GENEL - 04 Eylül 2018 Salı 16:44

Osmanlı dönemine ait mezar taşları incelendi

A
A
A
Osmanlı dönemine ait mezar taşları incelendi

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) akademisyenleri, Korkut ilçesine bağlı Sazlıkbaşı köyündeki Osmanlı dönemine ait mezar taşları üzerinde inceleme yaptı.

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) akademisyenleri, Korkut ilçesine bağlı Sazlıkbaşı köyündeki Osmanlı dönemine ait mezar taşları üzerinde inceleme yaptı.


Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Fen Edebiyat Fakültesinden Doç. Dr. İrşad Sami Yüce, Dr. Esra Çıplak ve İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Salmazzem, Korkut ilçesine bağlı Sazlıkbaşı köyünde Osmanlı dönemine ait mezar taşları üzerinde inceleme çalışması yaptılar. Köydeki Osmanlı dönemine ait olduğu belirtilen mezar taşlarını inceleyen akademisyenler, çevredeki köy sakinleriyle de bir araya gelerek görüşmelerde bulundular.


3 döneme ait mezar taşlarının var olduğu bölge ile ilgili olarak gazetecilere açıklamalarda bulunan Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Fen Edebiyat Fakültesinden Doç. Dr. İrşad Sami Yüce, motifler ve yazılarından anlaşıldığına göre mezar taşlarının Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı döneminin ilk izlerini taşıdığını söyledi.


Dr. Esra Çıplak ise, Muş’un birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, mezar taşlarının ilgisizlik ve define avcıları nedeniyle tahribata uğradığını söyledi. Bölgenin tescil edilip kayıtlara alınması gerektiğini söyleyen Çıplak, alanda çalışma başlatılmasını talep ettiklerini dile getirdi. Mezar taşlarında tarihlerin olmadığını da belirten Çıplak, “Kesinlikle Osmanlıdır diyebiliriz, çünkü bin 600 yıllara ait 2 mezar taşı gördük. Biz kesinlikle şu döneme aittir diyemeyiz, ama Selçuklu figürlerinin bu mezar taşlarına işlemiş olduğu bir gerçektir. O yüzden buranın tescil edilip kayıtlara alınması ve Kültür Bakanlığının bu konuda çalışma başlatmasını öneriyoruz” dedi.


Mezarlıklarda bir yıkımın söz konusu olduğunu söyleyen Öğretim Üyesi Mehmet Salmazzem ise, “Mezarlıklarda bir yıkım var. Çünkü korunaksız. Etrafı yol geçen hanı, burada birçok şehit var. O dönemdeki insanlar bunların etrafında gömülmek için bir istek arzu ortaya koyuyorlar. Biz ise, bırakın onların yakınına gelmeyi onları yok etmek için adata uğraşıyoruz. Dolayısıyla önce bir zihniyet değişimi lazım. Herkes bir traktör taş getirirse buranın etrafı yapılır. Ondan sonra burası tescil ettirilir. Muş Alparslan Üniversitesi, Muş için çok önemli bir kurumdur. Ortaklaşa olarak burası üzerine bir proje yapılabilir” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Egeli Kadın Girişimciler 15 Mayıs’ta Kuşadası’nda buluşuyor Ege bölgesinde bulunan kadın girişimciler, Kuşadası Ticaret Odası organizasyonunda 15 Mayıs 2024 tarihinde Kuşadası’nda buluşuyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan, Ege Bölgesinin Kadın Girişimcilerini Kuşadası’nda ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını dile getirdi ve kadınların ekonomik hayatta aktif olmalarını her zaman desteklediklerini belirterek “Odamız Yönetiminde ve Meclisimizde kadın yöneticilerimizle birlikte çalışıyoruz. 15 Mayıs’ta gerçekleştireceğimiz bu organizasyonumuzun da bölgedeki iş kadınlarına fayda sağlayacağını düşünüyorum” Dedi. Akdoğan; aynı zamanda Aslı Şafak ve Adviye Bergemann gibi iki önemli ismin konuşmacı olarak katılacağı programda, sektörel yuvarlak masa görüşmeleri olacağını da söyledi. Turizm, sağlık, yeme-içme sektörü, taşımacılık, emlak, el sanatları gibi pek çok sektörde bir araya gelecek olan kadınların, bölgesel olarak tanışma ve network ağlarını geliştirme fırsatı bulabilecekleri “Egeli Kadın Girişimciler Buluşuyor” konulu etkinliğe, bölgede iş hayatında aktif olan tüm kadınları davet etti. Kuşadası Ticaret Odası organizasyonunda gerçekleşecek olan programda, sektörel toplantılar kısmında katılımcı sayısı sınırlı olduğundan 9 Mayıs 2024 tarihi, mesai bitimine kadar Kuşadası Ticaret Odası ile irtibata geçilmesi gerekiyor.