıkan çocuk hastalığı olduğu ancak erişkin yaşta kendini belli ettiği, erişkin yaşta klinik olarak görüldüğü anlaşılmış durumda. Biz bu hastalığı önleyebiliriz” dedi. Kemik kütlesi, 30 yaşına kadar artabilir 45. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi’nde konuşan Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeynep Cantürk, “Osteoporoz (Kemik Erimesi) Risk Faktörleri” başlıklı sunum yaptı. Prof. Dr. Cantürk, yapılan yeni araştırmalar üzerine kemik yapımın 30 yaşına kadar sürdüğünü açıklayarak, şöyle konuştu: “Kemik yapımı aslında vücutta doğumdan itibaren ergenliğe kadar sürekli artış göstermektedir. Eskiden ergenliğe kadar diye bilirdik, artık günümüzde yapılan araştırmalarda 30 yaşına kadar kemik yapımının, kemik kütlesinin arttığı tespit edilmiş durumda. 30 yaşına kadar eğer yeterli, dengeli, kalsiyumdan zengin beslenme sağlanır, kanda D vitamini düzeyi normal aralıklarda tutulur, egzersiz yapılırsa o zaman kemik kazanımı giderek daha güçlü olur. Kemik kütlesinin asıl olarak belirleyicisi genetiktir ama yaklaşık yüzde 25 oranında sağlıklı beslenip, elimizden geldiğince artırabiliriz. Biz buna doruk kemik kitlesi deriz, bu kazanım 30 yaşına kadar ne kadar iyi olursa; zaman içinde menopozun devreye girmesi yani adetten kesilmeyle artan kemik erimesine karşı ya da yaşlanmayla ortaya çıkan kemik erimesine karşı kemik daha güçlü olur ve kemik erimesi görülme oranı azalır”. Prof. Dr. Zeynep Cantürk, kemik erimesinin önlenebilen ve tedavi edilebilen bir hastalık olduğuna dikkat çekti. Çocuk yaşta yapılabilecek kemik taramasıyla önlem alınabileceğini kaydeden Cantürk, şöyle konuştu: “Günümüzde artık kemik erimesinin çocuklukta ortaya çıkan çocuk hastalığı olduğu ancak erişkin yaşta kendini belli ettiği, erişkin yaşta klinik olarak görüldüğü anlaşılmış durumda. Biz bu hastalığı önleyebiliriz, 50’li yaşlardan itibaren önce kamburlaşma giderek küçülme sonra tekerlekli sandalyeye maruz kalma gibi durumlar aslında önlenebilir. Bunun için de riskli kişilerin, çocukluktan itibaren sağlıklı beslenmeyi benimsemesi, uygun kontrollerle kemik erimesinin taranması, sonra uygun zamanda zaman geçirmeden tedavi edilmesiyle bu kötü gidiş önlenebilir.”