GENEL - 20 Aralık 2019 Cuma 17:13

“Türkiye’de Deprem Gerçeği ve Muş” programı

A
A
A
“Türkiye’de Deprem Gerçeği ve Muş” programı

Muş Valiliği, Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ), Afet ve Acil Durum (AFAD) ve Üniversiteli Ak Gençlik (ÜNİAK) Akademik Koordinasyon Topluluğu işbirliğiyle “Türkiye’de Deprem Gerçeği ve Muş” konulu bir program düzenlendi.

Muş Valiliği, Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ), Afet ve Acil Durum (AFAD) ve Üniversiteli Ak Gençlik (ÜNİAK) Akademik Koordinasyon Topluluğu işbirliğiyle “Türkiye’de Deprem Gerçeği ve Muş” konulu bir program düzenlendi.


MŞÜ Sabahattin Zaim Konferans Salonunda düzenlenen programın özel konuğu Deprem Uzmanı ve Japon Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki oldu. Programda konuşan Deprem Uzmanı ve Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki, 30 yıl önce Türkiye’ye geldiğini hatırlatarak, deprem konusunda Türkiye ve Japonya karşılaştırması yaptı. Moriwaki, Türkiye’deki 81 ilden 55’inin 1. derece deprem bölgesinde olduğunu ve 18 milyonu aşan yapı stokunun yüzde 67’sinin kaçak olduğunu söyledi.


MŞÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Karadağ da, depremi önemseyen biri olduğunu ve depreme alışmak zorunda olduklarını söyledi. Türkiye’nin deprem konusunda çok ıstırap duyduğunu hatırlatan Karadağ, “Deprem denince belki de en önemlisi Kuzey Anadolu fay hattı akla geliyor. 1966 yılında bu coğrafyada çok acı bir gerçek yaşandı. 1966 Varto depremi, Kuzey Anadolu fay hattının önemli aksamlarından bir tanesi. Yaklaşık 2 bin 396 vatandaşımız hakka yürümüş” dedi.


MŞÜ Öğretim Üyesi ve Afet Yönetim, Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Dr. İskender Dölek de, Doğu Anadolu fayının özellikle Türkiye’de büyük depremler olduğu Kuzey Anadolu fayının doğusunda kalan bölüm olduğunu söyledi. Muş’un ilginç olan tarafının Türkiye’de büyük deprem üreten 3 büyük yapının kesiştiği yerin güney doğusunda yer alması olduğunu hatırlatan Dr. Dölek, “Varto fayı, Kuzey Anadolu fayının uzantısıdır, Karlıova da Doğu Anadolu’yla birleşir” diye konuştu.


Programda, 1966 Varto ve 2011 yılında meydana gelen Van depremleriyle ilgili sunumlar yapıldı.


Programa; AK Parti İl Başkanı Rahmetullah Yaktı, idareciler, akademisyenler, ve öğrenciler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Hıdırellez Şenliği’nde renkli görüntüler oluştu Bozüyük’te gelenek ve göreneklerin yok olmasını önlemek ve insanları bir araya getirerek birlik ve beraberliği pekiştirmek amacıyla düzenlenen Geleneksel Hıdırellez Şenliği, Aksutekke köyünde yapıldı. Her yıl 6 Mayıs tarihinde düzenlenerek geleneksel hale gelen ve Aksutekke köyü okul bahçesinde yapılan Hıdırellez Şenliği’ne Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Bozüyük Kaymakamı Adem Öztürk, Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, davetliler ve köy sakinleri katıldı. Başkan Bakkalcıoğlu, beraberindeki CHP İl Başkanı Ali Özdemir, İlçe Başkanı İsmail Akçasoy, İl Genel Meclis Üyeleri ve Belediye Meclis Üyeleri ile birlikte şenlik alanındaki tüm masaları ziyaret ederek selamladı. Davetlilerle sohbet eden Başkan Bakkalcıoğlu, Hıdırellez Bayramı’nı kutlayarak, “Baharın müjdecisi, bereketin simgesi Hıdırellez’in memleketimize sağlık, bolluk, bereket ve huzur dolu günler getirmesini diliyorum” dedi. Köy muhtarı Zekai Özkan, etkinliğe katılan herkese teşekkür ederek, “Köyümüzde her yıl geleneksel olarak 6 Mayıs tarihinde kutladığımız ve yıllardır süregelen geleneğimizi sürdürüyoruz” dedi. Şenlikte vatandaşlar eğlenceli yarışmalara katılarak ve oyunlar oynayarak baharın gelişini kutladı. Misafirlere yemek ikramının da yapıldığı etkinlikte protokol üyeleri halat çekme yarışına katıldı.