GENEL - 26 Kasım 2018 Pazartesi 20:51

Evlerdeki çatlaklar korkutuyor

A
A
A
Evlerdeki çatlaklar korkutuyor

Muş’un Bulanık ilçesine bağlı Aşağıbüklü köyündeki evlerde meydana gelen çatlaklardan dolayı vatandaşlar büyük korku yaşıyor.

Muş’un Bulanık ilçesine bağlı Aşağıbüklü köyündeki evlerde meydana gelen çatlaklardan dolayı vatandaşlar büyük korku yaşıyor.


Bulanık ilçesine bağlı Aşağıbüklü köyünde yaşayan köylüler, toprak kayması yaşandığını iddia ederek, çatlak oluşan evlerde her an çökme meydana gelebileceğini söyledi. 4 çocuk annesi olduğunu ifade eden köylülerden Derya Kızılkaya, “4 çocuğum var. Fakir fukara biriyim. Gece korkudan evde yatamıyorum, komşularımda kalıyorum. Bir evim vardı onda da kayma oldu” dedi.


Köy sakinlerinden Mehmet Altun da tüm köyde toprak kayması olduğunu iddia ederek, “Toprak kayması var, bütün köy kayıyor. 2016 yılında evi yaptım, yine de temel oturuyor. Artık köyde duracak kimse yok. Bütün insanlar göç etti. Birkaç aile köyde kaldık” ifadelerini kullandı.



“İnsanlar artık burada yaşamaktan korkuyor”


Köyde ikamet eden Yılmaz Kızılkaya, 1966 yılında meydana gelen Varto depreminin ardından köyün başka bir noktaya kurulduğunu hatırlatarak, “Köyümüz 1966 Varto depreminden dolayı nasibini almıştı. Köyümüz önce aşağı taraftaydı. Daha sonra 1977’de şu anda ikamet ettiğimiz alana kuruldu. Her gün toprak kayması ve sarsıntılardan nasibimizi alıyoruz. İnsanlar ne kadar yeni yapı yapsa bile yapıların çatladığını fark ediyor ve artık burada yaşamak istemediklerini belirtiyor. Köy genelinde bütün evler bu durumda. İnsanlar artık burada yaşamaktan korkuyor. Devletin buna duyarlı kalmasını istiyoruz. Bu toprak kayması gün geçtikçe artıyor ve yıldan yıla fazlalaşıyor. Bu da burada yaşayan insanları psikolojik olarak etkiliyor. Çocuklar sabah kalktığında ‘baba burada da bir şey olmuş, burada da bir yarık var’ diyor. Bizim sonumuz ne olacak? İnsanlar tedirgin. Çocukların psikolojik olarak da sorunları başlıyor. Korkuyorlar” diye konuştu.



“Bütün köyün her tarafında çökme oluyor”


Aşağıbüklü Köyü Muhtarı Mustafa İstekli de 1966 depreminde köyde heyelan olduğunu belirterek, “1977’de köyümüz bu tepeye çıktı. Devlet burada konut yaptı. O zaman 50 haneden fazlaydı. Şu anda köyde 20 hane bulunuyor. Bütün köyün her tarafında çökme oluyor. Evler hep çatlak, oturulmaz hale gelmiş. Devletten başka yerde yerleşim imkanı ya da taşınma istiyoruz. Köyümüzde su sorunu da var” şeklinde konuştu.



"Fen ve sanat kurallarına uyulmamasından kaynaklıdır”


Köyde inceleme başlatan İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise, “Muş’un Bulanık ilçesine bağlı Aşağıbüklü köyünde inşaat ve jeoloji mühendislerimiz tarafından gerekli inceleme yapılmıştır. Yapılan inceleme neticesinde yapılarda fen ve sanat kurallarına uyulmadığı tespit edilmiş olup, bu kapsamda binalarda çatlaklıklar meydana gelmiştir. Yapıların zarar görmesi, toprak kayması ile alakalı olmayıp, tamamıyla fen ve sanat kurallarına uyulmamasından kaynaklıdır” denildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi. Zonguldak’ta ilk kez düzenlenen Best Of Zonguldak etkinliği vatandaşlar ve iş adamlarından ilgi gördü. Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan’ın sunuculuğunu yaptığı organizasyonda Gazeteci Cem Küçük, organizasyonun ana sponsoru olan Elcab Kablo ile Zonsiad Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tıskaoğlu’nun ev sahipliğinde Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, Zonguldak kadın basketbol takımının kulüp başkanı Kanat Tan, çok sayıda iş adamlarının yanı sıra ve vatandaşlar katıldı. Zonguldak ilinin ilk vilayet olarak önemini vurgulayan Nejdet Tıskaoğlu, "Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Burada olmaktan çok mutluyuz. Zonguldak’ın kalkınması için hepimiz burada bir araya geldik. Birlik ve beraberlik içerisinde şehrimiz için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Zonsiad olarak 3-4-5 Mayıs’ta Zonguldak’ta bir fuar düzenliyoruz. Bunu Zonguldak’ın tüm illerinde tüm şehrimize yansıtmak istiyoruz. Bunun için çalışan Kerim Yılmaz burada. Levent Yaman kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ayrıca Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan Zonguldak’ımızın ilklerini paylaştı. Burada ödül alan arkadaşlarımız 2023 yılı boyunca güzel işlere imza attılar ve ödülü hak ettiler. Bu yıl ilki düzenlendi. Gelecek yıl daha büyük bir organizasyonla Zonguldak’ımızı farklı bir şekilde temsil edeceğiz" dedi. Organizasyonu önemini belirten gazeteci Cem Küçük, "Zonguldak’ı her zaman her yerde övgüyle konuşuyoruz. Bu organizasyon bu yıl ilk kez yapıldı, keyifli ve başarılı bir organizasyon oldu. Biz burada Zonguldak için çabalayan iş insanlarıyız. Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Ben burada doğup büyüdüm ve fırsat buldukça memleketime geliyorum. Bizler madenci çocuklarıyız. Gerek hükümet genelinde, gerek ise Türkiye genelinde Zonguldak’ımızı her yerde en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" dedi. Ayrıca Zonguldak kadın basketbol şampiyonu kulüp başkanı Kanat Tan ise konuşmasında, "Ben bu ödülü Zonguldak taraftarları için alıyorum. Zonguldak kadın basketbol takımımız şampiyon olarak Süper Lig’e çıkmaya hak kazandı, çok çalıştık çok emek verdik ve emeğimizin karşılığını aldık, Formamızın rengi kırmızı şehitleri ve mavi madenci tulumlarını temsil ediyor. Çocuklarımız madenci torunlarıdır. Zonguldak’ı her alanda en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi. Zonguldak halk oyunları ekibi gösterisinin ardından ödüller ve hediyeler takdim edildi.