EKONOMİ - 05 Ocak 2021 Salı 09:09

Şeker pancarından Muş ekonomisine 100 milyon liralık katkı

A
A
A
Şeker pancarından Muş ekonomisine 100 milyon liralık katkı

Muş’ta bin 361 çiftçi tarafından 47 bin 650 dönüm alanda ekimi yapılan şeker pancarından 40 bin 501 ton şeker üretilirken, çiftçinin cebine ise yaklaşık 100 milyon liralık ekonomik girdi sağlandı.

Muş’ta bin 361 çiftçi tarafından 47 bin 650 dönüm alanda ekimi yapılan şeker pancarından 40 bin 501 ton şeker üretilirken, çiftçinin cebine ise yaklaşık 100 milyon liralık ekonomik girdi sağlandı.


Muş Şeker Üretim Sanayi A.Ş., 2020 yılı 39. pancar alım ve işleme kampanyasını 63 günde tamamladı. 302 bin 500 ton brüt pancar alımı yapan Muş Şeker Üretim Sanayi A.Ş., net olarak 278 bin ton pancar işledi. Silo kayıplarıyla birlikte net olarak 276 bin ton işlenen pancardan 40 bin 501 ton şeker elde edildi.


Kampanyayla ilgili açıklamalarda bulunan Muş Şeker Üretim Sanayi A.Ş Genel Müdürü Turgut Kızılkaya, 39. kampanyayı bitirdiklerini ve çiftçilere getirmiş oldukları temiz pancar için teşekkür etti.



“39 yılın en sıkıntısız kampanyasını geçirdik”


Geçmişe dönük yapılan araştırma ve çiftçilerden alınan geri dönüşlere göre 39 yılın en sıkıntısız, en güzel kampanyasını geçirdiklerini kaydeden Kızılkaya, “250 bin ton pancarı bir ay içerisinde aldık ve neredeyse sıfıra yakın bir sorunla kampanyamızı sonlandırdık. Diğer fabrikalara nazaran biz çok ilerdeyiz diyebiliriz. Hedefimiz, son 40 yılın en sıcak eylül-ekim aylarının yaşanmasından kaynaklı biraz beklentilerin altında kaldı. Ona rağmen ihtiyacımız olan pancarı tedarik ettik” dedi.


Fabrika içerisinde yapılan yatırımların meyvesini bu sene içerisinde ciddi manada aldıklarını anlatan Kızılkaya, “Günlük işleme kapasitemizi 5 bin 500’lerin üzerine çıkardığımız günler oldu. Yaklaşık 10-15 gün boyunca her gün bir önceki günün rekorunu egale ede ede devam ettik. Çok ciddi bir artış var kapasite işlemesinde. Önümüzdeki sene için ilave bazı yatırımlarımız olacak. Önümüzdeki sene için günde 6 bin, 6 bin 250 tonu deneyeceğiz. Bu da çiftçilerimizin sırada daha az beklemesi, ürününün tarlada kalmasıyla ilgili kaygısının olmaması anlamına gelir” ifadelerini kullandı.



“40 bin 501 ton şekeri 63 günde üretmeyi başardık”


Brüt olarak 302 bin 500 ton pancar aldıklarını ifade eden Genel Müdür Kızılkaya, “Net bedeli ödenen pancar olarak da 278 bin ton pancar aldık. Bedeli ödenen pancara göre de işlenen pancarımız 276 bin ton oldu. Bedeli ödenen pancar ile işlenen pancar arasındaki fark yüzde birin altında. Yine bu Türkiye’de bir rekor demektir. Sadece 1-2 bin ton kaybımız var toplamda. O da yüzde birin altında. Kampanyamızı 480 personelle tamamlamış olduk. Kampanyamız geçen sene 34 gün sürmüştü, bu sene 63 gün sürdü. Biz bu sene 40 bin 501 ton şekeri 63 günde üretmeyi başardık. Bu da fabrikada yapılan yatırımların bir getirisi” diye konuştu.


Bin 361 çiftçiden pancar alımı yaptıklarını ve net olarak 47 bin 650 dönümlük alanda ekim yapıldığını aktaran Kızılkaya, “Çiftçilerimize 30 milyonun üzerinde bir avans ödemesi yapıldı. Yaklaşık 100 milyon gibi bir girdi çiftçinin cebine girmiş oldu. Çiftçi elde ettiği bu parayı yine şehrin ekonomisi içerisinde harcayacaktır. Buranın esnafı kazanacak” dedi.



