KÜLTÜR SANAT - 25 Ağustos 2021 Çarşamba 09:48

Malazgirt Zaferi uluslararası sempozyumu sona erdi

A
A
A
Malazgirt Zaferi uluslararası sempozyumu sona erdi

Muş’un Malazgirt ilçesinde düzenlenen "950.

Muş’un Malazgirt ilçesinde düzenlenen "950. yılında Malazgirt Zaferi Uluslararası Sempozyumu" sona erdi.


Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Malazgirt Öğrenci Yurdu Konferans salonunda gerçekleştirilen sempozyumun son oturumuna, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat başkanlık yaptı. Rektör Polat, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik’in bilimsel danışmanlığını yürüttüğü "Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi"nde yer alan tüm akademisyenlere teşekkür etti. Düzenledikleri sempozyumun Muş ve Malazgirt için çok önemli olduğunu ifade eden Polat, "İki yıl önce trafik kazasında hayatını kaybeden Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun hocamızın bir sözü vardı. ’Biz bugün buraya helalleşmeye geldik’ derdi. Bizler de bu vatan toprağı ile Sultan Alparslan’ın torunlarıyla helalleşmeye geldik. Burada yaşayan insanlar Sultan Alparslan’ın evlatlarıdır. Ben Sultan Alparslan’ın adını taşıyan bir üniversitenin rektörü olmaktan gurur duyuruyorum. Yurt içi ve yurt dışından birçok akademisyen Malazgirt ilçesinde Sultan Alparslan’ı anlattı. Çok güzel ve verimli bir sempozyum oldu" dedi.


Malazgirt Kaymakamı Yiğit Yaşar Demirer de sempozyuma katılan akademisyenlere teşekkür ederek, "3 oturumda biten sempozyumdaki tüm bilgileri tekrar okuyacağım. Sempozyum sayesinde ufuk açıcı bir bilgiye sahip olduk. İlçemiz adına güzel bir sempozyum oldu" dedi.


Sempozyum, Rektör Polat’ın akademisyenlere teşekkür belgesi vermesiyle son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Çal’da asırlık gelenek bu yılda sürdürüldü DENİZLİ(İHA) – Her yıl geleneksel olarak Çal ilçesinde düzenlenen Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, 8 asırdır yaşatılırken bu yıl da düzenlendi. Çal Belediyesi’nin organizasyonuyla imece usulüyle 31 kazan keşkek ve 22 kuzu eti pişirildi. Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum.” dedi Denizli’nin Çal İlçesi Akkent Mahallesi’nde Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, bu yıl büyük bir coşku ile düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde Ahmet Hoca Türbesi yanında hazırlanan alanda kazanlar kuruldu, keşkekler hazırlandı ve ardından davetlilere ikram edildi. Mırtlak etkinliğinde geleneklere uygun olarak at yarışı, cirit oyunu ise nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Çal Belediyesi, 31 kazan keşkeğin dağıtımını öğle saatlerinde gerçekleştirdi. Tarihçilere göre Orta Asya’dan Balkan ülkeleri ile Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Mısır ve Suriye’ye yayılan Oğuz boylarının geleneği Denizli’nin Çal ilçesinde sürdürülüyor. Kaynaklara göre bilenen Donsuz Ahmet Hoca olarak anılan ve “don” kelimesi gelenekte “don değiştirme”, “şekil değiştirme” olarak bir hayvan kılığında görünme anlamlarında kullanıldığı kaynaklarda bilinmektedir. Ahmet Hoca’nın özgünlüğünü koruduğu ve herhangi bir kılığa girmeyen evliyalardan olduğu belirtilirken tüm bu bilgiler ve gelenekler ışığında, 8 asırdır geleneksel olarak yaşatılan Mırtlak Etkinliğine bu yıl Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, Bekilli Belediye Başkanı Önder Demir ve çok sayıda davetliler katıldı. “Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum” Mırtlak etkinliğini düzenleyen Akkentliler’in tarihlerine sahip çıktığını ve önemli bir geleneği yaşattıklarını söyleyen Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum. Asırlardır Donsuz Ahmet Hoca Türbesi’nin yanında toplanan insanlarımız Mırtlak etkinliğini düzenlemiş, Hıdrellez’i hep birlikte karşılamış türbeye gelen vatandaşlara yüzyıllarca keşkek ikramı yapılmış. Mırtlak etkinliği ilelebet yaşatılması gereken manevi bir etkinliktir. Bizim de başlıca görevlerimizden biri tarihimize sahip çıkıp ileriye götürmektir” diye konuştu.