GENEL - 17 Ocak 2021 Pazar 09:00

Muş’ta besicilerin zorlu kış mesaisi

A
A
A
Muş’ta besicilerin zorlu kış mesaisi

Muş’un yüksek kesimlerinde besicilik yapan vatandaşlar, etkili olan kar yağışının ardından zor koşullarda hayvanlarını beslemeye çalışıyor.

Muş’un yüksek kesimlerinde besicilik yapan vatandaşlar, etkili olan kar yağışının ardından zor koşullarda hayvanlarını beslemeye çalışıyor.


Merkeze 56 kilometre mesafede bulunan Yukarıyongalı köyünde etkili olan kar yağışı, besicilerin işlerini zorlaştırdı. Belirli saatlerde hayvanlarını kar üzerinde beslemek için çıkaran besiciler, dondurucu soğuk ve tipide sırtlarında ot taşıyarak tek geçim kaynakları olan hayvancılığı sürdürmeye çalışıyor.


Köyde bu sene 2-3 gündür kar yağışının etkili olduğunu anlatan besicilerden Yusuf Omur, kış mevsiminde çok zorluk yaşadıklarını anlattı. Altı ay boyunca kış mevsimini ciddi şekilde yaşadıklarını aktaran Omur, “Hayvanlara ot, saman ve arpa veriyoruz. Kış burada çok uzun geçiyor. Kar, kış, tipi nedeniyle zorluğumuz çok. Geçimimizi sağlamak için başka çaremiz yoktur. Günde 2 defa hayvanlara ot veriyoruz. Bir sefer ot, bir sefer de saman veriyoruz. Hayvanlarımızı sabah 09.00’da bırakıyoruz, öğlen 11.00’de içeri alıyoruz. Saat 14.00’te tekrar dışarı bırakıp yem veriyoruz. Otu sırtımızda getirip hayvanlara veriyoruz. Kış çetin geçse de biz mecburuz. Bizim elimizde başka bir iş yok. Mecbur hayvanlarımıza bakacağız” dedi.


Besicilerden Eyüp Omur ise Yukarıyongalı köyünde şu anda yarım metre kar bulunduğunu ve her yıl bu tarihte 1-1,5 metre kar olduğunu hatırlattı. Kar yağışının 2 gündür etkili olduğunu ifade eden Omur, “Köyümüzün tamamı hayvancılıkla uğraşıyor. Kışın hayvanlarımıza arpa, saman, buğday ve ot veriyoruz. 3-4 ay boyunca karın üzerine ot atarak hayvanları besliyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 2030 yılında nesli tükenme tehlikesi olan eşeklere sembolik nikah töreni yapıldı Antalya’nın Kumluca İlçesine bağlı Ortaköy Mahallesinde 2030 yılında nesli tükenme tehlikesi olan eşeklere dikkat çekmek için eşeklere sembolik nikah kıyıldı. Nikah sonrası eşeklere altın, nal, boncuk gibi takılar takıldı. Her Mayıs ayında insanlarla, hayvanlarla, suyla, toprakla, meyve sebzelerle havayla helalleşerek düet yapan Türk Halk Müziği Sanatçısı Aydın Aydın’ında katıldığı sembolik nikâh töreni Ortaköy Köy Yaşam Merkezinde gerçekleşti. Sembolik nikâh töreni öncesi eşekler süsülendi. Nikâh masasına getirildi. Sembolik nikâh memuru, nikâh şahitleri ve köy halkı huzurunda nikâh kıyıldı. Ardından eşeklere altın, nal, boncuk gibi takılar takıldı. Köy Muhtarı Halime Kaya beşi bir yerde altını taktı. Köy halkı ise marul, salatalık, havuç ve ot gibi yiyecekler ikram etti. Ardından yeni evlenen eşek çiftçiler traktöre bindirilerek balayına gönderildi. Gelin almasında tarktörün önüne geçerek yolu kesen vatandaşa zarf içinde para verildi. Ortaköy Mahalle Muhtarı Halime Kaya; “ Bugün sembolik olarak bu hayvanlarımızın nikâh törenini yapıyoruz. Bu hayvanlarımızın nesli tükenmesin. 2030 yılında tekrar eşeklerimizi hayatımızda görmek istiyorsak yaşatalım. Onları sevelim” dedi. Türk Halk Müziği Sanatçısı Aydın Aydın; “Helalleşme gününün patentini aldım. Her Mayıs ayında insanlarla, hayvanlarla, suyla, toprakla, meyve sebzelerle havayla helalleşiyorum. Bu sene de 2030 yılında nesli tükenmekte olan eşeklerle düet yaptım. Helalleştim. Onlara çok güzel bir nikah töreni düzenledim. Çünkü insanoğlu, sürekli bu hayvanı küfürde kullandı. Aşağıladı. Hor gördü. Ama insanoğlu bir şeyin farkında değil. İlk karayollarını belirleyen kim. Eşek. Gözleri çok güzeldir. Sesi muhteşemdir” dedi. Süleyman Uslu ise; “Günümüzde eşek sayısı azaldı. Eşeğin nesli tükenmemesi lazım. Yeni çocuklarımızın eşeğe değişik bir gözle bakıyor. Eşeği hiç görmeyen çocuklarımız var” dedi. Ortaköy Sakini Emin Kahraman ise; “Çocukluğumuzda eşeklerle yük çekerdik. Eşeklere vefa borcumuz var. Eşeklerin neslinin kesilmemesi için nikah kıydık. Düğün yaptık. Eşekleri evlendirdik” dedi.