“Çiftçinin üretmesi demek herkesin kazanması demektir”


“Bir ülkede çiftçinin kazanması demek herkesin kazanması demektir, çiftçinin üretmesi demek herkesin kazanması demektir” diyen Kızılkaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Genç çiftçilerimize çağrımızdır; sizleri aramızda görmek istiyoruz. Gerekli destekleri sağlamaya hazırız, sağlarız da. Çiftçimizin getirmiş olduğu pancarın temizliğinden kaynaklı teşekkür mahiyetiyle önümüzdeki sene ton başı 10 liraya kadar bir ilave teşekkür primimiz olacak. Pandemi süreci bize tarım ve gıdanın olmazsa olmaz birinci önceliğimiz olduğunu gösterdi. Bir salgın, kriz, afet döneminde insanların aklına gelen ilk şeyin gıda olduğunu gördük.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun ödül töreni yapıldı Bu yıl 59. kez düzenlenen ve İstanbul etabı ile noktalanan Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nda kazanan sporcular ödüllerini düzenlenen törenle aldı. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Gençlik ve Spor Bakanlığının destekleriyle Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafından bu yıl 59. kez gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu tamamlandı. Organizasyonun 8. ve son etabı olan İstanbul - İstanbul etabında yağmurlu hava etkili oldu. Yağış sonrası yolların kaygan olması sebebiyle 8. etap nötralize edildi. Yarışın ardından bitiş noktası olan Sultanahmet Meydanı’nda ödül töreni düzenlendi. Tırmanış klasmanı ve Türkiye güzellikleri klasmanını lider tamamlayarak hem kırmızı hem de beyaz mayonun sahibi olan Bike Aid takımından Alman bisikletçi Vinzent Dorn’a ödüllerini İstanbul Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan, Türk Hava Yolları adına Yunus Özleyen ve Spor Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Veli Ozan Çakır verdi. Sprint klasmanını lider tamamlayarak Yeşil Mayo’nun sahibi olan Danimarkalı Tobias Andresen ise madalya ve ödülünü Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Safa Koçoğlu’ndan aldı. Turkuaz Mayo Frank van den Broek’in 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nu zirvede tamamlayarak genel klasman birincisi olan Dsm-Firmenich PostNL takımının Hollandalı sporcusu Frank van den Broek aynı zamanda turkuaz mayonun da sahibi oldu. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, genel klasman birincisi Frank van den Broek, ikinci olan Eritreli Merhawu Kudus ve üçüncü olan Büyük Britanyalı Paul Double’ın ödül ve madalyalarını takdim etti. Takımlar genel klasmanının şampiyonu Q36.5 Pro Cycling Team’in ödüllerini de Bakan Bak ve Başkan Müftüoğlu verdi.
Samsun Kenevirden üretilen çantalar Amerika’da Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Kenevir ve İpek Dokuma Atölyesi’nde üretilen el yapımı kenevir çantalar sınırları aşarak, Amerika’da satışa sunulmaya başladı. Tamamen kadınlardan oluşan ekip tarafından üretilen kenevir çantalar ilgi görmeye devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Atölyemiz ayrıca çalışan kadınlarımızın hem ekonomik hem de sosyal olarak güçlenmesine katkı sağlıyor” dedi. Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Kenevir ve İpek Dokuma Atölyesi’nde kenevir ipliğini kullanarak kadınlar tarafından el dokuma kumaşlar üretiliyor. Kenevir ve ipek dokumacılığı üzerine eğitim almalarının ardından atölyede çalışmaya başlayan kadınlar, bu kumaşları ceketten gömleğe, elbiseden pantolona birçok ürüne dönüştürüyor. Kenevirden üretilen kıyafetler ile diğer ürünler organik olması ve dayanıklılığı nedeniyle birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Ürün yelpazesinin oldukça geniş olduğu atölyedeki üretimde çantalarda ‘First Lady’ modeli öne çıkıyor. Amerika’da ikamet eden bir iş insanı Büyükşehir Belediyesi yetkililerine ulaşılarak çantaları Amerika’da satışa sunulmak istediğini belirtti. Yapılan görüşmeler sonrasında talep doğrultusunda özel bir konseptle hazırlanan çantalar Amerika’ya gönderilerek burada satışa sunuldu. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, kenevirin kent için önemli bir tarım ürünü olduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılında Vezirköprü ilçemizi ‘Türkiye’nin Kenevir Ekim Merkezi’ olarak ilan etmesiyle birlikte kentimizde kenevir ile ilgili yapılan çalışmalar daha da hız kazandı. Kenevir üretiminin artırılması için şehrimizde tüm kurumlarımızın çalışmaları aralıksız sürüyor. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak Kenevir ve İpek Dokuma Atölyesi’nde tamamen kadınlardan oluşan ekibimiz ile kenevir ipinden dokuma ürünleri üretiyoruz. El emeği ürünlere yoğun bir ilgi var. Kadınlarımızın istihdama kazandırıldığı atölyemizde geleneksel keten dokumacılığını yaşatmaya devam ediyoruz. Atölyemiz ayrıca çalışan kadınlarımızın hem ekonomik hem de sosyal olarak güçlenmesine katkı sağlıyor” diye konuştu.